Η επετειακή έκδοση του Τριγωνοψαρούλη για τα 20 του χρόνια

0
340

Απέσπασε τον Έπαινο Αντιγόνη Μεταξά 1998 του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Έχει αναγραφεί  στη λίστα του Documentation Centre of Books for Disabled Young People της ΙΒΒΥ. Επίσης έχει επιλεγεί από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ως παραμύθι της Γαλάζιας Γραμμής, το οποίο μπορούν να ακούνε τα παιδιά τηλεφωνικά. Επίσης έχει προταθεί από τη UNICEF Ελλάδας στα εκπαιδευτικά της προγράμματα. Το βιβλίο μεταφράστηκε και κυκλοφορεί στην Κίνα από τον Εκδοτικό Οίκο Tianjin Maitian Culture Communication Co. Ltd, 2012 σε έναν τόμο μαζί με το «Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος».

Ο λόγος για τον πιο γνωστό, σύγχρονο λογοτεχνικό ήρωα ο οποίος έχει αγαπηθεί πολύ από τα παιδιά, τον Τριγωνοψαρούλη! Ο Τριγωνοψαρούλης είκοσι χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση κάνει την επανεμφάνισή του. Αφηγείται λοιπόν, την ιστορία του με τη διαφορά ότι πλέον έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την πρώτη του περιπέτεια με πολύχρωμη εικονογράφηση.

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος δημιούργησε αναμφίβολα έναν πολύ ξεχωριστό ήρωα. Έναν αντι-ήρωα, όπως συνηθίζει να λέει. Ένα ψαράκι που γεννήθηκε μέσα από ένα τριγωνικό αβγό, ένα ψαράκι διαφορετικό το οποίο μοιάζει να μην τα καταφέρνει και πολύ καλά στο σχολείο. Σταδιακά αρχίζει να πιστεύει στον εαυτό του, προσπαθεί, τολμάει, κάνει λάθη και τελικά όταν αυτός και η ψαροπαρέα του βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο, καταφέρνει να δώσει λύσεις και να ανακηρυχθεί σωτήρας του βυθού.
Ο Τριγωνοψαρούλης δεν είναι απλώς ένα ακόμα βιβλίο για τη διαφορετικότητα. Είναι ένα βιβλίο για την αποδοχή και τον σεβασμό. Το μικρό κίτρινο, τριγωνικό ψαράκι παλεύει με τα κύματα του ρατσισμού, της βίας, της διάκρισης με μοναδική σανίδα την αλήθεια της ψαρίσιας ψυχής του. Η εικονογράφηση της ταλαντούχας Λήδας Βαρβαρούση απογείωσε τον χάρτινο ήρωα του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Με χρώματα ή χωρίς ο Τριγωνοψαρούλης πήρε «σάρκα και… ψαροκόκκαλα» και συνεχίζει να διαβάζεται να παίζεται και να τραγουδιέται χάρη στα υπέροχα παιδικά τραγούδια της Δέσποινας Μπογδάνη Σουγιούλ!

Ζητήσαμε από τον αγαπημένο συγγραφέα να μοιραστεί με το elniplex ένα μικρό μυστικό για την επετειακή έκδοση του Τριγωνοψαρούλη κι ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος απάντησε:

Όταν πρότεινα τον Τριγωνοψαρούλη στις Εκδόσεις Πατάκη το 1995 δεν είχα ακόμη εκδώσει κανένα βιβλίο. Ήμουν ο μόνος πρωτοεμφανιζόμενος που αποδέχτηκαν να εκδώσουν το βιβλίο του εκείνη τη χρονιά. Βέβαια λίγους μήνες μετά κυκλοφόρησε το πρώτο μου βιβλίο κι έτσι όταν ο Τριγωνοψαρούλης βγήκε, δυο χρόνια μετά, ήταν το δεύτερο. Κι η Λήδα κι εγώ πρωτάρηδες λοιπόν τότε, χαρήκαμε το βιβλίο, χωρίς να έχουμε καταλάβει ότι γράφουμε μια σελίδα στην ιστορία του ελληνικού παιδικού βιβλίου, φτιάχνοντας τον πιο αγαπημένο σύγχρονο ήρωα.
Είκοσι χρόνια μετά, με πρόσκληση της Έλενας Πατάκη, ξαναγυρίσαμε στο κείμενο και στις, πολύχρωμες πια, εικόνες. Με έκπληξη και χαρά είδαμε ότι δεν είχαμε να αλλάξουμε σχεδόν τίποτα. Αυτό ήταν ίσως το μυστικό. Ο Τριγωνοψαρούλης και λογοτεχνικά και εικαστικά αντέχει στο χρόνο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Ο Τριγωνοψαρούλης
Σειρά: Επετειακή έκδοση
Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
Εκδόσεις: Πατάκη, Μάιος 2018
Διόρθωση: Θανάσης Κοκολόγος
Σελίδες: 36
Μέγεθος: 21 Χ 23
ISBN:
978-960-16-7218-2