Η ΧΑμένη ΧΑρά της Θυμιώς, της Βούλας Γιαγκάζογλου Παπούδα

19/01/2018 19:00:00

 • Τίτλος: Η χαμένη χαρά της θυμιώς
  Συγγραφέας: Βούλα Γιαγκαζόγλου Παπούδα
  Εικονογράφησ και σχεδίαση εξωφύλλου: Μαιρηλία Φωτιάδου
  Επιμέλεια κειμένου: Γιώτα Γκότση
  Γραφιστική επιμέλεια: Dtp Ελληνοεκδοτικής, Λαέρτης Βίλα
  Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, 2017
  Σελίδες: 46
  Μέγεθος: 31 Χ 23
  ISBN: 978-960-563-176-5

  Αγόρασέ το

  Μια φορά, ίσως να ήτανε παλιά, ίσως και στα χρόνια τα τωρινά, ζούσε ένα κορίτσι γελαστό και σαν μέλι γλυκό, η Ευθυμία... Η Ευθυμία, που λέτε, φαινόταν στα μάτια των άλλων παιδιών διαφορετική... και η ζεστή καρδιά της με τα χρόνια πάγωσε και γέμισε με θυμό! Τόσο θυμό, που άλλαξε το όνομά της και το έκανε Θυμιώ. Η Θυμιώ έμαθε να μισεί τη ΧΑΡΑ! Ακόμη και στο άκουσμα της λέξης πάθαινε αλλεργία... Μια μέρα βροχερή, όμως, κάποιος χτυπά επίμονα την πόρτα του σπιτιού της. Θα ανοίξει την πόρτα η Θυμιώ; Θα δώσει μία ευκαιρία στον εαυτό της να αλλάξει;
   

 • Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

  ***

  Η Βούλα Γιαγκάζογλου Παππούδα γεννήθηκε σε μια υπέροχη γειτονιά απέναντι από ένα δάσος. Αισθάνεται τυχερή που πρόλαβε το ατελείωτο παιχνίδι στις αλάνες. Από μικρό παιδί θυμάται τον εαυτό της, να παίζει τη δασκάλα, να σκαρφίζεται ιστορίες και να στήνει με τις φίλες της θεατρικές παραστάσεις για τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους της γειτονιάς. Μεγαλώνοντας, αισθάνεται πολύ τυχερή που κατάφερε να ζήσω το παραμύθι της!

  Πήγε για σπουδές στη Θεσσαλονίκη, όπου έζησε δώδεκα υπέροχα χρόνια. Έκανε προπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στο ΤΕΦΑΑ του Α.Π.Θ. και είχε την τύχη να κάνει αυτό που πάντα ονειρευόταν! Να εργαστεί με παιδιά με και χωρίς αναπηρία σε παιδικές κατασκηνώσεις, σε αθλητικούς συλλόγους αλλά και σε ειδικά σχολεία.

  Από το 2003 ζει μόνιμα στις Σέρρες όπου εργάζεται στο Πανεπιστήμιο ως Αν.Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής έχοντας κάνει περισσότερες από 100 έρευνες και διαλέξεις σε συνέδρια. Ωστόσο πάντα έψαχνε έναν τρόπο για να μπορέσει να μεταδώσει την αγάπη, τον σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας, όχι μόνο στους φοιτητές της, αλλά σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά στην ηλικία αλλά και στην ψυχή. Έτσι άρχισε να γράφει παραμύθια και σε κάποια από αυτά "έδωσε ζωή" μέσα από θεατρικές παραστάσεις με τους φοιτητές της.

  Από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική κυκλοφορούν τα βιβλία της: Νταν Νταν Τέλης, ο σοφός Κουνέλης και Ένα αστέρι για την Ευτυχία. Έχει γράψει επίσης δύο παιδικά θεατρικά έργα τη ΧαΧα της Θυμιώς, που θα παρουσιαστεί στο θέατρο από επαγγελματική ομάδα ηθοποιών και τη Μάσα και τον Αρκούδο, που σύντομα θα παρουσιαστεί επί σκηνής στο μεγαλύτερο θέατρο της Θεσσαλονίκης

  Βιβλία της:
  Ένα αστέρι για την ευτυχία, Ελληνοεκδοτική, 2016
  Νταν Νταν Τέλης, ο σοφός Κουνέλης, Ελληνοεκδοτική, 2016
  Η χαμένη χαρά της Θυμιώς, Ελληνοεκδοτική, 2017

  ***

  Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

  ***

  Η Μαιρηλία Φωτιάδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), απ’ όπου αποφοίτησε το 1999. Το 2013 αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ΕΜΠ: «Συντήρηση και αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων». Εργάστηκε ως αρχιτέκτονας, ενώ παράλληλα καλλιέργησε την κλίση και την αγάπη της για τη ζωγραφική και το σκίτσο.
  Το 2004 έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το παιδικό βιβλίο με αφορμή την εικονογράφηση ενός ανέκδοτου παραμυθιού. Παρακολούθησε το Εργαστήριο Παιδικής Εικονογράφησης στο Μικρό Πολυτεχνείο. Έκτοτε, βρίσκει διαρκώς αφορμές για να διεισδύσει στον μαγικό χώρο της παιδικής φαντασίας.

  Παραμύθια που έχει εικονογραφήσει:
  Αλεξάνδρα Μπρουντζάκη, Αμάντα: Η πριγκίπισσα της Ανθοχώρας, εκδ. Χριστάκη, 2013.
  Λίνα Μουσιώνη, Η πριγκίπισσα Κουμ Κουάτ και τα κλεμμένα χαμόγελα, Ελληνοεκδοτική, 2013.
  Λίνα Μουσιώνη, Ο Δράκος Σερπαντίνος ξύπνησε, Ελληνοεκδοτική, 2014.

 • Δώρα Πουρή
  #

  Είμαι νηπιαγωγός. Το διάλεξα. Με διάλεξε. Για να καταλάβω πως ο χρόνος που περνά κανείς με τα παιδιά ζωντανεύουν το δικό του παιδί, μέσα του. Για να μη σταματώ ποτέ να αναζητώ το καινούριο, το διαφορετικό, εκείνο που θα κινητοποιήσει πρώτα εμένα, άρα κι εκείνα. Για να μαθαίνω όσα με διδάσκουν κάθε μέρα εκείνα, να ζω τη στιγμή, να χαίρομαι, να παίζω, να δημιουργώ, να μην υπάρχει το μετά. Γιατί όσο "μάθημα" κι αν κάνεις, το μεγαλύτερο μάθημα είναι η χαρά και το παιχνίδι.

  Στο ELNIPLEX θα με συναντήσετε να γράφω για βιβλία, δραστηριότητες, μουσεία και θεατρικό παιχνίδι. Ο,τι δηλαδή κάνω στην τάξη και στη ζωή μου.

  Επικοινωνία: dora@elniplex.com