"Θα ήθελα να σταματήσουν να πνίγονται, να χάνονται και να βασανίζονται παιδιά": συνέντευξη της Τατιάνας Ζωγράφου

10/12/2016 10:00:00

 • Η Τατιάνα Ζωγράφου, η αεικίνητη συνθέτης και ερμηνεύτρια, αφήνει για λίγο, έστω και φανομενικά, τις νότες της να ξεκουραστούν καθώς τις παρατηρεί να της χτυπούν το τζάμι, κι αυτή τη φορά σηκώνει το κύμα της δημιουργικότητάς της σε ένα άλλο πέλαγο, αυτό της συγγραφής. "Τι θα έκανα αν ήμουν Αι-Βασίλης" είναι ο τίτλος του πρώτου της προσωπικού παιδικού βιβλίου που κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες από τις εκδόσεις Καλέντης και το οποίο ήδη τρέχει με τέρμα το γκάζι του ελκήθρου στα βιβλιοπωλεία. Η επνευσμένη δημιουργός είχε για μια ακόμα τη φορά την ευγένεια να μας μιλήσει για το νέο της εγχείρημα, τις αφετηρίες του, τον συμπαθή άγιο, τα σχέδιά της αλλά και ασφαλέστατα... τα παιδιά!
  Συνέντευξη στον Απόστολο Πάππο και το ELNIPLEX.

  «Τι θα έκανα αν ήμουν Αι-Βασίλης». Καλώς ήρθες, Τατιάνα και πάλι στο ELNIPLEX. Μίλησέ μας για το πρώτο σου προσωπικό παιδικό βιβλίο.
  Ένα βράδι άκουγα τη μικρή μου κόρη να πάιζει αμέριμνα με την ογδοντάχρονη γιαγιά της και να κακαρίζουν υπέροχα οι δυο τους, γιαγιά και εγγονή. Μετά από λίγο ακουγόταν απ' τις ειδήσεις στο σαλόνι πόσα παιδιά πνιγήκαν στα παράλια των νησιών μας. Κι αυτά αμέριμνα ήταν.

  Εσύ αλήθεια τι θα έκανες αν ήσουν Αϊ-Βασίλης;
  Αν ήμουν παιδί και μπορούσα να ζητήσω ξανά απ’ τους γονείς μου κάτι, αυτό θα ήταν να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για μένα και την αδερφή μου. Αν τώρα ως ενήλικη γινόμουν Αϊ-Βασίλης θα ήθελα να σταματήσουν να πνίγονται, να χάνονται και να βασανίζονται παιδιά.

  Τι είναι η ενσυναίσθηση; Πόσο σημαντική για την αγωγή των παιδιών είναι αυτή η άρτι αφιχθείσα λέξη μα τόσο παλιά έννοια;
  Ένας πλήρης και κατανοητός ορισμός που μας δίνει ο Γκόβαρης είναι ότι «Ενσυναίσθηση ορίζεται ως η κορυφαία ικανότητα γνωστικής και συναισθηματικής τοποθέτησης του εγώ στη θέση του άλλου». Όλες οι προσπάθειες που κάνουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί προς αυτή την κατεύθυνση δεν πάνε; Δραστηριότητες σε σχέση με τη Διαπολιτισμική εκπαίδευση, θέατρο,μουσική κλπ αυτό δεν έχουν ως στόχο όλα αυτά; Δηλαδή την καλλιέργεια των παιδιών με επίκεντρο την αγάπη, τη φιλία, τη συνεργασία. Αυτό είναι με απλά λόγια η ενσυναίσθηση. Βρίσκομαι σε ένα συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο τέτοιο που μου επιτρέπει να διάκειμαι θετικά ως προς τους συνανθρώπους μου κατ’αρχή και κατ’ επέκταση να συμπάσχω, να τους κατανοώ ή και αν θέλετε να τους συγχωρώ.

  Μπορεί ο κόσμος να γίνει δικαιότερος και πιο ελεύθερος ή ήταν πάντοτε άδικος και ανελεύθερος και η επιθυμία του Άγη και της Λεωνής είναι μια ουτοπία;
  Ουτοπία δεν είναι η επιθυμία του Άγη και της Λεωνής. Ουτοπία είναι ότι μόνο ο Άγης και η Λεωνή μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Μόνοι τους δεν μπορούν. Πρέπει να αφυπνισθεί ολόκληρη η κοινωνία. Ας ξεκινήσουμε όλοι μας απ’ την απλή καθημερινότητά μας. Εγώ νιώθω καμιά φορά όταν βγαίνω απ’ το σπίτι μου σα να μπαίνω στη ζούγκλα εξ’αιτίας της αγένειας και την επιθετικότητας μιας μεγάλης πλειοψηφίας ανθρώπων.

  Τα παιδιά αμφισβητούν την ύπαρξη του Αϊ-Βασίλη;
  Μερικές φορές ναι. Το βιβλίο μου δεν το κάνει αυτό. Δεν ακουμπάω τον μύθο του Αϊ-Βασίλη. Και το εξηγώ στα παιδιά... εκείνος καλά κάνει και έρχεται απο την Καισαρία φορτωμένος με δώρα για τα παιδιά. Αν όμως εσύ, σήμερα, το 2016, γινόσουν Αϊ-Βασίλης τι θα έκανες; Έτσι τουλάχιστον επιχειρώ να θέσω το ερώτημα και ελπίζοντας νη μην αποδομήσω τον συμπαθή κατά τα άλλα Αϊ- Βασίλη.

  Τι τους απάντας;
  Ότι όταν ξυπνήσουν πρώτη του 2017, θα βρουν τα δώρα τους κάτω απ’ το Χριστουγεννιάτικό τους δέντρο.

  Γιατί αποκαλείς το βιβλίο σου «μανιφέστο» για παιδιά;
  Γιατί με λίγες λέξεις, μέσα σε λίγες γραμμές συμπυκνώνει απόψεις και αιτήματα χρόνων σε σχέση με την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, την προστασία της φύσης και των ζώων.

  Η συνεργασία σου με την Μάρια Μπαχά πώς ήταν; Και παρεμπιπτόντως, πόσο σημαντική είναι η εικονογράφηση σε ένα παιδικό βιβλίο;
  Εξαιρετική. Γίναμε και φίλες! Όπως δεν μπορώ να αυτοαποκαλούμαι τραγουδοποιός φτιάχνοντας τραγούδια χωρίς στίχους έτσι και φτιάχνοντας βιβλία για μικρά παιδιά χωρίς ζωγραφιές! Είναι ποτέ δυνατό κάτι τέτοιο;

  Πού θα παρουσιαστεί το βιβλίο;
  Η επίσημη δημοσιογραφική του παρουσίαση είναι το Σάββαο 17 Δεκεμβρίου , ώρα 12.00 στο café του Ιανού. Θα μιλήσει ο Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, ψυχίατρος ψαχαναλυτής, η θεατρολόγος και θεατροπαιδαγωγός Φίλια Δενδρινού αλλά ο αγαπημένος συγγραφέας των παιδιών Μάνος Κοντολέων. Φυσικά ετοιμάζω και πολλές εκπλήξεις στα παιδιά που θα βρίσκονται στον IANO το Σάββατο! Όποιοι δεν τα καταφέρετε εκείνο το Σάββατο ελάτε το μεθεπόμενο (24/12/2016) – Παραμονή Χριστουγέννων στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στι Χαλάνδρι να τραγουδήσουμε όλοι μαζί τραγούδια και κάλαντα.

  Ποιο τραγούδι θα έπαιζες παραμονή Πρωτοχρονιάς περιμένοντας τον Αι-Βασίλη και γιατί;
  Κύριε, κύριε Απόστολε μπορώ να πω δύο;
  To «Δεν βιάζομαι να μεγαλώσω» από τον ομότιτλο δίσκο μου σε στίχους Ιουλίτας Ηλιοπούλου και το «Κουτιά» από το «Μια νότα μου χτυπά το τζάμι»σε στίχους Φίλιας Δενδρινού!

  Μουσικά τι περιμένουμε από την Τατιάνα Ζωγράφου;
  Ξαναμπαίνω στο στούντιο σε λίγες μέρες για να ηχογραφήσουμε το «Λύκε, Λύκε» σε στίχους που μοιραζόμαστε με τον Μάκη Τσίτα. Είναι ένα χιπ χοπ! Δεν σας αποκαλύπτω ακόμα ποιος θα το πει!!!!!

  Τατιάνα σ’ ευχαριστούμε πολύ!
  Εγώ σας ευχαριστώ. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη... Θα σας δω το Σάββατο 17/12 στον Ιανό!

 • Την Τατιάνα Ζωγράφου ακολουθούσε πάντοτε ένα σύννεφο. Πρώτα ήταν εκείνο το γκριζόλευκο της Αθήνας όπου γεννήθηκε. Ύστερα εκείνο το βροχερό των Ιωαννίνων όπου πήγε να γίνει νηπιαγωγός και το ακόμα πιο βροχερό του βρετανικού Ρέντινγκ (Master of Arts in Music Education, University of Reading, U.K.) όπου μετεκπαιδεύθηκε στη μουσική στην εκπαίδευση. Πιο μετά ήρθε το στρογγυλό σύννεφο που έφτιαχναν γύρω από την αγκαλιά της οι μαθητές του Αρσακείου όπου διδάσκει τα τελευταία 17 χρόνια. Κι έπειτα ήρθε το λευκό σύννεφο της δισκογραφίας, του “Πετώντας πας στην πόλη” (ΜΒΙ, 2004) και του “Δε βιάζομαι να μεγαλώσω” (Μελωδικό Καράβι, 2007) που έβρεξε όμορφα τραγούδια στα αυτιά μας που είχαν κουραστεί, ακούσια ή μη, από ακούσματα επιπόλαια και λίγα για παιδιά ή όσους κουβαλούν παιδιά μέσα τους. Είναι μια ξεχωριστή περίπτωση μουσικού η Τατιάνα Ζωγράφου. Και λαμβάνει με τον καιρό τη θέση που αξίζουν τα τραγούδια της.

  Οι σπουδές της περιλαμβάνουν μουσική στο Ελληνικό Ωδείο Ιωαννίνων και αργότερα στο Ωδείο «Εν Οργάνοις» στην Αθήνα καθώς και κλασικό τραγούδι. Πτυχίο μονωδίας το 2007 με καθηγητή  της τον Κώστα Πασχάλη (Ωδείο ΚΟΝΤΑΛΥ) και δίπλωμα μονωδίας το 2012 με καθηγήτρια τη Χριστίνα Γιαννακοπούλου (Ωδείο ΚΟΝΤΑΛΥ).

  Έχει ντύσει μουσικά τρία παραμύθια, το «Ένας γάτος μια φορά», του Κώστα Μάγου και της Γεωργίας Γκανάτσιου (Εκδόσεις  Έν πλω, 2009), «Το Σπίτι» της Φίλιας Δενδρινού (Εκδόσεις Έν πλώ, 2010) και «ο Τζικιτζικ, ο Κρίκικρικ και η παράξενη χορωδία του δάσους» του Κώστα Μάγου (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, 2012).

  Δισκογραφικά συνέχισε το 2011 κυκλοφορώντας το νεό της cd με στίχους σύγχρονων Ελλήνων ποιητών. Τίτλος... «Μ’έναν τρόπο μυστικό» (Δεκέμβριος 2011)_

  Τραγούδια της έχουν τραγουδήσει ο Τάσος Αποστόλου, η Νένα Βενετσάνου, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Βασίλης Γισδάκης, η Ειρήνη Δερέμπεη, ο Δώρος Δημοσθένους, ο Κώστας Θωμαίδης, ο Αλκίννοος Ιωαννίδης,  ο Ηλίας Λιούγκος, η Άννα Καραγεωργιάδου, η  Μαρίζα Κωχ, ο Αργύρης Μπακιρτζής, η Δάφνη Πανουργιά, η Σοφία Παπάζογλου,  ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Δήμητρα Τσίγκα, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, η Μαρία Φαραντούρη, κ.α.

  Τον Φεβρουάριο του 2014 επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εν πλω ο πρώτος δίσκος της "Πετώντας πας στην πόλη" σε βιβλίο - cd, σε μια υπέροχη έκδοση  μαζί με τις ζωγραφιές του Χρήστου Κεχαγιόγλου.

  Το τελευταίο της cd "Μια νότα μου χτυπά το τζάμι" κυκλοφορεί από τον Δεκέμβριο του 2015 με μεγάλη επιτυχία.

  Τα Χριστούγεννα του 2016, με το πρώτο της προσωπικό παιδικό βιβλίο, ένα μανιφέστο για παιδιά, η Τατιάνα Ζωγράφου απλώνει τη δημιουργικότητά της και στο πεδίο της συγγραφής. "Τι θα έκανα αν ήμουν Αϊ-Βασίλης" (εκδόσεις Καλέντης).

 • Απόστολος Πάππος
  #

  Είμαι δημιουργός και διαχειριστής ύλης του ELNIPLEX από την πρώτη του ώρα. Εργάζομαι ως νηπιαγωγός τα τελευταία 15 χρόνια, στη δημόσια εκπαίδευση, τα 5 τελευταία στο 10ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου.

  Θα ζήσω ως τα 78 μου σίγουρα. Για μετά δεν παίρνω όρκο.

  Επικοινωνία: apostolos@elniplex.com, info@elniplex.com