Η παλέτα με τα χρώματα- Τα Φυλλαράκια της Τέχνης

13/10/2016 18:00:00

 • Η παλέτα με τα χρώματα

  Τα παιδιά ετοιμάζονται να μπουν στο εργαστήρι του Άρτζι Μπούρτζι, όμως πρέπει να φτιάξουν τον δικό τους μοναδικό κωδικό και να χρωματίσουν την παλέτα με τα αγαπημένα τους χρώματα.Βασικά ή πρωτογενή χρώματα είναι αυτά που αν συνδιαστούν μεταξύ τους μπορούν να μας δώσουν όλους τους δυνατούς συνδιασμούς. Τα χρώματα που προκύπτουν από το συνδιασμό των βασικών χρωμάτων λέγονται δευερογενή. Ευκαιρία για να μάθουμε τα βασικά χρώματα κόκκινο, κίτρινο, και μπλε αλλά και τα δευτερεύοντα χρώματα που δημιουργούνται από τη μείξη δυο βασικών χρωμάτων βιολετί (μωβ), πράσινο και πορτοκαλί.  Δοκιμάζουμε να αναμείξουμε το κόκκινο με το άσπρο και να φτιάξουμε το ροζ  μια και το ζήτησαν τα παιδιά αλλά και το γαλάζιο που προκύπτει από το μπλε και το άσπρο. Τα παιδιά δημιουργούν τις μείξεις των χρωμάτων και ενθουσιάζονται με το αποτέλεσμα. Ο κόσμος μας είναι πιο όμορφος με τα χρώματα.

  Προεκτάσεις -  σύνδεση με άλλα γνωστικά αντικείμενα:
  -Ανάλυση του λευκού φωτός
  Ένα από τα πιο γνωστά πειράματα στην ιστορία της φυσικής είναι η ανάλυση του λευκού φωτός. Ο Νεύτωνας δημιούργησε συσκότιση σ΄ένα δωμάτιο. Έπειτα άνοιξε μια οπή στην κουρτίνα του παραθύρου. Μια δέσμη φωτός μπήκε από το παράθυρο και τοθέτησε ένα γυάλινο πρίσμα και τότε παρατήρησε ότι το φως αναλυόταν σε διαφορετικά χρώματα. Τα χρώματα της Ίριδας, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο, μπλε και ιώδες.
  -Πείραμα στην τάξη
  Θα χρειαστούμε:
  1 μεγάλο διαφανές δοχείο με νερό μέχρι τη μέση
  1 φακό που φωτίζει καλά
  1 καθρεφτάκι
  1 ταβάνι άσπρο σκοτάδι

  Τοποθετούμε μέσα στο δοχείο έναν καθρέφτη. Ο καθρέφτης πρέπει να είναι ο μισός μέσα στο νερό και ο άλλος μισός εκτός νερού και να βρίσκεται σε γωνία. Με ένα φακό φωτίζουμε τον καθρέφτη και φροντίζουμε η φωτεινή δέσμη να περνάει μέσα στο νερό και να ανακλάται στον καθρέφτη. Τότε δημιουργείται ένα ουράνιο τόξο στο ταβάνι της αίθουσας. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στην αίθουσα απόλυτο σκοτάδι ώστε να φαίνονται καλύτερα τα χρώματα της ίριδας.

  -  Πίνακας αναφοράς με μείξεις των βασικών χρωμάτων και πειραματισμός από τα παιδιά.
  κόκκινο + κίτρινο = πορτοκαλί
  κίτρινο + μπλε = πράσινο
  κόκκινο + μπλε = μωβ

  - Μια παλέτα που τα παιδιά χρωματίζουν με τα αγαπημένα τους χρώματα. Κάνουν αντιστοίχιση σε κάθε κύκλο της  και ένα διαφορετικό χρώμα. Χρησιμοποιήσαμε μια παλέτα και σχεδιάσαμε μικρούς κύκλους σε λευκό χαρτόνι. Τα παιδιά παρατηρούν πόσα χρώματα μπορούμε να δημιουργήσουμε αν αναμείξουμε τα βασικά χρώματα.

  - Σας προτείνουμε να διαβάσετε το παραμύθι της Σοφίας Μαντουβάλου «Άλλα τα μάτια της μαϊμούς κι άλλα της κουκουβάγιας», εκδόσεις Πατάκη 2008. Ένα παραμύθι για τα χρώματα και πως βλέπου τα χρώματα μια κουκουβάγια, μια μαϊμού αλλά και άλλα ζώα του δάσους.

  Γιατί η αλήθεια είναι για άλλους μονόχρωμη και για άλλους πολύχρωμη γιατί  βλέπουν με διαφορετικά μάτια. 

 • Δώρα Πουρή
  #

  Είμαι νηπιαγωγός. Το διάλεξα. Με διάλεξε. Για να καταλάβω πως ο χρόνος που περνά κανείς με τα παιδιά ζωντανεύουν το δικό του παιδί, μέσα του. Για να μη σταματώ ποτέ να αναζητώ το καινούριο, το διαφορετικό, εκείνο που θα κινητοποιήσει πρώτα εμένα, άρα κι εκείνα. Για να μαθαίνω όσα με διδάσκουν κάθε μέρα εκείνα, να ζω τη στιγμή, να χαίρομαι, να παίζω, να δημιουργώ, να μην υπάρχει το μετά. Γιατί όσο "μάθημα" κι αν κάνεις, το μεγαλύτερο μάθημα είναι η χαρά και το παιχνίδι.

  Στο ELNIPLEX θα με συναντήσετε να γράφω για βιβλία, δραστηριότητες, μουσεία και θεατρικό παιχνίδι. Ο,τι δηλαδή κάνω στην τάξη και στη ζωή μου.

  Επικοινωνία: dora@elniplex.com