Η Στρογγυλοσκουφίτσα: Γλύκε-λύκε είσαι εδώ;

01/02/2014 20:00:00

 • Τίτλος: Η Στρογγυλοσκουφίτσα
  Συγγραφέας: Geoffroy de Pennart
  Εκδόσεις:Παπαδόπουλος
  Σελίδες: 36
  Μέγεθος: 25 Χ 19
  ISBN: 978-960-4123-60-5

  Αγόρασέ το

  stroggyloskoufitsaΟ λύκος του παραμυθιού μας είχε που λέτε, την ατυχία να συναντήσει την ατρόμητη και πανέξυπνη… Στρογγυλοσκουφίτσα! Ο λύκος μας λοιπόν θα χάσει κυριολεκτικά τα λόγια του, όταν η μικρή μας ηρωίδα, ετοιμόλογη αλλά όχι και πολύ καλή γνώστρια των ζώων, τον περάσει για… σκύλο!  Στο συναπάντημά της με τον λύκο του φέρεται με συμπάθεια: «Αχ, το καημένο το σκυλάκι! Χα χα χα!…» του είπε. Ο λύκος φυσικά διαμαρτυρήθηκε «Δεν… δεν… είμαι σκύλος, εγώ… εγώ είμαι λύκος και…» όμως η κοπελίτσα γελώντας τον παρατηρεί: «Αλλού αυτά! Δεν είσαι ο λύκος. Ο λύκος ζει στο δάσος και είναι πολύ κακός. Κατάλαβες καλό σκυλάκι με την αστεία φατσούλα;»
  Μπορείτε να φανταστείτε το πλήγμα στην αίγλη και το γόητρο του λύκου, ο οποίος δεν κατορθώνει να τρομάξει την Στρογγυλοσκουφίτσα.  Ο λύκος του Geoffroy de Pennart είναι παρηκμασμένος αλλά αξιαγάπητος. Όταν θυμώνει, φαντασιώνεται την Στρογγυλοσκουφίτσα ως νοστιμότατο σάντουιτς με πίτα αλλά στο τέλος της ιστορίας καταλήγει να βοηθά τη  μοντέρνα και ανεξάρτητη γιαγιά στο νοικοκυριό του σπιτιού φορώντας… παντόφλες!
  Ένα ανατρεπτικό παραμύθι με καθημερινούς χαρακτήρες και σπαρταριστή πλοκή!

  Θεατρικό Παιχνίδι με αφορμή το παραμύθι της Στρογγυλοσκουφίτσας: Σε ένα μεγάλο κουτί συλλέγουμε αντικείμενα διαφόρων χρωμάτων, φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους, καπέλα, παπούτσια, ομπρέλες, μπαστούνια. Δείχνουμε στα παιδιά το κουτί του… θησαυρού και τους χωρίζουμε σε τρεις ομάδες, την ομάδα του λύκου, της κοκκινοσκουφίτσας και της γιαγιάς. Καλούμε τα παιδιά να συλλέξουν τα αντικείμενα που ταιριάζουν κι αντιπροσωπεύουν τον κάθε ήρωα π.χ.

  Λύκος…μαύρο…παπούτσι
  Κοκκινοσκουφίτσα…κόκκινο…καπέλο

  Γιαγιά…καφέ…ένα μπαστούνι

  Μπορούμε να παίξουμε το παραμύθι τώρα με τους «δικούς μας» ήρωες; Μπορούμε να ερμηνεύσουμε την ιστορία ανάλογα με την λογική των αντικειμένων; Τα παιδιά σίγουρα μπορούν! Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι ενώ το παραμύθι ανατρέπει τα στερεότυπα παρουσιάζοντας τον κακό λύκο καλοκάγαθο και τη γιαγιά μοντέρνα εντούτοις τα παιδιά αναζητούσαν αντικείμενα που να ταιριάζουν στην στερεοτυπική εικόνα των προσώπων κι επειδή μπαστούνι δεν υπήρχε στο καλάθι μας… κατασκεύασαν ένα από χαρτόνι. 

  lykos1

  lykos3

  Παίζουμε με το περίγραμμα μας;

  Σχεδιάζουμε όλοι μαζί  το περίγραμμα ενός παιδιού. Και μετά;  Mετά προσθέτουμε τα αυτιά και την ουρά και το σημαντικότερο χαρακτηριστικό, τη μεγάλη του καρδιά!. Φτιάχνουμε το περιβάλλον γύρω από το λύκο, η Στρογγυλοσκουφίτσα είναι υπεύθυνη αυτής της δραστηριότητας και είναι εκείνη που μας δίνει τις κιμωλίες από το καλαθάκι της, αν δουλεύουμε σε μαυροπίνακα ή τους μαρκαδόρους αν δουλεύουμε σε χαρτί του μέτρου.

  lykos6 lykos4 lykos2lykos5

  Φτιάχνουμε κούκλες από μαλλί:
  Με αφορμή τους ήρωες του παραμυθιού κατασκευάζουμε κούκλες από μαλλί και μπαλάκια φελιζόλ και παίζουμε κουκλοθέατρο. Στην ιστορία λαμβάνουν μέρος οι εξής ήρωες:

  Λύκος : Για την Στρογγυλοσκουφίτσα είναι απλώς ένας σκύλος με αστεία φατσούλα. Φοβιτσιάρης,ήρεμος και όταν θυμώνει ονειρεύεται η Στρογγυλοσκουφίτσα να γίνει σάντουιτς με πίτα.
  Μαμά: Οι μαμάδες είναι ίδιες σχεδόν σε όλα τα παραμύθια, πάντα δίνουν συμβουλές του τύπου όχι από το δάσος!
  Γιαγιά: Ανεξάρτητη και μοντέρνα! Κυκλοφορεί στο δάσος με ένα κίτρινο αυτοκίνητο, ψωνίζει μόνη της από το Σούπερ Μάρκετ, της αρέσει το πλέξιμο.
  Γιατρός:Φίλος της γιαγιάς.

  Υλικά που θα χρειαστούμε:

  Ένα μαύρο μαλλί
  Ένα κόκκινο μαλλί
  Ματάκια
  Χαρτόνι
  Μαρκοδόρο μαύρο
  Μικρές μπάλες από φελιζόλ

 • Ο Geoffroy de Pennart γεννήθηκετο 1951 στο Παρίσι. Το 1974 αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Γραφικών Τεχνών και από τότε εργάζεται ως γραφίστας σε διάφορες εφημερίδες και στον χώρο της διαφήμισης. Από το 1992 έχει γράψει και εικονογραφήσει περισσότερα από δεκαέξι βιβλία για παιδιά, πολλά από αυτά με χαρακτηριστικό κεντρικό ήρωα τον λύκο Λουκά. Οι ιστορίες του ξεχωρίζουν για το ανατρεπτικό τους χιούμορ και τη ζωντάνια των ηρώων τους.

  Ζει στην Ντορντόν με τη σύζυγό του. Έχει δύο κόρες.

 • Καίτη Παρασκευά
  #

  Νηπιοβρεφοκόμος και εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

  Επικοινωνία: kate@elniplex.com