Αυτά είναι τα παιδικά και νεανικά βιβλία που βρίσκονται στις βραχείες λίστες του Αναγνώστη φετος

0
127

Ανακοινώθηκαν από τις κριτικές επιτροπές του ηλεκτρονικού περιοδικού του Αναγνώστη οι βραχείες λίστες των υποψηφίων βιβλίων για βράβευση με έτος έκδοσης το 2016. Τα επιλεχθέντα υποψήφια βιβλία αποτελούν αρκετά αντιπροσωπευτικό δείγμα της βιβλιοπαραγωγής του περασμένου έτους.

Στα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία υπάρχουν πέντε υποψηφιότητες από ισάριθμους εκδοτικούς οίκους, στα εκτενέστερης φόρμας παιδικά υπάρχουν επτά υποψήφια βιβλία, δύο από Μεταίχμιο, Κέδρο και Πατάκη και ένα από την Ελληνοεκδοτική, ενώ στα εφηβικά/νεανικά βιβλία τα επτά υποψήφια προέρχονται από δύο εκδοτικούς (Πατάκης 4, Κέδρος 3). Η Αργυρώ Πιπίνη είναι υποψήφια και πάλι και με τα δύο της βιβλία (όπως και στον Κύκλο) ενώ το Μουσείο των Αποξηραμένων Συναισθημάτων του Θοδωρή Κούκια και οι Ξυπόλυτοι Ήρωες της Αλεξάνδρας Μητσιάλη (κέρδισε το βραβείο του Κύκλου) ήταν υποψήφια και στον Κύκλο αλλά και στα Βραβεία του Public., τα μοναδικά βιβλίο που κατόρθωσαν να εισέλθουν και στις τρεις βραχείες λίστες.

Αξιοσημείωτο είναι (όχι για τα συγκεκριμένα βραβεία του Αναγνώστη αλλά για το σύνολο των τεσσάρων βασικών εγχώριων βραβείων- Κρατικά, Κύκλος Παιδικού Βιβλίου, Αναγνώστης, Public) ότι μόνο ένα, το "Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας, Άνοιξη, Καλοκαίρι…" ήταν υποψήφιο στα δεκαπέντε παιδικά του Κύκλου πριν λίγες εβδομάδες. Η διαφορετική προσέγγιση των βραβευθέντων αλλά και όσων βιβλίων εισέρχονται στις βραχείες λίστες επιβεβαιώνεται κάθε χρόνο καθώς σπάνια οι τέσσερις βασικές διοργανώσεις βράβευσης έχουν κοινές προτάσεις.

Αυτά μπορεί να εξηγηθεί ως ένα βαθμό από τα αρκετά καλά βιβλία που υπάρχουν. Αλλά αυτό εξηγεί την κατάσταση ως ένα βαθμό όπως είπαμε.

Ένα ακόμα κενό που υπάρχει και στα τέσσερα κεντρικά βραβεία (Κρατικά, Κύκλος, Αναγνώστης, Public) είναι ότι σε κανένα δεν βραβεύεται ξένο παιδικό βιβλίο, εικονογραφημένο βραχείας ή εκτενούς φόρμας. Δεν αναφέρομαι σε εκτενή μυθιστορήματα για νέους αλλά για βραχείας φόρμας εικονογραφημένα παιδικά. Τα ξένα βιβλία αυτής της κατηγορίας είναι ίσως και τα κορυφαία δείγματα της εκδοτικής παραγωγής κάθε χρόνο. Άδικο να μην συμεριλαμβάνονται στα προωθητικού χαρακτήρα βραβεία όπως είναι άλλωστε όλα τα βραβεία.

Τα βραβευθέντα βιβλία του Αναγνώστη θα ανακοινωθούν στην τελετή απονομής που θα γίνει την Τρίτη 6 Ιουνίου, 8μμ, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).

Τα βιβλία που βρίσκονται στις βραχείες λίστες είναι (πατήστε στα ενεργά λινκ για να δείτε τις παρουσιάσεις των βιβλίων από το elniplex):

Παιδικό βιβλίο με εικονογράφηση

Γεωργέλλη Κλαίρη, Ποιος έκλεψε τον ήλιο, Παπαδόπουλος

Μπαμπέτα Ιωάννα, Η καλύτερη μαμά, εικ. Τουλιάτου Σοφία, Πατάκης

Παπαθεοδούλου Αντώνης,Τικ-Τακ ρολόγια, ώρα για μάθημα!, εικ. Δεληβοριά Μυρτώ, Ίκαρος

Πιπίνη Αργυρώ, Μελάκ μόνος, εικ. Ραζής Αχιλλέας, Καλειδοσκόπιο.

Σκαμάγκα Μαρία, Ο σκύλος Κάρλος, εικ. Ζάε Αλία, Μεταίχμιο

Λογοτεχνικό βιβλίο για παιδιά

Αθανασιάδης Κυριάκος, Ο λευκός αξιωματικός, Κέδρος

Κέζα Λώρη, 10 μέρες στην τρελογιαγιά, Μεταίχμιο

Κουτσιαρής Βασίλης- Διακομανώλης Γιάννης, Χιονισμένη πλατεία, εικ. Ελευθερίου Σάντρα, Ελληνοεκδοτική

Λυχναρά Λίνα, Επικίνδυνη αναζήτηση, Πατάκης

Μαμαλούκας Δημήτρης,Η μεγάλη ληστεία της χρηματαποστολής, Κέδρος

Πιπίνη Αργυρώ, Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι, εικ. Σαμαρτζή Ίρις, εκδ. Πατάκη

Χαραλάς Κώστας, Μαύρο πρόβατο στο Τέξας, εικ. Δημητρίου Γιώργος, Μεταίχμιο

Λογοτεχνικό βιβλίο για εφήβους

Ζορμπά-Ραμμοπούλου Βησσαρία, Το καλοκαίρι των Αβάρων,. Κέδρος

Κούκιας Θοδωρής, Το μουσείο των αποξηραμένων συναισθημάτων, Κέδρος

Κουτσάκης Πολυχρόνης, Δεν είσαι εδώ, Πατάκης

Μανδηλαράς Φίλιππος, Υπέροχος κόσμος, Πατάκης

Μητσιάλη Αλεξάνδρα,Ξυπόλητοι ήρωες, Πατάκης

Τσερόλας Πάνος, Στα ίχνη του Ντουκουζούρι, εικ. Ιωάννου Απόστολος,. Κέδρος

Ψαραύτη Λίτσα, Στα μονοπάτια της νιότης, Πατάκης

Λογοτεχνικό βιβλίο γνώσεων

Ανδρεάδη Ελένη, Πράκτορες του πλανήτη: η εκδίκηση του Πουφ, εικ. Κολτσιδόπουλος Στέφανος, Μεταίχμιο

Μυρογιάννη Έλσα,Τα φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη, Καλειδοσκόπιο

Πίνη Εύη, Είμαι ο Λέων των Κυθήρων κι έχω μια ιστορία να σας πω…, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εφορεία Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων

Σέρβη Κατερίνα, Στη μάχη των Θερμοπυλών, εικ. Πέτρου Θανάσης, Πατάκης

Χαλιακόπουλος Γρηγόρης, Το μυστικό του Βελισσάριου, εικ. Γουτιάνου Ευαγγελία, Καλειδοσκόπιο

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΡΙΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Τζίνα Καλογήρου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Παπαθεοδώρου, συγγραφέας, Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας, κριτικός παιδικής λογοτεχνίας , Κατερίνα Φρουζάκη, Βιβλιοθηκονόμος, Search, Παιδική Βιβλιοθήκη Kηφισιάς,  Δημήτρης Χαλκιόπουλος,  γραφίστας/ Σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας