Λίμο ο Λεμονάκης, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

04/10/2017 20:00:00

 • Τίτλος: Λίμο ο Λεμονάκης
  Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
  Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
  Επιμέλεια κειμένων: Αντωνέτα Κώτση
  Τεχνική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Γκότσης
  Εκδόσεις: Κόκκινη κλωστή δεμένη, 2017
  Σελίδες : 32
  Μέγεθος : 17 Χ 24
  ISBN: 978-618-5151-35-5

  Αγόρασέ το

  Ποιος άραγε να είναι ο Λίμο ο Λεμονάκης; Μα ο πιο διάσημος καρπός της Λεμονίας, μιας χώρας όπου ζουν μόνο Λεμόνια.
  Τι το διαφορετικό όμως έχει ο Λίμο που τον κάνει τόσο ξεχωριστό; Είναι ένα απλό λεμόνι που είχε την τύχη να γεννηθεί με πόδια. Όταν λοιπόν μεγάλωσε και κόπηκε από το κοτσάνι, αποφάσισε να αφήσει την Λεμονία και να πάει να βρει την τύχη του. Δεν πέρασε πολύς καιρός και άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για το τι απέγινε ο Λίμο. Τ’ όνομα του σιγά σιγά έγινε θρύλος σ’ όλη τη Λεμονία. Κάποιοι είπαν πως τον είδαν στην τηλεόραση, άλλοι πως έγινε μοντέλο, άλλοι πως έγινε σπουδαίος ποδοσφαιριστής.

  Κυκλοφόρησε η φήμη ότι έγινε το πιο διάσημο λεμόνι όλων των εποχών. Μάλιστα δίπλα στη μαμά του έβαλαν μια κίτρινη επιγραφή «Ο Λίμο ο Λεμονάκης, το πιο διάσημο λεμόνι της Λεμονίας, έπεσε απ' αυτήν εδώ τη λεμονιά». Όλα τα λεμόνια στη Λεμονία τον θαύμαζαν και άρθρα στο διαδίκτυο έγραφαν ότι έγινε πολιτικός, δήμαρχος μπορεί και υπουργός. Η τύχη που είχε να γεννηθεί διαφορετικός, τους έκανε να πιστέψουν ότι είχε κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα.

  Ένα χάρισμα που τον εξυψώνει στα μάτια των λεμονιών αλλά λειτουργεί και σαν βάρος για τον ίδιο να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες τους. Ο λαός της Λεμονίας περιμένει τον Λίμο, να γυρίσει και να τους σώσει από τους λεμονοστύφτες, που απειλούν να ερημώσουν τη χώρα. Περίπου χίλια τρία λεμόνια έγιναν χυμός, και ο Λίμο ήταν η μόνη τους ελπίδα. Όμως, όταν ο Λίμο ο Λεμονάκης επιστρέφει, αποκαλύπτεται η αλήθεια, που απέχει πολύ από τις φήμες. Ο Λίμο εμφανιίζεται στη μητέρα του κι εκείνη τον ενημερώνει για τις φήμες που κυκλοφορούν στη Λεμονία.

  Τη δύσκολη τούτη στιγμή, ο Λίμο δεν είχε άλλη επιλογή, η χώρα του τον είχε ανάγκη και έπρεπε να δράσει άμεσα. Μπορεί να μην είχε τα προσόντα που όλοι έλεγαν, αλλά αγαπούσε τη χώρα του και δεν θα άφηνε να χαθούν άλλα λεμόνια. Άλλωστε όπως λέει σοφά και η λεμονομαμά: «Ήρωα δεν σε κάνει κανένας. Ήρωας γίνεσαι μόνος σου».

  Ένας καινούργιος ήρωας που δημιούργησε ο εμπνευσμένος συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος για το πρώτο βιβλίο της σειράς «Ιστορίες από τα τετράδια της Φύσης».

  Σε μια εποχή που κυριαρχεί η παραπληροφόρηση και η αναμετάδοση ψεύτικων ειδήσεων, η προβολή δήθεν προτύπων από τα μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο. Ένας ήρωας από λάθος, ο Λίμο ο Λεμονάκης έρχεται στο προσκήνιο να μας δείξει ότι όταν κάποιος θέλει, μπορεί να καταφέρει το αδύνατο και να ξεπεράσει τις δυνάμεις του για το κοινό καλό.

  Οι ψεύτικες ειδήσεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη και διαμορφώνουν λανθασμένα πρότυπα για τους νέους. Η προβολή και η υπερβολική έκθεση στα μέσα ενημέρωσης δημιουργούν το αίσθημα ότι αυτό είναι και το σωστό και προκαλούν εντυπώσεις και προσδοκίες. Γιατί δύσκολα μπορεί να πείσει κανείς την κοινή γνώμη για το αντίθετο.
  "Όταν όλος ο κόσμος πιστεύει ότι είσαι ήρωας. Κι όταν όλοι θέλουν να είσαι ήρωας. Μια λύση έχεις. Να γίνεις!"

  Γιατί σημασία δεν έχουν οι τίτλοι, η βιτρίνα και οι ηρωισμοί, αλλά να βρεις το ηθικό εκείνο περιώριο στο νου και την καρδιά σου να γίνεις αυτό που νομίζεις πως δεν μπορείς.

  Μια ιστορία με αρκετή δόση χιούμορ, έξυπνους διαλόγους και ενδιάμεσα στην αφήγηση ομοιοκατάληκτα στιχάκια. Η δράση κλιμακώνεται και ο Λίμο αν και έχει να μας πει τη δική του ιστορία, αποφασίζει να δράσει και να γίνει ο ήρωας που όλοι πίστευαν σε αυτόν και να σώσει τη Λεμονία.

  "Εγώ θα σώσω τη Λεμονία
  κλοτσιά θα δώσω στην αδικία!
  Έχω μια και μόνη αποστολή
  να διώξω τους στίφτες μια και καλή!"

  Η πρωτότυπη εικονογράφηση έχει γίνει από τη Σάντρα Ελευθερίου, με έντονα χρώματα και αστείες λεζάντες που κερδίζουν το βλέμμα. Ο Λίμο ο Λεμονάκης γίνεται εξώφυλλο σε περιοδικά και ένθετο σε εφημερίδες της Λεμονίας.

  Στο τέλος της ιστορίας δίνεται μια λίστα με ερωτήματα για τους μικρούς αναγνώστες για συζήτηση και ζωγραφική. Πώς θα μπορούσαν τα λεμόνια να ξεχωρίσουν αν οι ειδήσεις που κυκλοφορούσαν για τον Λίμο ήταν αληθινές; Μήπως κατά βάθος είχαν ανάγκη να πιστέψουν όσες ειδήσεις ήθελαν να είναι αλήθεια; Τι κι αν ο λίμο τους εξηγούσε την πραγματική αλήθεια, Μήπως δεν ήθελαν να αντιληφθούν την αλήθεια; "Τελικά φταίει και αυτός που λέει μια ψεύτικη είδηση αλλά και αυτός που την πιστεύει χωρίς να ερευνήσει".

  Αναμένεται η συνέχεια από τα Τετράδια της Φύσης. Ιστορίες που θα έχουν κάτι διαφορετικό να μας πουν και θα αποτελέσουν αφορμή για προβληματισμό. Το βιβλίο προτείνεται για γονείς και εκπαιδευτικούς για την σύγχρονη θεματολογία του. Οι μικροί μας φίλοι θα το λατρέψουν. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη κλωστή δεμένη. Αναζητήστε το.

 • Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

  ***

  Ο  Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Οι γονείς του, Έλληνες της διασποράς, με καταγωγή από την Πάτρα και την Κρήτη, από την Ικαρία και την Κύπρο, μεγάλωσαν στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο της Αιγύπτου. Οι φήμες λοιπόν ότι στις φλέβες του ρέει Μεσόγειος μάλλον αληθεύουν. Μεγάλωσε σ’ έναν μαγικό κήπο στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Στα ευτυχισμένα παιδικά του χρόνια αγαπημένο του παιχνίδι ήταν να πλάθει ιστορίες, που τις δραματοποιούσε με τους φίλους του. Σήμερα, με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά τους, ζουν μεταξύ Παιανίας Αττικής και Άκολης Αιγιάλειας.

  Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).
  Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση. Η επαφή και η επικοινωνία με τα παιδιά συναντά την πηγαία δυνατότητα του να γράφει ιστορίες και παραμύθια καθώς τα παιδιά αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τον ίδιο. Δημιουργεί μια λογοτεχνία χωρίς διαχωρισμούς και ταμπέλες και ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο για όλους.
  Το 1995 εκδόθηκε «Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας» (Εκδόσεις Δελφίνι), το πρώτο του βιβλίο για παιδιά.
  Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη). Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο διάσημος σύγχρονος ήρωας της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι περιπέτειές του μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν στην Κορέα και στην Κίνα, ενώ για την παρουσίασή του σε σχολεία και λογοτεχνικά φεστιβάλ έχουν μεταφραστεί στην Ιταλία, στη Βουλγαρία και στη Γερμανία.
  Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει πολλά –περισσότερα από 70– βιβλία για παιδιά και νέους. Από αυτά, τα 27 κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες, όπως Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Μαλαισία, Κορέα και Κίνα, στην οποία κυκλοφόρησαν και τα εφτά βιβλία του Τριγωνοψαρούλη. Το βιβλίο «Από Μικέλε προς Φώτη», το οποίο έγραψε σε συνεργασία με τον Ιταλό συγγραφέα Λουτσάνο Κομίντα (1954-2011) και τη μεταφράστρια Βασιλική Νίκα, κυκλοφόρησε συγχρόνως σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ αργότερα στην Ισπανία (στα καταλανικά) και στη Γερμανία.

  Κείμενά του έχουν εικονογραφήσει οι Έλληνες εικονογράφοι: Νικόλας Ανδρικόπουλος, Λήδα Βαρβαρούση, Νικήτας Γεράκης, Βασίλης Γρίβας, Χρήστος Δήμος, Λίλα Καλογερή, Ναταλία Καπατσούλια, Γιώργος Καραχρήστος, Έλλη Κελεμένδρη, Έφη Λαδά, Γαρυφαλιά Λευθέρη, Βίκτωρ Μοσχόπουλος, Πωλίνα Παπανικολάου, Διατσέντα Παρίση, Στέφανος Ρόκος (Έπαινος ΕΒΓΕ για το εξώφυλλο του βιβλίου «Παίξε το ανάποδα»), Γιώργος Σγουρός, Ντανιέλα Σταματιάδη, Εύη Τσακνιά, Μαρία Τσαμπούρα, Κατερίνα Χαδουλού, Πέτρος Χριστούλιας κ.ά.

  Επίσης οι: Chiara Fedele (Έπαινος ΕΒΓΕ για το βιβλίο «Όταν ο Βιβλιοπόντικας συνάντησε την Τίτα Γραβιέρα»), Marina Marcolin, Carla Menea, Francesca Cosanti, Germano Oviani, η Nοτιοαφρικανή Marjorie Van Heerden, η Aγγλίδα Helen Pooley και ο Βούλγαρος Stefan Georgiev.

  Εμπνεύστηκαν από τα βιβλία του
  Η εικαστικός Έφη Βάγκνερ εμπνεύστηκε από το παραμύθι του για μεγάλους «Θάλασσες του έρωτα, ουτοπικές» (Εκδόσεις Έλιξ, 2010) και δημιούργησε εικαστικά έργα τα οποία το κοινό είδε στην ομώνυμη έκθεσή της που ταξίδεψε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αίγινα και στο Παρίσι. Εκθέσεις με έργα τους από εικονογραφήσεις παραμυθιών του έχουν επίσης πραγματοποιήσει ο Νικόλας Ανδρικόπουλος, η Έφη Λαδά και η Chiara Fedele.

  Γράφει στίχους για τη συλλογή με τα τραγούδια του Τριγωνοψαρούλη
  Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τους συνθέτες Δέσποινα Σουγιούλ, Κώστα Θωμαΐδη, Σπύρο Λάμπρου και Γιώργο Χριστιανάκη.

  Έχουν παιχτεί τα θεατρικά του:
  «Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος», «Ο Βιβλιοπόντικας», «Παραμύθια να τα φας στο πιάτο», «ΟΙΚΟλογήματα» και «Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει», το οποίο είναι και το πρώτο του έργο που γράφτηκε αρχικά ως θεατρικό, μετά από παραγγελία του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης.

  Επισκέψεις σε σχολεία και προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας
  Εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες, όπου συναντά τους μικρούς αναγνώστες του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ασχολείται με την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, καθώς και με άρθρα του σε περιοδικά.

  Συνεργάζεται και γράφει άρθρα για περιοδικά για παιδιά
  Για μια δεκαετία ήταν συνεργάτης των περιοδικών «Το παιδί μου κι εγώ» και «Παράθυρο στην εκπαίδευση», καθώς και της παιδικής εφημερίδας «Φινιστρίνι».
  Σήμερα αρθρογραφεί στο περιοδικό «Σύγχρονο Νηπιαγωγείο».

  Συμμετέχει ενεργά σε δράσεις για το βιβλίο
  Το 2013 ανακηρύχθηκε από την ΕΨΥΠΕ Αγγελιαφόρος Ψυχικής Υγείας στα σχολεία.
  Από το 1994 είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του οποίου ήταν πρόεδρος ως και το 2015.

  Τα βιβλία του
  Ο Τριγωνοψαρούλης, Εκδόσεις Πατάκη (1997)     
  Το ξύπνημα της φράουλας, Εκδόσεις Πατάκη (1997)

  Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος, Εκδόσεις Πατάκη (1998)
  Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας, Εκδόσεις Πατάκη (1999)     
  Το μυστικό της χρυσής πεταλίδας, Εκδόσεις Πατάκη (1999)     
  Έτοιμος από καιρό, Εκδόσεις Πατάκη (2000)     
  Τριγωνοψαρούλης εναντίον μεγάλου καρχαρία, Εκδόσεις Πατάκη (2000)
  Αιακός ο βασιλιάς της Αίγινας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2001)     
  Αχελώος ο θεός ποταμός, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2001)     
  Η βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες, Εκδόσεις Πατάκη (2001)     
  Ο Φώκος νόμιζε ότι ήταν άρρωστος, Εκδόσεις Πατάκη (2001)     
  Φαέθων ο γιος του Ήλιου, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2001)     
  Ο δικός μας Άγιος Βασίλης, Εκδόσεις Πατάκη (2002)     
  Ο Φώκος νόμιζε ότι ήθελε να κοιμάται με παρέα, Εκδόσεις Πατάκη (2002)     
  Ο Φώκος νόμιζε ότι μισούσε το σχολείο, Εκδόσεις Πατάκη (2002)
  Καφέ αηδιαστικό μπαλάκι, Εκδόσεις Πατάκη (2003)     

  Ο αδερφός του Τριγωνοψαρούλη, Εκδόσεις Πατάκη (2003)     
  Η Έμπνευση μου είπε να σας πω... δέκα παραμύθια και μισό, Εκδόσεις Πατάκη (2004)     

  Όταν ο βιβλιοπόντικας συνάντησε την Τίτα Γραβιέρα, Εκδόσεις Πατάκη (2004)     
  Έτοιμος από καιρό, Εκδόσεις Πατάκη (2005)     

  Μεσημέρι με το Θέμο, Εκδόσεις Πατάκη (2005)     
  Πάλι τηλεόραση, Θέμο;, Εκδόσεις Πατάκη (2005)
  Αφηγήσεις από τη μυθολογία, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2006)     
  Ο Τριγωνοψαρούλης στον κόσμο των παράξενων ψαριών, Εκδόσεις Πατάκη (2006)
  Παραμύθια να τα φας στο πιάτο, Εκδόσεις Πατάκη (2006)     
  Πού πήγαν τα Χριστούγεννα;, Εκδόσεις Πατάκη (2006)     
  Το παραμύθι της γέφυρας, Εκδόσεις Πατάκη (2006)     
  Άριστα 10!, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
  Ζητώ μαμά ή Ζήτω η μαμά!, Ωρίων (2007)     

  Μαριάννα, το κορίτσι που πετάει, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
  Ο Τριγωνοψαρούλης κάνει πάρτι, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
  Ο Τριγωνοψαρούλης σ' αγαπάει, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
  Οι φίλοι του Τριγωνοψαρούλη, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     

  Τα γενέθλια του Τριγωνοψαρούλη, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
  Τα Χριστούγεννα των παιδιών, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
  Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του Βιβλιοπόντικα, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
  Τριγωνοψαρούλης, Να φορούν τα ψάρια ρούχα;, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
  Τριγωνοψαρούλης, Παίζω και μετρώ, Εκδόσεις Πατάκη (2007)     
  Η Μεσόγειος είμαι εγώ και δεν είμαι πια εδώ!, Εκδόσεις Πατάκη  (2008)     
  Ο Καλοκάντζαρος σώζει το Καλικαντζαροχωριό, Εκδόσεις Πατάκη (2008)     
  Παίξε το ανάποδα, Εκδόσεις Πατάκη (2008)
  Η μικρή Γοργόνα πώς να ζήσει στο Σκουπιδονήσι;, Εκδόσεις Πατάκη (2009)     
  Κι οι ιστορίες μεταναστεύουν, Εκδόσεις Πατάκη (2009)     
  Οικολογήματα, Εκδόσεις Πατάκη (2009)     
  Παιδιά σε δράση! Η ώρα να σώσουμε τη Γη έχει φτάσει, Εκδόσεις Πατάκη (2009)
  Πού πήγε το Πάσχα;, Εκδόσεις Πατάκη (2009)

  Αγάπες σαν παραμύθια, Εκδόσεις Πατάκη (2010)     
  Θάλασσες του έρωτα ουτοπικές, Έλιξ (2010)     
  Κάθε μέρα Χριστούγεννα, Εκδόσεις Πατάκη (2010)     
  Καφέ αηδιαστικό μπαλάκι, Εκδόσεις Πατάκη (2010)     
  Ο θησαυρός του βιβλιοπόντικα, Εκδόσεις Πατάκη (2010)     
  Παίξε το ανάποδα, Εκδόσεις Πατάκη (2010)     
  Το Αστροπελέκι με την περιέργεια βρίσκει λύση για την ενέργεια, Εκδόσεις Πατάκη (2010)
  Το ξύπνημα της φράουλας, Εκδόσεις Πατάκη (2010)     
  Ψιτ και Μπαφ μυστικοί πράκτορες δίωξης πειρατών, Εκδόσεις Πατάκη (2010)     
  Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (2011)     
  Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει, Εκδόσεις Πατάκη (2011)     
  Ο βιβλιοπόντικας, Εκδόσεις Πατάκη (2012)

  Ο δικός μας Άγιος Βασίλης, Εκδόσεις Πατάκη (2012)
  Ο μπαμπάς μου... πειρατής, Εκδόσεις Πατάκη (2012)

  Το "Γιατί" των παιδιών φέρνει την ελπίδα, Εκδόσεις Πατάκη (2012)
  Δεν το έκανα εγώ!, Εκδόσεις Πατάκη (2013)

  Η βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες, Εκδόσεις Πατάκη (2013)
  Η Μεσόγειος είμαι εγώ και δεν είμαι πια εδώ!, Εκδόσεις Πατάκη (2013)
  Με το ποδήλατό μου αρχηγό το αυτοκίνητο νικώ, Εκδόσεις Πατάκη (2013)
  Μυστήριο στη βιβλιοποντικοθήκη, Εκδόσεις Πατάκη(2013)

  Ο κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί, Εκδόσεις Πατάκη (2013)
  Ο Φήτα, Εκδόσεις Πατάκη (2013)

  Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ποτέ... αχινό!, Εκδόσεις Πατάκη (2013)
  Οι ιστορίες του Βιβλιοπόντικα, Εκδόσεις Πατάκη (2014)     
  Βιβλιοπόντικα, τη φιλαναγνωσία μην την κυνηγάς, Εκδόσεις Πατάκη (2015)     

  Ο αληθινός Τρικεράτωψ φοβάται;, Εκδόσεις Πατάκη (2015)     
  Τα Χριστούγεννα των παιδιών, Εκδόσεις Πατάκη (2015)     

  Το "Γιατί" των παιδιών φέρνει την ελπίδα, Εκδόσεις Πατάκη (2015)  
  Το κουμπί της αγάπης κι ο πρίγκιπας που δεν είναι πια μικρός, Πατάκης 2016  
  Ο Χταπόδιος Σέιφ και οι τρεις θαλασσοφύλακες, Πατάκης (2016)
  Μεγαλώνω τη γιαγιά μου, Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη (2016)
  Το σπίτι το δικό μας, Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη (2016)
  Η μικρή γοργόνα πώς να ζήσει στο σκουπιδονήσι;, Εκδόσεις Πατάκη (2016)

  Παιδιά σε δράση! Η ώρα να σώσουμε τη Γη έχει φτάσει, Εκδόσεις Πατάκη (2016)
  Δεν, Εκδόσεις Πατάκη (2017)
  Η βάρκα που τη λένε μνήμη, Νομική Βιβλιοθήκη (2017)
  Θωμάς Q.Bit, Εκδόσεις Πατάκη (2017)
  Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει..., Εκδόσεις Πατάκη (2017)

  Τριγωνοψαρούλης: Οι μεγάλες περιπέτειες, Εκδόσεις Πατάκη (2017)
  Λίμο ο Λεμονάκης, Εκδόσεις Κόκκινη κλωστή (2017)
   

  ***

  Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

  ***

  Η Σάντρα Ελευθερίου ζει και εργάζεται στη Λάρνακα. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Σπούδασε γραφικές τέχνες και από το 2004 εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας εικονογράφος. Το 2008 και το 2009 πήρε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό εικονογράφησης που προκήρυξε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου, ενώ το 2009 και το 2010 έλαβε το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου. Το όνομά της αναγράφηκε στην τιμητική λίστα της ΙΒΒΥ 2012. Παράλληλα ασχολείται και με τη συγγραφή όπου έχει επίσης βραβευτεί.

  Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της

  Βιβλία που εικονογράφησε
  Αριστοτέλους, Τάσος, Ο τρομερός ραφτάκος εκατονταβελόνης και άλλα παραμύθια, Εκδόσεις Επιφανίου (2006)
  Παιονίδου, Έλλη, Τα δυο αδέλφια και το μαύρο ποτάμι, Εκδόσεις Επιφανίου (2006)
  Χατζηματθαίου, Άθως, Ιστορίες της Μελίνας... με την ξανθή κοτσίδα, Εκδόσεις Επιφανίου (2008)         
  Παιονίδου, Έλλη, Οι άθλοι του Καφεδάκη σε 7 φλιτζάνια, Εκδόσεις Επιφανίου (2008) 
  Παιονίδου, Έλλη, Γατίσιες ιστορίες, Εκδόσεις Επιφανίου (2009)              
  Πισιήλη, Ζωή, Η Κάτια στο μαγευτικό δάσος των πολύχρωμων πεταλούδων, Εκδόσεις Επιφανίου (2009)            
  Οικονόμου, Χρίστος, παιδίατρος, Ιστορίες του δάσους, Εκδόσεις Επιφανίου
  Χατζηματθαίου, Άθως, Ο μπάρμπα Θωμάς και η αλεπού, Εκδόσεις Επιφανίου (2009)  
  Βελησσάρη - Φρόσου, Τότα, Τα δέντρα των Χριστουγέννων, Εκδόσεις Επιφανίου (2009)              
  Παιονίδου, Έλλη, Τα ίσια και τα στραβά, Εκδόσεις Επιφανίου (2009)              
  Φωτίου, Βασιλική, Ένας αληθινός παράδεισος, Εκδόσεις Επιφανίου (2010)       
  Κακουλλή, Τούλα, Ο Γλειφιντζούρης και ο Οδοντόβουρτσας. Μικρόβιο...παραμύθι!, Εκδόσεις Επιφανίου (2010)               
  Νικολόπουλος, Γιώργος, Οι τρεις πριγκίπισσες, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου (2010)
  Μιχαήλ, Αθηνά, Τα δύο αδέλφια που έγιναν μανιτάρια, Εκδόσεις Επιφανίου (2010)    
  Κακουλλή, Τούλα, Το πανηγύρι των αμπελιών. Το τραγούδι της βροχής, Εκδόσεις Επιφανίου (2010)    
  Παιονίδου, Έλλη, Το συννεφάκι που φοβότανε τον άνεμο, Εκδόσεις Επιφανίου (2010)
  Κουπεπίδη, Λέφη, Χωρίς μυστικά, Εκδόσεις Επιφανίου (2010) 
  Λαζάρου, Ανδρέας, Ο Κοντορεβιθούλης, Εκδόσεις Επιφανίου (2011)   
  Κακουλλή, Τούλα, Χριστουγεννιάτικες ιστορίες και παραμύθια, Επιφανίου Ηλίας (2011)            
  Βάρβογλη, Λίζα, Η Λέλα στο νοσοκομείο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2012)        
  Παναγιώτου, Νάγια, Κοπιάστε στης Ερατώς, Επιφανίου Ηλίας (2012)  
  Βάρβογλη, Λίζα, Ο Πέτρος κι ο αδερφός του, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2012) 
  Θεοχάρη, Άννη,
  Το σιτάρι, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2012)               
  Τσίτσα, Κατερίνα, Μουσικά παραμύθια, Καλέντης (2013)         
  Αρτζανίδου, Έλενα, Στην αγκαλιά της θάλασσας, Manus Scripta (2013)                
  Θεοχάρη, Ζωή, Ελίτσα Μαυρομάτα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2014)           
  Βακανά, Φυτούλα, Κωδικός Π.Α.Ρ.Ε.Α.: Το μυστήριο της παράξενης βροχής, Εκδόσεις Πατάκη (2014) 
  Μπαμπέτα - Μπακιρτζή, Ιωάννα,
  Εύκολες ερωτήσεις, δύσκολες απαντήσεις, Ψυχογιός (2014)
  Μπόσμος, Φώτης,
  Το μεγάλο ταξίδι, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2014)  
  Δημόπουλος, Χρήστος, Η γοργόνα Ελισσώ, Ψυχογιός (2014)     
  Αλεξοπούλου - Πετράκη, Φραντζέσκα, Θέλω πάντα να γελάς, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2014)              
  Ρουσάκη - Βίλλα, Μαρία,
  Στην ακαδημία δεινοσαύρων, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2014)
  Τσιάλτα, Ελένη, Ένα κουβάρι μυστικά, Ψυχογιός (2015)              
  Κωνσταντοπούλου, Φωτεινή Σ., Μια ζαχαρένια συνταγή, Ιανός (2015)
  Τσίτας, Μάκης,
  Ο μεγάλος μου αδερφός, Ψυχογιός (2015)        
  Γκίκα, Ελένη, 1959- , συγγραφέας-κριτικός, Οι μουσικές της Αρασέλης, Καλέντης (2015)            
  Στασινοπούλου, Αναστασία, Τα δεινοσαυράκια κυκλοφορούν με ασφάλεια, Καλέντης
  Παπαδιά, Πελιώ, Το ημερολόγιο της νέας μαμάς 2016, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)              
  Δημόπουλος, Χρήστος, Η μάσκα του βασιλιά, Ψυχογιός (2016)
  Δαρλάση, Αγγελική,
  Η ξύπνια βασιλοπούλα, Μεταίχμιο (2016)               
  Κύρδη, Καλλιόπη, Πλούτωνας και Περσεφόνη, Μεταίχμιο (2016)           
  Τερκεσίδου, Λένα, Το όνειρο του μάγου Τέρη Ξεφτέρη, Μίνωας (2016)              
  Ιεροπούλου, Εύα,
  Το Φουσκοχώρι, Μεταίχμιο (2016)   
  Δημόπουλος, Χρήστος, Το χαμένο χειρόγραφο, Ψυχογιός (2016)

  Δάρτζαλη, Σοφία, Όταν η μαμά μου είπε ψέματα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2016)
  Κουτσιαρής, Βασίλης,
  Χιονισμένη πλατεία, Ελληνοεκδοτική (2016)
  Μπαμπέτα - Μπακιρτζή, Ιωάννα, Μια κίτρινη καρδιά κι ένας κόκκινος ήλιος, Ψυχογιός (2017)    
  Μπογδάνος, Δημήτρης, Ο μάγκας δράκος, Μεταίχμιο (2017)
  Δαρλάση, Αγγελική, Οι Μοίρες, Μεταίχμιο (2017)
  Τσιάμη, Σοφία, Στάσου στο μπόι σου!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2017)

  Λίμο ο Λεμονάκης, Εκδόσεις Κόκκινη κλωστή (2017)

 • Δώρα Πουρή
  #

  Είμαι νηπιαγωγός. Το διάλεξα. Με διάλεξε. Για να καταλάβω πως ο χρόνος που περνά κανείς με τα παιδιά ζωντανεύουν το δικό του παιδί, μέσα του. Για να μη σταματώ ποτέ να αναζητώ το καινούριο, το διαφορετικό, εκείνο που θα κινητοποιήσει πρώτα εμένα, άρα κι εκείνα. Για να μαθαίνω όσα με διδάσκουν κάθε μέρα εκείνα, να ζω τη στιγμή, να χαίρομαι, να παίζω, να δημιουργώ, να μην υπάρχει το μετά. Γιατί όσο "μάθημα" κι αν κάνεις, το μεγαλύτερο μάθημα είναι η χαρά και το παιχνίδι.

  Στο ELNIPLEX θα με συναντήσετε να γράφω για βιβλία, δραστηριότητες, μουσεία και θεατρικό παιχνίδι. Ο,τι δηλαδή κάνω στην τάξη και στη ζωή μου.

  Επικοινωνία: dora@elniplex.com