Ακούω φωνές – Τα φυλλαράκια της γλώσσας

0
131

Είναι ωραίο το Νηπιαγωγείο γιατί εκτός των άλλων, γίνεται αφορμή να αποκτήσουν τα παιδιά φιλαράκια! Το πιο ωραίο είναι πως εκτός από τα παιδιά, καμιά φορά έχουμε κι οι εκπαιδευτικοί αυτή τη χαρά! Με αφορμή τα Φυλλαράκια της Γλώσσας, θυμήθηκα την αγαπημένη συναδέλφο με την οποία συνεργαστήκαμε στο σχολείο μας πέρσι. Εμείς της μάθαμε την καλημέρα του ELNIPLEX κι εκείνη μας έμαθε τη δική της καλημέρα που είναι πραγματικά ένα εξαιρετικό κι αστείο παιχνίδι με τα φωνήματα. Ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων γιατί δεν έχω στοιχεία για το δημιουργό. Για εμάς θα είναι πάντα… 

H Καλημέρα της Ματίνας
Μια φορά κι έναν καιρό, 
ένας τα λεγε με ο
κολομόρο, οστο κολό; (δις)

Κι ένας άλλος μια φορά
όλα τα λεγε με α
καλαμάρα, αστα καλά; (δις)

Κι ένας άλλος πάρα κει
όλα τα λεγε με ι
κιλιμίρι, στι ιστι κιλί; (δις)

Κι ένας άλλος βρε αδερφέ
όλα τα λεγε με ε
κελεμέρε, εστε κελέ; (δις)

Κι ένας μα δεν ξέρω που
όλα τα λεγε με ου
κουλουμούρου, ουστού κουλού; (δις)

Μια ο ένας, μια ο άλλος
ήρθε κι ένας παπαγάλος
που μπορούσε να μιλά
καθαρά ελληνικά…

Και τι είπε ο παπαγάλος;
Καλημέρα, είστε καλά;

Η Καλημέρα της Ματίνας μας έδωσε την αφορμή να μιλήσουμε για τις φωνές που φωνάζουν. Ο Αλέξης και ο Αλί μας παρουσίασαν τη φωνή που φωνάζει και βρίσκεται πρώτη στο όνομά τους. Βρήκαμε πολλές άλλες λέξεις κυρίως ζώων λόγω της θεματικής που δουλεύουμε αυτό το διάστημα, και φρούτων από το κολατσιό μας που αρχίζουν από Α. Προβληματιστήκαμε για το πως θα προφέραμε αυτές τις λέξεις αν εξαφανιζόταν το Α. Σας θυμίζουμε ότι οι φωνές που φωνάζουν βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο γιατί ένας ιός απειλεί να τις εξαφανίσει (δείτε και τη σελίδα 11 από τα Φυλλαράκια της Γλώσσας ). Δουλεύοντας σε ομάδες άλλοι έκοψαν από εφημερίδες και περιοδικά το Α, άλλοι το έγραψαν. Αποφασίσαμε να σώσουμε κι άλλες φωνές που φωνάζουν για μη καταντήσει η Ελπίδα μας Λπίδα, η Ολυμπία μας Λυμπία και η Ιόλη μας Όλη! Αλλά δεν βιαζόμαστε. έχουμε όλη τη χρονιά μπροστά μας για να παίζουμε με τη γλώσσα παιχνίδια που μας διασκεδάζουν αλλά παράλληλα μας βοηθούν να αποκτήσουμε φωνολογική επίγνωση.

Προεκτάσεις – Σύνδεση με άλλα γνωστικά αντικέιμενα:
Έχοντας διαβάσει πρόσφατα το εξαιρετικό βιβλίο Πώς να κρύψεις ένα Λιοντάρι, των εκδόσεων Ίκαρος, 2014, τα παιδιά θυμήθηκαν ότι σε μια σελίδα είχαμε δει τη φοβισμένη μαμά να φωνάζει ΑΑΑΑ βλέποντας ξαφνικά μπροστά της το λιοντάρι. Κάναμε λοιπόν διάφορους αυτοσχεδιασμούς στο πλαίσιο του θεατρικού παιχνιδιού. Υποκριθήκαμε ότι ασχολούμαστε με διάφορες δουλειές κι όταν παρουσιαζόταν ξαφνικά μπροστά μας το παιδί-λιοντάρι, φωνάζαμε τρομαγμένοι ΑΑΑΑ. Το ΑΑΑΑ του φόβου έγινε ΑΑΑΑ του θαυμασμού, της απορίας κλπ.