Ο Γαργαληστής, καλοκαιρινή γιορτή

15/05/2013 07:00:00

 • gargalistis

  Ο «Γαργαληστής» είναι ένα μουσικό παραμύθι του Δημήτρη Μπασλάμ, που αποτελείται από δύο βασικά μέρη. Έμμετρο αφηγηματικό το ένα, τραγούδια που εμπλουτίζουν και απογειώνουν την αφήγηση το άλλο.  Πρόκειται για ένα έργο που δεν στερείται κανένα από εκείνα τα συστατικά τα απαραίτητα για να συνθέσουν…  ένα αριστούργημα! Φαντασία, χιούμορ, ευαισθησία, καταπληκτική μουσική και ερμηνείες από ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η ελληνική μουσική σκηνή. Η ιστορία του «Γαργαληστή» είναι  δοσμένη με χιούμορ ενώ ταυτόχρονα αποπνέει ευαισθησία προβάλλοντας το δικαίωμα των παιδιών στην ξενοιασιά, το παιχνίδι, τον ελεύθερο  χρόνο, το γέλιο!!!
  Η elniplex πρόταση για το κλείσιμο της χρονιάς είναι μια σχολική γιορτή βασισμένη στον «Γαργαληστή», προσαρμοσμένο στις ανάγκες μιας παράστασης για νήπια.  Η πρόταση μας λοιπόν έχει ως εξής:

  Αρχικά δουλεύουμε το παραμύθι στην τάξη. Είναι σημαντικό τα παιδιά να ακροαστούν και να αφομοιώσουν το  έργο καθώς μεγάλο μέρος της παράστασης- γιορτής  θα προκύψει από τα ίδια.  Καλό είναι να γίνουν αρκετές ακροάσεις, ενώ για παράδειγμα μια ακρόαση κατά την διάρκεια της οποίας τα παιδιά θα ζωγραφίζουν εικόνες εμπνευσμένες από το παραμύθι,  θα μπορούσε αφενός να βοηθήσει στην συγκέντρωση των παιδιών κατά την ακρόαση (ειδικά αν κάθονται κάτω με χαμηλό φωτισμό και ένταση), αφετέρου είναι δυνατόν να προκύψει υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με την μέθοδο κολάζ για τα σκηνικά της παράστασης.

  Το μουσικό αυτό έργο αποτελείται από 13 αφηγηματικά μέρη επενδυμένα με τη χαρακτηριστική φωνή του Αντώνη Καφετζόπουλου και 9 εξαιρετικά τραγούδια (δείτε τα και ακούστε τα όλα εδώ), το ένα καλύτερο απ’ το άλλο. Είναι αρκετά δύσκολο να μεταφερθεί αυτούσιο σε κοινό από παιδιά νηπιαγωγείου. Οι λόγοι αυτονόητοι: τα περισσότερα παιδιά θα ήταν αφηγητές, ρόλοι στατικοί που δεν ικανοποιούν ιδιαίτερα τα παιδιά αλλά και τους γονείς. Έτσι, είναι σημαντικό να φέρουμε το έργο στα μέτρα μας, κάνοντας 3 όμορφα βήματα:

  • Συμπυκνώνουμε τα αφηγηματικά μέρη ώστε στην γιορτή να έχουμε 4, το πολύ 5 αφηγητές.
  • Δίνουμε λόγο,  με την συμβολή των παιδιών μέσα από θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς κατά την επεξεργασία του έργου στην τάξη,  στους ήρωες του έργου. Θα εξηγήσουμε αναλυτικά στη συνέχεια. 
  • Χορογραφούμε μερικά από τα τραγούδια, ίσως κάποια τα δραματοποιούμε.

  mpaslam2Ο ακριβής αριθμός των ρόλων που θα αποκτήσουν σάρκα και οστά, οι σκηνές που θα λάβουν χώρα στην παράσταση και τα τραγούδια που θα χορογραφηθούν εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από την σύνθεση και την δυναμική της ομάδας των παιδιών κάθε νηπιαγωγείου. Εμείς θα δώσουμε μερικές ιδέες όπως μας αρέσει στο elniplex. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι κάθε νηπιαγωγού να στήσει την παράσταση –γιορτή βάζοντας την δική του σφραγίδα!

  Έτσι, για παράδειγμα, το πρώτο αφηγηματικό μέρος (πατήστε εδώ), μπορεί να συμπτυχθεί και να γίνει ως εξής:

  Ζούσε πριν από χρόνια σε μια χώρα της ανατολής
  ένας παράξενος και ξακουστός ληστής
  που αν και τον έλεγαν Θεμιστοκλή, όλοι τον φώναζαν Γαργαληστή.
  Ήταν ψηλός, λιγνός με μαύρα μαλλιά σαν αχινός και μύτη κόκκινη γαμψή σαν παραδείσιο πουλί. Περπάταγε καμαρωτός και ευθύς σαν αθλητής γυμναστικής ενώ μαζί του είχε πάντα την κόκκινη καρό του τσάντα!

  Προκειμένου να αποκτήσουν λόγο οι σκηνές του έργου που θα επιλεγούν, αυτοσχεδιαστικά από τα παιδιά, πάντα με την επιμέλεια του νηπιαγωγού, είναι δυνατόν μετά από τις ακροάσεις του παραμυθιού στην τάξη να στηθεί ένα πρόχειρο σκηνικό (χωρίς μέσα) όπου θα ζητηθεί από τα παιδιά πρωταγωνιστές να κατασκευάσουν έναν διάλογο. Φέρνουμε ως παράδειγμα την σκηνή της θείας με τον Γαργαληστή στο εργαστήριο όπου παρασκευάζουν το άρωμα! (πατήστε να την ακούσετε)

  Η/Ο νηπιαγωγός μπορεί να τα κατευθύνει με συγκεκριμένες ερωτήσεις.

  -Τι μπορεί να λέει στη θεία ο Γαργαληστής μπαίνοντας στο εργαστήριο βλέποντας όλα αυτά τα αντικείμενα και ακούγοντας τον θόρυβο;;

  -Η θεία περιγράφει την συνταγή στον Γαργαληστή, τι ακριβώς του λέει να βάλει στο άρωμά τους;
  Η νηπιαγωγός καταγράφει και τα παιδιά πρωταγωνιστές προετοιμάζουν την σκηνή στην οποία θα παίξουν!! (Πόσο πιο εύκολο για αυτά να την ερμηνεύσουν!!!)
  Τέλος, ο «Γαργαληστής» περιέχει τραγούδια που προσφέρονται για δραματοποίηση αλλά και χορογραφία.
  Το «Ο Ήλιος θέλει διακοπές» για παράδειγμα είναι ένα τραγούδι που, κατά την γνώμη μου, δεν πρέπει να λείπει από την παράσταση. Το παιδί που θα επιλεγεί μπορεί με τρόπο παντομιμικό να ερμηνεύσει το ρόλο του ήλιου και να προκαλέσει άφθονο γέλιο αν χρησιμοποιήσει κατάλληλα τα υποκριτικά του μέσα. Επιπλέον, το εκπληκτικό τραγούδι που ερμηνεύει η Μάρθα Φριτζήλα «Τι’ ναι αυτό» από μόνο του μπορεί να αποτελέσει επίλογο της παράστασης με όλα τα παιδιά πιασμένα και καθισμένα κατάχαμα να λικνίζονται αργά στον ρυθμό του!
  TIP: Αν θέλετε να κάνετε την παράσταση και διαδραστική, παίξτε και με τους γονείς το «Η κοιλιά’ μ πονεί», αυξάνοντας κάθε φορά τον αριθμό των επαναλήψεων!!! Ψάξτε και για νικητή, σίγουρα θα δημιουργηθεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.

  Τολμήστε το! Αξίζει και σίγουρα θα είναι μοναδική η γιορτή ακόμη και αν έχει αποφασίσει να ανεβάσει την ίδια ακριβώς και το γειτονικό νηπιαγωγείο!

  Παράρτημα
  Ακούστε τα τραγούδια
  Ο Ήλιος θέλει διακοπές
  Ναι, καλά!
  Τι ‘ναι αυτό
  Πυγολαμπίδες κολυμβήτριες 

   

   

   

 • Φωτεινή Βαρδάκα
  #

  Ννηπιαγωγός και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο πρόγραμμα «Δημιουργικές Τέχνες και Εμψύχωση».