Η συντροφιά του λόφου, της Μαριάννας Κουμαριανού

0
151

Τίτλος: Η συντροφιά του λόφου
Συγγραφέας: Μαριάννα Κουμαριανού
Εικονογράφηση: Μαίρη Πολυδώρου
Εκδόσεις: Παρρησία
Σελίδες: 24
Μέγεθος: 22 Χ 17
ISBN: 978-960-696-114-4

Αγόρασέ το

syntrofia3Μια φορά ήταν μια μηλιά. Ζούσε στο λόφο, σε κάποιον λόφο που δεν έχει όνομα. Σε έναν λόφο που έχει σημασία αλλά το όνομά του δεν έχει σημασία.
Μια μηλιά με πράσινα φύλλα, με κίτρινα φύλλα, με άνθη λευκά, με κόκκινα μήλα, με γυμνά κλαδιά. Είναι οι εποχές, η διαδοχή τους, που αλλάζουν ένδυμα και εμφάνιση στη μηλιά.
Τα δέντρα είναι πάντοτε όμορφα, με ή χωρίς φορεσιά, με όποιο χρώμα έχουν τα φύλλα τους, με ο,τι περιβάλλει το τοπίο που σκεπάζουν. Αλλά δε φτάνει μόνο η ομορφιά στη ζωή (και των δέντρων).

Το χειμώνα η μηλιά είχε παρέα το σφύριγμα του ανέμου που τοξοβολούσε ανάμεσα στα φύλλα, τα χορτάρια, τις χαραμάδες, τα περάσματα. Μα το ‘χε συνήθειο παντοτινό τις άνοιξες αυτός να φεύγει, να απομακρύνεται, να λιγοστεύει. Και το σφύριγμα του χάνεται μακριά μέχρι τον επόμενο χειμώνα. Κι αυτό το λες κύκλο της ζωής.

Τις άνοιξες που όλα γύρω ομορφαίνουν, η μηλιά δυστυχούσε. Ένα απόλυτο κοντράστ έξω και μέσα της. Καμιά παρέα κι η μοναξιά στο θρόνο της, κάπου πάνω στα κλαδιά της, ίσως και βαθιά στις ρίζες της. «Φώναξε κάποιον για να έχω παρέα» ζήτησε από τον άνεμο μια άνοιξη η μηλιά.

Εκείνος θα την ακούσει όπως κάνουν οι άνεμοι πάντα με τα δέντρα. Θα της στείλει διαδοχικά 5 διαφορετικές υπάρξεις: δυο καρδερίνες, μια αράχνη, μια μέλισσα, δυο παιδιά και έναν σκαντζόχοιρο.
Οι καρδερίνες θα ζητήσουν να χτίσουν τη φωλιά τους, η αράχνη να υφάνει τον ιστό της, η μέλισσα να πάρει τη γλύκα των ανθών της, τα παιδιά να ξεκουραστούν στον ίσκιο της, ο σκαντζόχοιρος να κοιμηθεί κοντά της το χειμωνιάτικό του ύπνο.

Η μηλιά θα τους καλοδεχτεί όλους. Θα τους προσφέρει τα κλαδιά της, τα λουλούδια της, τους καρπούς της, τον κορμό της. Κάθε κομμάτι της, κάθε μέτρο του σώματός της, θα γίνει φιλοξενία και χαρά για τους επισκέπτες του λόφου. Όλοι θα βρουν στη μηλιά του λόφου αυτό που τους λείπει, αυτό που ζητούν. Στήριγμα, σπίτι, φαγητό, ξαπόσταση.

Η μηλιά δε θα αρνηθεί ποτέ. Η μηλιά είναι η αγάπη. Νιώθει μόνη όταν κανείς δεν είναι κοντά της. Όταν έρθει, όποιος και να ‘ρθει, δίνει πάντα το καλύτερο που έχει.

Κάπως έτσι λειτουργεί και ο αόρατος κι άφατος μηχανισμός της αγάπης. Έχεις μόνο να πας κοντά της, έστω με βοήθεια, έστω μ’ ένα σφύριγμα του ανέμου.

Κατά την άποψή μου η Συντροφιά του Λόφου δεν είναι ένα απλό (και μόνο) βιβλίο καληνύχτας. Μια δεύτερη, ακόμα πιο σταθερή άποψη που διαμόρφωσα διαβάζοντάς το είναι ότι δεν έχει ηλικία. Δεν έχει τάργκετ γκρουπ. Μπορεί να διαβαστεί σε παιδί 2 χρονών και σε παιδί 8 χρονών. Το καθένα θα το ακούσει με το ίδιο ενδιαφέρον και θα κινήσει τη σκέψη του, την όποια σκέψη του, με βάση όσα του επιτρέπει η ηλικία και οι γνώσεις του, η φαντασία του και οι δικές του εικόνες.

Η Συντροφιά του Λόφου είναι ενθαρρυντική για τη συνέχεια της συγγραφέως, δεδομένου ότι είναι το πρώτο της βιβλίο, και ιδιαιτέρως αξιόλογη, ακόμα κι αν το ξεχάσεις (ότι είναι το πρώτο).
Η εικονογράφηση της Μαίρης Πολυδώρου στις περισσότερες σελίδες αφήνει μια πολύ ιδιαίτερη αίσθηση “αφής” στον αναγνώστη (όλες οι απεικονίσεις της μηλιάς και των φύλλων). Να τρίψεις τα δάχτυλά σου πάνω τους. Πολύ όμορφο αυτό. Οι σελίδες με τις μορφές δεν το έχουν σε τέτοιο βαθμό αυτό.

Η Συντροφιά του Λόφου, συντροφιά σας…

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

koumarianou12Η Μαριάννα Κουμαριανού γεννήθηκε το 1980 στην Ουαλία. Σπούδασε Μουσική (πτυχίο «Αρμονίας») και Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Εργάζεται ως δασκάλα στην ιδιωτική εκπαίδευση. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής στο ΕΚΕΒΙ, μετάφρασης παιδικής λογοτεχνίας, ποίησης και αφήγησης.
Το 2009, το διήγημα «Πέρασμα» πήρε έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στην Athens Review of Books, στο Διάστιχο και την bibliotheque. Είναι μέλος της διεθνούς οργάνωσης SCBWI (Society of children’s Book Writers and Illustrators), του ελληνικού τμήματος της Ibby (Κύκλος Ελληνικού παιδικού Βιβλίου) και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Επίσης είναι μέλος του μουσικού σχήματος Amberlink Ensemble όπου επιμελείται και διαβάζει ποιήματα και διηγήματα από Έλληνες και ξένους ποιητές και πεζογράφους. Από το καλοκαίρι του 2012 κάνει βιβλιοπαρουσιάσεις για παιδιά προσχολικής ηλικίας στο ένθετο «Μαγικός κόσμος» της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Kos voice» με τίτλο «Μια ιστορία θα σας πω…». Τον Απρίλιο του 2013, μαζί με την ομάδα του Μαγικού Κόσμου, βραβεύτηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ibby) για την προσφορά της στην φιλαναγνωσία. Παράλληλα, από το 2010, στα σχολεία που εργάζεται αναλαμβάνει προγράμματα φιλαναγνωσίας και από το Σεπτέμβριο του 2013 είναι στην αντίστοιχη ομάδα σχεδιασμού και υλοποίησης λογοτεχνικών προγραμμάτων (στα Εκπαιδευτήρια Δούκα, στη βαθμίδα του Δημοτικού).
Το 2013, από τις εκδόσεις Παρρησία, εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο για παιδιά «Η συντροφιά του λόφου».

Τα βιβλία της
Η συντροφιά του λόφου, Παρρησία (2013)   
Θάλασσα, πες μου, Παρρησία (2014)     
Μια αλλιώτικη μέρα στη σχολή χορού, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2015)    
Ένα ξεχωριστό δώρο, Μίνωας (2016)    

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Μαίρη Πολυδώρου