More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΕύκολες ερωτήσεις, δύσκολες απαντήσεις, της Ιωάννας Μπαμπέτα (εικ.: Σάντρα Ελευθερίου)

    Εύκολες ερωτήσεις, δύσκολες απαντήσεις, της Ιωάννας Μπαμπέτα (εικ.: Σάντρα Ελευθερίου)

    efkoleserotiseis_cover

    Ο Λουκάς παίρνει στα χέρια του ένα συνηθισμένο κοριτσίστικο λεύκωμα. Όχι από όποιον κι όποιον! Από τη Μαργαρίτα Αυγερινού! Όπου Μαργαρίτα Αυγερινού σημαίνει μια συμμαθήτριά του, στην πέμπτη δημοτικού. Όπου Μαργαρίτα Αυγερινού σημαίνει επιπροσθέτως

    “Μην ανησυχείς, είναι εύκολες ερωτήσεις”, του λέει η Μαργαρίτα κατά την παράδοση στις βρύσες του σχολείου. Δίκιο είχε! Εύκολες ήταν και μάλιστα λίγες, μόνον δώδεκα. Τις έχετε δει όλοι όταν κάποτε στην εφηβεία σας πέρασε ένα τέτοιο λεύκωμα από μπροστά σας.

    “Τι θα άλλαζες στους γονείς σου;”
    “Ποιον αντιπαθείς;”
    “Τι είναι αγάπη;”
    “Τι ταλέντα έχεις;”
    “Τι δε σου αρέσει στο σχολείο;”
    “Το καλύτερο δώρο που έχεις πάρει;”

    Εντάξει, σας μαρτύρησα τις μισές. Ο Λουκάς θα απαντήσει σε όλες. Και όταν συμπληρώσει και τις 12 απαντήσεις του, θα το παραδώσει στη Μαργαρίτα με χτυποκάρδι ενώ στο κεφάλι του πυροτεχνήματα έσκαγαν το ένα μετά το άλλο.

    Πώς γέμισαν 60 σελίδες; Με τις απαντήσεις του Λουκά; Θα ήταν μάλλον βαρετό. Οι απαντήσεις του Λουκά στο λεύκωμα είναι μόλις λίγες λέξεις, μία με τέσσερις γραμμές. Μα η συγγραφέας, έντεχνα μετατρέπει το λεύκωμα της Μαργαρίτας στο λεύκωμα της ζωής του Λουκά, ενός τυπικού δεκάχρονου, καθώς ο Λουκάς δεν είναι κάποιο παιδί θαύμα ή με ιδιαιτερότητες. Σε κάθε ερώτηση της Μαργαρίτας αντιστοιχεί ένα κεφάλαιο του βιβλίου. Και σε κάθε κεφάλαιο, διαβάζουμε το σκεπτικό του Λουκά, ακολουθούμε τους μικρούς παράδρομους της ζωής του, τις εύθραστες σκέψεις των παιδιών της προεφηβείας που μας εξηγούν στο πως φτάνει ο Λουκάς να γράψει τις λιγοστές, καλοδιατυπωμένες του λέξεις.

    Έτσι, από τις απλοϊκές ερωτήσεις που έκανε η Μαργαρίτα και όλοι στα δέκα και τα δώδεκά μας, μπαίνουμε στο οικογειακό περιβάλλον του Λουκά, στις σχέσεις του με τους συμμαθητές του, τη στάση του απέναντι στο σχολείο και τη γνώση, τη ματιά του στον κόσμο και τον μελλοντικό εαυτό του, τις αδυναμίες και τις αγάπες του και ασφαλώς την υποψήφια αγαπημένη του που δεν είναι άλλη από εκείνη που κάνει την καρδιά του να χτυπάει σα καμπάνα και το μυαλό σαν κέντρο πυροτεχνημάτων.

    Ωραίος λόγος, λέξεις “ήρεμες”, κοφτές προτάσεις, όπως η σκέψη ενός παιδιού πέμπτης δημοτικού. Πάνω απ’ όλα, θεωρώ υπέροχο εύρημα της συγγραφέως το λεύκωμα και πώς αυτό αρχίζει να υφαίνει μέσα από το απλό ροζ του τον κόσμο των παιδιών της ζόρικης προεφηβείας. Ευχάριστο ανάγνωμα και σε έναν ωραίο κόσμο σε παίρνει. Διαβάζοντάς το, αποκτάς επαφή με τα παιδιά αυτής της σημαντικής ηλικιακής περιόδου των ανθρώπων. Για 9-11 λένε οι εκδόσεις. Για 8-88 σας λέω εγώ και ακούστε με. 8-12 για να το διαβάσουν τα παιδιά κι από εκεί και πέρα μετά τα 28-30 το διαβάζουν όλοι. Για να ξαναθυμηθούν πως περίπου ήταν τότε (στα 10).

    Με καρτουνίστικες παρεμβάσεις στην αρχή και το τέλος κάθε κεφαλαίου η εικονογράφηση της αξιόλογης Σάντρας Ελευθερίου.

    Από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

    Με το elniplex στην τάξη
    Κάποιες φορές έχουμε ιδέες. Κάποιες άλλες μας γεννιούνται. Γι’ αυτό διαβάζουμε βιβλία οι άνθρωποι. Για να ταξιδέψουμε τόσο εύκολα και γρήγορα όσο κανένα ταξίδι δε θα το μπορέσει.
    Λεύκωμα! Λεύκωμα στο νηπιαγωγείο! Καταπληκτικό! Να αγοράσουμε ένα! Μα ποιος θα το πρωτοπάρει στο τέλος; Να αγοράσουμε πολλά; Μμμ…αν είναι στο ευρώ ίσως. Για να μην τα πολυλογούμε παίρνουμε 20-25 φύλλα Α4, φτιάχνουμε ένα ομαδικό εξώφυλλο όπου ο καθένας βάζει το προσωπικό του στίγμα, βιβλιοδένουμε και έτοιμο το λεύκωμά μας. Επί όσα παιδιά έχετε, μην ξεχνιέστε. Ψάχνουμε τις ερωτήσεις. Μία να πει κάθε παιδί, το φτιάξαμε το θαύμα.
    Λοιπόν…Δεν το ‘χω κάνει. Τώρα το μοιράστηκα με όλους σας και θα το τολμήσω.
    Μόνο που σκέφτομαι το χαμόγελο της 13χρονης/-ου ή 28χρονης/-ου κάποτε μαθήτριάς/μαθητή μου, χαμογελώ για το μικρό χρυσάφι που μπορεί να τους φτιάξει κάποιες μέρες και να τους ανοίξει ένα παράθυρο στα έξι τους χρόνια.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Εύκολες ερωτήσεις, δύσκολες απαντήσεις
    Συγγραφέας: Ιωάννα Μπαμπέτα – Μπακιρτζή
    Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
    Εκδόσεις: Ψυχογιός
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-01-0815-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular