Γιατί οι πρωτόγονοι δεν ήξεραν τίποτα, του Νίκου Ποταμιάνου

01/12/2017 18:00:00

 • Τίτλος: Γιατί οι πρωτόγονοι δεν ήξεραν τίποτα
  Συγγραφέας: Νίκος Ποταμιάνος
  Εικονογράφηση: Πέτρος Χριστούλιας
  Ερωτήσεις: Μυρτώ Ποταμιάνου
  Εκδόσεις: Κέδρος
  Ηλεκτρονική διόρθωση: Νικολέττα Δουλάμη
  Γραφιστική επιμέλεια: Ξένια Τρύφων
  Σελίδες: 88
  Μέγεθος: 16 Χ 20
  ISBN: 978-960-04-4844-3

  Αγόρασέ το

  Η Μυρτώ σχόλασε και η πατέρας την περίμενε έξω από το σχολείο. "Είσαι σαν άνθρωπος του Νεάντερνταλ" άκουσε να λέει κάποιο μεγαλύτερο παιδί υποτιμητικά η Μυρτώ. Και κάπως έτσι, ο δρόμος του πηγαιμού στη γιαγιά γέμισε με προϊστορία. Από την προέλευση των ανθρώπων από τους πιθήκους και τον Homo Habilis, την όρθια στάση τους και βάδιση, τη χρήση των εργαλείων και το άναμμα της φωτιάς μέχρι το μεγάλωμα του εγκεφάλου του και τη χρήση της γλώσσας. Από τον άνθρωπο κυνηγό μέχρι την ανακάλυψη της γεωργίας και την καλλιέργεια της γης μέχρι τη δημιουργία των σπιτιών και των πρώτων μικρών κοινωνιών. Από την εξημέρωση των ζώων μέχρι την εμφάνιση της ανταλλακτικής οικονομίας και από την πρώτη εμφάνιση κρατικής οργάνωσης μέχρι τις καθοριστικές ανακαλύψεις του τροχού, των μετάλλων και της γραφής. 

  Ένας διάλογος μεταξύ κόρης και πατέρα γίνεται ένα όμορφο ταξίδι στον αχανή μα συναρπαστικό κόσμο της προϊστορίας με τα αιώνια ερωτήματα της προέλευσης και των πτυχών της ζωής των πανάρχαιων προγόνων μας να εξηγούνται με τρόπο απλό, εύληπτο και ξεκάθαρο. 

  Έχοντας ερευνήσει και υιοθετήσει τις επικρατούσες θεωρίες της σύγχρονης επιστήμης περί καταγωγής και εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, ο συγγραφέας Νίκος Ποταμιάνος δημιουργεί ένα εξαιρετικά ευχάριστο και ευκολοδιάβαστο βιβλίο γνώσης για παιδιά από 7 ετών δίχως να το απομακρύνει στιγμή από την ορθότητα των επιστημονικών στοιχείων αλλά και δίχως να κουράζει τον μικρό ή μεγαλύτερο αναγνώστη με επιστημονικές ορολογίες, ορισμούς και στοιχεία που θα ξεχνούσε μετά από πέντε μέρες.

  Για όλα τα παιδιά που τα γοητεύει εκείνος ο παλιός κόσμος από τον οποίο ήρθαμε και πορευόμαστε.

  Η εικονογράφηση του Πέτρου Χριστούλια με τα κόμικ καρέ και αντίστοιχη προσέγγιση σε όλα τα εικονογραφικά στοιχεία είναι απόλυτα ταιριαστή με το θέμα και το πνεύμα του βιβλίου. Αρμονικό αποτέλεσμα.  

  Εκδόσεις Κέδρος.

 • Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

  ***

  Ο Νίκος Ποταμιάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Κατοικεί στο Ρέθυμνο. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία και εξειδικεύτηκε στη νεότερη ελληνική ιστορία.
  Το Γιατί οι πρωτόγονοι δεν ήξεραν τίποτα είναι το πρώτο του παιδικό βιβλίο.
  Έχει εκδώσει τις ιστορικές μελέτες Οι νοικοκυραίοι. Μαγαζάτορες και βιοτέχνες στην Αθήνα 1880-1925 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2015) και Ευγενή παχύδερμα και πάσχοντες εργάτες. Επίκαιρες ιστορίες από τις αρχές του εικοστού αιώνα (εκδόσεις Ασίνη, 2016).

  ***

  Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

  ***

  Ο Πέτρος Χριστούλιας γεννήθηκε το 1979 στη Χαλκίδα και το 2005 αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης. Από τότε δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο των κόμικ και του παιδικού βιβλίου και η δουλειά του έχει διακριθεί στην Ελλάδα
  και στο εξωτερικό.
  Ιστοσελίδα.
   

 • Απόστολος Πάππος
  #

  Είμαι δημιουργός και διαχειριστής ύλης του ELNIPLEX από την πρώτη του ώρα. Εργάζομαι ως νηπιαγωγός τα τελευταία 15 χρόνια, στη δημόσια εκπαίδευση, τα 5 τελευταία στο 10ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου.

  Θα ζήσω ως τα 78 μου σίγουρα. Για μετά δεν παίρνω όρκο.

  Επικοινωνία: apostolos@elniplex.com, info@elniplex.com