Ζητείται δικηγόρος με μουστάκια και ουρά, της Ελένης Σβορώνου

0
70

Τίτλος: Ζητείται δικηγόρος με μουστάκια και ουρά
Συγγραφέας: Ελένη Σβορώνου
Εικονογράφηση: Mark Weinstein
Επιμέλεια σειράς: Μαρίζα Ντεκάστρο
Εκδόσεις: Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη, 2015
Σελ.: 112
Σχήμα: 14 x 21
ISBN: 978-960-562-370-8
Αγόρασέ το

ziteitai-dikigoros_coverΟ Μπαρμπαρόσα αφηγείται. Δεν είναι ο διάσημος πειρατής. Είναι ένας σκυλάκος που βρέθηκε σε ένα βαρέλι με ασβέστη από έναν άντρα και με τα παρακάλια της μικρής κόρης του φιλοξενείται στο σπίτι της οικογένειάς τους. Ήταν κάπως άτακτος όμως, καθότι μικρός και αμάθητος σε κανόνες και πειθαρχίες κι έτσι…

“Ανοίγει η πόρτα δίπλα μου. Με καλεί να βγω. Κάνω τον ψόφιο κοριό. Κοιμάμαι. Χρρ… Αγριεύει. Με σπρώχνει. Πονάω. Σκούζω. Με κλωτσά. Κλαίω. Με σέρνει σε ένα έρημο παρκάκι. Γκαζώνει και φεύγει. Κοιτάζω με τα υγρά μου μάτια το αυτοκίνητο να φεύγει. Τρέχω πίσω του σαν τρελός. Τρέχω, τρέχω. Είμαι ο Μπαρμπαρόσα. Ο πειρατής σας. Αφεντικό. Εσύ μου έσωσες τη ζωή. Δε μπορεί. Δε μπορεί. Θα γυρίσεις πίσω να με πάρεις. Δεν μπορεί…Δεν μπορεί… Δεν μπορεί… Αλλά μπορεί.”

Τώρα πια ακούει και μιλάει τη γλώσσα όλων των αδικημένων και καταπιεσμένων ζώων. Περιπλανιέται στους δρόμους. Αρχίζει να γνωρίζει άλλα καταπιεσμένα ζώα. Ένα σοφό ψάρι (τον Μπαρμπούνη) που τον ψάρεψαν με δυναμίτη (ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ, αναγνώστη μου), μια… γούνα λεοπάρδαλης σε ένα γουναράδικο (ΤΙ ΤΗ ΘΕΣ ΤΗ ΓΟΥΝΑ, αναγνώστη μου;), τη Λεό, έναν παπαγάλο, ένα καναρίνι και μια σιαμέζα γάτα (τα τρία τελευταία δραπετεύουν κυριολεκτικά από ένα pet shop όπου περνούσαν ζωή και… κότα τάχα μου). Κι ύστερα έναν πελαργό. Κι αργότερα ένα δελφίνι σε κάποιο δελφινάριο. Και πιο μετά έναν γάιδαρο, έναν κόκορα, έναν κούνελο κι ένα λιοντάρι.

Όλα έχουν βασανιστεί. Ή έχουν καταπατηθεί τα δικαιώματά τους. Ή έχουν κρατηθεί σε συνθήκες που παραβιάζουν κάθε έννοια της ύπαρξής τους. Ζώα συντροφιάς, ζώα οικόσιτα, ζώα σε ζωολογικούς κήπους και θεάματα, ζώα που οι άνθρωποι κυνηγούν αλόγιστα, ζώα που δεν απολαμβάνουν καμία φροντίδα.

Φτιάχνουν όλα μαζί έναν κινούμενο πύργο που όλο και μεγαλώνει καθώς προστίθενται τα νέα ζώα στην παρέα τους. “Θέμιδος μέλαθρον” γράφει το κτίριο απέξω. Εκεί κατευθύνονται. Είναι ο ναός της δικαιοσύνης των ανθρώπων. “Θα βρούμε δικηγόρο δικό μας που να μιλάει ξένες γλώσσες. Και κυρίως τη γλώσσα των ανθρώπων. Έναν δικηγόρο με μουστάκια και ουρά. Και λάπτοπ και κινητό. Να πάμε στον δικηγορικό σύλλογο…”, πρότεινε ευφυώς το κουνέλι. Μα δε ξέρουν να διαβάζουν, δε ξέρουν τη γλώσσα των ανθρώπων. Έτσι, ο δρόμος όμως προς την ελευθερία περνάει -από που αλλού- από το σχολείο. Κι ας θέλουν όλα τα ζώα να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο κι ο Μπαρμπαρόσα στη Λεμονάνθη του, την κόρη του άντρα που τον παράτησε. Προέχει η… δικηγορία! Το ανατρεπτικό τέλος θα δείξει πόσο σημαντική είναι η αγάπη και η φροντίδα ενός ζώου.

Μια χαριτωμένη ιστορία μέσα στην σκληρότητα του θέματός της. Πολύ χιούμορ τυλιγμένο μέσα στη δυστυχία. Εύρυθμη η αφήγηση του σκύλου Μπαρμπαρόσα, έξυπνη, κοφτή, γρήγορη. Πλησιάζει έτσι το λαχάνιασμα και τη ζωή του μικρού μας φίλου, την αγωνία του. Το βιβλίο έχει στοιχεία διαδραστικότητας καθώς κάποιες φορές ζητά τη “συνδρομή” των μικρών αναγνωστών για να προχωρήσει.

Στις τελευταίες 20 σελίδες της έκδοσης υπάρχει ένα πλούσιο παράρτημα με ασκήσεις, παιχνίδια, γλωσσάρι , τους ισχύοντες νόμους για την προστασία όλων των ζώων καθώς και άλλες παραμέτρους της ζωής τους, ιστορικά στοιχεία (ήξερες ότι…) και πολλά άλλα. Έτσι, το βιβλίο καθίσταται ένας πλήρης οδηγός για κάθε παιδί που θέλει να ακουμπήσει με πραγματική υπευθυνότητα και όχι με επιδερμική ευαισθησία στο θέμα της καταπίεσης και κακοποίησης των ζώων.
Η επιμέλεια της σειράς ανήκει στην συγγραφέα και βιβλιοκριτικό Μαρίζα Ντεκάστρο.

Ωραία έκδοση από την Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη που μέσα από αυτήν την ξεχωριστή σειρά παιδικών και νεανικών βιβλίων θέτει τα παιδιά στο επίκεντρο της κοινωνίας με στόχο να τα καταστήσει υπεύθυνους πολίτες της αυριανής κοινωνίας.

Έχουν προηγηθεί εννιά βιβλία στη σειρά της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης:
Το Σύνταγμα της Ελλάδας για παιδιά (τα παιδιά μαθαίνουν τα σημαντικότερα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα που απορρέουν από το Σύνταγμα της Ελλάδας)
Μια του κλέφτη, Δυο του κλέφτη (τα παιδιά γνωρίζουν όλα τα αδικήματα κατά της περιουσίας και ιδιοκτησίας με έξυπνο τρόπο)
Ψωνίζω συνετά-Δεν σκορπάω τα λεφτά (ωραία δοσμένο βιβλίο για τον υπερκαταναλωτισμό και τα δικαιώματα του μικρού καταναλωτή)
Μικρές Οδύσσειες παιδιών (για τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους)
Τι τους θέλουμε τους νόμους; (η σημασία, η αναγκαιότητα και η χρήση των νόμων στη σημερινή δημοκρατία της… Μπανανομίας)
Πολίτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι (η σημασία και η υποχρέωση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά)
Χωρίζουν οι γονείς μου (το διαζύγιο και οι συνέπειές του στα παιδιά)
Ο Θέμης σερφάρει στο διαδίκτυο (οι κίνδυνοι του διαδικτύου)
Μικροί ΔασοΝόμοι (η προστασία του δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων)

Τα βιβλία της Νομικής Βιβλιοθήκης διατίθενται στον εκδοτικό οίκο ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ και στον διαδικτυακό χώρο nbg.org καθώς και στα βιβλιοπωλεία Public, Ιανός, Πολιτεία, Πατάκης. Πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από την κυρία Ζουμπούλη στο τηλέφωνο 2103678828 ή στον ιστότοπο της Νομικής Βιβλιοθήκης.

Η σειρά Παιδική Νομική βιβλιοθήκη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον φορέων και θεσμών όπως της UNESCO, της UNHCR (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες), του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο και έθεσε υπό την αιγίδα του όλη τη σειρά.

Παράρτημα ανάρτησης
Γνωρίστε την Ελένη Σβορώνου
Γνωρίστε τον Mark Weinstein

 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Ελένη Σβορώνου γεννήθηκε το 1965. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (τμήμα ιστορία και αρχαιολογίας)  και ειδικεύτηκε στη διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς, στο Πανεπιστήμιο του Birmingham (Heritage management) απ’ όπου πήρε υποτροφία και έκανε την πρακτική της στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Γαλλία. Από το 1992 εργάζεται ως υπεύθυνη του Προγράμματος Κατάρτισης Ενηλίκων στο Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF Ελλάς). Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα οικοτουρισμού και συμμετοχικών διαδικασιών.
Έχει γράψει αρκετά βιβλία για παιδιά: Το “Πάντα”, “Αρχαία Αθήνα”, “Στα ίχνη του Ιάσονα” εκδόσεις “Ερευνητές” και “Ο Τζιτζικο-Περικλής μεγάλος συνθέτης της Ελλάδας!”, “Ο Τζιτζικο-Περικλής Υπουργός Φύσης!” “Ο Τζιτζικο-Περικλής και η πέμπτη εποχή του χρόνου”. Αρθρογραφεί στην παιδική εφημερίδα “Ερευνητές” της Καθημερινής, συνεργάζεται με το περιοδικό πολιτισμού Αναγνώστης και έχει διδάξει δημιουργική γραφή για ενήλικες με θέμα το παιδικό βιβλίο στον κύκλο σεμιναρίων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Τα βιβλία της
Ζητείται δικηγόρος με μουστάκια και ουρά, Νομική Βιβλιοθήκη (2015)
Η μητριά με τη χρυσή καρδιά, Μεταίχμιο (2014)
Πιάστε τους γκραφιτάδες, Μεταίχμιο (2014)
Όλα για τη φανέλα, Μεταίχμιο (2013)
Τα δεκατρία φτερνίσματα, Μεταίχμιο (2013)
Μια ζέβρα που την έλεγαν Βούλα, Εκδόσεις Σαΐτα (2013)
Ντετέκτιβ Βεντουζίνι: Ο βυθός με τα σοκολατόδεντρα, Μεταίχμιο (2012)
Στον αστερισμό των διδύμων, Εκδόσεις Πατάκη (2012)
Ντετέκτιβ Βεντουζίνι: Ένα τόσο δα λεκεδάκι, Μεταίχμιο (2011)
Ο Τζιτζικο-Περικλής και η πέμπτη εποχή του χρόνου, Μεταίχμιο (2011)
Ο Τζιτζικο-Περικλής μεγάλος συνθέτης της Ελλάδας, Μεταίχμιο (2011)
Ο Τζιτζικο-Περικλής υπουργός φύσης, Μεταίχμιο (2011)
Από το στάρι στο ψωμί, Ερευνητές (2010)
Ημερολόγιο οικολογικής νοημοσύνης 2011, Δίπτυχο (2010)
Πάμε στην Αθήνα;, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
Στον αστερισμό των διδύμων, Εκδόσεις Πατάκη (2010)
Ημερολόγιο 2010: Αποστολή πλανήτης Γη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2009)
Πίσω στο δάσος μου, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
Ένα δελφίνι στο σαλόνι μας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
Ηλεκτρικές ιστορίες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
Ιστορίες για τα… σκουπίδια, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
Ο Τζιτζικο-Περικλής και η πέμπτη εποχή του χρόνου, Μεταίχμιο (2007)
Θεσσαλονίκη, Ερευνητές (2006)
Ο Τζιτζικο-Περικλής υπουργός φύσης, Μεταίχμιο (2005)
Αθήνα, Explorer (2004)
Ο Τζιτζικο-Περικλής μεγάλος συνθέτης της Ελλάδας, Μεταίχμιο(2004)
Στα ίχνη του Ιάσονα, Ερευνητές (2004)
Ancient Athens, Ερευνητές (2003)
Mέθοδοι διαχείρισης του οικοτουρισµού και του τουρισµού σε προστατευόµενες περιοχές, WWF Ελλάς (2003)
Αρχαία Αθήνα, Ερευνητές (2003)
Πάντα, Ερευνητές (2002)
 

Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Ο Mark Weinstein γεννήθηκε στις Η.Π.Α. αλλά από το 1997 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Σπούδασε στο Parsons School of Design της Νέας Υόρκης. Το 1984 πήρε το δίπλωμά του, το Bachelor of Fine Arts and Communication Design. Από τότε και μέχρι σήμερα συνεργάζεται με πολλούς εκδοτικούς οίκους εικονογραφώντας παιδικά βιβλία, δικά του ή άλλων συγγραφέων. Εκτός από την εικονογράφηση ασχολείται με τα κόμιξ και έχει σχεδιάσει ευχετήριες κάρτες για την αμερικανική εταιρία Hallmark.

Επίσης έχει συνεργαστεί με την ομάδα κουκλοθεάτρου “The Paul Mesner Puppets” κατασκευάζοντας κούκλες, γράφοντας έργα για το κουκλοθέατρο και σχεδιάζοντας αφίσες, προγράμματα και σκηνικά. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από την Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη το βιβλίο της Ελένης Σβορώνου “Ζητείται δικηγόρος με μουστάκια και ουρά” το οποίο εικονογράφησε.