Μέσα από τα μάτια τους, της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου

11/10/2017 19:00:00

 • Τίτλος: Μέσα από τα μάτια τους
  [12 παιδιά, 12 ιστορίες, 12 όνειρα για το αύριο]
  Συγγραφέας: Φωτεινή Κωνσταντοπούλου
  Εικονογράφηση: Μαρία Μανουρά
  Φωτογραφίες: Θεόφιλος Βενάρδος
  Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ντότσικα
  Γραφιστική επιμέλεια: Λαέρτης Βίλα
  Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Μάρτιος 2017
  Σελίδες: 82
  Μέγεθος: 27 Χ 27
  ISBN: 978-960-6738-22-7

  Αγόρασέ το

  Ένα βιβλίο ντοκουμέντο με μαρτυρίες 12 παιδιών που αφηγούνται σε α’ πρόσωπο τις προσωπικές τους ιστορίες και τον ξεριζωμό τους από τις πατρίδες του αλλά και την αγωνία για ένα καλύτερο αύριο. Πέντε χώρες καταστρέφονται από τη λαίλαπα του πολέμου και μικρά παιδιά, χωρίς οικογένεια με μοναδικές αποσκευές τα όνειρα και τις ελπίδες τους αναγκάζονται να φύγουν ολομόναχα, από τις πατρίδες τους για να σωθούν. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, κακουχίες, πείνα, δίψα, φόβος, αγωνία και κίνδυνοι παραμονεύουν. Συναισθήματα φόβου και αγωνίας καθρεφτίζονται στα μάτια τους και αποτυπώνουν ένα μήνυμα κραυγής: Όχι άλλο πόλεμο!

  Αναγκάζονται να κάνουν ένα ταξίδι σωτηρίας για έναν καλύτερο τόπο, ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή από ένα κατεστραμμένο τόπο για την Ευρώπη, μακριά από τον κίνδυνο, μακριά από τον φόβο. Διασκορπισμένα σε άγνωστο τόπο, τώρα αγωνίζονται να επιβιώσουν μόνα, χωρίς οικογένεια. Η σκέψη τους είναι πίσω στην οικογένεια τους.
  «Περπατούσα και σκεφτόμουν: Μακάρι να μην υπήρχε πόλεμος στην πατρίδα και να φεύγαμε για να κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρα μας. Πως άλλαξε τόσο η ζωή μου; Μπορώ να ελπίζω να ζήσω ελεύθερα; Αλλά πως, όταν η καρδία μου και το μυαλό μου γυρίζει διαρκώς στους δικούς μου; Αχ! Ας μπορούσα αν επικοινωνήσω μαζί τους… Αν ζουν… Πρέπει να ζουν!.....»

  Άλλα πάλι παιδιά που ζούσαν φυσιολογικά, ώσπου ξαφνικά, εντελώς αναπάντεχα ο πόλεμος χτύπησε και τη δική τους πόρτα. Η ζωή τους άλλαξε από τη μια μέρα στην άλλη, σταμάτησαν το σχολείο και η έξοδος από το σπίτι γινόταν με φόβο και προσοχή Μόνη διέξοδο η φυγή, μια δύσκολη και επικίνδυνη διαδρομή με διαφορετικούς σταθμούς από πόλη σε πόλη κι από χώρα σε χώρα.
  «Αν ήταν αλλιώς τα πράγματα, ποτέ δεν θα εγκατέλειπα τη χώρα μου. Μακάρι να τελείωνε ο πόλεμος και όσοι φύγαμε να γυρίζαμε πίσω. Θα ξεκινούσαμε τη ζωή μας από την αρχή, αλλά στον τόπο μας. Οι οικογένειες μας θα ξαναενώνονταν και δε θα γυρίζαμε από χώρα σε χώρα. Κανένα παιδί δεν πρέπει να χάνει ή να αποχωρίζεται τους γονείς του!....»

  Ο φόβος τους ανάγκαζε να μείνουν εγκλωβισμένοι μέσα στο σπίτι, προσπαθούσαν να επιβιώσουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες, χωρίς τα απαραίτητα για να ζήσουν. Αναγκαστικά έπρεπε να φύγουν για να ζήσουν. Από μικρά παιδιά έπρεπε να δουλέψουν, για λιγοστό φαγητό, μια στέγη και τα ναύλα τους για τη μετακίνηση τους παράνομα μέσα σε βάρκες με κίνδυνο της ζωής τους.

  «Μέχρι τώρα κανείς δε με είχε ρωτήσει τι επιθυμώ, τι θα ήθελα να κάνω στη ζωή μου και τι δεν θα ήθελα. Εγώ ήμουν αυτός που ρωτούσα. Θέλω πια, επιτέλους να πάω σχολείο, να γίνω γιατρός και - θα το ξαναπώ – να βοηθήσω τα παιδιά που δεν έχουν γονείς. Το πρώτο πράγμα που θα τους έλεγα είναι: «Μην στενοχωριέστε! Να χαμογελάτε!»  

  Μια συλλογή με αληθινές μαρτυρίες παιδιών που αφήνουν σημάδι στην καρδιά και αποτυπώνονται σ’ ένα βλέμμα. Ο φακός του Θεόφιλου Βενάρδου αποτύπωσε βλέμματα παιδιών και κατέγραψε σε μια φωτογραφία… χίλιες λέξεις. Η εκπληκτική εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά περιγράφει σκηνές από την ζωή των παιδιών, τα ταξίδια τους, τα βήματα τους από χώρα σε χώρα, τα όνειρά τους, την αγωνία τους, τους φόβους τους αλλά και τα όνειρα τους σ’ ένα λεύκωμα αναμνήσεων.

  Βασικός εμπνευστής για τη δημιουργία αυτής της έκδοσης είναι ο Τζανέτος Αντύπας, πρόεδρος της PRAXIS, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του για τα ασυνόδευτα παιδιά. Προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στις δομές στις Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων παιδιών της PRAKSIS. Κάθε ιστορία αφηγείται το θάρρος, την τόλμη αλλά και επιμονή του ανθρώπου να κατακτήσει το όνειρο. Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου βρέθηκε εκεί και κατέγραψε τις ιστορίες των παιδιών όπως τις αφηγήθηκαν και μοιράστηκε μαζί μας τα συναισθήματα, τους φόβους και τις αγωνίες τους, αλλά και τα όνειρα τους.

  Αυτά τα δώδεκα παιδιά, περιγράφουν ιστορίες χιλιάδων παιδιών και μας δίνουν ένα μάθημα ζωής. Οι δυσκολίες στη ζωή πρέπει να μας κάνουν πιο δυνατούς και αν μπορούσαμε για μια στιγμή να μπούμε στη θέση αυτών των παιδιών θα αναγνωρίζαμε τη δύναμη της ψυχής τους. Ένα εκπληκτικό βιβλίο που δείχνει την πραγματικότητα του πολέμου και της ζωής των παιδιών που φαντάζει στα μάτια μας ως κάτι εξωπραγματικό.

  Το νέο βιβλίο της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, βραβευμένης συγγραφέως από την Ύπατη Αρμοστεία (UNCHR), κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ σε συνεργασία με την PRAKSIS, με εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά και φωτογραφίες του Θεόφιλου Βενάρδου.

  ΚΕΡΔΙΣΤΕ ένα αντίτυπο του βιβλίου

  Το ELNIPLEX σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική σας προσφέρουν
  ένα αντίτυπο του βιβλίου "Μέσα από τα μάτια τους"

  Τι πρέπει να κάνετε:

  1. Πατήστε Like στη σελίδα των εκδόσεων ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ στο facebook.
  2. Γράψτε ένα οποιοδήποτε σχόλιο κάτω από την ανάρτηση στη σελίδα του elniplex στο facebook.

  Ισχύς διαγωνισμού 6 ημέρες από τη δημοσίευση του άρθρου. Ο νικητής ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟΥ. Εφόσον ο νικητής είναι εκτός Αθηνών, το βιβλίο θα του αποσταλλεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική. Αν ο νικητής κατοικεί εντός Αθηνών, θα ειδοποιηθεί να το παραλάβει από τις εκδόσεις.

  Οι κληρώσεις του ELNIPLEX γίνονται με αδιάβλητο σύστημα random generate. Τα βιβλία κληρώνονται για να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναγνώστες/επισκέπτες τα προϊόντα πολιτισμού που παρουσιάζουμε.

  Νικήτρια του διαγωνισμού είναι η Αλεξάνδρα Ερατώ Κάππου Βεντούρη!

 • Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

  ***

  Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου είναι αστυνομικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων.

  Zει και εργάζεται στην Αθήνα. Στον ελεύθερο χρόνο της, βοηθάει τους ήρωες των ιστοριών της πότε στις ζαχαρένιες και πότε στις αλμυρές αποστολές τους. Ξετρελαίνεται με τα παραμύθια, σαν παιδί. Σαν έφηβη, ταξιδεύει πάντα με πυξίδα το όνειρο.

  Ξεκίνησε να αποτυπώνει εικόνες και συναισθήματα που αποκόμισε από τα ταξίδια της, στο πρώτο της διήγημα «Στιγμές» που ταξίδεψαν στις Πρέσπες.

  Το δεύτερο βιβλίο της, «Μια Ζαχαρένια Συνταγή», είναι το πρώτο ελληνικό βιβλίο που τέθηκε υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες. Η συγγραφέας έλαβε τιμητική αναγνώριση για αυτό, αλλά και για την πολύτιμη προσφορά της στην παγκόσμια εκστρατεία «Back2School», που στηρίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών-προσφύγων.

  Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2016, έγινε η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που έλαβε τον τίτλο της «Υψηλού προφίλ υποστηρίκτριας της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες». Ο τίτλος High Profile Supporter απονέμεται σε προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, που με την κοινωνική προσφορά τους συμβάλλουν τα μέγιστα στο έργο της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε., αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όλους τους ανθρώπους.

  Έχει διοργανώσει σημαντικές δράσεις για τους πρόσφυγες με την υποστήριξη κοινωνικών φορέων στην Ελλάδα. Κορυφαία υπήρξε η διοργάνωση στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, με την Μ.Κ.Ο. PRAKSIS και την Ολυμπιακή Ακαδημία της Χώρας, και του συνεορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων και της Ολυμπιακής Ημέρας, με την Ολυμπιακή Ακαδημία της Χώρας και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Η τελευταία διοργάνωση «Get active on olympic day with refugees» επιλέχτηκε στην τελική τριάδα του Peace and Sport International Forum, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα της αυτού εξοχότητας Πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό του 2ου.

  Από τις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ κυκλοφορεί το τρίτο της βιβλίο της, «Ο Τυροκοφτερός», που αφορά στη διατροφή παιδιών ηλικίας άνω των επτά ετών.

  ***

  Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

  ***

  Η Μαρία Μανουρά σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. και Εικαστικά στην Α.Σ.Κ.Τ.
  Από το 2014 οργανώνει τη φαντασία της στο χώρο της εικονογράφησης, συνδιάζοντας παραδοσιακά και ψηφιακά μέσα. Έχει βραβευθεί σε διαγωνισμούς, κόμικ από την εφημερίδα "Το ποντίκι" και το περιοδικό "9" . Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και διδάσκει εκαστικά σε μαθητές του Δημοτικού. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

  Βιβλίο δραστηριοτήτων για μικρά παιδιά
  Νεράιδες, μονόκεροι και ξωτικά, Ελληνοεκδοτική, 2017
  (Κολλάω, χρωματίζω, διασκεδάζω)

  Βιβλία που εικονογράφησε
  Η πριγκίπισσα Άννυ και οι πριγκιπικές περιπέτειές της, Ελληνοεκδοτική, 2017
  Ιππότες, κάστρα και δράκοι, Ελληνοεκδοτική, 2017
  Κωνσταντοπούλου, Φωτεινή Σ., Μέσα από τα μάτια τους, Ελληνοεκδοτική, 2017
  Πειρατές και κουρσάροι, Ελληνοεκδοτική, 2017

  ***

  Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ

  ***

  Ο Θεόφιλος Βενάρδος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973 και ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως μηχανικός αεροσκαφών. Αναπτύσσει εθελοντική δράση σε σχέση με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ειδικά με το ευαίσθητο θέμα των προσφύγων στη χώρα μας.
  Ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία από το 2000. Διηγείται ιστορίες όπως συμβαίνουν μπροστά στα μάτια του, αποθανατίζοντας πρόσωπα, εικόνες και συναισθήματα. Η ανάγκη του να εκφραστεί άμεσα και ειλικρινά, τροφοδοτεί το πάθος του για τη φωτογραφία.
  Ειδικεύεται στη φωτογράφηση γάμων, αλλά εξίσου ασχολείται με την αρχιτεκτονική, την αγωνιστική - σπορ και την ταξιδιωτική φωτογραφία.

 • Δώρα Πουρή
  #

  Είμαι νηπιαγωγός. Το διάλεξα. Με διάλεξε. Για να καταλάβω πως ο χρόνος που περνά κανείς με τα παιδιά ζωντανεύουν το δικό του παιδί, μέσα του. Για να μη σταματώ ποτέ να αναζητώ το καινούριο, το διαφορετικό, εκείνο που θα κινητοποιήσει πρώτα εμένα, άρα κι εκείνα. Για να μαθαίνω όσα με διδάσκουν κάθε μέρα εκείνα, να ζω τη στιγμή, να χαίρομαι, να παίζω, να δημιουργώ, να μην υπάρχει το μετά. Γιατί όσο "μάθημα" κι αν κάνεις, το μεγαλύτερο μάθημα είναι η χαρά και το παιχνίδι.

  Στο ELNIPLEX θα με συναντήσετε να γράφω για βιβλία, δραστηριότητες, μουσεία και θεατρικό παιχνίδι. Ο,τι δηλαδή κάνω στην τάξη και στη ζωή μου.

  Επικοινωνία: dora@elniplex.com