Αισωπου μυθοι, των Γιάννη Ζουγανέλη και Χρήστου Προμοίρα

10/12/2015 18:00:00

  • Τίτλος: Αισώπου Μύθοι
    Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης
    Στίχοι (εμπνευσμένοι από τους μύθους του Αισώπου): Χρήστος Προμοίρας
    Ενορχήστρωση: Θαλής Τριανταφύλλου
    Διεύθυνση ορχήστρας: Γιάννης Ζουγανέλης
    Ηχογράφηση: Studio ΑΥΛΟΣ
    Διεύθυνση Παραγωγής: Ισιδώρα Σιδέρη
    Σελίδες: 32
    Εκδόσεις: Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, 2015
    ISBN: 978-960-14-2978-6

    Αγόρασέ το

    Δεκαεννιά τραγούδια εμπνευσμένα από τον μεγάλο παππού των Ελλήνων, Αίσωπο, περιλαμβάνει το βιβλίο-cd "Αισώπου Μύθοι" του εκδοτικού οργανισμού Λιβάνη. Τη μουσική υπογράφει ο πολυτάλαντος και αμίμητος Γιάννης Ζουγανέλης ενώ τους στίχους εμπνεύσθηκε από ιστορίες και μύθους του Αισώπου ο Χρήστος Προμοίρας.

    Στο cd που συνοδεύει το βιβλίο (αλλά εδώ ουσιαστικά το βιβλίο συνοδεύει το cd), περιλαμβάνονται τα εξής τραγούδια:

    1. Αισώπου μύθοι
    2. Ο γάιδαρος και το άλογο
    3. Η νυχτερίδα και η γάτα
    4. Ο μικρός βοσκός
    5. Ο ψαράς και η φλογέρα
    6. Το κατσίκι και ο λύκος
    7. Η αλεπού και τα σταφύλια
    8. Το λιοντάρι και η αλεπού
    9. Ο κόρακας και η αλεπού
    10. Ο φαλακρός και η μύγα
    11. Ο λαγός και η χελώνα
    12. Ο τζίτζικας και ο μ΄έρμηγκας
    13. Το μυργμήκι και το περιστέρι
    14. Ο κυνηγός κι ο ξυλοκόπος
    15. Το μουλάρι
    16. Ο Λάκης το γαϊδούρι
    17. Ο Σπύρος κι η Φκιδομύτη
    18. Η Ελένη, η κοκόνα, το παγόνι
    19. Δύσκολοι καιροί για λύκους
    Διάρκεια: 61:18

    Ο Γιάννης Ζουγανέλης παίζει με ένα πλήθος μουσικών μοτίβων, προσεγγίζει κάθε τραγούδι σαν μια αυτόνομη οντότητα ενώ είναι ξεκάθαρο ότι δεν ψάχνει να στήσει μουσικά ή ερμηνευτικά σουξέ αλλά να διεισδύσει βαθύτερα στις ιστορίες που του έδωσε ο στιχουργός Χρήστος Προμοίρας. Στίχοι που δεν μπεμπεκίζουν αλλά αντλούν από την απλότητα του Αισώπου και έχουν δουλευτεί με ρίμες που στις περισσότερες περιπτώσεις ικανοποιούν και οδηγούν σε ευχάριστα, σύντομα παραμύθια διατηρώντας το ευσύνοπτο, διδακτικό στυλ του βασιλιά των μύθων.

    Ένα όμορφο αποτέλεσμα. Δε θα σας επηρεάσω. Κάποια τραγούδια θα σας μείνουν με τον πρώτη-δεύτερη φορά που θα ακούσετε. Κάποια άλλα θα χρειαστούν παραπάνω χρόνο. Αλλά αυτό ακριβώς είναι η μουσική: άλλοτε αιωρείται και σε βρίσκει με την πρώτη κι άλλοτε σιγοπετά και σε περιμένει με υπομονή.

    Παραθέτουμε τους στίχους ενός από τα πιο όμορφα ερμηνευμένα τραγούδια του cd, "Ο κόρακας κι η Αλεπού"

    Ένας κόρακας λιαζόταν σε μιας λεύκας το κλαρί
    και στο ράμφος του κρατούσε πεντανόστιμο τυρί
    Κάποια αλεπού τον βλέπει που 'χει πείνα φοβερή
    σχεδιάζει του λεβέντη πώς να κλέψει την τροφή.

    "Τι να κάνω, τι να κάνω", έλεγε η αλεπουδίτσα,
    "το τυρί να πέσει χάμω, να γεμίσω την κοιλίτσα;
    Τι να κάνω, τι να κάνω το τυρί να πέσει χάμω;"

    Η πονήρω πλησιάζει , φτάνει κάτω απ' το κλαρί,
    όλο σκέρτσο κι όλο νάζι και με γλύκα στη φωνή:
    "Καλημέρα, κόρακά μου. Τι μου κάνεις, πώς περνάς;
    Όσο πας και ομορφαίνεις, κρίμα που δεν τραγουδάς".

    "Τι να κάνω, τι να κάνω", έλεγε η αλεπουδίτσα,
    "το τυρί να πέσει χάμω, να το κάνω μια μπουκίτσα
    Τι να κάνω, τι να κάνω το τυρί να πέσει χάμω;"

    Με τις τόσες κολακείες του πουλιού θολώνει ο νους
    κι έτσι πέφτει στην παγίδα της πανούργας αλεπούς.
    Μόλις άνοιξε το στόμα για να βγάλει τη φωνή,
    το τυρί πέφτει στο χώμα κι ούτε να το ξαναδεί.

    "Κόρακά μου, κόρακά μου", λεει η αλεπουδίτσα
    "μια χαρά ειν' η φωνή σου,
    να 'χες γνώση μια σταλίτσα!
    Κόρακά μου, κορακάκι
    θαύμα ήταν το τυράκι"

  • Ο Γιάννης Ζουγανέλης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3 Φεβρουαρίου 1955 αλλά κατάγεται από το Αιγαίο, τη Μύκονο και τη Νάξο. Είναι παντρεμένος με την εμηνεύτρια και παραγωγό Ισιδώρα Σιδέρη ενώ κόρη τους είναι η τραγουδίστρια Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Είναι γνωστό ότι οι γονείς του ήταν κωφοί, γεγονός που επέδρασε καθοριστικά στη σχέση του με τη μουσική.

    Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε προσχολική ηλικία στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών, συνέχισε στο Ελληνικό Ωδείο όπου σπούδασε κιθάρα με τους καθηγητές Χ. Εκμεκτσόγλου και Κώστα Τρίαντο και θεωρητικά με τον Αντίοχο Ευαγγελάτο. Ακολούθησε το Εθνικό Ωδείο Αθηνών με αρμονία, ανώτερα θεωρητικά και πιάνο υπό την διδασκαλία των Πατρικίδη και Βώκου. Καθοριστικόςστην εξέλιξη των μουσικών του σπουδών υπήρξε ο σπουδαίος συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης που του δίδαξε ενορχήστρωση και ρυθμολογία.

    Αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

    Η δισκογραφική του παρουσία ξεκίνησε μόλις στα 15 του με το «Σώσον Κύριε τον Λαόν σου», από τη LYRA του Α. Πατσιφά, περιστατικό για το οποίο είπε στη συνέντευξή του στο ELNIPLEX: "Ο πρώτος μεγάλος δίσκος βγήκε το ’72 όπου εκεί υπέγραψα το συμβόλαιο και πραγματικά με τα ψέματα και εκεί διαπίστωσα πως καμιά φορά το ψέμα είναι πιο αληθινό και από την αλήθεια."

    Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί πάνω από 70 έργα του. Πολλές δουλειές του κυκλοφορούν στο εξωτερικό ενώ καμία εντύπωση δεν προκαλεί το γεγονός ότι το 2002 απέσπασε το βραβείο D. SHARP για τις 500.000 πωλήσεις που ξεπέρασε το σύνολο των έργων του παγκοσμίως.

    Έγραψε μουσική για πολλές τηλεοπτικές σειρές όπως «Αστροφεγγιά», «Συμβολαιογράφος», «Αργώ», «Για την τιμή και το χρήμα», «Η Κυρία μας» καθώς και τις δικές του τηλεοπτικές εκμπομές.

    Έγραψε επίσης μουσική για μπαλέτο, συνεργαζόμενος με τον Γ. Μέτση, τη Λία Μελετοπούλου, το Πειραματικό Μπαλέτο Πειραιώς και με τους χορογράφους: Γ. Φλερύ, Β. Σειληνό, Λ. Ντεπιάν, Χ. Μανταφούνη, Α. Χατζή, Κων. Ψαρέλη, Ε. Πάλλη, Α. Γεωργίου, Δ. Παπάζογλου, Φ. Ευαγγελινό.

    Συνεργάστηκε με τους θιάσους: Δ. Ποταμίτη στο «Θέατρο Έρευνας», Τζ. Καρέζη – Κ. Καζάκου, Μ. Κατράκη, Κ. Βουτσά, Θ. Βέγγου, τον Ευγ. Σπαθάρη, με το «Πειραματικό Θέατρο» του Δ. Τριβιζά, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το θέατρο «Μοντέρνοι Καιροί», τον «Θίασο 81», το «Θέατρο της Ημέρας, το «Θεατρικό Σανίδι», με την «Εθνική Λυρική Σκηνή», με το «Πελοποννησιακό και Δωδεκανησιακό Θέατρο», στα «ΔΗΠΕΘΕ» Βέροιας, Λαμίας, Ιωαννίνων, Κοζάνης κ.ά.

    Έγραψε μουσική για περισσότερα από εκατό αρχαιοελληνικά και σύγχρονα θεατρικά έργα, ανάμεσα στα οποία συναντά κανείς τους τρεις κορυφαίους Έλληνες τραγικούς καθώς και τους κορυφαίους ξένους (Σέξπηρ, Λόρκα, Ντε Βέγκα, Μπρεχτ) και νεοέλληνες δραματουργούς (Ξανθούλης, Διαλεγμένος, Σκούρτης, Δήμας, Θωμόπουλος)

    Βραβεύτηκε από τον ΟΗΕ και τη UNICEF για τη συνεργασία και διδασκαλία του σε παιδιά με αναπηρία για το σύγγραμμά του «Οι Προσωπικότητες δημιουργούνται με τη διαφορετικότητα».

    Είναι επίτιμος καθηγητής της Ακαδημίας του Μονάχου, όπου συμμετέχει ενεργά στην δημιουργία έδρας ελληνικής μουσικής.

    Η προσωπική δισκογραφία του
    1971 LYRA - Σώσον Κύριε τον Λαόν σου
    1973 FESTIVAL - Μεγάλος ξεσηκωμός
    1975 LYRA - Εξομολόγηση
    1977 LYRA - Λαϊκή ανθολογία Βάρναλη
    1977 CBS - Tιμή και χρήμα
    1979 POLYGRAM - Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη
    1979 COLUMBIA - Η Ελένη και τα χρωματιστά όνειρά
    1980 ΜΙΝΟS & DEUTSCHE GRAMMOPHON - Ατρείδες
    1980 CBS - Τα τραγούδια της Ιφιγένειας
    1980 CBS & SONET - Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει
    1981 MIΝΟΣ - Oι μπόμπιρες στίχους Γ. Ντεγρεπόντη
    1982 ΜINOS - Φοβάμαι με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου
    1982 ΜΙΝΟS - Έχω φίλους με την Ελένη Δήμου
    1983 ΜΙΝΟΣ - Κενή Διαθήκη του Π. Τακόπουλου, με τη Μ. Λιμπεροπούλου
    1983 ΜΙΝΟΣ - Μονόγραμμα με τους Βασίλη Παπακωσταντίνου, Δήμητρα Γαλάνη και Ισιδώρα Σιδέρη
    1984 CBS - Επί τόπου
    1985 CBS - Άγριες νύχτες του Γ. Σκούρτη με την Μαρία Κατινάρη
    1986 LYRA - Σουξέ
    1986 LYRA - Ερωτικές κόντρες με την Ισιδώρα Σιδέρη
    1987 LYRA - Γύρω γύρω όλοι για τα παιδιά
    1988 LYRA - Βέτο
    1988 WEA - Πετυχημένος και σιδερένιος με τον Π. Κοντογιαννίδη
    1989 ΒMG - Αχ Μαρία - Δίσκος Ανοχής
    1989 BMG - Έλα χαμογέλα
    1990 BMG - Τραγούδια της εξέδρας του Γ. Δημαρά
    1990 MINOΣ - Μια γυναίκα 1000 watt με τη Σ. Ζανίνου
    1991 WEA - Πετάω το γάντι με την Ισιδώρα Σιδέρη
    1991 BMG - Απίστευτα κ Ζουγανελληνικά'
    1992 WEA - Το τελευταίο το φιλί του Α. Σακελλάριου
    1993 WEA & BMG - Ο μακρυμάλλης
    1994 ΜΙΝΟS - Νύχτες που αγάπησα με την Ισιδώρα Σιδέρη
    1996 MBI - Μ' έμαθες μάτια να διαβάζω με τον Μ. Άνθη
    1996 EROS - Τα τελευταία του... Ζουγανέλη
    1996 EROS - Παραμυθοτράγουδα πάνω σε Έλληνες ποιητές που έγραψαν για παιδιά
    1997 MBI - Ποια φωνή με τον Γιάννη Κούτρα σε στίχους Ιφιγένειας Γιαννοπούλου
    1998 ΕROS - Έκθεση ιδεών σε στίχους Σάκη Μπουλά
    1999 ΑΥΛΟΣ - Ω, τι κόσμος παιδιά! με το Θίασο 81
    2000 VENOL & ΑΥΛΟΣ - Χορδές ψυχής ορχηστρικός δίσκος με κυκλοφορία σε όλη την Ευρώπη
    2000 ΑΥΛΟΣ - Με τσαμπούνες και τουμπάκια παραδοσιακά τραγούδια της Μυκόνου
    2001 ΑΥΛΟΣ - Passaggio ethnic music, κυκλοφόρησε και στην Ιταλία
    2001 ΑΥΛΟΣ - Τέσσερα- ο Γ. Ζουγανέλης πρωτοπαρουσιάζει τους: Β. Ασημάκη, Ν. Τρίκη, Η. Παπαχαραλάμπους, Γ. Χαλκιά σε μπαλάντες
    2001 ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕΤΙΩΝ Τα Μαγικά Δάκρυα του Έρωτα Βιβλίο - CD της Άννας Αδριανού
    2002 VENOL & ΑΥΛΟΣ - Anixi lounge Mykonos
    2003 VENOL & ΑΥΛΟΣ - Οινοτρόπες Οργανικές Συνθέσεις
    2003 ΑΥΛΟΣ - Σημάδια του καιρού κι εμείς με την Ντίνα Παπαϊωάννου
    2003 ΑΥΛΟΣ - Γιάννης Ζουγανέλης Ηλεκτρισμένα Τραγούδια
    2004 VENOL & GAZELL & ΑΥΛΟΣ - The light of flame Μουσική για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
    2005 ΑΥΛΟΣ - Μύκονος των θεών και των ανθρώπων
    2006 ΘΕΑΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ - Ο Χρόνος Είναι Ένα Παιδί Που Παίζει του Λάκη Κουρετζή
    2006 ARCADIA - Ο Λεπρέντης του Μιχάλη Χουρμούζη. Μουσική για την ομώνυμη θεατρική παράσταση του Θεάτρου Νοτίου Αιγαίου
    2007 ΑΥΛΟΣ - Στα παιδιά ο λόγος, κείμενα και τραγούδια με τη συμμετοχή των φοιτητών της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής του Δήμου Αγ. Βαρβάρας. Επανεκδόθηκε Στα παιδιά ο λόγος το 2009 από την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος σε 25.000 αντίτυπα.
    2007 LEGEND - Η αγάπη γεννιέται πάντα το πρωί τραγούδια που έγραψε για τον Κωνσταντίνο Μάτσικα
    2007 Ζυμαρανθρωπάκι χαμογέλα- Μουσική για την ομώνυμη θεατρική παράσταση
    2008 ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ - Τα παιδιά του Κάιν μουσική από την παράσταση του Ανδρέα Θωμόπουλου.
    2008 ΕΜΙ - Έρωτας είναι ο Γιάννης
    2009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΑΜΑΤΩΝ - Ζωή σ΄ελόγου μας Μουσική και Τραγούδια από την ομώνυμη Θεατρική παράσταση των Ρέππα και Παπαθανασίου.
    2010 LYRA - Επανέκδοση του Γύρω - γύρω όλοι και τα Παραμυθοτράγουδα διπλός δίσκος του Γιάννη Ζουγανέλη
    2010 ΠΡΑΣΙΝΟ+ΜΠΛΕ - Για το περιβάλλον
    2010 ΑΥΛΟΣ - Στο δίκυκλο του έρωτα ποίηση Νίκη Παπαθεοχάρη
    2011 ΑΥΛΟΣ - Ο Τζιμ το τζιτζίκι κείμενο Ευγένιος Τριβιζάς
    2011 ΑΥΛΟΣ - Ο Αυτοκράτορας της σοκολάτας κείμενο Χάρης Ρώμας
    2012 ΕΜΙ - Με γεια το κούρεμα (πρώτη κυκλοφορία από τη REAL NEWS)
    2013 ΑΥΛΟΣ - Ντίλερ, Κίλλερ & ΣΙΑ (πρώτη κυκλοφορία από την εφημερίδα ΤΟ ΧΩΝΙ)

  • Απόστολος Πάππος
    #

    Είμαι δημιουργός και διαχειριστής ύλης του ELNIPLEX από την πρώτη του ώρα. Εργάζομαι ως νηπιαγωγός τα τελευταία 15 χρόνια, στη δημόσια εκπαίδευση, τα 5 τελευταία στο 10ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου.

    Θα ζήσω ως τα 78 μου σίγουρα. Για μετά δεν παίρνω όρκο.

    Επικοινωνία: apostolos@elniplex.com, info@elniplex.com