Η Βενετσιάνικη μάσκα: ιστορία, είδη και κατασκευή για την τάξη

11/03/2013 18:00:00

 • Τις μάσκες λένε οι ιστορικοί φορούσαν στη Βενετία όσοι ήθελαν να κρυφτούν από τους δανειστές τους (μάλλον δεν ήταν λίγοι) ή γενικότερα άτομα που εμπλέκονταν σε παράνομες δραστηριότητες ή παράνομες σχέσεις και…συγχρωτισμούς. Κάπως έτσι η μάσκα μετετράπη σε σύμβολο ελευθερίας για όλους όσοι ήθελαν να ξεφύγουν από τους κανόνες της…κανονικής τους ζωής. Από την άλλη η χρήση της ευνόησε και το αυτοσχέδιο θέατρο δρόμου της βόρειας Ιταλίας, την περίφημη Commedia dell’arte. Καθώς όμως οι μάσκες άρχισαν να χρησιμοποιούνται εκτεταμένα, η χρήση της πέρασε σε άτομα και ομάδες που ουσιαστικά δρούσαν στα σύνορα της παρανομίας. Έτσι,  η χρήση της μάσκας απαγορεύθηκε με νόμο και περιορίστηκε σταδιακά σε οικιακές εκδηλώσεις και αποκριάτικες μεταμφιέσεις.

  Η μεγάλη ζήτηση που είχαν με τα χρόνια οι βενετσιάνικες μάσκες τις έκανες όλο και περίτεχνες, όλο και πλουμιστές και προσεγμένες με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να θεωρούνται κορυφαίες στον κόσμο και οι πλέον περιζήτητες: φτερά, δέρμα, γούνα, μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι, γυαλί, κάθε υλικό έχει τεθεί στην υπηρεσία της μάσκας της Βενετίας. Εκατοντάδες εργαστήρια και τεχνίτες ασχολούνται αποκλειστικά με τη δημιουργία πρωτότυπων βενετσιάνικων μασκών για την επόμενη καρναβαλική περίοδο.

  Οι βενετσιάνικες μάσκες είναι ουσιαστικά δύο μεγάλων κατηγοριών: μάσκες της αποκριάς και μάσκες από την Commedia dell’arte. 

  Οι πιο γνωστές αποκριάτικες βενετσιάνικες μάσκες είναι η Bauta (λευκή μάσκα με τριγωνικό πηγούνι για άντρες και γυναίκες), η Moretta (οβάλ, γυναικεία από μαύρο βελούδο μάσκα την οποίο ο φορών δάγκωνε σε ένα εσωτερικό κουμπί για να στερεώνεται), η Jester (ο γελωτοποιός Joker) και η Volto (πρόσωπο  χωρίς συναίσθημα) αλλά και αρκετές άλλες λιγότερο γνωστές.

  Στις μάσκες της Commedia dell’ arte ανήκουν οι μάσκες Arlecchino (Αρλεκίνος), Burattino (ή μάσκα του Πινόκιο), Colombina (ή Αρλεκίνα), Ill Dottore (ο Γιατρός), Pierrot (ο Πιερότος), Pulcinella και άλλες.

  Η παρακάτω μάσκα είναι μια τύπου Βενετίας μάσκα που μπορεί εύκολα να γίνει στο νηπιαγωγείο ή και σε άλλες τάξεις από τα παιδιά. Πιάτο κομμένο κυματιστά και έξω χρωματιστά φτερά από κάνσον διακοσμημένα με τον τρόπο που θέλουν τα παιδιά (από τη Ράνια Μακρή και την Κλεοπάτρα Παρασκευοπούλου, ολοήμερο 18ου Νηπιαγωγείου Αγ. Δημητρίου).

  maskavenetsianiki_feat

  Μάσκα Bauta με τριγωνικό πηγούνι (από το etsy.com)

  Μάσκα Bauta με τριγωνικό πηγούνι (από το etsy.com)

  Μάσκα Moretta, μαύρη βελούδινη, οβάλ, γυναικεία (από το karenegren.com)

  Μάσκα Moretta, μαύρη βελούδινη, οβάλ, γυναικεία (από το karenegren.com)

  Μάσκα Volto, πρόσωπο δίχως συναίσθημα (από το cartaalta.com)

  Μάσκα Volto, πρόσωπο δίχως συναίσθημα (από το cartaalta.com)

  Arlecchino

  Μάσκα Αρλεκίνου (από το socaldesignco.com)

  Μάσκα Κολομπίνας (από το venicemask.eu)

  Μάσκα Κολομπίνας (από το venicemask.eu)

  pulcinella

  Μάσκα Πουλτσινέλα (από το gttobacco.com)

   

 • Απόστολος Πάππος
  #

  Είμαι διαχειριστής ύλης του ELNIPLEX από την πρώτη του ώρα. Εργάζομαι ως νηπιαγωγός τα τελευταία 13 χρόνια, στη δημόσια εκπαίδευση, τα 3 τελευταία στο 10ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου.

  Διαβάζω βιβλία, ανθρώπους, έργα τέχνης, τοπία, ιδέες και προσπαθώ να αποτυπώσω στα γραπτά μου όσα μου λένε. Δεν είμαι κριτικός βιβλίου ή τέχνης. Είμαι όσα άλλα αγαπώ και δε δηλώνω, όσα αγγίζω και δεν πληγώνω, όσα περπατώ μα δεν τρέχω, όσα σκέφτομαι μα δε γράφω ποτέ, όσα γράφω μα δε ξέρεις.

  Θα ζήσω ως τα 78 μου σίγουρα. Για μετά δεν παίρνω όρκο. Ως τότε θα ζητιανεύω μία μέρα ακόμη.

  Έχω σπουδάσει, παρακολουθήσει, διδαχθεί και διδάξει κάμποσα πράγματα και γνωστικά πεδία.

  Από το ELNIPLEX θα δείτε πολλά ακόμα. Γιατί είναι το βλέμμα μας στον κόσμο.

  Επικοινωνία: apostolos@elniplex.com, info@elniplex.com