More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΗ ιστορία του Αρκούδου, της Κλαιρ Φρίντμαν

    Η ιστορία του Αρκούδου, της Κλαιρ Φρίντμαν

    Ο Αρκούδος, ο ήρωας της ιστορίας, λατρεύει το διάβασμα. Έχει διαβάσει όμως τόσες πολλές φορές το μεγάλο του βιβλίο με τις ιστορίες, που αυτό αρχίζει να διαλύεται. Ώσπου μια μέρα… τις σελίδες του τις σκορπάει ο αέρας! Τότε ο Αρκούδος αποφασίζει να φτιάξει τη δική του ιστορία. Πώς όμως; Δεν του έρχεται τίποτα στο μυαλό. Έτσι, αρχίζει να κάνει διάφορα πράγματα μήπως βρει μια καλή ιδέα. Ψάχνει το τέλειο δέντρο για ένα απολαυστικό ξύσιμο, κάνει μια γερή βουτιά στο ποτάμι, σκαρφαλώνει γενναία στο πιο ψηλό δέντρο. Κάθε φορά συναντάει κι ένα φίλο του που βρίσκεται σε δύσκολη θέση και ζητά τη βοήθειά του… Και πάλι όμως τίποτα. Καμία ιδέα. Απογοητευμένος και πεινασμένος γύριζει σπίτι. Κι όταν ένα μικρό λουλουδάκι μπαίνει από το παράθυρο… Ο Αρκούδος θυμάται όλες τις περιπέτειες που πέρασε. «Ίσως όλες οι καλές ιδέες να ξεκινούν με ΑΛΗΘΙΝΕΣ περιπέτειες!» σκέφτεται, και αρχίζει να γράφει ασταμάτητα.

    Μπορεί ένα εμπόδιο, ένα πρόβλημα να γίνει η αιτία ανάπτυξης της δημιουργικότητάς μας;
    Στην περίπτωση του Αρκούδου το αντικείμενο ευχαρίστησής του, το βιβλίο του, διαλύεται και χάνεται. Καλείται τότε ο ίδιος να καλύψει αυτό το κενό προκειμένου να νιώσει ικανοποίηση και πάλι. Θα μπει στη θέση του δημιουργού. Θα φτιάξει τη δική του ιστορία. Μια διαδικασία όχι και τόσο απλή. Περνάει χρονικά διαστήματα αγωνίας και απογοήτευσης μέχρι την πραγμάτωση της επιθυμίας του, κατάσταση που βιώνει συχνά ίσως ένας συγγραφέας και κάθε καλλιτέχνης.

    Οι ιδέες δεν είναι δεδομένες, ούτε αυθύπαρκτες. Καλλιεργούνται. Συχνά χρειάζονται αναζήτηση. Ο ήρωας της ιστορίας προσπαθεί, σκέφτεται, επιμένει, ενεργοποιείται και οδηγείται σε όμορφες περιπέτειες με τους φίλους του, τα πρόσωπα που στο τέλος θα γίνουν και οι ήρωες της δικής του ιστορίας.

    Οι ιδέες ενυπάρχουν στα συναισθήματά μας, στις επιθυμίες μας, στα όνειρά μας, στις εμπειρίες μας. Η ίδια μας η ζωή πολλές φορές είναι αυτή που μας εμπνέει. Δυνατή, γλυκιά και τρυφερή ιστορία που εκφράζει τη θέληση και την αγωνία του ήρωα να δημιουργήσει, ενώ ταυτόχρονα περνάει όμορφα τις αξίες της φιλίας, της αλληλεγγύης.

    Το ένθετο της ιστορίας του Αρκούδου μέσα στο βιβλίο προκαλεί έκπληξη και είναι όμορφη αφορμή για δημιουργία ιστοριών από τα ίδια τα παιδιά. Η ταύτιση με τον ήρωα, που στο τέλος τα καταφέρνει, γεμίζει ικανοποίηση και χαρά τους μικρούς αναγνώστες.

    Η εικονογράφηση με ζεστά χρώματα, γήινες, αποχρώσεις, το πράσινο να κυριαρχεί και μικρά, ροζ λουλουδάκια να κάνουν την εμφάνισή τους αποπνέοντας ρομαντισμό και αναβλύζοντας μια διάχυτη ηρεμία, συμπληρώνει όμορφα το κείμενο.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η ιστορία του Αρκούδου
    Τίτλος πρωτοτύπου: Bear’s story
    Διάβασε: απόσπασμα
    Συγγραφέας: Claire Freedman
    Εικονογράφηση: Alison Friend
    Μετάφραση: Μαρία Ζουράρη
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Σεπτέμβριος 2018
    Στοιχειοθεσία-προσαρμογή: Ευτυχία Λιάπη
    Σελίδες: 34
    Μέγεθος: 22 x 27.5
    ISBN: 978-960-572-225-8

     

    Ανέζα Κολόμβου
    Ανέζα Κολόμβου
    Νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, υπεύθυνη θεαμάτων/ατζέντας ELNIPLEX Επικοινωνία: aneza.kolomvou@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular