More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕποχικάΧριστούγενναΒράδυ στη γη, πρωί στο σχολείο: δραστηριότητες πάνω σε ένα βιβλίο

    Βράδυ στη γη, πρωί στο σχολείο: δραστηριότητες πάνω σε ένα βιβλίο

    Το Βράδυ στη Γη του Βασίλη Κουτσιαρή μας δίνει πολλές ιδέες. Με την απλότητα του λόγου του, τις υπέροχες εικόνες του, την ανθρώπινη διάσταση του αγαπημένου άγιου των παιδιών, με τα χρώματά του, κερδίζει νου και μάτια, σώμα και λόγο. Ας δούμε μερικά από όσα τολμήσαμε κι αγαπήσαμε στην τάξη.

    Δημιουργία του εξώφυλλου  από το «Βράδυ στη γη»
    Μεγάλη εντύπωση έκανε στα παιδιά το εξώφυλλο του βιβλίου και θέλησαν να φτιάξουν τα μικρά τετράγωνα σπιτάκια με τις κόκκινες σκεπές σε σχήμα τρίγωνου και να δημιουργήσουν συνθετικά ένα ομαδικό κολλάζ. Ο Άι Βασίλης με κόκκινα ρούχα, στρουμπουλός και με μακριά γενειάδα κρατάει ένα ρολόι τσέπης που δείχνει 11.00. Για το ρολόι χρησιμοποιήσαμε δυο πιάτα χάρτινα που βάψαμε σε χρυσό χρώμα και ζωγραφίσαμε τους αριθμούς και στερεώσαμε τους δείκτες για να μπορούν να γυρίζουν. Μετρήσαμε τις ώρες, τα λεπτά που έχει μια ώρα. Άραγε θα προλάβει ο Άι Βασίλης να μοιράσει τα δώρα;

     

    bradi2bradi3bradi1

    Αναδιήγηση παραμυθιού με βάσει τις εικόνες του βιβλίου
    Τα νήπια θέλησαν να αναδιηγηθούν το βιβλίο και εκτυπώσαμε τις βασικές εικόνες  δράσης του Άι Βασίλη. Ένα παιδί μας έκανε αναδιήγηση του παραμυθιού καθώς ξεφύλλιζε τις εικόνες του παραμυθιού με δικά του λόγια και εκφράζοντας αυθόρμητα κάποιες σκέψεις του. Αξίζει ν’ ακούσετε το ηχητικό απόσπασμα του μικρού παραμυθά.

    https://www.elniplex.com/wp-content/uploads/2013/12/Αναδιήγηση-Βράδυ-στη-γη.wav

    Κατόπιν ανακατέψαμε τις εικόνες και καλέσαμε τα παιδιά να τις τοποθετήσουν σε χρονική ακολουθία. Κάποιοι μάλιστα είπαν ότι ξαναγύρισε για να φάει άλλον ένα κουραμπιέ! Άρεσε πολύ στα παιδιά η ανθρώπινη, αστεία πλευρά του Άι Βασίλη, αυτήν που τον βγάζει για λίγο έξω από το μύθο του αλάθητου κι αγίου. 

    Προφορικός λόγος-γραφή
    Γράψαμε τον τίτλο στη ζωγραφιά μας και μια φράση από τη σκηνή στην καμινάδα -γιατί μας άρεσε -και παίξαμε το παιχνίδι των ερωτήσεων «τι συνέβη το βράδυ στη γη;», «που πήγε μετά ο Άι Βασίλης ;» που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τον προφορικό λόγο.

    zografia2zografia

    Θεατρικό παιχνίδι
    Είναι μια ιστορία με πολλά κωμικά στοιχεία που τα παιδιά θέλουν να μιμηθούν. Ο Άι Βασίλης όμως είναι ένα πρόσωπο, έτσι αποφασίσαμε να μοιράσουμε το παιχνίδι σε σκηνές όπου θα εμφανίζεται διαφορετικό παιδί Άι Βασίλης κάθε φορά.  Κάπως έτσι ξεκινά το ταξίδι στη γη για τον Άι Βασίλη και μερικά παιδιά που θέλουν να είναι τάρανδοι, προσγειώνονται λίγο άτσαλα στη στέγη. Ο πρώτος «Άι Βασίλης» μαλώνει τους ταράνδους, ο δεύτερος περπατά στις μύτες,ο τρίτος  ρουφάει την κοιλιά του για να χωρέσει στην καμινάδα, ο τέταρτος μπερδεύεται σε καλώδια και πέφτει, ο πέμπτος τρώει έναν ή μάλλον όλους τους κουραμπιέδες και ούτω καθεξής. Ο τελευταίος φεύγει χοροπηδώντας παρά την ηλικία του “σαν μικρό παιδί”.

    Εμείς παίξαμε, γελάσαμε και φτιάξαμε ένα κολάζ για την πόρτα μας με αφορμή το εξώφυλλο από το «Βράδυ στη γη». Είναι ένα βιβλίο που προσφέρεται για ανάγνωση από μαθητές της πρώτης δημοτικού και για νήπια καθώς έχει μικρές προτάσεις  και καθαρά νοήματα.

    Σίγουρα θα το αγαπήσετε και θα διαβάσετε πολλές φορές τις νύχτες των Χριστουγέννων περιμένοντας με αγωνία τον  Άι Βασίλη  όπως κάθε χρόνο.

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular