Η Μπάμπουσκα, της Ξένιας Καλογεροπούλου

29/12/2017 20:00:00

 • Τίτλος: Η Μπάμπουσκα
  Συγγραφέας: Ξένια Καλογεροπούλου
  Εικονογράφηση: Άρτεμις Πρόβου
  Εκδόσεις: Μάρτης, 2017
  Επιμέλεια, διορθώσεις: Γιούλικα Σαμαρά
  Σχεδιασμός έκδοσης: Γιάννης Γκανάς
  Σελίδες: 34
  Σκληρό εξώφυλλο
  Μέγεθος: 32 Χ 24
  ISBN: 978-618-82-8643-6​

  Αγόρασέ το 

  Τα παλιά τα χρόνια, τα πολύ παλιά χρόνια ήταν μια γυναίκα μεγάλη στην ηλικία, σχεδόν γριούλα που την φώναζαν Μπάμπουσκα. Ζούσε ολομόναχη σε ένα μκρό σπίτι στο δάσος. Η Μπάμππυσκα ήταν εξαιρετική νοικοκυρά. Φρόντιζε να έχει το σπίτι της καθαρό και τακτοποιημένο. Όμως κανείς ποτέ δεν ερχόταν να την επισκεφτεί.

  Μια μέρα εμφανίστηκαν στο κατώφλι της τρεις ηλικιωμένοι άντρες. Ήταν ο Γασπάρ, ο Μελχιόρ και ο Βαλτάσαρ. Οι τρεις μάγοι της ζήτησαν φιλοξενία και η Μπάμπουσκα δεν μπόρεσε να αρνηθεί.Της διηγήθηκαν την ιστορία του μικρού νεογέννητου Βασιλιά και της πρότειναν να τους ακολουθήσει. Το λαμπρό αστέρι θα τους έδειχνε το δρόμο.

  Μα τι τρέλες ήταν αυτές! Η Μπάμπουσκα αρνήθηκε να αφήσει το σπίτι της στα καλά καθούμενα και να τρέχει πίσω από ένα αστέρι για να βρει ένα νεογέννητο. Δεν είχε και τίποτα να του προσφέρει ως δώρο... Εξάλλου είχε πολλές δουλειές και καθόλου χρόνο για ταξίδια και περιπέτειες. 

  Όταν οι τρεις μάγοι-βασιλιάδες έφυγαν, η Μπάμπουσκα δεν σταμάτησε να σκέφτεται όσα της διηγήθηκαν. Μέσα στην καρδιά και το μυαλό της άρχισε να φουντώνει η λαχτάρα να συναντήσει τον νεογέννητο βασιλιά. Έψαξε στο παλιό σεντούκι της, βρήκε παλιά παιχνίδια, πήρε και τον μοναδικό φίλο της, το μικρό της καναρίνι και ξεκίνησε το ταξίδι της.

  Το λαμπρό αστέρι όμως, είχε πια χαθεί από τον ουρανό. Η γριούλα άρχισε να ρωτά τους περαστικούς που έβρισκε στο δρόμο της. Και αν τύχαινε στο δρόμο της να συνατήσει κανένα παιδί, έβγαζε από τον μπόγο της κάποιο παιχνίδι και του το χάριζε. Δεν χάριζε όμως παιχνίδια σε όλα τα παιδιά, μονάχα σε αυτά που καταλάβαινε πως είχαν ανάγκη κάτι από αυτά που κουβαλούσε. Κι όταν πια είχε χαρίσει όλα τα παιχνίδια και γύρισε σπίτι της, βρήκε ένα παράξενο σημείωμα να την περιμένει. Δεν ήξερε γράμματα γι αυτό δεν μπορούσε να διαβάσει τι έγραφε. Σίγουρα όμως, οι μικροί αναγνώστες θα ξέρουν να της που ακόμα κι αν δεν έχουν μάθει ακόμα να διαβάζουν...

  Η Ξένια Καλογεροπούλου ξαναγράφει και μας την αφηγείται με τον δικό της μοναδικό τρόπο το παραδοσιακό ρώσικο παραμύθι της γιαγιάς που μοίραζε τα δώρα στα παιδιά πριν ακόμα ανακαλυφθεί ο... Santa Claus! Τίποτα δεν λείπει και τίποτα δεν περισσεύει στα λόγια της. Το εύρημα του σημειώματος δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να διεισδύσει στην ιστορία ακολουθώντας το δικό του αναγνωστικό μονοπάτι, σε μια νοερή αλληλεπίδραση με το κείμενο. Στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει πολλά βίντεο με θέμα τον θρύλο της Μπάμπουσκα, όπως αυτό και αυτό. Η εικονογράφηση της Άρτεμις Πρόβου είναι λιτή αλλά ατμοσφαιρική. Ενδιαφέρουσες εικόνες με λεπτομέρειες σε θερμές αποχρώσεις πάνω σε κατάλευκο φόντο δημιουργούν ένα καλαίσθητο εικαστικό αποτέλεσμα με μια ιδιαίτερη ματιά παιδικής αθωότητας. 

  Όλα τα βιβλία κρύβουν ένα μικρό μυστικό. Η εικονογράφος Άρτεμις Πρόβου μας αποκαλύπτει το δικό της μυστικό για το βιβλίο Η Μπάμπουσκα:

  "Τα ρώσικα παραμύθια είχανε από όταν ήμουν μικρή, ειδική θέση στην καρδιά και στη βιβλιοθήκη μου. Οι γονείς μου μου είχαν φέρει δώρο από τη Ρωσία βιβλία με διάφορα ρώσικα παραμύθια, όπως και μια ξύλινη 'μπάμπουσκα' την οποία τυχαίνει να έχω πάντα μαζί μου, για παράδειγμα τώρα βρίσκεται εδώ στο Πόρτο... Οπότε όταν πήρα στα χέρια μου το κείμενο της 'Μπάμπουσκας', από τις εκδόσεις Μάρτης, ένιωσα πως ήρθε η ώρα να αποδώσω ένα 'φόρο τιμής' στα παραμύθια αυτά και να συμπεριλάβω με κάποιον τρόπο στην εικονογράφηση αυτό το ρώσικο στοιχείο, χωρίς όμως να είναι πολύ προφανές, μιας και πουθενά στην ιστορία δεν αναφέρεται ακριβώς πού ζει η Μπάμπουσκα..."

  Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΑΡΤΗΣ σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου Η Μπάμπουσκα.

  Τι πρέπει να κάνετε:

  Απλά ΠΑΤΗΣΤΕ LIKE στην ανάρτηση της σελίδας του elniplex στο facebook

  ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ ΠΟΤΕ, στείλτε μήνυμα στο inbox της σελίδας του elniplex στο facebook και την ένδειξη"ΜΠΑΜΠΟΥΣΚΑ". ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ σε προηγούμενο διαγωνισμό, δεν χρειάζεται να στείλετε κανένα μήνυμα.

  Ισχύς διαγωνισμού 5 ημέρες από τη δημοσίευση του άρθρου.

  Ανακοίνωση νικητών Οι νικητές ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟΥ. Εφόσον ο νικητής είναι κάτοικος εκτός Αττικής, το βιβλίο θα του αποσταλεί από τον εκδοτικό οίκο του παραπάνω βιβλίου. Αν ο νικητής κατοικεί εντός Αττικής, θα ειδοποιηθεί να το παραλάβει από το κεντρικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων.

  Τρόπος επιλογής Οι κληρώσεις του ELNIPLEX γίνονται με αδιάβλητο σύστημα Random Number Generation (RNG).

  Εξαιρούνται Στους διαγωνισμούς δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι τακτικοί συντάκτες του ELNIPLEX.

  ​Νικήτρια του διαγωνισμού είναι η Pegy Nikopoulou. 

 • Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

  ***

  Η Ξένια Καλογεροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου 1936. Σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης στο Λονδίνο και εργάστηκε ως ηθοποιός. Το 1984 ίδρυσε το Θέατρο Πόρτα. Ακολούθησε σταδιοδρομία στη συγγραφή θεατρικών έργων για παιδικό θέατρο, τα οποία παρουσιάζονταν στο Θέατρο «Πόρτα», όπως ο Οδυσσεβάχ, Ελίζα, Η Πεντάμορφη και το Τέρας, Οικογένεια Νώε, O Eλαφοβασιλιάς, καθώς και το Σκλαβί, που απέσπασε τον Νοέμβριο του 2001 το Βραβείο δραματουργίας «Κάρολος Κουν». Το 2001 τιμήθηκε επίσης με το βραβείο παιδικής λογοτεχνίας του Ιδρύματος Kώστα και Ελένης Ουράνη.

  Τα βιβλία της:
  Οδυσσεβάχ, Ιθάκη (1982)
  Ελίζα, Άμμος (1992)
  Το Σκλαβί, Κέδρος (2000)
  Οδυσσεβάχ, Κέδρος (2009)
  Γράμμα στον Κωστή, Εκδόσεις Πατάκη (2015)

  Το αγορι με τη βαλίτσα  (2016)
  Παραμύθια με την Ξένια, Μάρτης (2016)
  ​Μπάμπουσκα, Μάρτης (2017)

  Συμμετοχή σε συλλογικά έργα:
  Η Πεντάμορφη και το τέρας, Άμμος (1995)
  Θέατρο για παιδιά 2, Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους (κείμενα, επιμέλεια) (2002)
  Ο ελαφοβασιλιάς, Κέδρος (2004)
  Οικογένεια Νώε, Κέδρος (2004)

  Μεταφράσεις:
  Chekhov, Anton Pavlovich, 1860-1904, Ο γλάρος, Κέδρος (2002)
  Musset, Alfred de, 1810-1857, Οι ιδιοτροπίες της Μαριάννας, Ο Μωβ Σκίουρος (2016)

  ***

  ​Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

  ***

  Η Άρτεμις Πρόβου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην εικονογράφηση στο Kingston University του Λονδίνου. Ζει και εργάζεται ως εικονογράφος στο Πόρτο της Πορτογαλίας, όπου επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην εικονογράφηση για παιδιά. Η δουλειά της περιλαμβάνει παιδικά βιβλία, εκπαιδευτικά παιχνίδια, σκηνογραφία για παιδικές παραστάσεις. Επίσης, διδάσκει εικαστικές τέχνες σε παιδιά. Μπορείτε να δείτε δείγμα της δουλειάς της πατώντας εδώ.

 • Μαίρη Μπιρμπίλη
  #

  Νηπιαγωγός γενικής και ειδικής αγωγής σε δημόσιο νηπιαγωγείο της Ανατολικής Αττικής. Στο ELNIPLEX γράφει για όσα μπορεί και σκέφτεται. Είναι υπεύθυνη Βιβλίου και Εκδοτικών Ενεργειών του ELNIPLEX. Αν τη θέλετε πολύ, θα τη βρείτε στο παρακάτω e-mail.

  Επικοινωνία: books@elniplex.com, info@elniplex.com