Δωρεάν η είσοδος στα μουσεία αυτήν την Πέμπτη

0
194

Δωρεάν θα είναι αυτήν την Πέμπτη, 18 Μαϊου, η είσοδος σε όλα τα μη ιδιωτικά μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας σύμφωνα με την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β' 1945 του 2012) όπως αυτή έχει δημοσιευθεί και τροποποιηθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Πρόκειται για την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων την οποία καθιέρωσε το 1977 την 18η Μαϊου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day), προπαγανδίζοντας υπέρ της προσπάθειας των μουσείων να γίνουν φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2017 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει τον Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ' ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού. Φέτος, η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Μαΐου και ώρα 19:00, στα Καλάβρυτα, στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το οποίο είναι το τιμώμενο μουσείο για το 2017.

Πέρσι, (2016) συμμετείχαν περισσότερα από 35.000 μουσεία σε 145 χώρες με εκατοντάδες εκδηλώσεις ανά τον κόσμο.

Επόμενη μέρα που όλα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι δε θα απαιτούν κάποιο αντίτιμο εισόδου θα είναι η 5η Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος).

Εκδηλώσεις αυτών των ημερών στα Μουσεία της Αττικής

Εκδηλώσεις αυτών των ημερών στα Μουσεία της Υπόλοιπης Ελλάδας