Η Αργυρώ γελάει, της Τζιν Γουίλλις

08/04/2017 15:00:00

 • Τίτλος: Η Αργυρώ γελάει
  Τίτλος πρωτοτύπου: Susan Laughs, 1999
  Συγγραφέας: Τζιν Γουίλλις
  Εικονογράφηση: Τόνι Ρος
  Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς
  Εκδόσεις: Πατάκης, Φεβρουάριος 2017
  Διόρθωση: Θανάσης Κοκολόγος
  DTP: Νίκη Αντωνακοπούλου
  Σελίδες: 32
  Μέγεθος: 24 Χ 21
  ISBN: 978-960-16-7156-7

  Αγόρασέ το

  Όταν ένα κλασικό βιβλίο, που έχει χαράξει τη δική του διαδρομή στους μικρούς και μεγάλους βιβλιόφιλους, επανέρχεται στην κυκλοφορία, τότε δε μπορείς παρά να χαμογελάς. Να χαμογελάς σαν την Αργυρώ.

  Την Αργυρώ που γελάει, που τραγουδάει, που γύρω απ' τον μπαμπά της πετάει, που κάνει κούνια, που είναι καλή ή κακή, που είναι χαρούμενη ή λυπημένη. Την Αργυρώ που χορεύει και ιππεύει, που κολυμπάει, που κρύβεται και φανερώνεται, που θυμώνει και περηφανεύεται, που πλατσουρίζει και στριφογυρίζει. που είναι σωστή, που είναι λάθος, που είναι αδύναμη, που είναι δυνατή.

  Την Αργυρώ που με το άλογο τρέχει στην εξοχή, που κωπηλατεί, που ζωγραφίζει, που πετά σαίτες, που νιώθει, που φοβάται, που αγκαλιάζει, που ακούει, που κοιμάται. Ένα παιδί σαν εμένα. Ένα παιδί σαν εσένα.

  Η αυθεντική έκδοση της Τζιν Γουίλλις από τον εκδοτικό Andersen Press το 1999, δημιούργησε κάτι, αν όχι ανεπανάληπτο, σίγουρα σπάνιο και αξιοθαύμαστο. Έφτιαξε (και ολοκλήρωσε) ένα παιδικό βιβλίο με ένα όνομα και 32 ρήματα ή ρηματικές εκφράσεις. Ένα όνομα, η Susan, και η δύναμη των ρημάτων, των πράξεων, της δράσης, της κίνησης έφτιαξαν ένα απλό, ξεκάθαρο, ορμητικό ύμνο στη ζωή και τη δύναμη για ζωή, στην ισότητα ευκαιριών και δυνατοτήτων, στα παιδιά, σε όλα τα παιδιά.

  Είναι αυτή η δύναμη των ρημάτων, της δράσης και της κίνησης, η απλότητα των λέξεων που αποτυπώνονται στην αγγλική έκδοση και ισοπεδώνουν στην τελευταία σελίδα κάθε σκέψη σου ότι αυτό το παιδί έχει κάτι διαφορετικό από εσένα, από εμένα, από κάποιον άλλο.

  Στην ελληνική απόδοση, εκτός από την αλλαγή του ονόματος (που δεν σχετίζεται με το όνομα του πρωτοτύπου), χάριν ομοιοκαταληξίας κατά κύριο λόγο προφανώς, προτιμήθηκε σε πολλές περιπτώσεις λόγος περιφραστικός, πιο αναλυτικός και πιο απλός και ενίοτε και διαφορετικά ρήματα.

  Η εικονογράφηση του Τόνυ Ρος απλή, ρεαλιστική, με εγγύτητα στην ζωγραφική των παιδιών και γεμάτη κίνηση με τις ανέμελες ολισθήσεις των χρωματιστών μολυβιών του στο χαρτί.

  Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία της Σούζαν ή της Αργυρώς στα ελληνικά αν προτιμάτε, είναι ένα αλύγιστο διαμάντι που χαράζει στο μυαλό των παιδιών ανεξίτηλα μερικές από τις βαθύτερες αξίες της ανθρωπότητας.

  Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίου

  Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου
  Τι πρέπει να κάνετε:

  ΠΑΤΗΣΤΕ LIKE στη σελίδα των εκδόσεων Πατάκη στο facebook.

  και ακολούθως

  1. Πατήστε Like στην ανάρτηση από την σελίδα του elniplex στο facebook.
  2. Γράψτε ένα οποιοδήποτε σχόλιο κάτω από την ανάρτηση στο facebook
  3. ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ ΠΟΤΕ σε διαγωνισμό του ELNIPLEX, στείλτε μήνυμα στη
  σελίδα του elniplex στο facebook γράφοντας "ΑΡΓΥΡΩ" και τα στοιχεία σας, ώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία μαζί σας καθώς και η αποστολή ή παραλαβή του βιβλίου. Αν τα έχετε ξαναστείλει σε παλαιότερους διαγωνισμούς, μη στείλετε κανένα μήνυμα.

  Ισχύς διαγωνισμού 8 ημέρες από τη δημοσίευση του άρθρου. Ο νικητής ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟΥ. Εφόσον ο νικητής είναι εκτός Αθηνών, το βιβλίο θα του αποσταλλεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Αν ο νικητής κατοικεί εντός Αθηνών, θα ειδοποιηθεί να το παραλάβει από τις εκδόσεις.

  Οι κληρώσεις του ELNIPLEX γίνονται με αδιάβλητο σύστημα random generate. Τα βιβλία κληρώνονται για να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναγνώστες/επισκέπτες τα προϊόντα πολιτισμού που παρουσιάζουμε.

  Νικήτρια του διαγωνισμού είναι η Μαρινένα Βολιώτη

 • Απόστολος Πάππος
  #

  Είμαι δημιουργός και διαχειριστής ύλης του ELNIPLEX από την πρώτη του ώρα. Εργάζομαι ως νηπιαγωγός τα τελευταία 15 χρόνια, στη δημόσια εκπαίδευση, τα 5 τελευταία στο 10ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου.

  Θα ζήσω ως τα 78 μου σίγουρα. Για μετά δεν παίρνω όρκο.

  Επικοινωνία: apostolos@elniplex.com, info@elniplex.com