More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕποχικάΤο Σχολείο ΑρχίζειΉλιε-ήλιε είσαι εδώ; Ένα παρουσιολόγιο.

    Ήλιε-ήλιε είσαι εδώ; Ένα παρουσιολόγιο.

    Ένας κύκλος, όσο μεγάλος κριθεί (και όσο μεγάλες θα είναι οι φωτογραφίες των παιδιών σας) από κούτα. Δωρεάν υλικό λοιπόν. Βάφουμε τη μία πλευρά χρυσαφιά ή πορτοκαλί ή τέλος πάντων μια απόχρωση του ήλιου. Την πίσω πλευρά τη βάφουμε ασημί. Με τέμπερες ή σπρέι. Βγάζουμε φωτογραφίες τα παιδιά, όλα στα ίδιο φόντο. Αν διαλέξετε ως φόντο τον ίδιο τον ήλιο, θα είναι και συναφής χρωματικά. Επεξεργαζόμαστε τις φωτογραφίες στον υπολογιστή ώστε να έχουν το μέγεθος που θέλουμε. Αν θέλετε τις πλαστικοποιείτε κιόλας. Κατόπιν τις κολλάτε περιμετρικά, όπως στις φωτογραφίες, φροντίζοντας να έχουν τη σχετική συμμετρία με τον αριθμό των παιδιών σας, δηλαδή τα…μανταλάκια. Στα μανταλάκια γράφετε εσείς ή τα ίδια τα παιδιά (ολίγον δύσκολο για αρκετά μήνα Σεπτέμβρη ασφαλώς) τα ονόματά τους.

    Κάθε πρωί, κάθε παιδί που έρχεται, αναγνωρίζει μέσα από το καλάθι-κουτί (ή ο,τι άλλο έχετε για να συγκεντρώνετε τα μανταλάκια) το μανταλάκι με το όνομά του. Το παίρνει και το τοποθετεί στη φωτογραφία του. Στις παρουσίες-απουσίες των πρωινών αναφορών, αναγνωρίζουμε σταδιακά τα ονόματα των απόντων συμμαθητών μας και τα τοποθετούμε στις φωτογραφίες τους με την άγραφη όψη τους μπροστά και τη γραμμένη πίσω. Ή-άλλος τρόπος- δεν τα τοποθετούμε καθόλου και βλέπουμε ποιες ακτίνες του ήλιου λείπουν.

    Ναι! Είμαστε εμείς! Ο ήλιος της τάξης. Και όσοι περισσότεροι είμαστε εδώ, τόσο πιο λαμπερός και φωτεινός είναι ο ήλιος μας. Και το μεσημέρι που φεύγουμε, βγάζουμε το μανταλάκι μας και ο ήλιος μας αρχίζει να χάνει τη λάμψη του, μειώνει τις ακτίνες του. Γιατί είναι μεσημέρι προς απόγευμα κι ο ήλιος μας μειώνει τη δραστηριότητά του.

    Το τελευταίο παιδί που θα φύγει, βγάζει το μανταλάκι του και αναποδογυρίζει τον ήλιο. Η δουλειά του ήλιου και της μέρας τελείωσε. Λίγες ώρες αφού φύγουμε από το σχολείο, αναλαμβάνει δουλειά το φεγγάρι. Κι όσο λείπουμε εμείς από το σχολείο, το φεγγάρι είναι εκεί να μας περιμένει. Να περιμένει το πρώτο παιδί που θα μπει μέσα το πρωί και θα γυρίσει το φεγγάρι ανάποδα για να ξεπροβάλλει ο ήλιος. Ήλιε-ήλιε, είσαι εδώ;
    Ιδέα-σκέψη του γράφοντος και της νηπιαγωγού Μάγδας Κρυστάλλη.

    parousiologio_ilios1a parousiologio_ilios2a parousiologio_ilios3a parousiologio_ilios5

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular