Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες με μουστάκι και έλικα

20/04/2016 19:00:00

 • Η μέλισσα ανήκει στα υμενόπτερα έντομα. Οι μελετητές θεωρούν ότι ζει στη Γη τουλάχιστον εδώ και 15 εκατομμύρια χρόνια και είναι ένας από τους αρχαιότερους κατοίκους του πλανήτη.

  Το σώμα των μελισσών αποτελείται από το κεφάλι, το θώρακα και την κοιλιά. Από το τμήμα που βρίσκεται ανάμεσα στα μάτια, φυτρώνουν δυο κεραίες, πάνω στις οποίες βρίσκονται διάφορα αισθητήρια όργανα.

  Τι είναι όλα αυτά; Γοητευτικές μα ίσως περιττές πληροφορίες, δίχως άλλο. Και πώς προήλθαν οι μέλισσες με μουστάκι και έλικα; Δεν έχουν ούτε το ένα ούτε το άλλο. Είναι απλώς τα δύο κομμάτια με τα οποία φτιάχνονται τούτες οι μέλισσες. Τα παιδιά όταν ρωτήθηκαν είπαν ότι μοιάζουν το ένα κομμάτι με μουστάκι και το άλλο με έλικα. Οπότε δε σας χρειάζονται ούτε πατρόν ούτε τίποτα (όσο λιγότερα πατρόν τόσο το καλύτερο). Αυτοσχεδιάστε ένα μουστάκι και έναν έλικα περίπου σαν κι αυτά της φωτογραφίας παρακάτω και θα έχετε τον σκελετό της μέλισσάς σας.  Μπορεί να γίνει απευθείας σε κίτρινο κάνσον και το κάθε παιδί να κάνει τις ρίγες της μέλισσας όπως μπορεί και αντιλαμβάνεται. Τα φτερά που φτιάξαμε εμείς είναι διπλά. Ένα ζευγάρι με λευκό κάνσον και ένα με ριζόχαρτο ώστε να δίνεται αυτή η αίσθηση των διάφανων φτερών των μελισσών.

  Το μελίσσι μας ήταν έτοιμο.

  Bonus μέλισσα

  Η καλή μας συνεργάτης κυρία Κατερίνα Γούδα, εκτός από την παραπάνω μέλισσα, μας έφερε και μια εξίσου γοητευτική που φτιάχνεται με τύπωμα. Χρειάζεται μόνο ένα ρολό υγείας το οποίο θα συμπιεστεί στη μία του πλευρά με χαρτοταινία δημιουργώντας ένα είδος γωνίας στην κορυφή του. Η κάτω πλευρά είναι περασμένη όλη με χαρτοταινία και βουτώντας την σε κίτρινη τέμπερα δημιουργεί το σώμα της μέλισσας ενώ η ανοιχτή πλευρά (που φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία) είναι το τύπωμα που χρησιμοποιούμε για τα φτερά. Οπωσδήποτε εύκολες και διασκεδαστικές και πάνω απ' όλα μέλισσες απολύτως εφικτές από τα ίδια τα παιδιά.

 • Απόστολος Πάππος
  #

  Είμαι διαχειριστής ύλης του ELNIPLEX από την πρώτη του ώρα. Εργάζομαι ως νηπιαγωγός τα τελευταία 13 χρόνια, στη δημόσια εκπαίδευση, τα 3 τελευταία στο 10ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου.

  Διαβάζω βιβλία, ανθρώπους, έργα τέχνης, τοπία, ιδέες και προσπαθώ να αποτυπώσω στα γραπτά μου όσα μου λένε. Δεν είμαι κριτικός βιβλίου ή τέχνης. Είμαι όσα άλλα αγαπώ και δε δηλώνω, όσα αγγίζω και δεν πληγώνω, όσα περπατώ μα δεν τρέχω, όσα σκέφτομαι μα δε γράφω ποτέ, όσα γράφω μα δε ξέρεις.

  Θα ζήσω ως τα 78 μου σίγουρα. Για μετά δεν παίρνω όρκο. Ως τότε θα ζητιανεύω μία μέρα ακόμη.

  Έχω σπουδάσει, παρακολουθήσει, διδαχθεί και διδάξει κάμποσα πράγματα και γνωστικά πεδία.

  Από το ELNIPLEX θα δείτε πολλά ακόμα. Γιατί είναι το βλέμμα μας στον κόσμο.

  Επικοινωνία: apostolos@elniplex.com, info@elniplex.com