More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΗ Κωνσταντίνα και οι αράχνες της, της Άλκης Ζέη

    Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της, της Άλκης Ζέη

    i_konstantina_kai_oi_araxnes_cover

    “Tην ηρωίδα μου την αγάπησα πολύ! Τόσο πολύ που είχα πάει στο Άαχεν, σε αυτήν την μικρή πόλη που είχα φίλους, ώστε ένα βράδυ που άναβαν τα φανάρια στους δρόμους, νόμισα ότι την είδα να έρχεται!” Άλκη Ζέη (elniplex 2015)
    Η Κωνσταντίνα, η ηρωίδα του βιβλίου της Άλκης Ζέη, είναι μόλις δεκατριών ετών. Έχει μαύρα, ίσια μαλλιά, χλωμό κι αδύνατο πρόσωπο και μεγάλα, σχεδόν μαύρα, εκφραστικά, εξεταστικά μάτια. Κάποιοι θα δουν σε αυτά τα μάτια θέληση και εξυπνάδα. Πιστεύει ακράδαντα, και ποιος μπορεί να τη διαψεύσει, ότι θυμάται τη γέννηση της, τυλιγμένη στις «αράχνες» της, κουρασμένη και σιωπηλή. Σιωπηλή παρέμενε μέχρι τα δυο της χρόνια, καθώς μιλούσε μόνο από μέσα της. Η Κωνσταντίνα έχει δυο γονείς που ξέρει ότι την αγαπούν και μια γιαγιά με την οποία η σχέση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τρυφερή.Ποτέ δεν φανταζόταν η Κωνσταντίνα ότι θα έφτανε μια μέρα που θα ζούσε με τη γιαγιά της. Πρώτα ήρθε μια μετακόμιση στη Γερμανία. Δασκαλοπαίδι καθώς είναι η Κωνσταντίνα, ακολούθησε τους αποσπασμένους γονείς της. Δεν την πείραξε η μετακόμιση. Μια χαρά εγκλιματίστηκε στη Γερμανία. Έμαθε γερμανικά. Έκανε φίλους. Ύστερα ήρθε το διαζύγιο των γονιών της. Ο κόσμος τη Κωνσταντίνας γκρεμίστηκε. Το τελειωτικό χτύπημα ήταν η απόφαση των γονιών της να τη στείλουν για λίγο καιρό στην Ελλάδα, στη γιαγιά της μέχρι να ανασυγκροτήσουν τις ζωές τους, Η ζωή με τη γιαγιά, τη Φαρμούρ, όπως την αποκαλεί στα Σουηδικά η Κωνσταντίνα, είναι αφόρητη. Η Φαρμούρ μόνο ιστορίες από την Κατοχή ξέρει να λέει παρέα με τις φίλες της, τις Ασπασίες, και να γκρινιάζει. Ένα θαυματουργό γαλάζιο χαπάκι θα κάνει τη ζωή της Κωνσταντίνας περισσότερο υποφερτή. Μα τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Ένας ψεύτικος κι επικίνδυνος κόσμος θα ανοιχτεί μπροστά της και η Κωνσταντίνα θα βρεθεί παγιδευμένη στις αράχνες της.

    Αυτή είναι η ιστορία με λίγα λόγια. Μη βιαστείτε να πείτε «άλλη μια ιστορία για ένα παιδί χωρισμένων γονιών που πέφτει στα ναρκωτικά» γιατί θα έχετε αδικήσει ένα εξαιρετικό βιβλίο! Ή πρωτοπρόσωπη αφήγηση κάνει το μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη ζωντανό, άμεσο και τρυφερό. Πως μπορεί τώρα η συγγραφέας και αφηγείται την ιστορία ενός δεκατριάχρονου κοριτσιού με τόσο πειστικό τρόπο, είναι ένα ερώτημα που έχει δύο απαντήσεις. Η πρώτη απάντηση είναι και η αυτονόητη. Το συγγραφικό μεγαλείο της Άλκης Ζέη ξεδιπλώνεται πεντακάθαρα (και) σε αυτό το μυθιστόρημα. Την δεύτερη απάντηση την πήραμε από την ίδια τη συγγραφέα στη συνέντευξη που παραχώρησε στο elniplex. «Την αγάπησα πολύ αυτή την ηρωίδα» μας είπε και τα μάτια της έλαμψαν από συγκίνηση. Η συγκίνηση αυτή διείσδυσε και στη γραφή της. Οι εφηβικές ανησυχίες, οι σκέψεις, οι προβληματισμοί κι οι ανασφάλειες, καθώς και η ιδιόμορφη σχέση γιαγιάς-εγγονής κεντρίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη κι εκφράζονται με άλλοτε με χιούμορ κι άλλοτε με μελαγχολία, πάντα όμως με ευαισθησία.

    Οι περιγραφές των καταστάσεων που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών είναι απολύτως ρεαλιστικές, γεγονός που επιβεβαιώνει την έρευνα που μας περιέγραψε η συγγραφέας: “Για να γράψω αυτό το βιβλίο πήγα τρία χρόνια στο κεντρικό συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ. Μίλησα με πολλούς γονείς, με πολλά παιδιά. Αλλιώς δε μπορείς να το πλησιάσεις αυτό το θέμα. Γιατί ήθελα η ηρωίδα μου να είναι αληθινή. Εγώ δεν είχα κανένα κοντινό παιδί να παρακολουθήσω. Έτσι το έγραψα.” Το τέλος ανοιχτό για κάθε ερμηνεία και προβληματισμό ολοκληρώνει μια άρτια κι αληθινή ιστορία. Το βιβλίο έχει τιμηθεί με το βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του περιοδικού «Διαβάζω» (2003) και στη Γαλλία με το βραβείο των «Βιβλιοφάγων» (2005). Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα και σας διαβεβαιώνουμε ότι είναι ένα μυθιστόρημα που θα απολαύσουν όχι μόνο οι έφηβοι, αλλά και οι ενήλικες αναγνώστες.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της
    Συγγραφέας: Άλκη Ζέη
    Ζωγραφική εξωφύλλου και καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Ζαραμπούκα
    Εκδόσεις: 1η Έκδοση από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο Ιούνιος 2011
    Διόρθωση τυπογραφικών δοκιμίων: Ντόρα Τσακνάκη
    Σελίδες: 248
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-501-152-9

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular