More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΓιορτέςΠερί ΔημοκρατίαςΗ κυρά Δημοκρατία, της Κωνσταντίνας Αρμενιακού (εικ.: Πάνος Καψάσκης)

    Η κυρά Δημοκρατία, της Κωνσταντίνας Αρμενιακού (εικ.: Πάνος Καψάσκης)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Η κυρά Δημοκρατία είναι μια νεαρή γυναίκα χαμογελαστή, δίκαιη και ευγενική. Έτσι όλο το χωριό την αγαπάει και τη θέλει για αρχηγό. Εκείνη όμως δε θέλει να είναι μια αρχηγός που διατάζει και αποφασίζει μόνη της αλλά της αρέσει να τραγουδά: “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ”. Αλλά υπάρχει και κάποιος στο χωριό που δεν την αγαπά.Για την ακρίβεια ζηλεύει τη σχέση της αυτή με τους υπόλοιπους κατοίκους. Είναι η Ρία η Δικτατορία, κακιά και αυταρχική. Μαζεύει μια νύχτα 21 φύλακες, τους ντύνει, τους εκπαιδεύει και τους στέλνει να απαγάγουν την Κυρά Δημοκρατία. Την επόμενη μέρα θέτει τους δικούς της κανόνες στο χωριό: δε θα κάνετε το ένα, δε θα κάνετε το άλλο, το μικρό και το μεγάλο. Οι πολίτες σιγά σιγά ξεχνούν την Κυρά Δημοκρατία.

    Μα ένα βράδυ, ένα παιδί θα ξαναθυμηθεί αυτό το παλιό τραγούδι της και από στόμα σε στόμα και αυτί σε αυτί θα ξεσηκωθούν όλοι οι πολίτες του χωριού. Θα πάνε έξω από το σπίτι της Ρίας της Δικτατορίας που θα διατάξει τους φύλακες να τους απομακρύνουν. Εκεί είναι και η ανατροπή. Εκεί έρχεται να γεννηθεί το Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, μήνυμα διαχρονικό και εξω-πολυτεχνειακό. Η ιστορία προσφέρεται για δραματοποίηση εντός τάξης με εναλλασσόμενους ρόλους ώστε όσο περισσότερα παιδιά γίνεται να λάβουν τους “ποθητούς” ρόλους.

    Ρόλοι: Κυρά Δημοκρατία, Ρία Δικτατορία, Φούρναρης, Δάσκαλος, Παιδί που θυμάται, Γονείς παιδιού που θυμάται, 5-10 φύλακες (αναλόγως πόσα παιδιά υπάρχουν στην τάξη), 5-10 πολίτες χωριού.

    Οι μουσικές που μπορούμε να επενδύσουμε τη μίνι αυτή δραματοποίησή μας είναι πολλές. Ρίξτε μια ματιά στη συλλογή των ορχηστρικών θεμάτων του elniplex πατώντας ΕΔΩ και εστιάζοντας σε μουσικές επιβλητικές και επιθετικές για τη Ρία τη Δικτατορία και τους φύλακές της, ήπιες και γλυκιές για την Κυρά Δημοκρατία, αγωνιστικής διάθεσης για τον…”ξεσηκωμό”

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η κυρά Δημοκρατία
    Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Αρμενιακού
    Εικονογράφηση: Πάνος Καψάσκης
    Εκδόσεις: Κέδρος, 2006
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 21 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-04-3366-1

     

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular