Καθρέφτη,καθρεφτάκι μου - Τα φυλλαράκια των μαθηματικών

25/10/2016 20:00:00

 • Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου δείξε μου το συμμετρικό!
  Ο Άνω Κάτω και η Τζόγια, στο βιβλίο Τα Φυλλαράκια των Μαθηματικών, βρίσκονται μπροστά σε έναν μαγικό καθρέφτη ο οποίος έχει εξαφανίσει το μισό τους είδωλο. Αξιοποιώντας την εξαιρετική ιδέα της Σοφίας Μαντουβάλου όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο της Ο μαγικός Καθρέφτης, Εκδόσεις Καστανιώτης, 1996 χρησιμοποιήσαμε ένα καθρεφτάκι για να ολοκληρώσουμε τις μορφές. 

  Η συμμετρία είναι μια σημαντική γεωμετρική έννοια, η οποία οργανώνει τις μορφές στο περιβάλλον. Είτε πρόκειται για κατοπτρική, είτε για σφαιρική, αξονική, είτε για αμφίπλευρη ή κεντρική, τη συναντάμε στο περιβάλλον φυσικό και ανθρωπογενές. Φυτά, ζώα αλλά και ο άνθρωπος παρουσιάζουν την αρμονία της συμμετρίας. Φιλαράκια, ας ξεκινήσουμε την παρατήρηση:

  - της φύσης π.χ. της πεταλούδας και του παγονιού
  - μνημείων από τουριστικούς οδηγούς και το διαδίκτυο προκειμένου να ανιχνεύσουμε στοιχεία της συμμετρίας στην αρχιτεκτονική
  - της λαικής τέχνης π.χ. κεντημάτων, πλακιδίων κλπ
  - καθημερινών αντικειμένων ρούχων, διακοσμητικών κλπ

  Προεκτάσεις -Σύνδεση με άλλα γνωστικά αντικείμενα

  - Ζωγραφίζουμε με την τεχνική της διπλοτυπίας.
  - Χωριζόμαστε σε ζευγάρια και παίζουμε τον καθρέφτη και το είδωλό του.
   

 • Μαίρη Μπιρμπίλη
  #

  Νηπιαγωγός γενικής και ειδικής αγωγής σε δημόσιο νηπιαγωγείο της Ανατολικής Αττικής. Στο ELNIPLEX γράφει για όσα μπορεί και σκέφτεται. Είναι υπεύθυνη Βιβλίου και Εκδοτικών Ενεργειών του ELNIPLEX. Αν τη θέλετε πολύ, θα τη βρείτε στο παρακάτω e-mail.

  Επικοινωνία: books@elniplex.com, info@elniplex.com