Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο της Άλκης Ζέη

0
251

Τίτλος: Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο
Συγγραφέας Άλκη Ζέη
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 24/09/2013
ISBN: 978-960-566-190-8
Σελίδες: 392
Αγόρασέ το

me_molyvi_faber_noumero2_coverΤο παραμύθι της ζωής της από τα παιδικά της χρόνια ως το γάμο της, με τον Γ. Σεβαστίκογλου μας αφηγείται η Άλκη Ζέη σε αυτό το συναρπαστικό, αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα. Κάτι λιγότερο από τετρακόσιες σελίδες χρειάστηκε η συγγραφέας για να μας περιγράψει την πρώτη εικοσαετία της ζωής της! Αν ξεπεράσει κανείς τις λίγες σελίδες των απαραίτητων συστάσεων και το δαιδαλώδες οικογενειακό δέντρο, το βιβλίο ρέει κι αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη με την αμεσότητα, το χιούμορ και τις μικρές εκείνες λεπτομέρειες που το μυαλό παίζοντας τα δικά του παράξενα παιχνίδια, κράτησε αναλλοίωτες στο πέρασμα των χρόνων. Οι σπάνιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες έρχονται να  ζωντανέψουν ακόμα περισσότερο την αφήγηση, υπενθυμίζοντας στον αναγνώστη ότι πρόκειται για αυτοβιογραφία. Γιατί είναι γεγονός ότι διαβάζοντας το βιβλίο, συχνά αναρωτιέσαι αν είναι δυνατόν τόσα πολλά και σημαντικά γεγονότα και τόσα σπουδαία πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο άφησαν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα, να συνδέθηκαν με την Άλκη Ζέη! Κι όμως δεν είναι συγγραφική κατασκευή!

Δευτερότοκη κόρη μιας πανέμορφης κοπέλας από τη Σάμο κι ενός αυστηρού τραπεζικού υπαλλήλου ήταν η Άλκη. Το όνομά της γρήγορα αντικαταστάθηκε από το παρατσούκλι “Κουτοκούλι” δώρο από τα μεγαλύτερα ξαδέρφια της γιατί περπατούσε κρατώντας ένα βιβλίο πριν καν μάθει να διαβάζει. Ενώ γεννήθηκε στην Αθήνα, έζησε τα παιδικά της χρόνια μαζί με την αδερφή της Λένα, στη Σάμο, παρέα με έναν παππού που υπεραγαπούσε και θαύμαζε. Αν και δυσάρεστη η αφορμή που ανάγκασε τα δυο κορίτσια να απομακρυνθούν από το πατρικό τους και να μετακομίσουν στο σπίτι των παππούδων, εκείνα έμελλε να είναι τα πιο ανέμελα χρόνια τους. Όταν η υγεία της μητέρας τους, η οποία ήταν και η αφορμή της μετεγκατάστασης των κοριτσιών, βελτιώνεται, οι δύο κόρες επιστρέφουν στην Αθήνα. Αυτή ήταν μια πραγματικά τραυματική εμπειρία για τα δυο κορίτσια που είχαν μάθει ελεύθερα να σεργιανούν στο νησί  με το σώμα, την ψυχή και το μυαλό τους και ξαφνικά βρέθηκαν κάτω από τον αυστηρό, πατρικό έλεγχο. Γρήγορα όμως, στη ζωή της Άλκης θα έρθει μια αγαπημένη φίλη η Ζωρζ και η γυναίκα του θείου Πλάτων, η Διδώ. Η Ζωρζ Σαρρή και η Διδώ Σωτηρίου θα αποτελέσουν μεγάλα κεφάλαια στη ζωή της Άλκης Ζέη. Σταθμός στη ζωή της ήταν και η φοίτηση στη σχολή Αηδονοπούλου. Ένα σχολείο πρωτοποριακό και καινοτόμο για την εποχή του, θα της δώσει την ευκαιρία  να εκφραστεί και να ξεδιπλώσει τα ταλέντα της. Η Ελένη Περράκη θα αναγνωρίσει το πηγαίο ταλέντο της Άλκης στη γραφή και θα της αναθέσει να γράψει τα σενάρια για τις κουκλοθεατρικές παραστάσεις. Ένα μικρό ναυτάκι, ο Κλούβιος, θα γεννηθεί στο μυαλό της νεαρής Άλκης και θα μοιραστεί τις περιπέτειες του στις περίφημες κλαψωδίες ακόμα και με τον Εμπειρίκο, τον Γκάτσο, τον Πλωρίτη και τον μελλοντικό της σύζυγο, τον Σεβαστίκογλου. Τότε θα αρχίσουν να γεννιούνται και οι νεανικοί έρωτες. Άλλοι θα είναι σχέσεις μιας ολόκληρης ζωής κι άλλοι θα τελειώσουν άδοξα, όπως ο νεανικός έρωτας της αδερφής της Λένας με τον ποιητή Νίκο Γκάτσο.

Στα βιβλία της Άλκης Ζέη πάντα διακρίνει κανείς στοιχεία από την προσωπική της ζωή και τα κοινωνικά και ιστορικά γεγονότα που τη σημάδεψαν. Στο «Με μολύβι φάμπερ…», όμως, μας μεταφέρει κυριολεκτικά, στην εποχή εκείνη, και μας προσφέρει την ευκαιρία να ζήσουμε μέσα από την αφήγησή της, τα όσα συνέβαιναν με τον τρόπο που τα αντιλαμβανόταν η ίδια σαν παιδί κι έπειτα ως έφηβη και νεαρή γυναίκα. Τα πρόσωπα που αναφέρονται αποκτούν μέσα από την ζωντανή αφήγηση και την εσωτερική οπτική γωνία της Άλκης, οντότητα. Η έμμεση ηθογράφηση μας επιτρέπει να γνωρίσουμε μια στάλα την ανθρώπινη υπόσταση ανθρώπων τους οποίους γνωρίζουμε  μέσα από το έργο τους. Δεν ξέρουμε πως κατάφερε να κρατήσει αυτή την παιδική ματιά και το δυνατό συναίσθημα παρόλο που πέρασαν τόσα χρόνια, προφανώς αυτό είναι και το μεγαλείο της συγγραφέως. Ή Άλκη Ζέη του σήμερα πάντως, κάνει την εμφάνισή της μόνο στα παρένθετα στοιχεία με τη διαφορετική γραμματοσειρά. Στο υπόλοιπο κείμενο είναι το Κουτοκούλι που αφηγείται προσφέροντας πολύτιμες μαρτυρίες για τους πολιτικούς και καλλιτεχνικούς κύκλους της Αθήνας, τον “Ίκαρο”, το “Θέατρο Τέχνης”, την Κατοχή και τον Εμφύλιο που ξεκινούσε.

Ακόμα και σήμερα, τα εγγόνια της ο Αντουάν κι η Άννα, τη βάζουν να τους λέει την ιστορία με το Κουτοκούλι που ήθελε από τα δέκα του χρόνια να γίνει συγγραφέας κι άρχισε γράφοντας γράμματα στις υπηρετριούλες της πολυκατοικίας για τους αγαπημένους τους με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο, πάνω στο τραπέζι της κουζίνας. Συμμεριζόμαστε την εμμονή τους και την ευχαριστούμε που την μοιράστηκε αυτή την ιστορία και μαζί μας!
Στα προτεινόμενα γιατί δεν πρόκειται για μια απλή αυτοβιογραφία. Είναι η ζωντανή απεικόνιση μιας ολόκληρης εποχής!

“Όταν η αδερφή μου είδε το εξώφυλλο μού είπε: Αυτό το μπλουζάκι πάντα το ζήλευα”, μας εξομολογήθηκε η Άλκη Ζέη στη συζήτησή που είχαμε μαζί της.

 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Ο πατέρας της καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της από τη Σάμο. Εκεί η Άλκη Ζέη πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια, λόγω ιατρικού προβλήματος της μητέρας της, μέχρι να επιστρέψει με την οικογένειά της στο Μαρούσι και την Αθήνα. Στη Σάμο, η ομορφιά της φυσικής ζωής και οι ιστορίες του παππού που είχε το γένι του Δία και τις ιστορίες του Αισώπου κάθισαν στον ώμο της και έκτοτε δεν την αποχωρίστηκαν ούτε κι όταν ήρθαν στη ζωή της (και πολλών άλλων) πόλεμοι, εξορίες και διωγμοί.
Το “Κουτοκούλι” όπως την έλεγαν αγαπημένοι φίλοι και συγγενείς, μεγάλωσε. Έπαψε να κάνει βόλτες διαβάζοντας σαν τον παππού και άρχισε να διαβάζει στα πανεπιστήμια. Κάπως έτσι, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας.

Από τα σχολικά της χρόνια στη σχολή Αηδονοπούλου, μια ξεχωριστή μαθητική θητεία για την ίδια, ξεκινά μια ιδιαίτερη σχέση με το γράψιμο που θα την οδηγήσει σε κάμποσα βιβλία, μεταφράσεις και αναγνώριση όσο λίγων Έλληνων συγγραφέων.
Παντρεύτηκε με τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη, Γιώργο Σεβαστίκογλου ο οποίος απεβίωσε το 1990. Μαζί του απέκτησε δύο παιδιά, την Ειρήνη που ζει στις Βρυξέλλες και εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Πέτρο που είναι σκηνοθέτης κινηματογράφου.

Από το 1954 έως το 1964 έζησε σαν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση καταφέρνοντας να συναντήσει το σύζυγό της μετά από έξι ολόκληρα χρόνια αφού πότε δεν της επιτρεπόταν η έξοδος από τη χώρα της και πότε η είσοδος στη νέα χώρα.Κατά την παραμονή της στη Σοβιετική Ένωση, γράφει διηγήματα που τα στέλνει στην Ελλάδα και δημοσιεύονται στην “Επιθεώρηση Τέχνης” ενώ  αργότερα εκδίδονται σε βιβλίο με τον τίτλο “Αρβυλάκια και Γόβες”. Πρώτο της μυθιστόρημα είναι το παγκοσμιως διάσημο “Καπλάνι της Βιτρίνας” εμπνευσμένο από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο με πάρα πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία από την υπέροχη περίοδο της Σάμου. Το “Καπλάνι της Βιτρίνας” εκδόθηκε για πρώτη φορά από τις εκδόσεις “Θεμέλιο” και αργότερα από τον “Κέδρο”. Έχει μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες και έχει λάβει απίστευτα πολλές διακρίσεις. Στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις 50 εκδόσεις.

Το 1964 επιστρέφουν οικογενειακώς στην Ελλάδα από όπου θα ξαναφύγουν το 1967, αυτή τη φορά ελέω Χούντας που φαινόταν πως ήταν θέμα ημερών να απλώσει το δίχτυ της και πάνω τους. Στη Γαλλία και το Παρίσι ανασαίνει έναν αέρα ελευθερίας, συναντά για πρώτη φορά τον Μικρό Πρίγκιπα αλλά και μερικούς διακεκριμένους Έλληνες που έχουν καταφύγει εκεί επιτυγχάνοντας όπως η ίδια λέει χαρακτηριστικά “την πρώτη συμφιλίωση μετά τον εμφύλιο”.

Μετά το “Καπλάνι της Βιτρίνας” εξακολουθεί να γράφει σχεδόν αποκλειστικά για παιδιά. Ξεχωρίζει “Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου” που έχει ξεπεράσει τις 60 εκδόσεις και τις 15 γλώσσες, το “Κοντά στις Ράγες” , “Ο Θείος Πλάτων”, “Τα Παπούτσια του Αννίβα” και πολλά άλλα, με πολλές εκδόσεις όλα και σε διάφορες γλώσσες μεταφρασμένα και αγαπημένα.

Η Άλκη Ζέη έχει διακριθεί και βραβευθεί με πάρα πολλούς τρόπους και βραβεία (δείτε παρακάτω όλες τις βραβεύσεις και διακρίσεις για το έργο της). Ενδεικτικά, “Το Καπλάνι της Βιτρίνας”, “Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου” και το “Κοντά στις Ράγες” έχουν πάρει στις Ηνωμένες Πολιτείες το Βραβείο Μίλντρεντ Μπάτσελντερ τα έτη 1974 και 1976 το οποίο δίνεται για το καλύτερο ξένο παιδικό βιβλίο. Στον Κέδρο εκδίδει το 1987 το πρώτο της μη παιδικό μυθιστόρημα, την “Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα” με πωλήσεις που ξεπέρασαν τις 150.000 αντίτυπα.

Η Άλκη Ζέη έχει μεταφράσει αρκετά βιβλία από τα ιταλικά, γαλλικά και ρωσικά. Τελευταίο της ξεχωριστό μεταφραστικό πόνημα ο περίφημος “Μικρός Πρίγκιπας” του Γάλλου Σαιντ Εξυπερύ και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο όπως και όλα σχεδόν τα έργα της πλέον.

Ακόμα, έχει γράψει δύο θεατρικά έργα για παιδιά. Τον “Κεραμυδοτρέχαλο”, διασκευή από το μυθιστόρημα της συγγραφέως Άστριντ Λίνγκριντ και τον “Βασιλιά Ματία τον Πρώτο”, διασκευή από το μυθιστόρημα του Πολωνού συγγραφέα Γιάνους Κόρτσακ που ανέβασε το 1982 η Ξένια Καλογεροπούλου στην παιδική της σκηνή.

Σήμερα είναι 90 ετών και ζει σε ένα διαμέρισμα στην Αθήνα. Η ζωή ήταν σκληρή μαζί της. Η ίδια την έκανε να μοιάζει πως ήταν γενναιόδωρη.

Τα βιβλία της
Μια Κυριακή του Απρίλη, Κέδρος (1990)
Αρβυλάκια και γόβες, Κέδρος (1991)
Achilles’ fiancée, Κέδρος (1992)
Η μωβ ομπρέλα, Κέδρος (1995)
Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Κέδρος (1995)
Το καπλάνι της βιτρίνας, Κέδρος (1995)
Θέατρο για παιδιά, Κέδρος (1996)
Νεανική φωνή, Εκδόσεις Καστανιώτη (1996)
Alice in Marbleland, Κέδρος (1997)
Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων, Κέδρος (1997)
Τα παπούτσια του Αννίβα, Κέδρος (1998)
Κοντά στις ράγιες, Κέδρος (1999)
Ο θείος Πλάτων, Κέδρος (1999)
Η δωδέκατη γιαγιά και άλλα, Εκδόσεις Καστανιώτη (2001)
Γατοκουβέντες, Εκδόσεις Καστανιώτη (2006)
Ο ψεύτης παππούς, Κέδρος (2007)
Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, Κέδρος (2008)
Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της, Μεταίχμιο (2011)
Η μωβ ομπρέλα, Μεταίχμιο (2011)
Ο ψεύτης παππούς, Pathos Publishing (2009)
Σπανιόλικα παπούτσια και άλλες ιστορίες, Εκδόσεις Καστανιώτη (2010)
Αρβυλάκια και γόβες, Μεταίχμιο (2011)
Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, Μεταίχμιο (2011)
Θέατρο για παιδιά, Μεταίχμιο (2011)
Κοντά στις ράγιες, Μεταίχμιο (2011)
Μια Κυριακή του Απρίλη, Μεταίχμιο (2011)
Ο θείος Πλάτων, Μεταίχμιο (2011)
Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Μεταίχμιο (2011)
Τα παπούτσια του Αννίβα, Μεταίχμιο (2011)
Το καπλάνι της βιτρίνας, Μεταίχμιο (2011)
Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, Μεταίχμιο (2013)
Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο, Μεταίχμιο (2013)
Το καπλάνι της βιτρίνας, Μεταίχμιο (2013)
Η Αλίκη στη χώρα των μαρμάρων, Μεταίχμιο (2014)
With a Faber Number Τwo Pencil, Ιδιωτική Έκδοση (2015)
Wildcat under Glass, Ιδιωτική Έκδοση (2015)

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
17 ιστορίες που ξεχωρίζουν, Γνώση (1988)
9 διηγήματα πολιτικής φαντασίας, Κέδρος (1993)
Τα παιδικά μου χρόνια, Εκδόσεις Καστανιώτη (2003)
Το χρονικό του Κέδρου, Κέδρος (2004)
Μάνος Ζαχαρίας: Ένας σκηνοθέτης παθιασμένος με την Ελλάδα, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2004)
Άλλοι καιροί, άλλα παιδιά, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (2007)
Φιλαναγνωσία και σχολείο, Εκδόσεις Πατάκη (2008)
Μάνος Ζαχαρίας: Ο ταξιδιώτης της μνήμης, Αιγόκερως (2008)
Όταν… η Ζωρζ Σαρή, Εκδόσεις Πατάκη (2009)
Μελίνα: ένας κόσμος, Εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” (2009)
Η Θεσσαλονίκη των συγγραφέων, Ιανός (2011)
Γράμμα σ’ ένα παιδί για τη φιλαναγνωσία, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (2012)
Συνταγές μέσα από τη λογοτεχνία, Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (2013)
Ημερολόγιο: Παιδιά του κόσμου, Εκδόσεις Γκοβόστη (2013)

Μεταφράσεις
Rodari, Gianni, 1920-1980, Παραμύθια για να σπάτε κέφι, Κέδρος (1981)
Gripe, Maria, 1923-2007, Ο νυχτερινός μπαμπάς, Κέδρος (1988)
Πανόβα, Βέρα, Ο Σεριόζα, Θεμέλιο (1988)
Morris, Edita, Είμαι καλά, το αυτό επιθυμώ και για σας, Θεμέλιο (1992)
Aitmatov, Chingiz, Τζαμιλιά, Θεμέλιο (1992)
Rodari, Gianni, 1920-1980, Ο Κρεμμυδάκης και η παρέα του, Κέδρος (1996)
Vasconcelos, José Mauro de, Όμορφη πορτοκαλιά μου, Κέδρος (1997)
Rodari, Gianni, 1920-1980, Η Τερεζούλα-Τοσηδούλα, Κέδρος (1998)
Vieira, Alice, Τα μάτια της Άνα-Μάρτας, Κέδρος (2005)
Saint – Exupéry, Antoine de, 1900-1944, Ο μικρός πρίγκιπας, Μεταίχμιο (2015)

Διακρίσεις

1968 ALA Notable Book selection – Το καπλάνι της βιτρίνας
1969 Horn Book Honor List selection – Το καπλάνι της βιτρίνας
1970 ALSC Mildred Batchelder (U.S.A.) – Το καπλάνι της βιτρίνας
1974 ALSC Mildred Batchelder (U.S.A.) – Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου
1980 ALSC Mildred Batchelder (U.S.A.) – Κοντά στις ράγιες
1992 Κρατικό Βραβείο παιδικού βιβλίου
2002 Βραβείο Acerbi (ΙΤΑΛΙΑ) – Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα
2003 Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (IBBY GREECE) καλύτερου εφηβικού βιβλίου – Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της
2003 Βραβείο λογοτεχνικού περιοδικού «διαβάζω» καλύτερου εφηβικού βιβλίου – Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της
Υποψήφια για το βραβείο παιδικής λογοτεχνίας Hans Christian Andersen 2004
Υποψήφια τρεις φορές (2004, 2009, 2015) για το βραβείο λογοτεχνίας για παιδιά Astrid Lindgren Memorial Award
2005 Βραβείο των βιβλιοφάγων (Prix des Embouquineurs – ΓΑΛΛΙΑ) – Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της
2007 Βραβείο Andersen – Il mondo dell’infanzia (ΙΤΑΛΙΑ) – Το καπλάνι της βιτρίνας
2008 Ο ψεύτης παππούς στη βραχεία λίστα των βραβείων του λογοτεχνικού περιοδικού «διαβάζω»
2009 Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της στη βραχεία λίστα για το Marsh Award (Μ.ΒΡΕΤΤΑΝΙΑ)
2010 Βραβείο Νέων Ευρωπαίων (ΓΑΛΛΙΑ) – Ο ψεύτης παππούς
2010 Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της
2012 Επίτιμη Διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Κύπρου
2014 Επίτιμη Διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
2014 Βραβείο αναγνωστών των βιβλιοπωλείων PUBLIC – Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο
1968 ALA Notable Book selection – Το καπλάνι της βιτρίνας
1969 Horn Book Honor List selection – Το καπλάνι της βιτρίνας
1970 ALSC Mildred Batchelder (U.S.A.) – Το καπλάνι της βιτρίνας
1974 ALSC Mildred Batchelder (U.S.A.) – Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου
1980 ALSC Mildred Batchelder (U.S.A.) – Κοντά στις ράγιες
1992 Κρατικό Βραβείο παιδικού βιβλίου
2002 Βραβείο Acerbi (ΙΤΑΛΙΑ) – Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα
2003 Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (IBBY GREECE) καλύτερου εφηβικού βιβλίου – Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της
2003 Βραβείο λογοτεχνικού περιοδικού «διαβάζω» καλύτερου εφηβικού βιβλίου – Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της
Υποψήφια για το βραβείο παιδικής λογοτεχνίας Hans Christian Andersen 2004
Υποψήφια τρεις φορές (2004, 2009, 2015) για το βραβείο λογοτεχνίας για παιδιά Astrid Lindgren Memorial Award
2005 Βραβείο των βιβλιοφάγων (Prix des Embouquineurs – ΓΑΛΛΙΑ) – Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της
2007 Βραβείο Andersen – Il mondo dell’infanzia (ΙΤΑΛΙΑ) – Το καπλάνι της βιτρίνας
2008 Ο ψεύτης παππούς στη βραχεία λίστα των βραβείων του λογοτεχνικού περιοδικού «διαβάζω»
2009 Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της στη βραχεία λίστα για το Marsh Award (Μ.ΒΡΕΤΤΑΝΙΑ)
2010 Βραβείο Νέων Ευρωπαίων (ΓΑΛΛΙΑ) – Ο ψεύτης παππούς
2010 Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της
2012 Επίτιμη Διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Κύπρου
2014 Επίτιμη Διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
2014 Βραβείο αναγνωστών των βιβλιοπωλείων PUBLIC – Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο
2015 Χρυσός σταυρός του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής
Δημοκρατίας
2015 υποψήφια για το Διεθνές βραβείο παιδικής λογοτεχνίας Astrid Lindgren
2015 Επίτιμη Διδάκτωρ του Τμήματος Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών