Κατορθώματα και θαύματα, της Μαρίας Αγγελίδου

10/08/2017 17:00:00

 • Τίτλος: Κατορθώματα και θαύματα
  Συγγραφέας: Μαρία Αγγελίδου
  Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
  Διόρθωση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
  Σειρά: Ταξίδια στη Μυθολογία
  Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Φεβρουάριος 2017
  Μέγεθος: 15 Χ 21
  Σελίδες: 64
  ISBN: 978-960-569-549-1
  Αγόρασέ το

  "Κατόρθωμα είναι ο κόσμος,
  Κατόρθωμα και θαύμα. Κατορθώματα των θεών
  Ο πλούτος κι ο έρωτας. Κατορθώματα των
  Ανθρώπων η αγάπη και το σωστό και το λάθος.
  Κατορθώματα, αλλά και θαύματα.
  Αίνιγμα, τέλος, αίνιγμα μεγάλο η ζωή".

  Η Μαρία Αγγελίδου μας μαγεύει με τον αφηγηματικό της λόγο και μας ταξιδεύει στην Μυθολογία με το δικό της μοναδικό τρόπο. Θαρρείς πως σε κάθε μύθο κρύβεται μια μικρή αλήθεια ν΄ανακαλύψεις, μια ακόμη απόδειξη της πίστης στην αγάπη και μια αίσθηση για απόδοση δικαιοσύνης. Στo βιβλίο της σειράς "Ταξίδια στη Μυθολογία" συναντάμε το μύθο του Χείρωνα, της Αράχνης, της
  Σφίγγας, της Δάφνης, του Μίδα και της Καλυψώς. Ο αναγνώστης καλείται να βρει στοιχεία που θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον και θα γίνουν μαθήματα ζωής. Η ετυμολογία της λέξης "Έπος" σημαίνει λόγος/αφήγηση και έχει στενή σχέση με την ιστορία. Άρα λέω, αφηγούμαι με δικά μου λόγια κατορθώματα και θαύματα, κομμάτια της Ιστορίας.Η ελληνική μυθολογία έχει πλήθος ηρώων και μας αφηγείται ξεχωριστά κατορθώματα  από θεούς και ανθρώπους που έδειξαν υπέρμετρο θάρρος σε δύσκολες καταστάσεις.

  Η ιστορία του Κένταυρου Χείρωνα  που είχε τη σπηλιά του σ’ ένα βουνό αλλιώτικο από τ’ άλλα, που ήταν αγκαλιασμένο με τη θάλασσα μας ταξιδεύει στο Πήλιο. Με τις πορτικαλιές και τ’ αλμυρίκια, τα τριαντάφυλλα και τους δυόσμους, τ΄ αγριοκάτσικα και τις νύμφες.
  Ο Χείρωνας αγαπούσε το σωστό και το δίκαιο και λέγεται ότι ήταν ο καλύτερος δάσκαλος του κόσμου. Συνήθιζε να  λέει στους μαθητές του Αχιλλέα, Ιάσονα και Ακταίωνα
  «Να είστε τολμηροί και άφοβοι, αλλά όχι άγριοι. Δε θα πειράξετε ούτε χορτάρι μόνο και μόνο για να γελάσετε. Δε θα χτυπήσετε ούτε σπουργίτι αν δεν σας κάνει η ανάγκη. Αυτός είναι ο νόμος της ζωής». Με το θάνατο του έδωσε ένα μάθημα σε θεούς και ανθρώπους για το Νόμο της Αγάπης. Αγάπησε και παντρεύτηκε τη νύμφη Χαρικλώ και ζήσανε μαζί ως τα βαθιά γεράματα. Ναι την αγάπησε για πάντα! Όμως σαν εκείνη πέθανε όπως ήταν φυσικό, ακολούθησε κι εκείνος με τη θέληση του αν και αθάνατος. Γι’ αυτό και απ’ όλους τους αθάνατους Κένταυρους έγινε αστερισμός στον ουρανό.
  Ο μύθος της αράχνης είναι γνωστός, για την ξακουστή υφάντρα Αράχνη, κόρη του βασιλιά Ίδμονα. Τα υφαντά της ήταν λεπτοδουλεμένα και διάφανα, σχεδόν αραχνοΰφαντα. Όλοι θαύμαζαν τα έργα της και εκείνη τόσο καμάρωνε, που τόλμησε να συγκρίνει τον εαυτό της με τη θεά Αθηνά. Τότε ήταν που η θεά Αθήνα αποφάσισε να της δώσει ένα μάθημα και να τη συναγωνιστεί στην τέχνη της υφαντικής. Η Αράχνη έβαλε όλη της την τέχνη και το υφαντό της πλούσιο σε χρώματα και σχήματα, χωρίς ένα ψεγάδι. Η Αθηνά δεν το άντεξε και έσκισε από το θυμό της το λινομέταξο πέπλο και τη μεταμόρφωσε σ’ ένα κατάμαυρο άσχημο μαμούνι. Έτσι έμεινε η αράχνη ως η πιο ξακουστή υφάντρα να υφαίνει για πάντα τον ιστό της.
  Ο μύθος της Σφίγγας, για το ανθρωπόμορφο πλάσμα με κεφάλι γυναίκας και σώμα λιονταριού που έστεκε στο μοναδικό πέρασμα της Θήβας και βασάνιζε τους περαστικούς. Η σφίγγα είχε ζητήσει από τις εννέα Μούσες για δώρο ένα αίνιγμα δύσκολο και ρωτούσε όποιον περνούσε από κει. Οι ταξιδιώτες έτρεμαν από το φόβο τους και δεν μπορούσαν να βρούνε τη λύση. Εκείνη τότε τους έπνιγε και τους έτρωγε. Οι ταξιδιώτες σταμάτησαν να περνούν από τη Θήβα. Έτσι κι εκείνη πετούσε πάνω από τις πολεμίστρες του τείχους και διάλεγε τα θύματα της. Όσο για το ποιος κατάφερε να λύσει το αίνιγμα, άνθρωπος ήταν με μυαλό ξυράφι και κατάφερε κι έγινε βασιλιάς της Θήβας. Όμως αργότερα την πλήρωσε ακριβά την εξυπνάδα του.
  Ο μύθος της Δάφνης, που ήταν ο πρώτος έρωτας του Απόλλωνα. Ο θεός δεν γνώριζε από έρωτα και δεν τον ένοιαζε μέχρι που συνάντησε τον Έρωτα. Ήταν ο Απόλλωνας πρώτος στο τρέξιμο και άπιαστος στο σημάδι. Ειρωνεύτηκε τον Έρωτα για την ευστοχία του κι εκείνος διάλεξε για εκείνον το βέλος που φέρνει την πρώτη αγάπη στην καρδιά και στη Δάφνη ένα βέλος που να διώχνει μακριά την αγάπη. Καταδικασμένος ο Απόλλωνας σε μια ανεκπλήρωτη αγάπη κυνήγησε την Δάφνη κι έκανε το γύρο του κόσμου δυο και τρεις φορές. Όσο για τη Δάφνη κρύφτηκε βαθιά στη γη κι έγινε δέντρο.
  Ο μύθος του Μίδα του πιο τυχερού αλλά και πιο άτυχου ανθρώπου στη γη. Η μοίρα του ήταν να γίνει τόσο πολύ πλούσιος που από το χρυσάφι κόντεψε να χάσει την ίδια του τη ζωή. Αγαπούσε τη μουσική, τα όμορφα τοπία, τις ακροθαλασσιές. Όμως πιο πολύ του άρεσαν τα τριαντάφυλλα και έφτιαξε τον πιο ξεχωριστό κήπο. Μια μέρα που περνούσε ο θεός Διόνυσος με την ακολουθία του ένας από τους συντρόφους του αποκοιμήθηκε στον κήπο του Μίδα. Ο Μίδας τον φιλοξένησε τρία μερόνυχτα. Ο Διόνυσος όταν κατάφερε να βρει το σύντροφό του έδωσε για αντάλλαγμα στο Μίδα το χάρισμα ότι αγγίζει να γίνεται χρυσό. Η απληστία του Μίδα τον οδήγησε στην απόλυτη δυστυχία.
  Ο μύθος της Καλυψώς και η αγάπη της για τον Οδυσσέα . Η Καλυψώ ήταν θεά μα συνάμα και μάγισσα και είχε τη δύναμη να κρύβει, να σκεπάζει, να καλύπτει και να σ΄ αφήνει να ονειρεύεσαι. Η νύμφη βρήκε τον Οδυσσέα αναίσθητο, σχεδόν πεθαμένο και τον ονειρεύτηκε βασιλιά δίπλα της. Η αγάπη της όμως για εκείνον, την έκανε και να τον ελευθερώσει με την παρότρυνση του Ερμή. Έπρεπε να τον αφήσει να γυρίσει στο σπίτι του ασφαλής.

  Η σειρά "Ταξίδια στη Μυθολογία" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και αποτελεί πρόταση για να ανακαλύψετε την ιστορία πίσω από τους μύθους και το βαθύτερο νόημα τους. Με την αφήγηση της Μαρίας Αγγελίδου, που σε κάνει να ταξιδέψεις με το νου αλλά και με την υπέροχη εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή έχουμε σαν αποτέλεσμα ένα ακόμη μαγευτικό βιβλίο Μυθολογίας. Τη σειρά Μυθολογίας που έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους γιατί κάθε μύθος κρύβει κι ένα μυστήριο κι η αναζήτηση της αλήθειας ένα αφηγηματικό ταξίδι ακόμη.

   

 • Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

  ***

  aggelidoumaria1Η Μαρία Αγγελίδου γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1957. Σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα και  συνέχισε τις σπουδές της στη Ζυρίχη. Διορίστηκε φιλόλογος στη δημόσια εκπαίδευση αλλά παραιτήθηκε από τη θέση της εκπαιδευτικού για να ασχοληθεί με τη μεγάλη της αγάπη, τη λογοτεχνική μετάφραση και τη συγγραφή. Για τις μεταφράσεις της έχει βραβευτεί τρεις φορές από της Εταιρεία Μεταφραστών και τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Τα βιβλία που έχει μεταφράσει είναι περίπου 1000,πολλά εκ των οποίων απευθύνονται στο παιδικό αναγνωστικό κοινό. Ως συγγραφέας μπορεί να καμαρώνει ότι έχει συγγράψει τα περισσότερα και πραγματικά αξιόλογα ιστορικά παραμύθια, τα οποία μάλιστα έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά και ισπανικά. Το 2007 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο παιδικού βιβλίου Γνώσεων για το βιβλίο της Ελληνική Μυθολογία, Πως ξεκίνησε ο κόσμος των Εκδόσεων Παπαδόπουλος. Το 2012 βραβεύτηκε από το περιοδικό Διαβάζω με το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο της Ιστορίες που τις είπε η Πέτρα των Εκδόσεων Αερόστατο. Ένα χρόνο μετά ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου την βράβευσε με το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για το βιβλίο της Ιστορίες που τις είπε ο Πόλεμος και το 2014 τις απένειμε το ίδιο βραβείο για το βιβλίο της Ιστορίες που τις είπε ο δρόμος, των Εκδόσεων Μεταίχμιο. Το 2014 το βιβλίο της Ιστορίες που τις είπε η Θάλασσα, των Εκδόσεων Μεταίχμιο απέσπασε το Κρατικό βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά. Φέτος το βιβλίο της Μαρίας Αγγελίδου Ιστορίες που της είπε ο δρόμος περιλαμβάνεται στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων.
  Η Μαρία Αγγελίδου διετέλεσε πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Μεταφραστών καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

  Εργογραφία:
  Οι άνθρωποι που δεν έβλεπαν όνειρα, Εκδόσεις Πατάκη, 2005
  Το τετράδιο με τις συμπτώσεις, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2005
  Ελληνική μυθολογία, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2006
  Ελληνική μυθολογία, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2007
  Το τετράδιο με τους ορισμούς, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2008
  Το δέντρο με τα ψέματα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2008
  Οι άνθρωποι που έκλεψαν τα γράμματα από τους θεούς, Εκδόσεις Πατάκη, 2009
  Οι άνθρωποι που δεν εννοούσαν να πεθάνουν, Εκδόσεις Πατάκη, 2009
  Το βιβλίο των αυτοκρατόρων, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2010
  Το βιβλίο των πειρατών, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2011
  Μύρτις, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2011
  Οδύσσεια, Βιβλιόφωνο, 2011
  Mirtis, Παρισιάνου Α.Ε., 2011
  Myrtis, Παρισιάνου Α.Ε., 2011
  Ιστορίες που τις είπε η Πέτρα, Αερόστατο, 2011

  Ιστορίες που τις είπε ο πόλεμος, Μεταίχμιο, 2012
  Ιστορίες που τις είπε η θάλασσα, Μεταίχμιο, 2012
  Η τρίτη μάγισσα, Μεταίχμιο, 2012
  Ιστορίες που τις είπε ο δρόμος, Μεταίχμιο, 2013
  Ιστορίες που τις είπε η αγορά, Μεταίχμιο, 2013

  Ιστορίες που τις είπε το φως, Μεταίχμιο, 2014
  Η αρπαγή του Κέρβερου, Μεταίχμιο (2015)     
  Η ζώνη της Ιππολύτης, Μεταίχμιο (2015)     

  Τα βόδια του Γηρυόνη, Μεταίχμιο (2015)     
  Τα μήλα των Εσπερίδων, Μεταίχμιο (2015)   
  Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα: Κόκκινο, Μεταίχμιο (2016)    
  Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα: Χρυσό, Μεταίχμιο (2016)  
  Ταξίδια στη μυθολογία: Από τους θεούς στους ανθρώπους, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
  Ταξίδια στη μυθολογία: Η αρχή του κόσμου, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)

  Ο ταύρος της Κρήτης, Μεταίχμιο (2017)
  Οι στυμφαλίδες όρνιθες, Μεταίχμιο (2017)
  Ταξίδια στη μυθολογία: Από τους ανθρώπους στους ήρωες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2017)
  Ταξίδια στη μυθολογία: Κατορθώματα και θαύματα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2017)

  Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
  Καράβια που δεν φοβήθηκαν, Ίκαρος, 2014
  Καράβια που ταξίδεψαν τη φαντασία, Ίκαρος, 2014
  Νεκροταφεία καραβιών, Μεταίχμιο, 2014
  Σύγχρονο γερμανο-ελληνικό και ελληνο-γερμανικό λεξικό, Ελληνοεκδοτική, 2001

  ***

  Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

  ***

  Η Ίρις Σαμαρτζή γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της σχολής Βακαλό με υποτροφία στο Interior Design. Έχει κάνει δύο Bachelor of Arts στο Graphic design και στο Interior Design κι έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στη δραματική τέχνη στην εκπαίδευση και στη θεατρική αγωγή. Συνεργάστηκε με τη Σχολή Βακαλό ως βοηθός καθηγητή (Σκηνογραφία, Product Design, Αρχιτεκτονική Διαμόρφωση Εσωτερικών Χώρων, 2001/6). Από το 2003 διδάσκει σε παιδιά δυο πράγματα που αγαπά πολύ, ζωγραφική και κατασκευές, σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο (νηπιαγωγείο, δημοτικό). Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις ανά την Ελλάδα. Από το 2004 συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Βραβεύτηκε ως εικονογράφος το 2006 (“Από την καλή και από την ανάποδη”) και το 2008 (“Το ξύπνημα των κούκων”) από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου καθώς κι από τα ΕΒΓΕ για το εξώφυλλο του βιβλίου “Το δέντρο που είχε φτερά” (2011). Κέρδισε το Κρατικό Βραβείο 2012 για το βιβλίο “Οι καλοί και οι κακοί πειρατές” του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Από τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου, Βραβείο σε εικονογράφο και συγγραφέα βιβλίου με πολύχρωμη εικονογράφηση για το βιβλίο “Το Παλιόπαιδο” (2014).
  Δεν αγαπά το facebook και τα social media, αγαπά ακόμα το τηλέφωνο και το e-mail, φαίνεται στο βλέμμα της ότι αγαπά όσα καταπιάνεται. Κι αν φοβάται η ίδια ότι δεν έχει προσωπικό στυλ στην εικονογράφηση, τα βιβλία που ζωγραφίζει ξεχωρίζουν για τις μοναδικές συνθέσεις και αντιθέσεις των αποχρώσεων που επιλέγει, τις διεισδυτικές λεπτομέρεις που λειτουργούν σαν αυτόνομα tips σε κάθε γωνιά των σελίδων ενός βιβλίου της, τα μοτίβα και τα γεωμετρικά σχήματα που “ντύνουν” ρούχα, σπίτια, ακόμα και κορμούς δέντρων, αλλά κι ένα ακαθόριστο παιχνίδι που απολαμβάνει με τα μεγέθη των μορφών, τους συσχετισμούς και τις αποστάσεις μεταξύ τους. Τέλος, εκείνη η ατελείωτη αγάπη της για τα σπίτια, το μικρόκοσμό τους (μας την ομολόγησε και στη συνέντευξή της) αλλά και όσα συμβαίνουν ή μπορεί να συμβούν μέσα τους. Τα ξεχωριστά χέρια κι ο “ανάποδος” νους της Ίριδας Σαμαρτζή έχουν φτιάξει αρκετά. Γνωρίστε τα.

  Τα βιβλία που εικονογράφησε
  Σπυροπούλου, Ζωή Θ., σχολική σύμβουλος, Ο γαλετζάς, Ταξιδευτής (2004)
  Κανακάρη, Άννα, Ο Μαντίνος στην Ονειρούπολη, Διήγηση (2004)
  Σφακιανοπούλου, Μάρω, Από την καλή κι από την ανάποδη, Ταξιδευτής (2005)
  Κανακάρη, Άννα, Το ονειρεμένο ταξίδι του Μαντίνου, Διήγηση  (2005)
  Τσάμπρα, Φωτεινή, Μια βόλτα στο κέντρο λαϊκής τέχνης και παράδοσης “Αγγελική Χατζημιχάλη”, Ταξιδευτής (2006)
  Βασιλείου, Λέττα, Ο αστερίας των Χριστουγέννων, Κέδρος (2006)
  Μπάκα – Ματιάτου, Κατερίνα, Σε μια σκηνή θεάτρου όπου όλα είναι μαγικά, Κέδρος  (2006)

  Ηλιόπουλος, Βαγγέλης Δ., Μαριάννα, το κορίτσι που πετάει, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
  Σφακιανοπούλου, Μάρω, Το ξύπνημα των κούκων, Ταξιδευτής (2007)
  Συλλογικό έργο, 12 δώρα για τα Χριστούγεννα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)

  Σβορώνου, Ελένη, Ένα δελφίνι στο σαλόνι μας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
  Καπούτση, Σύρμω, Ένα μαύρο βότσαλο που το έλεγαν Μαυρίκιο, Διάπλαση  (2008)
  Καραΐσκου, Χρυσάνθη, Η αλεπού και ο σπουργίτης, Διάπλαση  (2008)
  Τσάμπρα, Φωτεινή, Η χαμένη Αλφαβήτα, Στρατής  (2008)

  Σβορώνου, Ελένη, Ηλεκτρικές ιστορίες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
  Σβορώνου, Ελένη, Ιστορίες για τα… σκουπίδια, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2008)
  Θεοδωράκη, Μάρω, Μελομακάρονα και κουραμπιέδες εν δράσει!, Διάπλαση  (2008)

  Σβορώνου, Ελένη, Πίσω στο δάσος μου, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2008)
  Κυρίτση, Ιωάννα, Τα Χριστούγεννα της Μάχης, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2008)

  Αγγελίδου, Μαρία, Το δέντρο με τα ψέματα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2008)
  Μουλάκη, Έρα, Το Ναι-Όχι. Στη χώρα των διαπραγματεύσεων, Κέδρος  (2008)
  Τσάμπρα, Φωτεινή, Το νησί των αριθμών, Στρατής  (2008)

  Κοντολέων, Μάνος, Το πρώτο λουλούδι, Εκδόσεις Πατάκη  (2008)
  Henry, O., 1862-1910, Το τελευταίο φύλλο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2008)
  Μουρίκη, Κατερίνα, Γίνομαι καλύτερος… με παραμύθια που σκίζουν!, Διάπλαση (2009)
  Σέργη, Γιάννα Β., Ο Ζηλ το ξωτικό της αδερφικής αντιζηλίας, Διάπλαση (2009)
  Αλεξοπούλου – Πετράκη, Φραντζέσκα, Ο πλανήτης εκπέμπει S.O.S., Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2009)
  Γεωργιάδη, Σγουρή Β., Πετώντας ως την Ομπρελοχώρα, Διάπλαση (2009)

  Σβορώνου, Ελένη, Ημερολόγιο οικολογικής νοημοσύνης 2011, Δίπτυχο (2010)
  Περρής, Βαγγέλης, Ημερολόγιο τηλεοπτικής σοφίας 2011, Διάπλαση  (2010)
  Περρής, Βαγγέλης, Ημερολόγιο τηλεοπτικής σοφίας 2011, Διάπλαση  (2010)
  Φλώρου, Αγγελική, Κέλη η μικρή σφήκα, Τετράγωνο  (2010)

  Ρουσάκη – Βίλλα, Μαρία, Τα γράμματα χορεύουν, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2010)
  Δαρλάση, Αγγελική, Το δέντρο που είχε φτερά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010, ανατύπωση, 2015)
  Τσαρούχας, Πασχάλης, Τραγουδώ κλασικά παραμύθια, Διάπλαση  (2010)
  Σέργη, Γιάννα Β., Τραγουδώ τις εποχές και τους μήνες, Διάπλαση (2010)
  Μερτζάνη, Άννα, Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορία;, Απόπειρα (2011)
  Γεωργιάδη, Σγουρή Β., Μα ποιος τα κάνει όλα σωστά;, Διάπλαση (2011)
  Κάντζου, Νίκη, Ο ντετέκτιβ της τέχνης, Δίπτυχο (2011)

  Αγγελίδου, Μαρία, Οδύσσεια, Βιβλιόφωνο (2011)
  Παπαθεοδούλου, Αντώνης,
  Οι καλοί και οι κακοί πειρατές, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2011)
  Σακκά – Νικολακοπούλου, Ναννίνα, Το ζωντανό ρομπότ, Εκδόσεις Πατάκη (2011)
  Μπουρλιού, Ευαγγελία, Η αυτοεκτίμηση, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2012)
  Βάρβογλη, Λίζα, Η Εύη και ο κύκλος της ζωής, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2012)
  Μπουρλιού, Ευαγγελία, Η ντροπή, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2012)

  Αγγελίδου, Μαρία, Ιστορίες που τις είπε η θάλασσα, Μεταίχμιο (2012)
  Αγγελίδου, Μαρία, Ιστορίες που τις είπε ο πόλεμος, Μεταίχμιο (2012)
  Μιχαήλ, Σύρμω, Μα πού πήγαν οι νυχτερίδες;, Μεταίχμιο (2012)

  Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Ο ραφτάκος των λέξεων, Μεταίχμιο (2012)
  Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Οι καλοί και οι κακοί ιππότες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2012)
  Τσίτας, Μάκης,
  Αχ, αυτοί οι γονείς, Ψυχογιός (2013)
  Μάστορη, Βούλα, Γιαγιά στο ψυγείο, Ψυχογιός (2013)

  Αγγελίδου, Μαρία, Ιστορίες που τις είπε ο δρόμος, Μεταίχμιο (2013)
  Κοντολέων, Μάνος, Μανόλο και Μανολίτο, Εκδόσεις Πατάκη (2013)
  Συλλογικό έργο, Ο Μίλτος, η Μίνα, η Ροζαλία, ο Τσε και… η βαλίτσα, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (2013)

  Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Οι καλές και οι κακές μάγισσες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2013)
  Μιχαήλ, Γιούλα, Τιριμπιμπίμ ο ιππότης των χρωμάτων, Διάπλαση (2013)

  Γραμματικάκη, Μαριβίτα, Το μαγικό βιολί, Καλέντης (2013)
  Παπαϊωάννου, Θοδωρής, Ανάποδα, Ίκαρος (2014)
  Σωτηροπούλου, Λίνα, Εγώ και η αδερφή μου, Μεταίχμιο (2014)
  Μπακογεώργου, Ελένη, Ιστορίες από έναν κόσμο που δεν καταστράφηκε, Εκδόσεις Πατάκη (2014)
  Αγγελίδου, Μαρία, Ιστορίες που τις είπε το φως, Μεταίχμιο (2014)
  Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες ή ποιος είναι ο πιο πλούσιος, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2014)
  Λαμπρέλλη, Ευαγγελία, Τα παραμύθια της μουσικής, Εκδόσεις Πατάκη (2014)

  Δαρλάση, Αγγελική, Το παλιόπαιδο, Εκδόσεις Πατάκη (2014)
  Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Από τη Γη στη Σελήνη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)
  Μουρίκη, Κατερίνα, Κυρίτσι-Τζιώτη, Ι,
  Ερωτόκριτος, Διάπλαση (2015) 
  Παπαθεοδούλου, Αντώνης, 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)
  Από τη Γη στη Σελήνη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)   
  Σακκά - Νικολακοπούλου, Ναννίνα, Αγάπη ως τον ουρανό, Εκδόσεις Πατάκη (2015)   
   
  Παπαϊωάννου, Θοδωρής, Απέναντι, Ίκαρος (2015)
  Αγγελίδου, Μαρία, Ταξίδια στη μυθολογία: Η αρχή του κόσμου, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
  Κοντολέων, Μάνος, Μανόλο Μανολίτο και... Μανουήλ, Εκδόσεις Πατάκη (2016)
  Τσιτιρίδου - Χριστοφορίδου, Εύη,
  Ο θησαυρός της Εβίτας, Καλέντης (2016)
  Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Ροβήρος ο κατακτητής, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
  Αγγελίδου, Μαρία, Ταξίδια στη μυθολογία: Από τους θεούς στους ανθρώπους, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
  Πιπίνη, Αργυρώ, Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι..., Εκδόσεις Πατάκη (2016)
  Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Ένα τελευταίο γράμμα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2017)
  Αγγελίδου, Μαρία, Ο ταύρος της Κρήτης, Μεταίχμιο (2017)
  Αγγελίδου, Μαρία, Οι στυμφαλίδες όρνιθες, Μεταίχμιο (2017)
  Αγγελίδου, Μαρία, Ταξίδια στη μυθολογία: Από τους ανθρώπους στους ήρωες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2017)
  Αγγελίδου, Μαρία, Ταξίδια στη μυθολογία: Κατορθώματα και θαύματα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2017)

 • Δώρα Πουρή
  #

  Είμαι νηπιαγωγός. Το διάλεξα. Με διάλεξε. Για να καταλάβω πως ο χρόνος που περνά κανείς με τα παιδιά ζωντανεύουν το δικό του παιδί, μέσα του. Για να μη σταματώ ποτέ να αναζητώ το καινούριο, το διαφορετικό, εκείνο που θα κινητοποιήσει πρώτα εμένα, άρα κι εκείνα. Για να μαθαίνω όσα με διδάσκουν κάθε μέρα εκείνα, να ζω τη στιγμή, να χαίρομαι, να παίζω, να δημιουργώ, να μην υπάρχει το μετά. Γιατί όσο "μάθημα" κι αν κάνεις, το μεγαλύτερο μάθημα είναι η χαρά και το παιχνίδι.

  Στο ELNIPLEX θα με συναντήσετε να γράφω για βιβλία, δραστηριότητες, μουσεία και θεατρικό παιχνίδι. Ο,τι δηλαδή κάνω στην τάξη και στη ζωή μου.

  Επικοινωνία: dora@elniplex.com