Ανακοινώθηκαν οι βραχείς κατάλογοι των φετινών βραβείων παιδικού βιβλίου του Κύκλου

0
157

Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ανακοινώνει τους βραχείς καταλόγους των βραβείων του για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και νέους (έκδοσης 2016).

Το ELNIPLEX για ακόμα μία χρονιά ήταν κοντά στα σημαντικά και ξεχωριστά βιβλία παραγωγής 2016 δίνοντας το δικό του βλέμμα σε αυτά. Αρκετά από τα βιβλία που θεωρήσαμε ιδιαιτέρως αξιόλογα και παραπάνω από ξεχωριστά είναι υποψήφια στις παρακάτω λίστες. Με link τα βιβλία που έχουν ήδη παρουσιαστεί από τους αναγνώστες-συντάκτες του elniplex.

Οι βραχείς κατάλογοι αλφαβητικά και ανά κατηγορία, είναι οι ακόλουθοι:

1. Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά:

• Αγγελική Δαρλάση, Η ξύπνια βασιλοπούλα, Μεταίχμιο

• Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Μεγαλώνω τη γιαγιά μου, Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη της Νομικής Βιβλιοθήκης

• Γιώργος Μουμουζιάς, Ο Μάγειρας Νικολός, Εκδόσεις Βάρφη

• Λίνα Μουσιώνη, Το μουσείο των υποσχέσεων, Μεταίχμιο

• Αργυρώ Πιπίνη, Αν θες να πας ταξίδι στο φεγγάρι, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

2. Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture Book) για την εικονογράφηση και για το κείμενο:

• Ναταλία Καπατσούλια (συγγραφή–εικονογράφηση), Η μαμά πετάει, Εκδόσεις Διάπλαση

• Κατερίνα Κρις (συγγραφή – εικονογράφηση), Καθαρίστρια χάος, Εκδόσεις Πατάκη

• Αλεξάνδρα Μητσιάλη (συγγραφή) – Βάσω Ψαράκη (εικονογράφηση), Η μαρμελαδού, Εκδόσεις Πατάκη

• Αργυρώ Πιπίνη (συγγραφή) – Ίρις Σαμαρτζή(εικονογράφηση), Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι…, Εκδόσεις Πατάκη

• Χριστίνα Φραγκεσκάκη (συγγραφή) – Μάρια Μπαχά (εικονογράφηση), Ζωγράφισέ μου ένα σπίτι, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

3. Βραβείο σε εικονογράφο για την εικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους (εκτός των Εικονοβιβλίων – Picture Book):

• Απόστολος Βέττας, Ιζαντόρα Ντακ, Στέλλα Μιχαηλίδου (συγγραφή), Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

• Διατσέντα Παρίση, Δέκα μάγισσες κακές, φοβερές και τρομερές, Αναστασία Αγραφιώτη και Ρούλα Παπανικολάου (συγγραφή), Εκδόσεις Δια βίου

• Χρύσα Σπυρίδωνος, Καληνύχτα Όβελ…, Παναγιώτα Στρίκου – Τομοπούλου (συγγραφή), Παρρησία

• Ντανιέλα Σταματιάδη, Σ΄ αγαπώ, Ματούλα Παπαθανασίου (συγγραφή), Παρρησία

• Κατερίνα Χαδουλού, Ο στρατηγός κι ο γάτος του, Λίλα Πατρόκλου (συγγραφή), Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

4. Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα εκτενούς αφηγήματος, για παιδιά μεγάλων τάξεων Δημοτικού και Γυμνασίου:

• Σπύρος Γιαννακόπουλος, Πορτοκαλάδα με ανθρακικό, Εκδόσεις Πατάκη

• Κατερίνα Ζωντανού, Human net, Μεταίχμιο

• Άννα Κοντολέων, Πρίγκιπας σημαίνει Αμίρ, Εκδόσεις Πατάκη

• Μαρία Παπαγιάννη, Παπούτσια με φτερά, Εκδόσεις Πατάκη

• Κώστας Χαραλάς, Μαύρο πρόβατο στο Τέξας, Μεταίχμιο

5. Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού – νεανικού βιβλίου, για εφήβους και νέους:

• Μάνος Κοντολέων, Αμαρτωλή πόλη, Εκδόσεις Πατάκη

• Θοδωρής Κουκιάς, Το μουσείο των αποξηραμένων συναισθημάτων, Εκδόσεις Κέδρος

• Πολυχρόνης Κουτσάκης, Δεν είσαι εδώ, Εκδόσεις Πατάκη

• Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Ξυπόλυτοι ήρωες, Εκδόσεις Πατάκη

• Ελένη Σβορώνου, Ο ψαροντουφεκάς, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

6. Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά:

• Μαρία Αγγελίδου, Το Βυζάντιο σε 6 χρώματα: Χρυσό, Μεταίχμιο

• Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Ταξίδι με την Οδύσσεια, Εκδόσεις Πατάκη

• Μαρίζα Ντεκάστρο, Με τους ζωγράφους της Πινακοθήκης Αβέρωφ – Οδηγός για νέους, Ίδρυμα Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα

• Ασπασία Πρωτόγερου, Θεοί, ήρωες και τέρατα: Οι περιπέτειες του Τίμου στην ελληνική μυθολογία, Εκδόσεις Polaris

• Κατερίνα Σέρβη, Στη μάχη των Θερμοπυλών, Eκδόσεις Πατάκη

7. Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους:

• Ντέμπορα Έλις (συγγραφή), Κώστια Κοντολέων (μετάφραση), Μια γάτα στα τείχη, Εκδόσεις Ψυχογιός

• Τζον Μπόιν (συγγραφή), Πετρούλα Γαβριηλίδου (μετάφραση), Το αγόρι στην κορυφή του βουνού, Εκδόσεις Ψυχογιός

• Palacio R. J. (συγγραφή), Μαρίζα Ντεκάστρο (μετάφραση), Ο Όγκι & εγώ: Τρεις θαυμάσιες ιστορίες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

• Marten Sanden (συγγραφή), Αργυρώ Πιπίνη (μετάφραση), Ένα σπίτι χωρίς καθρέπτες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

• Φρεντιάνο Σέσι (συγγραφή), Δήμητρα Δότση (μετάφραση), Ένα κορίτσι στο Άουσβιτς, Εκδόσεις Καλέντη

Υπενθυμίζεται ότι για το Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους δεν ανακοινώνεται βραχύς κατάλογος. Επίσης, από το σύνολο των βιβλίων που κατατέθηκαν στους διαγωνισμούς, η επιτροπή θα απονείμει ένα βραβείο σε εικονογράφο ή art director για το εξώφυλλο.

Τα αποτελέσματα των διαγωνισμών και η απονομή των βραβείων θα ανακοινωθούν στην ετήσια γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Απριλίου, στις 6.30 μ.μ., σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής» στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και η επίσημη έναρξη της καμπάνιας «Διαβάζω & αλλάζω», που συνδιοργανώνουν για δεύτερη χρονιά, η ΕΝΕΛΒΙ, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ και η Εταιρεία Συγγραφέων, υπό την αιγίδα της UNESCO, του Δήμου Αθηναίων, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και άλλων φορέων.

Τα μέλη της επιτροπής των Βραβείων 2017 για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά που εκδόθηκαν μέσα το 2016 είναι τα εξής:

– Γιάννης Σ. Παπαδάτος, Επίκουρος Καθηγητής του Παν. Αιγαίου – (Πρόεδρος της επιτροπής)
Διδάσκει μαθήματα σχετικά με τη θεωρία και τη διδακτική της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Συγγραφέας των βιβλίων «Παιδικό Βιβλίο και Φιλαναγνωσία» και «Το Παιδικό Βιβλίο στην εκπαίδευση και στην κοινωνία».

– Φιλομήλα Βακάλη- Συρογιαννοπούλου, εικονογράφος & συγγραφέας
Απόφοιτος του «Επιμορφωτικού Κέντρου Καλών Τεχνών» Κωστή Ηλιάδη και του “I.C.S. London, England (ειδικό Τμήμα Σπουδών για τη Μελέτη Αυτοκινητοδρόμων, εργάστηκε με το αντικείμενο επί σειρά ετών). Με το παιδικό βιβλίο ασχολείται από το 1979 (εικονογράφηση- συγγραφή). Για το έργο της έχει επανειλημμένα βραβευτεί, αναγραφεί στον Τιμητικό Πίνακα της ΙΒΒΥ και τιμηθεί με το Βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα» για την προσφορά της στην Παιδική Λογοτεχνία. Δίδαξε ζωγραφική σε παιδιά.

– Μαρία Δελάκη, Εκπαιδευτικός, MSc
Εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Θεάτρου. Συγγραφέας εκπαιδευτικών βιβλίων και εισηγήτρια σε συνέδρια και ημερίδες με θέμα τη Φιλαναγνωσία, τη Διδακτική Γλώσσας και το Θεατρικό Παιχνίδι.

– Αρετή Καράμπελα, Φιλόλογος, PhD
Μετεκπαιδεύτηκε στο Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στον τομέα της Εξέλιξης του παιδιού στο κοινωνικό περιβάλλον. Εκπόνησε διατριβή με θέμα το λαϊκό παραμύθι. Εργάστηκε ως φιλόλογος στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση και συνεργάστηκε με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Διήγημά της φιλοξενήθηκε στη στήλη «Νέοι πεζογράφοι» της Booksjournal.

– Πόπη Κασσωτάκη- Ψαρουδάκη, Σχολική Σύμβουλος, MSc, PhD
Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Χανίων και Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων. Προπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μεταπτυχιακές (Μάστερ και διδακτορικό) στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης με ειδίκευση στη «Γλώσσα και τον Γραμματισμό». Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην κατανόηση των πληροφοριακών και μυθοπλαστικών κειμένων και τη φιλαναγνωσία. Το σχετικό με τον γραμματισμό συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους. Έχει συμμετάσχει με προφορικές ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών/οργανώσεων (όπως ΠΕΕ, ΟΜΕΠ, ΕΕΓΓ, ILA).

– Χρύσα Κουράκη, PhD
Υπηρετεί ως υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την παιδική και νεανική λογοτεχνία. Είναι δημιουργός και διαχειρίστρια του βραβευμένου blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας (lesxhanagnosis.blogspot.gr) με θέμα το παιδικό βιβλίο και τη φιλαναγνωσία ενώ έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια και συνέδρια σχετικά με την παιδική λογοτεχνία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό (ως ομιλήτρια και ως μέλος της οργανωτικής και κριτικής επιτροπής), σε συγγραφικές ομάδες βιβλίων και σε συλλογικούς τόμους συνεδρίων.

– Μαρία Κουρκουμέλη, MSc, Μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ
Υπηρετεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μέλος πολλών κριτικών επιτροπών με αντικείμενο το παιδικό βιβλίο. Οι δημοσιεύσεις και οι εισηγήσεις της αφορούν κυρίως τη θέση της παιδικής λογοτεχνίας και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στη σχολική τάξη.

– Κωστής Α. Μακρής, συγγραφέας, γραφίστας
Συγγραφέας των βιβλίων “Ο Πιοζ Νάμε και οι πέντε γάτες” και «Η Εβίτα που νίκησε τα Αποθαρρύνια». Εικονογράφος βιβλίων και σχεδιαστής εξωφύλλων. Από το 2009 είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ.

– Φωτεινή Μπαλαγιάννη, Βιβλιοθηκονόμος
Σπούδασε στη Σχολή Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας. Εργάζεται ως βιβλιοθηκονόμος στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Αθηναίων, όπου έχει αναλάβει τον συντονισμό του έργου & τον σχεδιασμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται σε αυτές. Κύριο αντικείμενό της είναι η προώθηση της φιλαναγνωσίας και η διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας στους μικρούς αναγνώστες. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια και συνέδρια σχετικά με το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία & την παιδική λογοτεχνία.

– Αθηνά Μπίνιου, συγγραφέας
Εκτός της συγγραφής βιβλίων για παιδιά και νέους πραγματοποιεί αφηγήσεις και θεατρικά δρώμενα σε σχολεία και βιβλιοθήκες. Για πέντε συνεχή χρόνια είναι μέρος των επιτροπών βράβευσης του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Βιβλία της έχουν τιμηθεί με διακρίσεις.

– Δημήτρης Πολίτης, Επίκουρος Καθηγητής του Παν. Πατρών
Διδάσκει στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών το γνωστικό αντικείμενο «Λογοτεχνία για Παιδιά: Θεωρία και Διδακτικές Προσεγγίσεις». Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη Λογοτεχνία για Παιδιά και Εφήβους, στη Θεωρία και στη Διδακτική της Λογοτεχνίας.