Μαθαίνω μαθηματικά μέσα από την Τέχνη – Μοντριάν, Μάλεβιτς

0
52

Τίτλος: Ζωγραφίζω όπως… ο Μοντριάν
και μαθαίνω για τις κάθετες
 και τις παράλληλες γραμμές
Συγγραφέας: Δημήτρης Χασάπης
Σειρά βιβλίου: Μαθαίνω μαθηματικά μέσα από την τέχνη
Επιμέλεια έκδοσης: Μαρία Γονιδάκη
Μακέτα εξώφυλλου: Ιωάννα Γιουντέρη
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες: 24
ISDN: 978-618-03-0081-9
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2015

Αγόρασέ το

Ο Μόντριαν  ανήκει  στους πιο σημαντικούς ζωγράφους της σύγχρονης εποχής. Οι συνθέσεις του αποτελούνται από κάθετες και παράλληλες μαύρες γραμμές με χρώματα ανάμεσα τους. Σχεδιάζει ευθείες γραμμές που άλλοτε συναντιούνται κι άλλοτε είναι παράλληλες και δε συναντιούνται ποτέ. Πολυσύνθετοι οι πίνακες του με πολλές γραμμές και χρώματα σαν κομμάτια ενός πάζλ που πρέπει να τοποθετήσεις στη σωστή θέση. Ο Δημήτρης Χασάπης αξιοποιεί μαθηματικές έννοιες όπως οι παράλληλες και οι κάθετες γραμμές και προτείνει τρόπους για να ζωγραφίσουν τα παιδιά μια σύνθεση με περισσότερες γραμμές και να δημιουργήσουν τα δικά τους σχέδια.
Στο βιβλίο αυτό απεικονίζονται οι πίνακες του Μόντριαν «Σύνθεση με κόκκινο, κίτρινο και μπλε», «Σύνθεση Α με μαύρο, κόκκινο, γκρι, κίτρινο και μπλε», «Μπροντγουέι Μπούγκι Γούγκι» και «Ρομβοειδής σύνθεση με κόκκινο, μαύρο, μπλε και κίτρινο».
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη, μικροί και μεγάλοι μπορούν να περιηγηθούν στον συγκεκριμένο ιστότοπο.

Ιδέες αξιοποίησης στην τάξη
Το εξώφυλλο προϊδεάζει τα παιδιά να σχεδιάσουν πολυκατοικίες και σπίτια με πολλά παράθυρα. Δίνεται ερέθισμα στα παιδιά να σχεδιάσουν τις δικές τους γραμμές, και να περιγράψουν τη διαδρομή της γραμμής τους και με τι μοιάζει. Σχεδιάζουν ράγες σιδηροδρομικού σταθμού και πολύχρωμα τρένα, κλουβιά με κάγκελα και άγρια ζώα σε κάθε κλουβί, πολύχρωμα τουβλάκια, μονοπάτια και δρόμους, κουτιά με δώρα και ότι άλλο φανταστούν. Ταιριάζουν τα χρώματα και φτιάχνουν τα δικά τους έργα τέχνης.

Τίτλος: Ζωγραφίζω όπως… ο Μάλεβιτς
και μαθαίνω για τα τετράπλευρα
γεωμετρικά σχήματα
Συγγραφέας: Δημήτρης Χασάπης
Σειρά βιβλίου: Μαθαίνω μαθηματικά μέσα από την τέχνη
Επιμέλεια έκδοσης: Μαρία Γονιδάκη
Μακέτα εξώφυλλου: Ιωάννα Γιουντέρη
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες: 24
ISDN: 978-618-03-0083-3
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2015

Αγόρασέ το

Ο Κάζιμιρ Μάλεβιτς θεωρείται σήμερα ένας  από του πρωτοπόρους ζωγράφους της εποχής του, γιατί στήριξε την άποψη ότι σε ένα έργο τέχνης αυτό που έχει σημασία δεν είναι το περιεχόμενο αλλά η μορφή του.
Στην πραγματικότητα ο Μάλεβιτς αξιοποίησε συνθέσεις γεωμετρικών σχημάτων και χρωμάτων στους πίνακες του και απέδειξε ότι τα μαθηματικά υπάρχουν στην καθημερινότητα μας και μπορούμε να τα προσεγγίσουμε μέσα από την τέχνη.
Τα παιδιά ακολουθούν βήμα – βήμα τις οδηγίες του βιβλίου, μαθαίνουν βασικούς κανόνες της γεωμετρίας, πολλαπλούς τρόπους δημιουργίας ενός τετράπλευρου και χρωματικούς συνδυασμούς για να  δημιουργήσουν τα δικά τους καλλιτεχνικά έργα.
Η τέχνη σε συνδιασμό με μαθηματικές έννοιες καλλιεργεί τη φαντασία άλλα και τη μαθηματική σκέψη.
Στο βιβλίο απεικονίζονται πίνακες του Μάλεβιτς «Μαύρο τετράγωνο και κόκκινο τετράγωνο»  με τετράγωνα σχήματα, «Υπέρτατη ζωγραφική» και «Αεροπλάνο σε πτήση» με τετράπλευρα. Εκπαιδευτικοί και γονείς μπορούν να θαυμάσουν έργα του Μάλεβιτς και ανακαλύψουν πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του στον ιστότοπο

Ιδέες αξιοποίησης στην τάξη
Τα παιδιά σχεδιάζουν τα δικά τους τετράγωνα και ανακαλύπτουν ότι μπορούν να συνθέσουν τετράγωνα με πολλούς τρόπους και σε πολλά χρώματα. Σχεδιάζουν παράθυρα, με πολλά τετράγωνα μέσα σε ένα τετράγωνο, κουτιά και τι μπορεί να κρύβουν μέσα, τετράγωνα το ένα πάνω στο άλλο που σχηματίζουν  μια σκάλα και παρατηρούν στο χώρο οτιδήποτε τους θυμίζει τετράγωνο. Σχεδιάζουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με πολλά τετράγωνα και σχεδιάζουν τη δική τους διαδρομή που αρχίζει και που τελειώνει. Χρησιμοποιούν τετράγωνα χρωματιστά χαρτόνια σε διαφορετικά μεγέθη και τα τοποθετούν σε ομάδες ή το ένα μέσα στο άλλο.

Κερδίστε από ένα αντίτυπο από κάθε βιβλίο

Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε ένα αντίτυπο από το βιβλίο Ζωγραφίζω όπως… ο Μοντριάν και μαθαίνω για τις κάθετες και τις παράλληλες γραμμές κι ένα αντίτυπο από το βιβλίο Ζωγραφίζω όπως… ο Μάλεβιτς και μαθαίνω για τα τετράπλευρα γεωμετρικά σχήματα

Τι πρέπει να κάνετε:

1. Πατήστε Like και Κοινοποιήστε Δημόσια την ανάρτηση από την σελίδα του elniplex στο facebook.
2. Στείλτε μήνυμα στη σελίδα του elniplex στο facebook.με τα στοιχεία σας, ώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία μαζί σας καθώς και η αποστολή ή παραλαβή του βιβλίου. 

Οι νικητές θα ανακοινωθούν με σχόλιο και θα ειδοποιηθούν με μήνυμα την Κυριακή 9 Οκτωβρίου το βράδυ! Εφόσον οι νικητές είναι εκτός Αθηνών το βιβλίο θα τους αποσταλλεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Αν είναι εντός Αθηνών θα ειδοποιηθούν να το παραλάβουν από τις εκδόσεις.

Ο Συγγραφέας

***

Ο Δημήτρης Χασάπης είναι Καθηγητής Μαθηματικής Εκπαίδευσης στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Προσωπική ιστοσελίδα: users.uoa.gr/~dchasapis και http://matheduteapi.weebly.com

Βιβλία:
Σχεδιασμός, οργάνωση, εφαρμογή και αξιολόγηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, Μεταίχμιο 2000
Διδακτική βασικών μαθηματικών εννοιών, Μεταίχμιο 2000
Θερμοδυναμική, Γκιούρδας Β. 2005
Μαθηματικά στην κουζίνα, Μεταίχμιο 2011
Τεχνική θερμοδυναμική, Συμμετρία 2012
Διδακτική βασικών μαθηματικών εννοιών, Μεταίχμιο 2012
Κακό καλοκαίρι, Συμπαντικές Διαδρομές 2015
Ζωγραφίζω όπως… ο Μοντριάν και μαθαίνω για τις κάθετες και τις παράλληλες γραμμές, Μεταίχμιο 2015
Ζωγραφίζω όπως… ο Μάλεβιτς και μαθαίνω για τα τετράπλευρα γεωμετρικά σχήματα, Μεταίχμιο 2015
Ζωγραφίζω όπως… ο Καντίνσκι και μαθαίνω τη γεωγραφία του κύκλου, Μεταίχμιο 2015
Ζωγραφίζω όπως… ο Έσερ και μαθαίνω για τη συμμετρία, Μεταίχμιο 2015
Ζωγραφίζω όπως… ο Ντε Κίρικο και μαθαίνω τη γεωμετρία της προοπτικής, Μεταίχμιο 2016
Ζωγραφίζω όπως… ο Κλέε και μαθαίνω για την ισότητα και την ομοιότητα των σχημάτων, Μεταίχμιο 2016

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα:
Η διδασκαλία των μαθηματικών, Επίκεντρο 2007
Αξιοποίηση της ιστορίας των μαθηματικών στη διδασκαλία των μαθηματικών, Ζήτη 2009