More
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_H_mustikh_zwh_tou_gioutzinious_kapa_banner_405
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΚατασκευέςΜια κυρά Σαρακοστή διαφορετική

    Μια κυρά Σαρακοστή διαφορετική

    Η κυρά Σαρακοστή όπως λέει και το γνωστό οκτάστιχο είναι έθιμο παλιό. Ως παλιό έθιμο, φτιάχτηκε με τα υλικά που είχαν τότε. Με ζυμάρι, με αλάτι και νερό. Δεν είχαν κάνσον τότε, όχι! Ζυμάρι είχαν και την έκαναν όμορφη και ζυμαρένια.

    Τότε βέβαια υπήρχε και μια πολύ ειδική σχέση με την εκκλησία. Τότε που αν τολμούσες να μην πας ή να πιστεύεις σε κάτι άλλο να θεωρείσαι περίπου ως αντίχριστος ή σατανάς. Σήμερα, όχι γιατί έχουμε αρκετούς αλλοεθνείς και αλλόθρησκους μαθητές (καμία σχέση) αλλά γιατί προσπαθούμε να δούμε διαφορετικά ένα παλιό έθιμο, δίνουμε στην κυρά Σαρακοστή διαφορετικές μορφές.

    Το παραδοσιακό κόψιμο των εφτά ποδιών δεν μας πολυαρέσει. Όχι ότι είναι ξεπερασμένο. Αλλά κομματάκι μακάβριο είναι. Έτσι συζητάμε με τα παιδιά το παλιό έθιμο, το βλέπουμε ή και το φτιάχνει κάποιος αυθόρμητα, αλλά προσπαθούμε να φτιάχνουμε μια διαφορετικής λογικής Σαρακοστή.

    Φέτος, λοιπόν, ήμασταν τυχεροί. Η κυρία Κατερίνα μας έφερε μία κυρία Σαρακοστή κούκλα κανονική. Πολύ όμορφη, στηριγμένη σε ένα ρολό κουζίνας και με ένα υπέροχο φουστάνι από γκοφρέ. Τα πόδια της δε φαίνονται. Υπονοούμε ότι έχει δύο. Το στόμα της υπάρχει. Αλλά είναι κλειστό για να δείξει ότι έδειχνε και η απουσία του. Την ολιγοφαγία, την ολιγάρκειά της. Το ντύσιμό της είναι παραδοσιακό, τότε που οι γυναίκες τα κεντούσαν μόνες τους.

    Όλο όμως το νόημα είναι στην ποδιά της. Επτά λωρίδες ζωγραφισμένες με επτά χρώματα. Κάθε λωρίδα πάνω της έχει 7 σχέδια. Μμμ… Κάπως έτσι θα την κάνουμε κι εμείς…

    Κι αφού μας άρεσε έτσι όπως την είδαμε, προσπαθήσαμε λοιπόν να την φτιάξουμε με τον δικό μας, παιδικό τρόποι. Χαράξαμε στην ποδιά της έξι γραμμές για να δημιουργηθούν επτά λωρίδες. Δεν ήταν ίσιες οι γραμμές. Αλλά ήταν δικές μας. Κάθε εβδομάδα, θα ζωγραφίζουμε κι από μία λωρίδα στην ποδιά της. Όταν ζωγραφίσουμε και τις επτά, καταλαβαίνετε ότι… θα έχει έρθει το Πάσχα.

    Οι Σαρακοστές μας είναι και ξανθές και κοκκινομάλλες και καστανόχρωμες και κάποιες άλλες έχουν και άλλο χρώμα προσώπου ή μαλλιών. Ας μην τα χαλάσουμε όμως. Έτσι τη σκέφτηκαν τα παιδιά, έτσι την έκαναν.

    Φυσικά, το μοντέλο είναι εντυπωσιακό. Αλλά δεν είναι από παιδί. Αποτελεί όμως έναν οδηγό για να τολμήσουμε μια δική μας.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular