More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΗ Χρυσή Λίστα 2018: 40 βιβλία που πρέπει να διαβάσουν όλα τα...

    Η Χρυσή Λίστα 2018: 40 βιβλία που πρέπει να διαβάσουν όλα τα παιδιά

    Το ELNIPLEX, έχοντας την πληρέστερη βιβλιοθήκη για παιδιά του ελληνικού διαδικτύου, εγκαινιάζει την ετήσια Χρυσή Λίστα. Πρόκειται για μια συγκεντρωτική λίστα των καλύτερων, κατά τη γνώμη μας, βιβλίων που εκδόθηκαν από τις 2 Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, γέννηση Χανς Κρίστιαν Άντερσεν) του προηγούμενου μέχρι τις 2 Απριλίου του τρέχοντος έτους.

    Η επιλογή των βιβλίων έχει γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή, τηρώντας την αρχή της αντιπροσώπευσης στη θεματολογία, το ύφος και το είδος. Στην παρούσα ανάρτηση θα βρείτε 40 βιβλία για παιδιά 0-8 ετών. Είκοσι από αυτά ανήκουν σε Έλληνες και είκοσι σε ξένους συγγραφείς.

    Εγκαινιάζοντας αυτόν τον πολύτιμο οδηγό των καλύτερων βιβλίων, δίνουμε τη δυνατότητα στους χιλιάδες επισκέπτες μας να κερδίσουν όποιο βιβλίο θέλουν από τα 40 της Χρυσής Λίστας. Οι 8 νικητές θα προκύψουν από κλήρωση και θα ενημερωθούν στις 23 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

    [vc_custom_heading text=”Κερδίστε 8 βιβλία” font_container=”tag:h2|font_size:26|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0066cc !important;}”]

    • Κοινοποιήστε στον τοίχο σας την ανάρτηση από την σελίδα του elniplex στο facebook
    • Γράψτε σε σχόλιο στην ανάρτηση του ELNIPLEX στο  FACEBOOK τον τίτλο του βιβλίου που θέλετε να κερδίσετε από τα 40 και δίπλα το hashtag #xrysh_lista_2018. Π.χ. Ένα κίτρινο φύλλο, #xrysh_lista_2018

    Παράλληλα το ELNIPLEX, ξεκινά με το hashtag #pare_kai_vivlio, καμπάνια για αγορά βιβλίου σε όλα τα παιδιά ενόψει Πάσχα. Νονοί και νονές, άνθρωποι που ψωνίζετε στα αγαπημένα σας παιδιά για τις άγιες ημέρες, εκτός από λαμπάδα, εκτός από πασχαλινό αβγό… #pare_kai_vivlio. Είναι φτηνό και κάνει ταξίδια στο λεπτό!

    Χρυσή Λίστα 2020: τα καλύτερα βιβλία για παιδιά 0-7 ετών της χρονιάς

    Έλληνες συγγραφείς

    Ο Κουκούσκα
    της Μάρως Κατσίκα

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

    Ο Κουκούσκα είναι κούκος (ρώσικα: кукушка/kukuska=κούκος). Ένα ανοιξιάτικο πρωινό ξύπνησε και βγήκε βόλτα στο δάσος. Παράξενο! Κάποια δέντρα ήταν κομμένα στα δύο. Πιο παράξενο: οι καμηλοπαρδάλεις είχαν χάσει το λαιμό τους. Και τα αξιοπερίεργα συνεχίστηκαν. Πουλιά χάνονταν στον ουρανό, ο χαρταετός των παιδιών εξαφανίστηκε και το χειρότερο… έλειπε ένα κομμάτι ουρανού. Μα ο Κουκούσκα είχε αποφασίσει να λύσει αυτό το μυστήριο. Και θα το λύσει. Ένα ονειρικό βιβλίο. Περισσότερα εδώ.

    Αν
    της Αγαθής Δημητρούκα

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

    Ενενήντα οκτώ λέξεις. Τόσες καταχώρησε στο τετράδιό της σε Αρκαδία και Αθήνα κάπου στα 1982 η Αγαθή Δημητρούκα. Ψέματα. Τόσες αποτελούν το «Αν», ένα αιρετικό picture book, έναν γνήσιο ποιητικό στροβιλισμό, ένα λυρικό μανιφέστο αγάπης.

    Αν μου δίναν εν’ άλογο μαύρο
    και μου λέγαν τον δρόμο μου να ‘βρω…

    Αν μου δίναν κλωστές να κεντήσω
    και μου λέγαν τον κόσμο να ντύσω…

    Αν μου δίναν τις πίκρες τους όλοι
    και μου λέγαν να χτίσω μια πόλη…

    Περισσότερα εδώ.

    Στη μύτη του κουταβιού μια ακριδούλα
    της Ροδούλας Παππά

    Χαϊκού για τις τέσσερις εποχές έγραψε η Ροδούλα Παππά και τα εικονογράφησε η εκ του ασιατικού Λάος γαλλίδα πολίτης Σενγκ Σουν Ρατάναβαν. Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας. Γιατί όλα έχουν την πορεία από την αναγέννηση προς τον μαρασμό.

    Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Μια απίθανη συνεργασία όπου ο λιτός, περιεκτικός, μετρημένος συλλαβή συλλαβή λόγος συνδιαλέγεται, συμπλέκεται και τυλίγεται στην εμπνευσμένη και ιδιαιτέρως καλαίσθητη, γιαπωνέζικων/ανατολίτικων γραμμών εικονογράφηση της φοβερής Σενγκ Σουν Ρατάναβαν. Περισσότερα εδώ.

    Τα κίτρινα καπέλα
    της Κέλλυ Ματαθία Κόβο

    Τα κίτρινα καπέλα της Κέλλυς Ματαθία Κόβο είναι ένα εξαιρετικό εικονογραφημένο βιβλίο. Αναφέρεται στην σωτηρία μιας οικογένειας από το Ολοκαύτωμα μέσα στον παραλογισμό και την φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Η αλληγορία των ζώων δημιουργεί ένα οικείο και ασφαλές περιβάλλον για την ενασχόληση με ένα τόσο δύσκολο θέμα. Το κείμενο είναι σύντομο και λιτό χωρίς ασάφειες οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ανασφάλειες σε μικρούς αναγνώστες αλλά παράλληλα βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα. Η λέξη «θυμάμαι» εξάλλου με την αρχίζει την ιστορία η συγγραφέας είναι δηλωτική. Περισσότερα εδώ.

    Πού πήγε ο παππούς
    της Στέλλας Μιχαηλίδου

    Πού είναι ο παππούς λοιπόν; Έγινε λουλούδι; Θάλασσα; Χώμα; Κρύφτηκε στις πέτρες; Στο ουράνιο τόξο; Στον ήλιο; Στο τραγούδι των πουλιών; Στον ήλιο; Ίσως είναι παντού τελικά. Το λέει η γιαγιά. Και το λέει με τέτοιους μεστούς τρόπους, σαν γόνος του Εξυπερύ ή του Γκάτσου, που αγγίζει κάθε φύλλο της καρδιάς, γρατζουνά κάθε «ψίθυρο στο αίμα»* σου, ανακινεί με μοναδικό τρόπο τις δικές σου μνήμες από τον δικό σου παππού, ακόμα κι αν είναι κατά τι διαφορετικές.

    Πρόκειται για ένα από τα πλέον αριστοτεχνικά βιβλία της χρονιάς (τέλος του 2017). Ένα βραβείο παρακαλώ, κατά προτίμηση αυτό των αναγνωστών. Τελεία και παύλα. Πάρτε το με κλειστά μάτια. Περισσότερα εδώ.

    Το νου σου
    του 1ου Νηπιαγωγείου Παλαιοκάστρου και της Μαρίας Κουτσανοπούλου

    Μερικά βιβλία είναι πολύ δύσκολο να τα παρουσιάσει κανείς γιατί είναι τόσο ευρηματικά και μοναδικά που οι λέξεις δύσκολα αποτυπώνουν τη μαγεία που κρύβουν στις σελίδες τους. Το βιβλίο των μαθητών του 1ου Νηπιαγωγείου Παλιοκάστρου και της εκπαιδευτικού Μαρίας Κουτσανοπούλου, ανήκει σε αυτή την κατηγορία! Περισσότερα εδώ.

    Φεύγει έρχεται
    των Άννας Κοντολέων και Μάνου Κοντολέων

    Όχι, το ΦΕΥΓΕΙ ΕΡΧΕΤΑΙ δεν είναι μια απλή ματιά σε μια, συνηθισμένη πια, ιστορία μετανάστευσης. Είναι ένα διεισδυτικό και συγχρόνως τρυφερό ψυχογράφημα όχι μόνο των ηρώων αλλά μιας ολόκληρης εποχής. Με απλό αλλά συγκινητικό τρόπο οι συγγραφείς «παρακολουθούν» τις προετοιμασίες του ταξιδιού του εξάχρονου Φοίβου στο Βορρά αλλά και της υποδοχης των συγγενών του στο Νότο. Περισσότερα εδώ.

    Ένα κίτρινο φύλλο
    του Μιχάλη Μουλάκη

    Η τελευταία αιώρηση ενός κίτρινου φύλλο που ακολουθεί πιστά τους φυσικούς νόμους γίνεται στα χέρια δυο εξαίρετων δημιουργών ένα αληθινό ποίημα που υμνεί τη ζωή, την πορεία της προς το τέλος, τη μεταφυσική αγωνία του «μετά», τις διαφορετικές σημάνσεις της ζωής, τις άγνοιες των οποίων είμαστε άλλοτε θύτες κι άλλοτε θύματα.

    Το Κίτρινο Φύλλο δεν είναι μια απλή συμβολική ιστορία που θα συγκινήσει κάθε αναγνώστη. Είναι η επιτομή της ζωής όλων των έμβιων και μη όντων, φυλαγμένη μέσα σε λίγες λέξεις και εικόνες, προσεκτικά συνταιριασμένες. Περισσότερα εδώ.

    Λυμένα κορδόνια
    της Ιωάννας Φαββατά

    Ένα ζευγάρι παπούτσια. Τα κορδόνια τους λυμένα. Από το εσωτερικό τους ξεχύνεται ένα σύννεφο φτερών σε αποχρώσεις του μπλε – μοβ, απ’ όπου ένα μικρό κορίτσι, σαν βουτυγμένο στο όνειρο, ξεπροβάλλει.

    «Μόνο κορδόνια, αυτό ζήτησα, να έχουν κορδόνια»…

    Και η ιστορία ξεκινά.

    Μια επιθυμία, μια ευχή, μια λαχτάρα μόνο έχει η Σοφία. Τα καινούρια παπούτσια που θα της φέρει η νονά της να έχουν κορδόνια. Μόνο αυτό ζητάει. Περισσότερα εδώ.

    Η Βιολέτα και ο Ιππότης,
    της Αργυρώς Πιπίνη και Έφης Λαδά

    “Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ έναν τόπο μακρινό, έξω από το χρόνο, μεγάλωνε ένα κοριτσάκι που ήταν προορισμένο να ζήσει τρεις ζωές.” Λέγανε πως οι Μοίρες που επισκέφτηκαν το μωρό για να το μυρώσουν, του είχανε δωρίσει γενναιόδωρα αυτές τις τρεις ζωές, επειδή είχαν σταθεί τσιγκούνες με τη μητέρα και τον πατέρα του παιδιού.”

    Η Βιολέτα έζησε την πρώτη και δεύτερη ζωή της γρήγορα και γαλήνια. Μεγάλωσε, παντρεύτηκε, παιδιά δεν έκανε. Αγάπησε τα ζώα και τα πουλιά, διάβασε ιστορίες, έπλεξε στεφάνια από λουλούδια κι έγραψε στιχάκια στο χιόνι.

    Μέχρι τον ουρανό και πίσω
    της Αλεξίας Βερνίκου

    Μία πολύ δυνατή, μοναδική σχέση αγάπης ανάμεσα στη μικρή Έλλη και τη γιαγιά της. Μαζί, οι δυο τους κάνουν πολλά: κόλπα, αταξίες, παιχνίδια… Λένε η μια στην άλλη τα μυστικά τους. Οι στιγμές που μοιράζονται ειναι τόσο ισχυρές, τόσο απροσδόκητα όμορφες. Σαν ο χρόνος να μην υπάρχει όταν είναι ΜΑΖΙ. Αυτή η αγάπη θα πάψει να τροφοδοτείται, όταν μαζί με την Έλλη θα μεγαλώσει και η γιαγιά και θα έρθει η ώρα που θα εφαρμοστεί εκείνος ο απαράβατος νόμος της φύσης που δεν χωράει εξαιρέσεις· και όπως κάθε ζωντανός οργανισμός που ολοκληρώνει τον κύκλο της ζωής του, έτσι και η γιαγιά θα πεθάνει. Περισσότερα εδώ.

    Λιβερίνος και Ρικάρντα
    της Αγαθής Δημητρούκα

    «Καλέ κυρά γιγάντισσα
    σκλαβάκι σου κατάντησα»

    Και λίγο αργότερα…

    «Αφέντρα μου λυπήσου με,
    γλυκά μαζί να ζήσουμε»

    Μια από τις πιο αυθεντικές και απολαυστικές ιστορίες αγάπης, που ισορροπεί εξαίρετα ανάμεσα στον ρομαντισμό και το χιούμορ, στον εκλεπτυσμένο λυρισμό και τον αυτοματισμό του υπερρεαλισμού, ανάμεσα στον Σαίξπηρ, τους ιπποτικούς έρωτες και τον Ερωτόκριτο του Κορνάρου. Εύρυθμο, αρμονικό στη γραφή, εύθυμο, σε ισορροπία με τη φυσική μελαγχολία του έρωτα που δεν είχει ακόμα εκβάλλει, γνήσια παιδικό, γνήσια «εξωηλικιακό». Παίζεται, τραγουδιέται, θεατροπορεύεται, ζωγραφίζεται, τα πάντα στα χέρια των παιδιών γίνεται.

    Ο δικός μου ο μπαμπάς
    του Μάκη Τσίτα

    Λιγότερο από τέσσερα ευρώ έχει αυτό το διαμαντάκι που θα το χαρακτήριζα «αδερφάκι» του «Βρες ποιος είμαι«, από τους ίδιους δημιουργούς, τον βραβευμένο με ευρωπαϊκό βραβείο λογοτεχνίας Μάκη Τσίτα και της εκ των πλέον ξεχωριστών νέων εικονογράφων της Ελλάδας, Λίλας Καλογερή. Περισσότερα εδώ.

    Στα κύματα της Έλλης
    του Αντώνη Παπαθεοδούλου

    Αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να είναι μια ιστορία για ένα κορίτσι, την Έλλη. Για τα συναισθήματά της που όλο αλλάζουν και τα βιώνει όπως κάθε παιδί υπερβολικά, για τα ταλέντα και τις δυσκολίες της, για τα πάνω και τα κάτω της, για όσα τη θυμώνουν και όσα την ενθουσιάζουν. Όμως όχι. Δεν είναι. Είναι απλώς ένα βιβλίο για ναυτικές περιπέτειες και θαλασσινά ταξίδια (σύντομα στο elniplex θα ανέβει η παρουσίαση του βιβλίου).

    Το πετροκάραβο
    των Αγγελικής Δαρλάση και Θέντας Μιμηλάκη

    Μια νύχτα, αφού ετοίμασε το καράβι της, προκάλεσε το φεγγάρι να παραβγούνε. Τρεις μέρες και τρεις νύχτες πάλευε αδιάκοπα. Τα πανιά του καραβιού της άρχισαν να σκίζονται κι ο αγώνας φάνηκε πως ήταν χαμένος. Εκείνη, κυριευμένη από το θυμό και τη ντροπή της, άρχισε να βρίζει και να καταριέται την μάνα της. Τότε σηκώθηκε μεγάλη θαλασσοταραχή κι ένας κεραυνός πέτρωσε το καράβι μαζί με την καπετάνισσα. Περισσότερα εδώ.

    Ο ρακοσυλλέκτης γάτος Μπαμ-Μπουμ και το φεγγάρι
    του Χρήστου Μπουλώτη

    Τέσσερα χρόνια μετά την Επανάσταση των Παλιών Παιχνιδιών, το ιδιοφυές καλλιτεχνικό δίδυμο ΜπουλώτηςΣτεφανίδη, επανέρχεται με έναν ακόμα λογοτεχνικό και εικαστικό θρίαμβο από τον μικρό, απαρατήρητο μικρόκοσμο της Αθήνας, έναν κόσμο που αναπνέει πίσω από τα βαριά κτίρια και την παράξενη πανίδα ανθρώπων και ήχων της πρωτεύουσας… Πραγματική, σπουδαία λογοτεχνία για παιδιά, κόσμος όμορφος, στις πραγματικές του διαστάσεις, στον μαγικό ρεαλισμό που ζητούν τα παιδιά για να ομορφύνουν τη ζωή και τον κόσμο τους, λέξεις όμορφα διαλεγμένες συμπλέκονται με τον ζωγραφικό δαίμονα που λέγεται Φωτεινή Στεφανίδη και φτιάχνουν ένα άρτιο κλουβί δίχως σίδερα μέσα στο οποίο κάθεσαι και κοιτάζεις τον υπέροχο κόσμο που έφτιαξαν. Περισσότερα εδώ.

    Η Ρουμπίνη των δασών
    της Λίνας Μουσιώνη

    Μια ιστορία με θέμα την εφηβεία αλλά από την οπτική της μικρότερης αδερφής η οποία με παιδική αφέλεια αλλά και ανάμεικτα συναισθήματα βιώνει τις αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή της έφηβης αδερφής της. Αυτό που μας άρεσε σε αυτή την ιστορία είναι αφενός η οπτική γωνία και αφετέρου το χιούμορ με το οποίο προσεγγίζει η συγγραφέας δια στόματος Σμαράγδας, το θέμα της εφηβείας. Η Λίνα Μουσιώνη διατηρεί στην πρωτοπρόσωπη αφήγηση τη ζωντάνια και την παιδικότητα. Περισσότερα εδώ.

    Παραμύθια με την Ξένια λίγο φοβιστικά
    της Ξένιας Καλογεροπούλου

    Η Ξένια Καλογεροπούλου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Έχοντας επιλέξει ιδιαιτέρως προσεκτικά το υλικό της και αυτή τη φορά, το χειρίζεται υποδειγματικά, δημιουργώντας τέσσερις ολοζώντανες ιστορίες με ισάριθμες εύρυθμες αφηγήσεις που ταξιδεύουν κάθε αναγνώστη, μικρότερο ή μεγαλύτερο, στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Στέκομαι στον μεγαλύτερο αναγνώστη, γιατί πραγματικά θα απολαύσει ο καθένας, ακόμα και ηλικιωμένοι, την ανάγνωση και ακρόαση τόσο όμορφων ιστοριών. Περισσότερα εδώ.

    Μ’ αγαπάς μπαμπά;
    του Βασίλη Κουτσιαρή

    Ο Βασίλης Κουτσιαρής χτίζει μαεστρικά ένα πολυεπίπεδο, πολυσήμαντο βιβλίο που θα διαβαστεί από παιδιά και μεγαλύτερους, Ο συγγραφέας, ρεαλιστικά και μαγικά την ίδια στιγμή, δημιουργεί τέτοιους συμβολισμούς που οδηγούν σε εξαίρετες νοηματικές αποσυναρμολογήσεις, αλληγορίες που οδηγούν τη σκέψη μακριά. Περισσότερα εδώ.

    Το βρήκα- Η μεγάλη εφεύρεση
    του Θοδωρή Παπαιωάννου

    Ο Μάξιμος Φλου, αφηρημένος, ευρηματικός και μάλλον γκαφατζής εφευρέτης, παλεύει χρόνια τώρα, στο σπίτι-εργαστήριό του στην πλαγιά του λόφου, να ανακαλύψει την εφεύρεση των εφευρέσεων, τη μηχανή που βρίσκει ό,τι έχει χαθεί. Κόφτης για κολοκυθάκια με τιράντες παντελονιού, ποτήρι που γεμίζει ως τη μέση, κουτάλι με βαθουλώματα για αρακά, ήταν μερικές μόνο από τις εφευρέσεις χαμένου χρόνου του Μάξιμου Φλου. Αλλά η μηχανή εκείνη που ήθελε να ανακαλύψει… δεν ερχόταν με τίποτα. Περισσότερα εδώ.

    Ξένοι συγγραφείς

    Χάθηκα
    του Κρις Χότον

    Ευρηματικό, απολύτως διασκεδαστικό και απολαυστικό, ένα board book που διαβάζεται σε λίγα λεπτά αλλά αφήνει ένα σταθερό χαμόγελο στα παιδιά. “Πάλι, πάλι”, μου φώναξαν όλα όταν τελείωσε. Βάλε παιδί να πέφτει από τη φωλιά κάνοντας τη μικρή κουκουβάγια και να τους δείχνουν για μάνα του κάποια άλλη και να φωνάζει όλη και… θα δεις το γέλιο που θα κάνεις. Γέλιο; ΝΑΙ! Με ένα βιβλίο πρέπει πρώτα να περνάς καλά. Τα μεγάλα νοήματα μπορούν να περιμένουν ή έστω να κρύβονται. Περισσότερα εδώ.

    Είναι καλό να έχεις ένα παπάκι
    της Ιζόλ

    Είναι καλό να έχεις ένα παπάκι ή είναι καλό να έχεις ένα αγοράκι… Η Isol για άλλη μια φορά μεγαλουργεί δημιουργώντας ένα μαγικό βιβλίο! Η ιστορία είναι εξαιρετικά απλή αλλά όπως σχεδόν όλα τα πράγματα στη ζωή, δεν έχει μόνο μία όψη. Περισσότερα εδώ.

    Το δάσος που κοιμόταν
    της Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ

    Το δάσος που κοιμόταν είναι ένα όνειρο, ένα εικαστικό αριστούργημα, ένα πραγματικό ταξίδι δυο ανθρώπων στο δάσος της Ωραίας Κοιμωμένης. Είναι η διάσημη ιστορία του Σαρλ Περό αλλιώς; Όχι! Δεν πρόκειται για διασκευή. Η Ντοτρεμέρ παίρνει έναν τόπο από το διάσημο παραμύθι, παίρνει ένα στίγμα του και δημιουργεί ένα δικό της σύμπαν, έναν αμίμητο λογοτεχνικό εγκιβωτισμό, όπου λόγος και εικόνες συνδιαλέγονται, συναλλάσονται, συνομιλούν ισότιμα, ερμηνεύουνται και παρερμηνεύονται, καθηλώνουν και διαδηλώνουν. Η οπτική του πρίγκιπα είναι εκείνη που κινεί τώρα τα νήματα της ιστορίας. Περισσότερα εδώ.

    Τη μέρα που μεταμορφώθηκα σε πουλί
    των Ίνγκριντ Σαμπέρ και Γκουρίντι

    Αν αισθανθήκατε ποτέ κάτι απ’ όλα αυτά. Αν ίσως θα θέλατε να το αισθανθείτε. Και κυρίως αν θέλετε να αθωώσετε τον έρωτα από τις βαριές κατηγορίες που έχουν ακουστεί εις βάρος του, αν θέλετε να εξηγήσετε σε ένα παιδί τι είναι έρωτας και πόσο καταλυτικός είναι για την ανθρώπινη ύπαρξη, τότε μετά τον Ερωτευμένο της Ντοτρεμέρ, το Ξανά του Τσίτα, τον Κάδμο, τη σκυλίτσα του και το φεγγάρι του Μπουλώτη, το Έρως στο παγκάκι του Κυριτσόπουλου, τη Ρόζνα και τον Μοζαμέλ της Φραγκεσκάκη και το Λιβερίνος και Ρικάρντα της Δημητρούκα (έρχεται στο elniplex), προσθέστε δίπλα του κι αυτό το αριστούργημα απλότητας κι αστόλιστης ομορφιάς σαν πρωινό ξύπνημα. Περισσότερα εδώ.

    Το Γκρότλιν
    του Μπέντζι Ντέιβις

    Ένας από τους 10 κορυφαίους μάστορες βιβλίων για παιδιά υπογράφει, μετά τον Νόι και τη Φάλαινα, ένα ακόμα έξοχο βιβλίο. Πρόκειται για τον βραβευμένο Μπέντζι Ντέιβις που εμπνέεται το ευφάνταστο Γκρότλιν (αγγλ. grotly=σπάνια) και μαγεύει με την σκοτεινή ατμοσφαιρικότητα, τα βικτωριανά dark στοιχεία μυστηρίου και το παιχνίδι με τον φόβο. Περισσότερα εδώ.

    Το βιβλίο που κουνιέται
    των Κρίκελ-Κράκελς

    Αυτό το βιβλίο δεν είναι ένα απλό βιβλίο… είναι ένα βιβλίο που κουνιέται! Ο αναγνώστης θα το διαβάσει και παράλληλα θα το φυσήξει, θα το στρίψει, θα το κτυπήσει, θα το σφραγίσει και σίγουρα ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙ! Περισσότερα εδώ.

    Ο φυσητής των ονείρων
    του Μπερνάρ Βιλιό

    Μια ιστορία-κανονική λογοτεχνία για παιδιά, μια αφήγηση που γοητεύει με την ομορφιά και την απλότητά της, με τις λέξεις και την ροή της, με την κινηματογραφικότητά της. Συνεπικορούμενη από την ολοζώντανη, καρτουνίστικη εικονογράφηση του Τιμπό Προυνιέ, ο Φυσητής των Ονείρων του Μπερνάρ Βιλιό θαρρώ θα σας γοητεύσει, φέρνοντας σας κοντά στη μαγεία των φυσητών του Μουράνο, τα φημισμένα εργαστήρια υαλουργίας και τα κανάλια της Βενετίας, την απόρριψη και την επανάκαμψη ενός αληθινού ονείρου, το ρεαλισμό της ίδιας της ζωής αλλά και την εκδίκηση των ονείρων. Περισσότερα εδώ.

    Καρδιά μου
    της Ισαμπελ Μίνος Μάρτινς

    H καρδιά της μητέρας συνδέεται με κάθε παιδί της από μία λεπτή, σχεδόν αόρατη κλωστή.

    Γι’ αυτό κάθε μαμά
    νιώθει βαθιά μεσ’ στην καρδιά της
    όσα συμβαίνουν στα παιδιά της.
    Όταν ένα παιδί γελά, η καρδιά της μάνας χορέυει, τραγουδά. Όταν ένα παιδί έχει λυπημένα μάτια η καρδιά της μάνας σπάει γίνεται χίλια μικρά κομμάτια. Και γίνεται τόση δα μικρή σαν βώλος η καρδιά της μάνας όταν το παιδί της αρρωσταίνει. Κι άλλοτε, στη σκέψη και μόνο μην το χάσει, η καρδιά της παγώνει. Περισσότερα εδώ.

    Το λευκό λιοντάρι
    του Τζιμ Χέλμορ

    Το λευκό λιοντάρι είναι ένα τρυφερό, εικονογραφημένο βιβλίο εξαιρετικής αισθητικής! Η σύντομη ιστορία προσεγγίζει με ευαίσθητο αλλά ευφάνταστο τρόπο το θέμα της διαχείρισης των αλλαγών που συμβαίνουν στη ζωή μας. Ένα μικρό, ντροπαλό κορίτσι εφευρίσκει έναν φανταστικό φίλο και με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να ξεπεράσει τους φόβους της και να προσαρμοστεί στο νέο της σπίτι. Το λευκό λιοντάρι είναι ουσιαστικά η ίδια η παιδική ψυχή που σε εύλογο χρόνο και με τις κατάλληλες προυποθέσεις ισορροπεί και πορεύεται. Το βιβλίο μπορεί να ανοίξει έναν διάλογο με τους αναγνώστες για τους τρόπους με τους οποίους οι ίδιοι διαχειρίζονται τις αλλαγές στη ζωή.

    Ο λύκος που έπεσε από το βιβλίο του
    του Τιερί Ρομπερέχτ

    Ο άλλοτε μικρός εκδοτικός οίκος Mijade Publications του Βελγίου σάρωσε όταν με αυτόν τον λύκο του Τιερί Ρομπερέχτ και του Γκρεγκουάρ Μαμπίρ, κέρδισαν τη μία μετάφραση πίσω από την άλλη. Πρόκειται για μια εξαιρετική ιστορία εγκιβωτισμού, αντιστροφής ρόλων, επιβίωσης και αποκατάστασης, μια ιστορία που με χιούμορ, λακωνικότητα και ρυθμό, ανατρέπει τα πάγια, αλλάζει δεδομένα και στρατόπεδα εχθρών και δημιουργεί μια σπουδαία στιγμή αναγνωστικής απόλαυσης όπου ο κακός λύκος γίνεται κυνηγημένος και εν τέλει βοηθός και παρηγορητής. Περισσότερα εδώ.

    Είσαι ένα θαύμα
    της Ρ. Τ. Παλάσιο

    Η ιστορία του Όγκι έχει συγκινήσει πλήθος αναγνωστών ανά τον κόσμο, μετρά πωλήσεις που υπερβαίνουν τα 5εκατομμύρια αντίτυπα κι έχει μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστές την Julia Roberts, τον Owen Wilson και τον Jacob Tremblay. Η ταινία αναμένεται να προβληθεί στην Ελλάδα στο τέλος του 2017. Περισσότερα εδώ.

    Το ελαφοκάραβο
    της Ντάσκα Σλέιτερ

    Το Ελαφοκάραβο της βραβευμενης δημοσιογράφου και συγγραφέως Ντάσκα Σλέιτερ (Dashka Slater) είναι ένα υπέροχο βιβλίο, τρυφερό και ταξιδιάρικο! Σκέψεις και συναισθήματα φορτώνονται σαν αποσκευές σε ένα καράβι αλλιώτικο με πλήρωμα που αναζητά την περιπέτεια. Κι  όταν έρχεται ο φόβος, η κούραση κι η απογοήτευση έχουν ο ένας τον άλλο για παρηγοριά κι εμψύχωση. Μια αλληγορική ιστορία για το ταξίδι της ζωής, τις εσωτερικές αναζητήσεις και τις σχέσεις που αξίζει να διαβάσει κανείς! Περισσότερα εδώ.

    Μέλισσες
    του Πιοτρ Σόχα

    Μια απίστευτη έκδοση! Το ξεφυλλίζεις, το διαβάζεις και δεν το χορταίνεις. Είναι η απίθανη εικονογράφηση που με ιδιαίτερη αισθητική αποτυπώνει κάθε απίθανη πτυχή της ζωής των μελισσών αλλά και της σχέσης των ανθρώπων καθώς και άλλων ζώων μαζί τους. Είναι η τρομερή επιστημονική ακρίβεια και συνέπεια που μαθαίνει μικρούς και μεγάλους (να δείτε πόσα δεν ξέρετε) ένα τεράστιο πλήθος όμορφων γνώσεων για το συμπαθέστερο των εντόμων, καθώς παράγει την μοναδική στον κόσμο αχάλαστη τροφή. Κι όλα με τρόπο εξαιρετικά ελκυστικό. Περισσότερα εδώ.

    Θεοί και θεές της μυθολογίας
    της Φρανσουάζ Ραχμίλ

    Δίας. Ήρα. Ποσειδώνας. Δήμητρα. Αθηνά. Άρης. Αφροδίτη. Ήφαιστος. Ερμής. Άρτεμη. Απόλλωνας. Διόνυσος. Δώδεκα θεοί με τις ιστορίες τους, με το χαρακτήρα και τις μειονεξίες τους, με τα νεύματα και τις αλήθειες τους, με τα λόγια και τις υπερβολές τους. Για να τους γνωρίσουν τα παιδιά, μέσα από όμορφο λόγο και λέξεις που δίχως να ‘χουν δυσκολία καμιά όλο και περισσότεροι κάνουν πως δεν τις βλέπουν: παφλασμοί, στερέωμα, υφαίνω, φαρέτρα, κανακεύω, νυχοπατώντας, λίκνο, ροδώνας, γάργαρο, αποκοτιά, επινοώ. Όμορφος κόσμος στα όμορφα βιβλία… Περισσότερα εδώ.

    Φτου και βγαίνω
    του Ρομπ Χόντγκσον

    Εξαιρετικό picture book από τον Ρομπ Χόντγκσον που υπογράφει την πανέξυπνη ιστορία και την ευρηματική εικονογράφηση. Με έναν λύκο και ένα μεγάλο πλάσμα, για την ευφυία, τον δόλο, την παγίδα, την χειμερία νάρκη. Με πολύ χιούμορ, με καθαρή εικαστική πρόταση προς τα παιδιά. Διαμάντι με τα όλα του. Για παιδιά από 3 ετών. Περισσότερα εδώ.

    Πινόκιο
    των Μανουέλα Αντρεάνι και Τζιάντα Φράντσια

    Πραγματικά, ο Πινόκιο της Μανουέλα Αντρεάνι σε διασκευή κειμένου της Τζιάντα Φράντσια που έφεραν στην Ελλάδα οι εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση της Θεοδώρας Δαρβίρη είναι ένα κομψοτέχνημα, ένα έργο τέχνης σε μορφή βιβλίου. Απολαυστικές εικόνες, το γνωστό κείμενο του Κάρλο Κολόντι σε φροντισμένη γλώσσα, μεγάλο μέγεθος να μην δραπετεύει στιγμή το βλέμμα και ποιότητα χαρτιού που ενεργοποιεί αφή και όσφρηση, το μυρίζεις, σέρνεις τα δάχτυλα στις σελίδες. Μια έκδοση υψηλής αισθητικής και ποιότητας. Περισσότερα εδώ.

    Τι μπορείς να κάνεις με ένα πρόβλημα
    του Κόμπι Γιαμάντα

    Αυτό το βιβλίο είναι ένα ξάστερο διαμάντι αφετηρία για τόσα πολλά. Για τα προβλήματα, μικρά και μεγάλα, που μας πνίγουν, που μας ακολουθούν παντού, που μεγαλώνουν όσο κλείνουμε τα μάτια στην ύπαρξή τους. Για τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας να τα αντιμετωπίσουμε. Για τις διαστάσεις που τους δίνουμε και εκείνες που οφείλουμε να τους δώσουμε. Περισσότερα εδώ.

    Η κυρία Άιφελ
    της Άλις Μπριέρ-Χάκετ

    Το σήμα κατατεθέν του Παρισιού κι ένα από τα γνωστότερα μνημεία του κόσμου, ο Πύργος του Άιφελ, γίνεται αφορμή για να γραφτεί μια τρυφερή ιστορία αγάπης!

    Η Alice Briere Haquet ξεφεύγοντας από την πραγματική ιστορία κατασκευής του Πύργου, γράφει μια δική της φανταστική εκδοχή. Η Κάτια κι ο μηχανικός Άιφελ αγαπιούντια πολύ! Μαζί κάνουν όνειρα και ταξίδια. Μα εντελώς ξαφνικά, η Κάτια αρρωσταίνει. Κανένας γιατρός δεν βρίσκει θεραπεία για την αρρώστια της… Περισσότερα εδώ.

    Κόκκινο ή γιατί ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι αστείο
    του Γιαν ντε Κίντερ

    Ο Μάρκος κοκκινίζει. Για την ακρίβεια τα μάγουλά του κοκκινίζουν. Το πρόσεξε εκείνη η συμμαθήτριά του, η αφηγήτρια. Το είπε στον Άρη, εκείνος στον Μίκι και στο λεπτό όλοι σκάνε στα γέλια. Για τα κόκκινα μάγουλα του Μάρκου όλα αυτά. Και κάθε φορά η ίδια ιστορία. Ένας ψίθυρος, λίγο σούσουρο κι ο Μάρκος γίνεται σαν φάρος. Και όχι μόνο αυτό. «Αφήστε με ήσυχο», τους φωνάζει όπως μπορεί.

    Η μέρα που τα κραγιόνια τα παράτησαν
    των Ντρου Ντειγουόλτ και Όλιβερ Τζέφερς

    Ο Ντάνκαν ανοίγει την κασετίνα να πάρει τα κραγιόνια του και βρίσκει ένα πακέτο με γράμματα και παραλήπτη τον ίδιο. Πρόκειται για επιστολές που έχουν συντάξει τα ίδια τα χρώματα. Το κόκκινο παραπονιέται για τον φόρτο εργασίας καθώς δουλεύει περισσότερο από όλα τα άλλα κραγιόνια. Το μοβ παραπονιέται εντόνως για τη μεγάλη ποσότητά που χάνεται έξω από τις γραμμές και τα περιγράμματα. Το μπεζ έχει βαρεθεί να το φωνάζουν σκούρο κίτρινο ή ανοιχτό καφέ και να χρωματίζει μόνο στάχυα και γαλοπούλες. Το γκρι θεωρεί υπερβολή να χρωματίζει μόνο του όλους τους ελέφαντες, τους οπποπόταμους και τους ρινόκερους, αυτό αποτελεί μια εξάντληση πρώτου μεγέθους ενώ το λευκό νιώθει άδειο από την υποτιμητική χρήση του. Τα δικά τους προβλήματα έχουν το μαύρο, το πράσινο, το ροζ, το κίτρινο και το πορτοκαλί που τσακώνονται μάλιστα μεταξύ τους ενώ το μπλε έχει μικρύνει τόσο πολύ μετά το χρωμάτισμα ωκεανών και θαλασσών που δεν βλέπει καν έξω από το κουτί. Περισσότερα εδώ.

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular