Ένα ξεχωριστό δώρο, της Μαριάννας Κουμαριανού

0
178

Τίτλος: Ένα ξεχωριστό δώρο
Συγγραφέας: Μαριάννα Κουμαριανού
Εικονογράφηση: Πωλίνα Παπανικολάου
Εκδόσεις: Μίνωας, Ιανουάριος 2016
Επιμέλεια έκδοσης: Αθηνά Λυρώνη
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 21,5 Χ 29,5
ISBN: 978-618-02-0591-6

Αγόρασέ το

Η μαμά πήγε στο μαιευτήριο για να φέρει την αδελφούλα του. Έτσι για λίγες μέρες μένει στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού, με τον μεγάλο κήπο και τα παράξενα, μοναδικά πράγματα. Είναι αυτά που έχει φέρει ο ναυτικός παππούς από όλες τις γωνιές του κόσμου όπου βρέθηκε. Η γιαγιά έβαζε κουκκιδίτσες από πλαστελίνη πάνω σε μια υδρόγειο στα μέρη όπου είχε ταξιδέψει ο παππούς. Γέμισε η υδρόγειος κουκκιδίτσες, που λες.

Όταν βρίσκεται στο σπίτι τους, ο μικρός μας φίλος διαλέγει κι από μία κουκκίδα, η γιαγιά του βρίσκει το δώρο και λένε την ιστορία που κρύβεται πίσω του. Κάπως έτσι έρχονται στη ζωή και τη φαντασία του το σπαθί με τις πολύχρωμες πέτρες που λαμπυρίζουν, το καλειδοσκόπιο και οι μπάμπουσκες. Έχει κι άλλα πράγματα το σπίτι της γιαγιάς και του παππού: κουρτίνες, ρούχα, τραπεζομάντιλα. Αντικείμενα πολλά. Α! Κι ένα δεντρόσπιτο που φτιάχνει ο παππούς με τα εργαλεία του.

Η μαμά κι η νεογέννητη αδερφούλα θα έρθουν σύντομα. Θέλει να της πάρει ένα δώρο ο μικρός. Πηγαίνει στο παιχνιδομάγαζο με τη γιαγιά. Αναζητεί κάτι ταιριαστό στην αδερφή του. Δε θα το βρει εκεί. Θα το φτιάξει μαζί με τη γιαγιά. Και θα το νοτίσει με όση αγάπη έχει για το νέο μέλος που έρχεται.

Δεν είναι απλώς ένα βιβλίο για τα παιδιά που περιμένουν αδερφάκι. Είναι και αυτό αλλά και ένα-δυο πράγματα περισσότερα. Τα παιδιά που περιμένουν αδερφάκι ζηλεύουν. Μεγιστοποιούν μια ανησυχία, δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη από το περιβάλλον τους. Θα χαθεί η αγάπη και η αποκλειστικότητα; Το άγχος συσσωρεύεται, εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Ο μικρός της ιστορίας αντιμετωπίζει την αναμενόμενη έλευση με απολύτως υγιή τρόπο. Θα υποδεχτεί τη μικρή αδερφή του με αγάπη, με ένα δώρο που έντυσε με αγάπη ο ίδιος. Θα είναι μοναδικό αυτό το δώρο. Το έφτιαξε ο ίδιος. Δεν πωλείται αλλού. Αυτό σημαίνει μοναδικός. Κάτι που δεν μπορείς να βρεις εύκολα αλλού παρά στην πηγή του, στον τόπο και χρόνο δημιουργίας του.

Το ξεχωριστό δώρο είναι το αδερφάκι που έρχεται. Είναι το δώρο που θα λάβει από τον αδερφό της που την περιμένει. Είναι τα σπάνια αντικείμενα του παππού από τα ταξίδια του. Είναι οι ιστορίες που κρύβονται πίσω τους.

Μια πολύ τρυφερή ιστορία από την Μαριάννα Κουμαριανού στο τέταρτο πια βιβλίο της (είχε βραβευθεί ως πρωτοεμφανιζόμενη πριν λίγα χρόνια). Για τη μοναδικότητα των αντικειμένων. Για τις ιστορίες που ζουν πίσω τους. Για τα αδερφάκια που έρχονται και πως η αγάπη σε κρατά στη γαλήνη και δε σε πάει στη ζήλια. Για τη φαντασία και την αγάπη που καλείσαι να βάλεις στα πράγματα. Για την πραγματική διάσταση των δώρων που τόσο χάσαμε.

Θα το ρωτήσω, δε μπορώ να το αποφύγω: πόσοι γονείς σήμερα κάνουν δώρο στο παιδί τους κάτι που έφτιαξαν οι ίδιοι; Και πόσα παιδιά έχουν μάθει να περιμένουν κάτι τέτοιο κι όχι κάτι επώνυμο και διαφημισμένο; Δεν είναι περισσότεροι από ένας στους χίλιους. Το δώρο όμως έτσι έχει χάσει τη μοναδικότητά του, το 'χει το παιδί σου κι άλλοι 6 εκατομμύρια κι εσύ απλώς έχεις πληρώσει για την απόκτησή του. Σφραγίδα από εσένα δεν έχει καμιά. Ο χαρακτήρας του ξεχωριστού έχει… πετάξει στα Τζάμπο, τον Μουστάκα και τα άλλα συμπαθή παιχνιδομάγαζα. Έτσι γίνηκε ο κόσμος. Έτσι γινήκαμε κι εμείς. Κι ύστερα απορούμε.

Η Πωλίνα Παπανικολάου στην εικονογράφηση. Δε με σαγηνεύουν οι μορφές της. Αλλά οι επιλογές των χρωματικών της συνδυασμών κσι των μοτίβων της (καναπές, φολίδες, καλειδοσκόπιο κ.α.) είναι εξαιρετικές (όπως συνήθως).

Από τις εκδόσεις Μίνωας.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

koumarianou12Η Μαριάννα Κουμαριανού γεννήθηκε το 1980 στην Ουαλία. Σπούδασε Μουσική (πτυχίο «Αρμονίας») και Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Εργάζεται ως δασκάλα στην ιδιωτική εκπαίδευση. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής στο ΕΚΕΒΙ, μετάφρασης παιδικής λογοτεχνίας, ποίησης και αφήγησης.
Το 2009, το διήγημα «Πέρασμα» πήρε έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στην Athens Review of Books, στο Διάστιχο και την bibliotheque. Είναι μέλος της διεθνούς οργάνωσης SCBWI (Society of children’s Book Writers and Illustrators), του ελληνικού τμήματος της Ibby (Κύκλος Ελληνικού παιδικού Βιβλίου) και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Επίσης είναι μέλος του μουσικού σχήματος Amberlink Ensemble όπου επιμελείται και διαβάζει ποιήματα και διηγήματα από Έλληνες και ξένους ποιητές και πεζογράφους. Από το καλοκαίρι του 2012 κάνει βιβλιοπαρουσιάσεις για παιδιά προσχολικής ηλικίας στο ένθετο «Μαγικός κόσμος» της ηλεκτρονικής εφημερίδας
«Kos voice» με τίτλο «Μια ιστορία θα σας πω…». Τον Απρίλιο του 2013, μαζί με την ομάδα του Μαγικού Κόσμου, βραβεύτηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ibby) για την προσφορά της στην φιλαναγνωσία. Παράλληλα, από το 2010, στα σχολεία που εργάζεται αναλαμβάνει προγράμματα φιλαναγνωσίας και από το Σεπτέμβριο του 2013 είναι στην αντίστοιχη ομάδα σχεδιασμού και υλοποίησης λογοτεχνικών προγραμμάτων (στα Εκπαιδευτήρια Δούκα, στη βαθμίδα του Δημοτικού).
Το 2013, από τις εκδόσεις Παρρησία, εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Η συντροφιά του λόφου».

Τα βιβλία της
Η συντροφιά του λόφου, Παρρησία (2013)   
Θάλασσα, πες μου, Παρρησία (2014)     
Μια αλλιώτικη μέρα στη σχολή χορού, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2015)    
Ένα ξεχωριστό δώρο, Μίνωας (2016)   

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Πωλίνα Παπανικολάου κατάγεται από την Κρήτη και γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία και γραφιστική καώς και διερμηνεία γουργουρίσματος περιστεριών, αρχιτεκτονική τούρτας γενεθλίων και θεωρητικά ακροβατικής για τσίρκο. Παρακολούθησε σεμινάρια marketing και διαφήμισης. Πήρε μαθήματα ζωγραφικής με δάσκαλο το Νικόλα Κληρονόμο και ασχολήθηκε με το κινούμενο σχέδιο στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Εργάστηκε σε εκδοτική εταιρεία ως κειμενογράφος, εικονογράφος και σχεδιάστρια κυρίως κοπτικών και τρισδιάστατων (pop-up) καρτών. Έχει εργαστεί επίσης ως σχεδιάστρια συρμάτων της ΔΕΗ, σιελοκολλήτρια γραμματοσήμων, καθηγήτρια ειρηνικών τεχνών και διαχωρίστρια κόκκων άμμου. Έχει σχεδιάσει έντυπα για δημόσιους οργανισμούς. Της αρέσει ιδιαίτερα να εικονογραφεί βιβλία για παιδιά. Δουλειές της: "Ο χορτοφάγος λύκος", "Αρτοποιήματα", "Με ένα Φι και ένα Πι φτιάχνω παραμύθια", "Το άλογο που το λέγαν Έκτορα", "Η Μέλπω η μοναδική".

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της.