More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΕποχέςΘάλασσα/ΚαλοκαίριΚαράβια που δε φοβήθηκαν, των Α. Παπαθεοδούλου και Μ. Αγγελίδου (εικ.: Χρήστος...

    Καράβια που δε φοβήθηκαν, των Α. Παπαθεοδούλου και Μ. Αγγελίδου (εικ.: Χρήστος Κούρτογλου)

    karaviapapathodoulou_cover

    Τι κοινό έχουν ο Αδρίας της Καλύμνου, το Δρακοκάραβο του Λέιφ, το καράβι του Πυθέα, το Πιλάρ, η Πάραλος και το Cutty Sark; Είναι τα αληθινά καράβια της ανθρώπινης ιστορίας που δε φοβήθηκαν και ταξιδεύοντας νίκησαν σχεδόν ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό.

    Η Μαρία Αγγελίδου και Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου σε μια νέα, πολύ ενδιαφέρουσα σειρά βιβλίων με θέμα το λατρεμένο μέσο ταξιδιού, μεταφοράς, επικοινωνίας, μάχης, τα καράβια (με βάση το ISBN θεωρούμε ετούτο το βιβλίο ως δεύτερο χρονικά).

    Οι συγγραφείς παρουσιάζουν στον αναγνώστη έξι ξεχωριστά καράβια και μέσα από το ταξίδι τους πάνω στα κύματα φωτίζουν αντίστοιχες μισοάγνωστες στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας. Μα ας τα δούμε με τη σειρά.

    Ταξιδεύοντας με τον Αδρία ίσως γίνετε καπετάνιος ή μηχανικός του. Γιατί ο Αδρίας δεν έχει πλήρωμα. Δουλειά του ήταν να ανατινάζει άλλα πλοία κατά το β’ παγκόσμιο πόλεμο. Και για μισό καράβι που ήταν, μια χαρά τα κατάφερε στα ανοιχτά της Καλύμνου όπου ακόμα δοξάζεται…

    Με το Δρακοκάραβο του Λέιφ θα γνωρίσετε εκτός από ένα άφοβο καράβι και έναν παράξενο λαό που τον συνοδεύουν ακόμα και σήμερα πολλές φήμες και…παραμυθολογίες: τους περίφημους Βίκινγκ και τον ξακουστό πειρατή τους Λέιφ Έρικσον, που ήθελε σώνει και καλά να βρει νησί. Μα αν διαβάσετε τι βρήκε, δε θα το πιστεύετε.

    Επόμενη επιβίβαση στο καράβι του καραβοκύρη Πυθέα, την Άρτεμη, που ονειρεύτηκαν παρέα να βγουν από την Κλειστή Θάλασσα στον Ωκεανό και μάλλον τα κατάφεραν και με το παραπάνω. Κι ύστερα, θα κινήσουμε με το Πιλάρ του διάσημου Έρνεστ Χέμινγουεϊ που θα μείνει στην ιστορία όχι τόσο γιατί ήταν δικό του όσο γιατί ήταν… από χαρτί! Και με αυτό θα γνωρίσετε ιστορίες σαν του γέρο Σαντιάγκο που “ταξίδεψαν” με αυτό το “χάρτινο” καράβι.

    Όταν κατεβείτε από το χάρτινο καράβι του Χέμινγουεϊ, θα επιβιβαστείτε την Πάραλο, το άφοβο, ταχύ, ιερό καράβι της Αθήνας που σώθηκε από την “μαύρη” ναυμαχία στους Αιγός Ποταμούς και κατόπιν στο ιστιοφόρο Cutty Sark του πλοιάρχου Τίπταφτ και το υπέροχο ταξίδι τους κόντρα σε όλους τους ανέμους, ακόμα και τους πιο δυνατούς.

    Για τους λάτρεις των θαλασσών και των αγαπημένων σκαριών που γλιστρούν πάνω στα κύματα το βιβλίο των δύο συγγραφέων αλλά εμένα μου άρεσε (πέρα από γέννημα του Πειραιά και λάτρη της θάλασσας) και για έναν ακόμα λόγο: για το φως που πέφτει πάνω σε έξι άγνωστες ιστορίες, σε έξι λησμονημένα από το χρόνο γεγονότα στα οποία δεσπόζει ασφαλώς ένα καράβι. Οι εραστές των μικρών, σπάνιων ιστοριών, με τα “Καράβια που δεν φοβήθηκαν” θα εκφραστείτε και θα εμπνευστείτε. Αυτές οι μικρές ιστορίες φτιάχνουν τις μεγάλες που ξέρουν οι πολλοί και δίχως αυτές ούτε το τσάι που πίνετε δε θα είχε έρθει στα ράφια του τοπικού super market.

    Ωραίος λόγος, σύντομες, πλήρεις ιστορίες, αφηγηματική ροή, ένα όμορφο ανάγνωσμα μεταξύ ιστορίας, παραμυθο-διηγήματος και αφρισμένης θάλασσας.

    Μου άρεσε ιδιαιτέρως η εικονογράφηση του Χρήστου Κουρτόγλου σε ένα θέμα που, εγώ ο μη γνώστης, δεν το βρίσκω κι εύκολο. Ωραία τα κοντράστ στις χρωματικές του επιλογές, ακόμα πιο ωραία τα κολάζ και τα κομμάτια που χρησιμοποίησε στις συνθέσεις των καραβιών του βιβλίου. Χαρτογράφηση κανονική!

    Από τις εκδόσεις Ίκαρος. Ορμήξτε τους και πλεύσατε πάση δυνάμει κατά πάνω τους.

    Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου γνώσεων για παιδιά (2-4-2015)

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Καράβια που δε φοβήθηκαν
    Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου, Μαρία Αγγελίδου
    Εικονογράφηση: Χρήστος Κούρτογλου
    Εκδόσεις: Ίκαρος, 2014
    Σελίδες: 65
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-572-045-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular