Εκπαιδευτικοί σχεδιασμοί και διαθεματικότητα, των Έλλης Ναούμ και Γιούλης Παπαμιχαήλ

0
37

Τίτλος: Εκπαιδευτικοί σχεδιασμοί και διαθεματικότητα-Διερευνητική προσέγγιση της γνώσης για την προσχολική εκπαίδευση
Έρευνα-συγγραφή: Έλλη Ναούμ-Γιούλη Παπαμιχαήλ
Εκδόσεις: Κεντικελένης, 2015
Σειρά: Εκπαιδευτικοί σχεδιασμοί και διαθεματικότητα
Επιμέλεια: Μαργαρίτα Κουλεντιανού
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Γιώργος Πετρίδης
ISBN: 978-960-7160-32-4 (Τόμος:
Φθινόπωρο, Σεπτέμβριος 2015), 978-960-7160-33-1 (Τόμος: Χειμώνας, Δεκέμβριος 2015), 978-960-7160-34-8 (Τόμος: Άνοιξη, Μάρτιος 2016), 978-960-7160-35-5 (Τόμος: Καλοκαίρι, Αύγουστος 2016)
Αγόρασέ το

Μια ενδιαφέρουσα σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κεντικελένη. Πρόκειται για την τετράτομη έρευνα των εκπαιδευτικών Έλλης Ναούμ και Γιούλης Παπαμιχαήλ "Εκπαιδευτικοί Σχεδιασμοί & Διαθεματικότητα" που ξεπερνά τις 1500 σελίδες συνολικά και περιέχει πολλές ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις για κάθε εποχή του χρόνου. Τα τέσσερα βιβλία έχουν εκδοθεί σταδιακά από τον Σεπτέμβριο του 2015 ως και τον Αύγουστο του 2016.

Η τετράτομη αυτή εργασία απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε εκπαιδευτικούς προσχολικής αγωγής χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα είχε ενδιαφέρον για γονείς αλλά και εμψυχωτές και παιδαγωγούς που εργάζονται με ομάδες παιδιών 2-7 ετών. Η στόχευσή τους είναι να βοηθήσουν τον εκπαιδευτικό στην διαμόρφωση και το σχεδιασμό καταστάσεων μάθησης, να οργανώσει τα δικά του εκπαιδευτικά προγράμματα, τις δικές του δράσεις, με τρόπο που όλα αυτά να έχουν νόημα για τα παιδιά αλλά και τον ίδιο τον εκπαιδευτικό.

Κάθε βιβλίο αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες και περιλαμβάνει:
1η ενότητα (θεωρία)
Μια ενότητα συμπυκνωμένης θεωρίας που θεμελιώνουν επιστημονικά τις εμπεριεχόμενες ιδέες και σχεδιασμούς. Είναι ιδιαιτέρως επιτυχής και βοηθητική.

2η ενότητα (πράξη)
Ευρείες θεματικές ενότητες και διδακτικά σενάρια που καλλιεργούν τη νοηματική μάθηση και μπορούν να καλύψουν όλα τα γνωστικά αντικείμενα καθώς και προτάσεις για εναλλακτική αξιολόγηση. Βασίζονται αρκετά στην εμπειρία και την πράξη και γι' αυτό το λόγο μπορούν να βοηθήσουν και να εμπλουτίσουν τη γνώση των αναγνωστών εκπαιδευτικών.

3η ενότητα (παραρτήματα)
Φύλλα άσκησης και αξιολόγησης. Αρκετά πλήρης βιβλιογραφικός οδηγός για θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα.

Οι δύο εκπαιδευτικοί προτείνουν έναν τρόπο σκέψης που βασίζεται στην εικοσαετή τους εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης. Στις θεωρητικές παραδοχές των τεσσάρων βιβλίων εντόπισα αρκετές ιδέες και φιλοσοφικά αξιώματα που, πέρα από τεκμηριωμένα, τα θεωρώ και ευθυγραμμισμένα με τις διαρκείς εξελίξεις της παιδαγωγικής επιστήμης. Ευελίξία, αυτοσχεδιασμός, ευαισθησία σε προσωπικότητα μαθητή, προσφορά κινήτρων μάθησης και άλλες ιδέες διακρίνουν τη φιλοσοφία των βιβλίων των δύο έμπειρων εκπαιδευτικών.

Ενδεικτικά περιλλαμβάνονται θέματα όπως Χειμώνας, Οι βοηθοί του Αι-Βασίλη και τα έθιμα του δωδεκαημέρου, Απόκριες, Ελιά, Αμυγδαλιά, Τρύγος, Δημητριακά, Ανακύκλωση-Μείωση-Επαναχρησιμοποίηση, Πάσχα, 25η Μαρτίου, Σχολικός κήπος και άλλα.

Δυνατό σημείο του βιβλίου αποτελεί η θεωρητική τεκμηρίωση και υποστήριξη αρκετών ιδεών και δραστηριοτήτων καθώς και οι αρκετές πρακτικές προτάσεις στα θέματα που προσεγγίζονται. Επίσης, κάποια θέματα όπως π.χ. η προσέγγιση των Χριστουγέννων μέσα από τα έθιμα του δωδεκαημέρου θεωρώ, ότι είχαν έξυπνη προσέγγιση και αντιμετώπιση από τις συγγραφείς.

Στο τέλος θα βρείτε πολλά φύλλα εργασίας κλειστών κυρίως ερωτημάτων.

Από τις εκδόσεις Κεντικελένη, οι οποίες στο χώρο του παιδαγωγικού βιβλίου και των κατασκευών έχουν μια ευρεία γκάμα βιβλίων.

ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

***

Η Έλλη Ναούμ είναι διδάκτωρ στις Επιστήμες της Αγωγής του Τμήματος Εκπαίδευσης και αγωγής για την Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο πεδίο της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΕΠΑ) και με θέμα «Η συνεργασία σχολείου-οικογένειας στο πλαίσιο του αειφόρου σχολείου. Μια έρευνα δράσης σε νηπιαγωγείο». Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Institute of Education-University of London) στο αντικείμενο της Εξελικτικής Ψυχολογίας του Παιδιού. Επίσης είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΤΕΑΠΗ) και του Διδασκαλείου Αθηνών.

Η Γιούλη Παπαμιχαήλ σπούδασε Παιδαγωγικά για την Προσχολική Ηλικία στο ΕΚΠΑ-ΤΕΑΠΗ. Είναι απόφοιτος του Διδασκαλείου Αθηνών και έχει ασχοληθεί ενεργά με το εκπαιδευτικό δράμα στην εκπαίδευση.

Οι δύο συγγραφείς τα τελευταία 20 χρόνια συνεργάζονται στενά και υπηρετούν τη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση ως νηπιαγωγοί αναζητώντας διαρκώς τρόπους να γεφυρώσουν τη θεωρία με την πράξη μέσα από την προσωπική επιμόρφωση και την έρευνα. Έχουν εκπονήσει και πραγματοποιήσει πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων με αντικείμενο την ΕΠΑ, την Ιστορία και τον Πολιτισμό, όσο και ευρωπαϊκών με τη σύμπραξη σχολείων από άλλες χώρες της Ευρώπης.