Εργαστήρι αφήγησης και γραφής παραμυθιών με τον Δ. Αβούρη

05/03/2014 14:00:00

 • avourisΈνα τριήμερο γεμάτο παραμύθι…
  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ
  ΩΡΑ: 18:00
  στο ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
  Εισηγητής Δημήτρης Αβούρης (ΜΚΟ- ‘Oναρ μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί)
  Είσοδος ελεύθερη

  ΔΙΑΛΕΞΗ: Η αφήγηση και η γραφή παραμυθιών στην εκπαιδευτική και στην νοσηλευτική διαδικασία».

  Το Όναρ-μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί διοργανώνει διάλεξη με θέμα: «Η αφήγηση και η γραφή παραμυθιών στην εκπαιδευτική και στην νοσηλευτική διαδικασία».
  Η διεξαγωγή σεμιναρίων, συνεδρίων και εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο την ενίσχυση των άρρωστων παιδιών αποτελεί έναν από τους ιδρυτικούς σκοπούς της εταιρείας.
  Η τέχνη της αφήγησης των παραμυθιών έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει στην εκτόνωση και ανακούφιση του μικρού ασθενή, καθώς η συμμετοχή στην ροή του μύθου και η ταύτιση με τους ήρωες επιτρέπουν στο παιδί να αντλήσει κουράγιο και δύναμη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση της υγείας του.
  Η επιλογή των κατάλληλων παραμυθιών, ο τρόπος απόδοσης και αφήγησής τους, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, και οι δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ο «παραμυθάς» στον χώρο του νοσοκομείου είναι τα βασικά σημεία στα οποία θα σταθεί ο εισηγητής της διάλεξης, Αβούρης Δημήτρης.
  Αφηγητής παραμυθιών και συγγραφέας ο ίδιος, με εμπειρία από παραστάσεις σε σχολεία τα τελευταία 20 χρόνια και με καθημερινή εθελοντική δράση στα Νοσοκομεία Παίδων θα δώσει απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως: πώς προσεγγίζουμε τα παιδιά, τι λέμε και τι όχι, τι κάνουμε και τι αποφεύγουμε να κάνουμε, πώς κερδίζουμε την εμπιστοσύνη τους και με ποιόν τρόπο τα καλούμε να συμμετάσχουν στην αφήγηση.
  Το δεύτερο μέρος της διάλεξης επικεντρώνεται στα οφέλη της αφήγησης των παραμυθιών κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τι είδους μηνύματα περνάνε τα παραμύθια στα παιδιά και πώς αυτά μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο εκπαιδευτικός για να ξορκίσει φόβους, να προβάλλει ηθικές αρχές, να τονώσει την φαντασία, ή ακόμα και για να μεταδώσει γνώσεις.
  Αυτά και άλλα πολλά, σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσουμε την θεραπευτική αλλά και εκπαιδευτική αξία της αφήγησης παραμυθιών και να εξοπλίσουμε τους ενδιαφερόμενους μελλοντικούς «παραμυθάδες», που είτε απασχολούνται σε συναφείς χώρους, είτε επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά λίγο από τον χρόνο τους, για την πρώτη επαφή τους με την ιδιαίτερη πραγματικότητα του Νοσοκομείου ή να αποκτήσουν όσα πρεσβεύει το παραμύθι για να ζήσουμε μικροί και μεγάλοι καλύτερα.

  Εργαστήρι γραφής και αφήγησης παραμυθιών με τον Δημήτρη Αβούρη.
  ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΧΑΡΑΥΓΗ
  ΣΑΒ.15- ΚΥΡ.16 ΜΑΡΤΙΟΥ. ΩΡΑ 10:00-13:00 (κόστος για το διήμερο 40€)
  (περιορισμένος αριθμός ατόμων)

  ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ
  Πώς μπορούμε να γράψουμε το δικό μας παραμύθι;
  Ποια τα οφέλη γραφής και αφήγησης παραμυθιών κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας;
  Τι είδους μηνύματα περνάνε τα παραμύθια στα παιδιά και πώς αυτά μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο εκπαιδευτικός για να ξορκίσει φόβους, να προβάλλει ηθικές αρχές, να τονώσει την φαντασία ή ακόμα και να μεταδώσει γνώσεις;
  Πώς ένας γονιός μπορεί να γίνει ο καλύτερος παραμυθάς για το παιδί του;
  Η τέχνη της αφήγησης των παραμυθιών έχει αποδειχτεί πως συμβάλλει στην εκτόνωση και ανακούφιση του αφηγητή και του ακροατή θεατή. Η συμμετοχή στην ροή του μύθου και η ταύτιση με τους ήρωες επιτρέπουν στο παιδί να αντλήσει κουράγιο, δύναμη και γνώση. Η επιλογή των κατάλληλων παραμυθιών, ο τρόπος απόδοσης και αφήγησής τους ανάλογα με την κάθε περίπτωση, και οι δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ο παραμυθάς στον χώρο αφήγησης είναι τα βασικά σημεία στα οποία θα σταθεί ο εισηγητής του εργαστηρίου , Αβούρης Δημήτρης.

  Αυτά και άλλα πολλά, σε μια προσπάθεια να υπενθυμίσουμε την θεραπευτική αλλά και την εκπαιδευτική αξία της αφήγησης παραμυθιών και να εξοπλίσουμε τους ενδιαφερόμενους μελλοντικούς ”παραμυθάδες”, με γνώσεις για την επαφή τους με την ιδιαίτερη αυτή πραγματικότητα του παραμυθιού.

  Το εργαστήριο απευθύνεται σε δασκάλους , νηπιαγωγούς, φοιτητές και γονείς.
  Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης . 

  Διοργάνωση: Καίτη Παρασκευά -Σταυρούλα Γεωργοπαπαδάκου.

  Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής
  Πολυχωρος Xαραυγή. Δημοκρατίας 50 Ιαλυσός .
  τηλ 2241 0 91670 – 6948407104 

  Ο Δημήτρης Αβούρης είναι αφηγητής-συγγραφέας, διευθυντής του περιοδικού «Το παραμύθι» και πρόεδρος της Μ.Κ.Ο «ΟΝΑΡ- μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί». Τα τελευταία 20 χρόνια έχει ασχοληθεί με την αφήγηση των Ελληνικών παραμυθιών, τα οποία αναβιώνει πάντα μαζί με τους ακροατές-θεατές μέσα από παραμυθιακές συνευρέσεις σε όλη την Ελλάδα. Έχει δώσει περίπου 5.000 παραστάσεις τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 200.000 θεατές, παιδιά και ενήλικες. Έχει δώσει παραστάσεις σε Γερμανία, Αγγλία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο σε Σχολεία, Ειδικά Σχολεία, σε ομάδες παιδιών με κινητικά προβλήματα, θέατρα, μουσικές σκηνές κλπ. Επίσης έχει δώσει διαλέξεις και ομιλίες σε Πανεπιστήμια, συνέδρια, σχολεία, κέντρα ατόμων με αναπηρία με θέμα την αφήγηση παραμυθιών.

  Είναι δημιουργός του πολιτιστικού χωριού «Σκαλιά» και του Θεάτρου Αβούρη, που ξεκίνησε την λειτουργία του το 1995. Έχει καταγράψει κι έχει εκδώσει 110 Ζακυνθινά παραμύθια σε ένα τρίτομο έργο.

   

 • Δώρα Πουρή
  #

  Είμαι νηπιαγωγός. Το διάλεξα. Με διάλεξε. Για να καταλάβω πως ο χρόνος που περνά κανείς με τα παιδιά ζωντανεύουν το δικό του παιδί, μέσα του. Για να μη σταματώ ποτέ να αναζητώ το καινούριο, το διαφορετικό, εκείνο που θα κινητοποιήσει πρώτα εμένα, άρα κι εκείνα. Για να μαθαίνω όσα με διδάσκουν κάθε μέρα εκείνα, να ζω τη στιγμή, να χαίρομαι, να παίζω, να δημιουργώ, να μην υπάρχει το μετά. Γιατί όσο "μάθημα" κι αν κάνεις, το μεγαλύτερο μάθημα είναι η χαρά και το παιχνίδι.

  Στο ELNIPLEX θα με συναντήσετε να γράφω για βιβλία, δραστηριότητες, μουσεία και θεατρικό παιχνίδι. Ο,τι δηλαδή κάνω στην τάξη και στη ζωή μου.

  Επικοινωνία: dora@elniplex.com