Η μάνα μεταναστών, της Ντοροθέα Λαντζ

08/05/2014 18:00:00

 • Μάρτιος 1936. Κάπου 175 χιλιόμετρα βόρεια του Λος Άντζελες, στη θέση Νιπόμο. Η φωτογράφος Ντοροθέα Λαντζ, μέλος μια ομάδας φωτογράφων που τεκμηρίωναν την επίδραση των ομοσπονδιακών προγραμμάτων για την βελτίωση των αγροτικών συνθηκών, πλησιάζει έναν καταυλισμό όπου ζούσαν εποχικοί υπάλληλοι σε γεωργικές εργασίες. Συγκεκριμένα, αυτή την περίοδο μάζευαν μπιζέλια.

  Το βλέμμα της πέφτει γρήγορα σε μία γυναίκα. Έχει ένα μωρό στην αγκαλιά, δύο πεσμένα στους ώμους της και άλλα τέσσερα (επτά συνολικά) που περιφέρονται εναγύρω, μαζεύοντας λαχανικά και κυνηγώντας πουλιά για να φάνε.

  Το λιπόσαρκο κορμί της γυναίκας, η απόγνωση της μαγνητίζουν αμέσως το φακό της Λαντζ. Την πλησίασε και άρχισε να την φωτογραφίζει. Η γυναίκα δεν της μίλησε παρά μόνο όταν η φωτογράφος τη ρώτησε την ηλικία της. Ήταν 32 ετών. Η Λαντζ διαβεβαίωσε την πολύτεκνη γυναίκα ότι δε θα δημοσιεύσει τις φωτογραφίες της αλλά λίγες μέρες μετά παρουσίασε τις φωτογραφίες της στο αρχισυντάκτη της εφημερίδας στην οποία εργαζόταν και σύντομα ένα άρθρο της για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στον καταυλισμό του Νιπόμο φιλοξενήθηκε στις σελίδες της εφημερίδας. Η κυβέρνηση ετοίμασε ένα τεράστιο φορτίο 20.000 λιβρών για όλο τον καταυλισμό (κάπου 3.000 εργαζόμενοι).

  Η γυναίκα ονομαζόταν Φλόρενς Όουενς Τόμπσον και δεν τη λες τυχερή. Σε ηλικία 2 ετών (1905), ο πατέρας της εγκατέλειψε τη μητέρα της η οποία και ξαναπαντρεύτηκε. Στα 28 της, έχασε και τον άντρα της από φυματίωση ενώ είχε στην κοιλιά το έκτο τους παιδί. Ξαναπαντρεύτηκε, έκανε και άλλα παιδιά και συνέχισε να μάχεται για την επιβίωση της. Σε όλη της τη ζωή μετανάστευε προκειμένου να βρει δουλειά η ίδια ή η οικογένειά της. Πέθανε το 1983 από καρκίνο. Στον τάφο της γράφτηκε το εξής: “FLORENCE LEONA THOMPSON, Migrant Mother-A Legend of the Strength of American Motherhood”, δηλαδή Φλόρενς Λεόνα Τόμπσον, Μητέρα Μεταναστών-Ένας θρύλος της δύναμης της αμερικανικής Μητρότητας.

  Η ίδια είπε ότι δεν ήθελε να δει τη φωτογραφία της να δημοσιεύεται και μάλιστα κανείς στην οικογένειά της δεν ήταν περήφανος για αυτήν την φωτογραφία. Ωστόσο, αυτή η φωτογραφία έφτασε να γίνει συνώνυμο της αμερικανικής κρίσης της δεκαετίας του 1930, να τυπωθεί σε γραμματόσημο και να γίνει το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής που…ολοένα και αρχίζει να μοιάζει με τη δική μας.

  Το βλέμμα της λέει τα πάντα.

  Dorothea Lange, Μετανάστης μητέρα με τρία παιδιά (1936)

  Dorothea Lange, Μετανάστης μητέρα με τρία παιδιά (1936)

   

 • Απόστολος Πάππος
  #

  Είμαι διαχειριστής ύλης του ELNIPLEX από την πρώτη του ώρα. Εργάζομαι ως νηπιαγωγός τα τελευταία 13 χρόνια, στη δημόσια εκπαίδευση, τα 3 τελευταία στο 10ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου.

  Διαβάζω βιβλία, ανθρώπους, έργα τέχνης, τοπία, ιδέες και προσπαθώ να αποτυπώσω στα γραπτά μου όσα μου λένε. Δεν είμαι κριτικός βιβλίου ή τέχνης. Είμαι όσα άλλα αγαπώ και δε δηλώνω, όσα αγγίζω και δεν πληγώνω, όσα περπατώ μα δεν τρέχω, όσα σκέφτομαι μα δε γράφω ποτέ, όσα γράφω μα δε ξέρεις.

  Θα ζήσω ως τα 78 μου σίγουρα. Για μετά δεν παίρνω όρκο. Ως τότε θα ζητιανεύω μία μέρα ακόμη.

  Έχω σπουδάσει, παρακολουθήσει, διδαχθεί και διδάξει κάμποσα πράγματα και γνωστικά πεδία.

  Από το ELNIPLEX θα δείτε πολλά ακόμα. Γιατί είναι το βλέμμα μας στον κόσμο.

  Επικοινωνία: apostolos@elniplex.com, info@elniplex.com