Γραμμές παντού - Τα φυλλαράκια της Τέχνης

11/11/2016 18:00:00

 • Παρά τις προσπάθειες του Δόκτωρ Άρτσι Μπούρτσι να παγιδεύσει τα φιλαράκια, εκείνα πάντα βρίσκουν τον τρόπο να τον εκπλήσσουν και να ξεπερνούν κάθε εμπόδιο. Μετά τις ευθείες γραμμές, οριζόντιες και κάθετες, η ομάδα αποφασίζει να συνεχίσει και να αποτυπώσει σε μαύρο χαρτόνι πλήθος γραμμών και να περιγράψει την κίνηση τους. Ο Δόκτωρ Άρτσι Μπούρτσι έχει εξαφανίσει τις διακεκομμένες γραμμές, τις καμπύλες, τις κυματοειδής και έχει ρίξει ένα κουβά μαύρη μπογιά. Άραγε θα καταφέρουν να κάνουν μια τόση δα γραμμούλα;
  Έτσι ζωγραφίζουν την διακεκομμένη γραμμή για να σχηματίσουν ένα δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, την κυματιστή γραμμή για να περιγράψουν τα κύματα της θάλασσας, την γραμμή ζιγκ ζαγκ για την κίνηση του φιδιού, την σπιράλ για το ξεδίπλωμα μιας σερπαντίνας στον αέρα. Την καμπύλη γραμμή του ουράνιου τόξου, την οδοντωτή γραμμή για τα δόντια του δράκου, μια νοητή γραμμή με τελείες που μας δείχνει μια διαδρομή.

  Προεκτάσεις - σύνδεση με άλλα γνωστικά αντικείμενα

  -    Κινητικά παιχνίδια με αποτύπωμα της γραμμής με χαρτοταινία στο πάτωμα. Τα παιδιά καλούνται να περπατήσουν πάνω σε διαφορετικά είδη γραμμών.
  -    Μπορούν να ξαπλώσουν στο πάτωμα και να σχηματίσουν με το σώμα τους διάφορα είδη γραμμών.
  -    Γίνεται αντιστοίχιση της γραμμής με την κίνηση  και αναπαράγουν την κίνηση στον αέρα με τη χρήση κορδέλας.
  -    Παρατηρούμε πίνακες ζωγραφικής με γραμμές και περιγράφουμε τα είδη γραμμών που έχει χρησιμοποιήσει ο ζωγράφος.  
  Miro Blue I
  Joan Miro Mural Diagram
  -    Τα παιδιά μπορούν να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν τις δικές τους γραμμές με τη χρήση υπολογιστή είτε στη ζωγραφική είτε σε λογισμικό (Tux paint)

 • Δώρα Πουρή
  #

  Είμαι νηπιαγωγός. Το διάλεξα. Με διάλεξε. Για να καταλάβω πως ο χρόνος που περνά κανείς με τα παιδιά ζωντανεύουν το δικό του παιδί, μέσα του. Για να μη σταματώ ποτέ να αναζητώ το καινούριο, το διαφορετικό, εκείνο που θα κινητοποιήσει πρώτα εμένα, άρα κι εκείνα. Για να μαθαίνω όσα με διδάσκουν κάθε μέρα εκείνα, να ζω τη στιγμή, να χαίρομαι, να παίζω, να δημιουργώ, να μην υπάρχει το μετά. Γιατί όσο "μάθημα" κι αν κάνεις, το μεγαλύτερο μάθημα είναι η χαρά και το παιχνίδι.

  Στο ELNIPLEX θα με συναντήσετε να γράφω για βιβλία, δραστηριότητες, μουσεία και θεατρικό παιχνίδι. Ο,τι δηλαδή κάνω στην τάξη και στη ζωή μου.

  Επικοινωνία: dora@elniplex.com