Θησαυρός ιδεών και κατασκευών, της Πία Πεντεβίλλα

0
37

Τίτλος: Θησαυρός ιδεών και κατασκευών
Συγγραφέας: Pia Pedevilla
Εκδόσεις: Κεντικελένη, 2010
ISBN: Alles ist zum Basteln da!
Μετάφραση: Αλέξανδρος Κεντικελένης
Επιμέλεια: Μαργαρίτα Κουλεντιανού
ISBN: 978-960-9503-01-3

Αγόρασέ το

Βραβευμένο με το Βραβείο Creative Impulse 2011 για το καλύτερο δημιουργικό βιβλίο της χρονιάς, το βιβλίο της Πία Πεντεβίλα από τις εκδόσεις Κεντικελένη είναι μια από τις λίγες αξιόλογες εναπομείνασες προτάσεις στον ελληνικό εκδοτικό ορίζοντα με προτάσεις κατασκευών. Σε μια πολύ προσεγμένη έκδοση με σκληρό εξώφυλλο και illustration χαρτί, η έμπειρη και βραβευμένη σχεδιάστρια παιχνιδιών, κατασκευών και art objects προτείνει 160 ιδέες για κατασκευές για πάρα πολλά θέματα ενδιαφέροντος και με διάφορα υλικά: κατασκευές με χαρτί και χαρτόνι, με φυσικά υλικά, με χρώματα, με ύφασμα, τυπώματα και ζωγραφική αγκαλιάζουν τεχνικές, θέματα και κατηγορίες δημιουργίας όπως ευχετήριες κάρτες, συσκευασίες δώρων, κάστρα για ιππότες, ζώα της ζούγκλας, μολυβοθήκες, θάλασσα, πρόσωπα, φιγούρες, κεριά, Χριστούγεννα, δαχτυλοτυπώματα, σφραγίδες.

Οι προτάσεις της Πία Πεντεβίλλα δεν αφορούν απαραίτητα κατασκευές που μπορούν πάντα να κάνουν τα παιδιά μόνα τους. Είναι ένας κόσμος craftwork που απευθύνεται σε κάθε δημιουργικό λάτρη των κατασκευών παρέχοντας τεχνογνωσία, υλικά και όψεις σε αρκετές επιλογές. Πολύ ενδιαφέρουσα η προσέγγισή να χρησιμοποιεί ανακυκλώσιμα και φυσικά υλικά σε μεγάλο βαθμό καθώς αυτή ακριβώς η αξιοποίηση του περιβάλλοντος, της φύσης και των "άχρηστων" υλικών είναι εξόχως ενδιαφέρουσα στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Πολλές από τις προτεινόμενες κατασκευές είναι πολύ όμορφες προτάσεις για δώρα, συσκευασίες και διακοσμήσεις σε γιορτές, πάρτυ και άλλες ιδιαίτερες περιόδους. Βρήκα αρκετές ενδιαφέρουσες ιδέες καίτοι ο κόσμος του διαδικτύου προσφέρει πλήθος ιδεών. Ο κόσμος της Πία Πεντεβίλλα είναι μοναδικός και όχι πάντοτε… διαδικτυακώς διαδεδομένος.

Το βιβλίο περιλαμβάνει πατρόν για όλες τις κατασκευές καθώς πολλές από αυτές είναι δύσκολες για εμάς τους αδαείς να τις βγάλουμε από το μυαλό μας.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

H Pia Pedevilla μεγάλωσε στο Σαν Μαρτίνο του νότιου Τιρόλο. Μεγαλώνοντας στη φύση, τα δάση και τα λιβάδια ήταν η χαρά του παιδιού που αυτοσχεδιάζει και δημιουργεί. Από μικρή ζωγράφιζε και έφτιαχνε ρούχα για τις κούκλες της. Κάπως έτσι ακολούθησε την επιθυμία της να σπουδάσει Καλές Τέχνες στο Ορτισέι και γραφικές τέχνες στο Ουρμπίνο. Εδώ και χρόνια ασχολείται με την εικονογράφηση βιβλίων για παιδιά, σχεδιάζει παιχνίδια από ξύλο και ύφασμα, διδακτικά παιχνίδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας, φωτιστικά και χαλιά. Για πολλά χρόνια δίδαξε χειροτεχνία και ζωγραφική στο δημοτικό. Σήμερα διευθύνει μετεκπαιδευτικά τμήματα για δασκάλους και τμήματα σχεδίου και διακόσμησης για ενήλικες και παιδιά. Ζει στο Μπρούνεκ στο Νότιο Τιρόλο