More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕποχέςΘάλασσα/ΚαλοκαίριΚαράβια που ταξίδεψαν τη φαντασία, των Α. Παπαθεοδούλου και Μ. Αγγελίδου (εικ.:...

    Καράβια που ταξίδεψαν τη φαντασία, των Α. Παπαθεοδούλου και Μ. Αγγελίδου (εικ.: Χρήστος Κούρτογλου)

    karavia-aggelidou_cover

    Ο Ιπτάμενος Ολλανδός, η Αργώ, η Ισπανιόλα, το Σεν Μισέλ, το Πίκουοτ και το καράβι του Λουκιανού. Έξι καράβια που ταξίδεψαν τη φαντασία μας. Μα ας τα πάρουμε με τη σειρά.

    Ο Ιπτάμενος Ολλανδός. Το πλοίο-φάντασμα που έφτιαξαν οι συζητήσεις, οι μνήμες και η προσωπική μυθολογία των ναυτικών όλης της γης και λένε ότι εμφανίζεται στον ουρανό, σαν σύννεφο που έχει το σχήμα πολεμικής φρεγάτας κι από εκεί τρύπωσε σε δεκάδες ποιήματα, τραγούδια, ταινίες και…σε αυτό το βιβλίο ασφαλώς.

    Η Αργώ, το γλετζέδικο καράβι και η υπέροχη ιστορία του καχύποπτου βασιλιά Πελία, του μονοσάνδαλου Ιάσονα και των Αργοναυτών που θαρρείς ακόμα πως ταξιδεύουν.

    Η Ισπανιόλα, μια…αγγλίδα ξύλινη σκούνα από το Μπρίστολ που ταξίδεψε με τον Τζιμ Χώκινς τους πειρατές όλου του κόσμου μέσα από το περίφημο Νησί των Θησαυρών του Ρόμπερτ Λιούις Στίβενσον και μας γνώρισε όσα σήμερα θεωρούμε άκρως… πειρατικά: τους παπαγάλους, τα ξύλινα πόδια, τους χάρτες κ.α.

    Το Σεν Μισέλ, το καράβι του αξεπέραστου Ιούλιου Βερν που λέγε λέγε μας έπεισε για τόσα που μας τα φόραγε για φανταστικά (βλέπε ταξίδια στο φεγγάρι, αεροπλάνα κτλ), μας έπεισε για το Σεν Μισέλ που ταξίδεψε κυριολεκτικά παντού και μάλιστα όχι μόνο σε 80 μέρες…

    Το Πίκουοτ, το τρικάταρτο φαλαινοθηρικό που τα βρήκε σκούρα από μια τεράστια Άσπρη Φάλαινα με το διάσημο σήμερα όνομα Μόμπι Ντικ.

    Τελευταίο καράβι που θα πάρουμε στο ταξίδι μας με τα Καράβια που ταξίδεψαν τη φαντασία, είναι το καράβι του Λουκιανού. Και καλά θα κάνουμε. Γιατί ο Λουκιανός αρμάτωσε καράβι και βγήκε στ’ ανοιχτά από περιέργεια, να δει τι υπάρχει πέρα από τη στεριά που ζούσε ο ίδιος. Από αυτήν την ωραία περιέργεια που μας οδήγησε τόσο μακριά ως είδος (για το πραγματικά ανθρώπινο μιλώ). Πήρε μαζί του και 50 το ίδιο τρελούς, ταξίδεψαν ίσαμε το φεγγάρι και είδαν…Και τι δεν είδαν!

    Το βιβλιο-πρότζεκτ “Καράβια” ναυπηγήθηκε πρίν λίγες ημέρες από τον Ίκαρο. Καπετάνιος ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, πλοίαρχος η Μαρία Αγγελίδου και θάλασσα οι λέξεις τους πάνω στις οποίες αφρίζουν έξι όμορφες ιστορίες από ισάριθμα καράβια που θριάμβευσαν στη λογοτεχνία, τις ιστορίες, την προφορική παράδοση, την αρχαιοελληνική γραμματεία. Περιπαικτική διάθεση στην αφήγηση, στρωτός λόγος -σε πρώτο ενικό από τα ίδια τα καράβια- που κουβαλά στο κατάρτι του την αλαφράδα του θαλασσινού αέρα και καλοφτιαγμένες ιστορίες καραβιών που τα ξέρουμε από τα βιβλία αλλά σα να τα γνωρίζουμε κι αλλιώς κι αλλιώτικα σε τούτες τις σελίδες.

    Χαρτογράφος του εξαπλού ταξιδιού ο Χρήστος Κουρτούγλου που έντυσε τις σελίδες με ωραία χρώματα στο σουρεαλιστικό κολάζ χαρτιού και άλλων κομματιών που ζωντατεύουν τις συνθέσεις του και τις κάνουν εκτός από ιδιαίτερες και συνθέσεις μιας πολύ προσωπικής ματιάς. Ωραία δουλειά σε δύσκολο εγχείρημα. Δείτε ένα μεγάλο μέρος των Καραβιών που έφτιαξε για τα βιβλία πατώντας εδώ.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Καράβια που ταξίδεψαν τη φαντασία
    Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου, Μαρία Αγγελίδου
    Εικονογράφηση: Χρήστος Κούρτογλου
    Εκδόσεις: Ίκαρος, 2014
    Σελίδες: 69
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-572-044-5
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular