More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΚατασκευέςΗ δοκιμασία της κουκίδας - Τα φυλλαράκια της Τεχνης

    Η δοκιμασία της κουκίδας – Τα φυλλαράκια της Τεχνης

    Τα φιλαράκια έχουν εισβάλει στο εργαστήριο του Δόκτωρ Άρτσι Μπούρτσι  για να μάθουν ο μυστικό του. Μια δοκιμασία τους περιμένει καθώς ο Δόκτωρ έχει εξαφανίσει μολύβια, μαρκαδόρους και μπογιές. Όμως τα φιλαράκια έχουν τη λύση να εμφανίσουν τις τελείες στο σημειωματάριο του. Μια τεχνική γνωστή στα παιδιά με τη χρήση μπατονέτας και δημιουργούν μικρές χρωματιστές κουκίδες σε λευκό χαρτόνι. Τα χρώματα αποτυπώνονται στο χαρτί, με προσοχή να μην ακουμπήσει η μια κουκίδα πάνω στην άλλη και απελευθερώνεται η φαντασία των παιδιών.

    Ο πουαντιγισμός είναι καλλιτεχνικό ρεύμα που ξεκίνησε στη Γαλλία το 19ο αιώνα και αποτελεί κομμάτι του Ιμπρεσιονισμού. Κύριος εκπρόσωπος   υπήρξε ο Ζωρζ Σερά  (George Seurat ). Ο όρος επινοήθηκε περίπου το 1880 όταν κριτικοί τέχνης θέλησαν να περιγελάσουν τους ζωγράφους της εποχής που ακολούθησαν αυτό το ρεύμα.

    Τα χρώματα δεν αναμειγνύονται στην παλέτα αλλά τοποθετούνται μεμονωμένα, κουκίδα κουκίδα, και απευθείας πάνω στον καμβά. Οι πουαντιγιστές απέρριψαν τη χρήση των γραμμών και ζωγράφιζαν με κουκκίδες διαφόρων χρωμάτων, δημιουργώντας την εντύπωση μιας ενιαίας απόχρωσης.

    Ο όρος προέρχεται από τη λέξη pointe που σημαίνει αιχμή, στίγμα. Η μέθοδος αποτελείται από μικρές γρήγορες  πινελιές καθαρού  χρώματος  σαν  κουκίδες  η μια κοντά  στην  άλλη, (π.χ.  μπλε  και κίτρινο)  έτσι  ώστε το  τελικό  χρώμα να συλλαμβάνεται  από  τον  εγκέφαλο, σαν    να υπάρχει στον καμβά (πράσινο.)
    Για την τεχνική του πουαντιγισμού δείτε εδώ.  

    Πίνακες ζωγραφικής για να δείξουμε στα παιδιά και να παρατηρήσουν την τεχνική του πουαντιγισμού και τα χρώματα
    Georges Seurat A Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte(1884 -1886)
    Ένα κυριακάτικο απόγευμα στο νησί -La Grande Jatte
    Paul Signac Women at the Well – Οι γυναίκες στο πηγάδι (1892)
    Lucie Cousturier – Flowers and Fruits in a blue vase (1910) -Λουλούδια και φρούτα σε ένα μπλε βάζο
    Henri-Edmond Cross Antibes, (1908) Αντίμπ
    Pissaro Camille Μάζεμα μήλων στο Epagny (1888)

    Ένας Κινέζος καλλιτέχνης Jihyun Park προσεγγίζει την εν λόγω τεχνική με διαφορετικό τρόπο και χωρίς χρώμα. Χρησιμοποιεί ξύλινα μπαστούνια τα οποία ζεσταίνει και στη συνέχεια δημιουργεί μικρές οπές, τη μία δίπλα στην άλλη, πάνω σε κομμάτια ρυζόχαρτου. Με αυτόν τον περίεργο τρόπο δημιουργεί ένα μοτίβο. Χρειάζονται αρκετό χρόνο και μεγάλη υπομονή μέχρι να ολοκληρωθούν μεγάλα έργα τέχνης με αυτή την τεχνική
    Πηγή: perierga.gr – Η άγνωστη τέχνη του πουαντιγισμού!  

    Προεκτάσεις – Σύνδεση με άλλα γνωστικά αντικείμενα
    Τα παιδιά ασκούνται στη λεπτή κινητικότητα και παρατηρούν την αποτύπωση των διαφορετικών χρωμάτων στο χαρτί. Δημιουργούν τα δικά τους σχέδια, ελεύθερα χωρίς περιορισμό και δοκιμάζουν διαφορετικά χρώματα καθώς τοποθετούν τη μια κουκίδα δίπλα στην άλλη.

    Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οδοντόβουρτσες, που βουτάμε στο χρώμα και μετά “ξύνουμε” τα δοντάκια στον αέρα, πάνω από το χαρτί. Δημιουργούμε τους δικούς μας πίνακες σύμφωνα με το στυλ των πουαντιγιστών ζωγράφων και με παράλληλη αναφορά σε γνωστά έργα από το ρεύμα του πουαντιγισμού.

    Ζωγραφική με  καλαμάκι πάνω σε χαρτί που φυσάμε και προσπαθούμε να μετακινήσουμε προς διαφορετική κατεύθυνση. Τα χρώματα αναμειγνύονται  και το αποτέλεσμα είναι μαγικό.
    Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οδοντογλυφίδες για να δημιουργήσουμε μικρές τρύπες σε ρυζόχαρτο τη μια δίπλα στην άλλη  και να δημιουργήσουμε το δικό μας μοτίβο και να μιμηθούμε την τεχνική του Κινέζου καλλιτέχνη.

    Σας προτείνουμε να διαβάσετε το εκπληκτικό βιβλίο «Η τελεία (The dot) του Πίτερ Ρέινολντς  που συνοδεύεται από πλήθος προτάσεων για δραστηριότητες στην τάξη. Δείτε εδώ.

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular