Μία συνέντευξη και ένα μανιφέστο από τους HIPPO

21/03/2017 21:00:00

 • Συναντηθήκαμε κάπου ανάμεσα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ευρώπη και όπου υπάρχει ομογένεια! Στο διαδίκτυο δηλαδή, γιατί όταν μιλάς με τους Hippo ποτέ δεν ξέρεις ποια γη μπορεί να πατούν τα πόδια τους. Αποφασίσαμε να μιλήσουμε για το παιδικό θέατρο, για τι άλλο θα μπορούσαμε άλλωστε, και να εμβαθύνουμε στο δικό τους είδος θεάτρου, ένα παρακλάδι του σωματικού θέατρου, που οι ίδιοι ονομάζουν kinemo. Πρόσφατα μάλιστα "κυκλοφόρησαν" και ένα μανιφέστο, τους κανόνες δηλαδή που διέπουν το kinemo και στους οποίους οι ίδιοι παραμένουν πιστοί, με ευλάβεια θρησκευτική θα λέγαμε, σε κάθε παράσταση που παρουσιάζουν. Πρόκειται για τον Αλέξη Ράπτη και τον Φώτη Δούσιο των HippoTheaterGroup.

  Αλέξη και Φώτη σας καλωσορίζουμε στο elniplex! Δύο παιδιά από την Θεσσαλονίκη που δραστηριοποιούνται και στην πρωτεύουσα! Προβλέπεται να σας συναντάμε μόνιμα στην Αθήνα;
  Ξεκινήσαμε την ομάδα με δειλά βήματα από την Θεσσαλονίκη. Ποτέ  όμως δεν μας άρεσε η στατικότητα.  Όπως ξέρετε έχουμε κάνει παραστάσεις σε πολλά μέρη του κόσμου (Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία), ενώ έχουμε παίξει και εντός  Ελλάδας σε πολύ απομακρυσμένα σημεία όπου το κοινό μας είχε ελάχιστη ή μηδενική προτέρα θεατρική εμπειρία (Οινούσες, Ζωνιανά, Λήμνο κ.ά.).  Στην Αθήνα κατεβήκαμε εδώ και δύο χρόνια: πέρσι ήμασταν στο θέατρο Αλκμήνη με την Φουτουρία και φέτος είμαστε στο θέατρο 104 με την Ωραία Κοιμωμένη². Μας ενδιαφέρει να έχουμε μια σταθερή παρουσία στην Αθήνα από δω και πέρα και αυτό πλέον είναι γεγονός. Ταυτόχρονα όμως θα συνεχίσουμε να δίνουμε το παρόν με παραγωγές μας στην Θεσσαλονίκη, αλλά και στην ομογένεια.

  Στο Θέατρο 104, από την αρχή της χρονιάς, παίρνοντας μάλιστα και 2 παρατάσεις, παρουσιάζεται η Ωραία Κοιμωμένη, μία παράσταση που με την ενέργειά της, το χιούμορ, την μουσική και την διάδραση, κρατάει το ενδιαφέρον παιδικού και ενήλικου κοινού μέχρι το τέλος. Ποιο το μυστικό της επιτυχίας της;
  Σίγουρα είναι ένας επιτυχημένος συνδυασμός πολλών παραγόντων.  Ιδιαίτερα ταλαντούχοι ηθοποιοί [Γιώργος Σοφικίτης, Βαλεντίνα Κάντα (πρώτη διανομή) και Ανθή Φουντά (δεύτερη διανομή)], εξαιρετικό κείμενο (Καλλιόπη Φύκαρη), ευφάνταστη σκηνογραφία (Κατερίνα Χατζοπούλου), εκπληκτικές μάσκες (Μάρθα Φωκά), συνεπής σκηνοθεσία, πολύ προσεγμένη μουσική και άλλα επιμέρους  στοιχεία. Κυρίως είναι ο μαγικός τρόπος που δένουν όλα αυτά μαζί. Δεν υπάρχει κάποια συνταγή επιτυχίας. Στο θέατρο οι ισορροπίες είναι τρομερά εύθραυστες. Χρειάζεται καλή συνεργασία, επικοινωνία, ψυχή και καμιά φορά και λίγη τύχη!

  Το κείμενό της παράστασης, θα ήθελα να μείνουμε λίγο σε αυτό, είναι ιδιαίτερα ελκυστικό σε μικρά παιδιά αλλά και σε ενήλικους, καθώς περιέχει αναφορές σε σημερινά δεδομένα και έτσι καταφέρνει και φέρνει μία ιστορία κλασική, πιο κοντά στα σύγχρονά βιώματά μας! Πείτε μας δυο λόγια για την υπεύθυνη του συναρπαστικού κειμένου και ποιοι οι στόχοι σας όταν «αναθέτετε» σε κάποιον να γράψει ένα κείμενο!
  Η συγγραφέας είναι η Καλλιόπη Φύκαρη, σταθερή και πολύτιμη συνεργάτης της ομάδας Hippo εδώ και χρόνια. Δεν λειτουργούμε πάντως με την λογική της «ανάθεσης». Είμαστε επίμονοι με τους συγγραφείς που συνεργαζόμαστε και κάνουμε ενδελεχή δραματουργική επεξεργασία αρκετούς μήνες πριν αρχίσει η πρώτη πρόβα. Όσον αφορά την Ωραία Κοιμωμένη², η συγγραφέας μας κατέθεσε ένα κείμενο χυμώδες και πολυεπίπεδο μέσα από το οποίο αναδεικνύονταν πολλά σύγχρονα ζητήματα.  Αμέσως αιχμαλώτισε το ενδιαφέρον μας και  ερέθισε την δημιουργικότητά μας.  Πολύ σύντομα μας κατέβηκαν ιδέες για την σκηνική του απόδοση.

  Εκτός από το κείμενο, σε ποια άλλα στοιχεία δίνετε ιδιαίτερη έμφαση και βαρύτητα όταν  στήνετε από το μηδέν μία παράσταση;
  Πολύ σημαντικό ρόλο για μας παίζει το σώμα. Αυτό είναι το βασικό εργαλείο μέσα απ’ το οποίο αναπτύσσεται η σκηνική μας φαντασία στην εκάστοτε σκηνοθεσία μας. Η σωματική έκφραση συνδέεται περισσότερο με τις τελετουργικές και αρχετυπικές ρίζες του θεάτρου και είναι αυτή που μπορεί να το απομακρύνει από την αστική νοοτροπία με την οποία το έχουν συνδέσει κάποιοι θεατές και δημιουργοί στις μέρες μας. Επομένως όταν στήνουμε μια παράσταση κυρίως επικεντρωνόμαστε στην επιλογή των ηθοποιών και τη δουλειά με τα σώματα και τις φωνές τους. Η παράσταση αποκτά υπόσταση σιγά σιγά μέσα από την τριβή των συντελεστών, την διάθεση της δημιουργικότητάς τους, τις  εκλάμψεις της έμπνευσης, τους μυστικούς δρόμους που ανοίγει η καλλιτεχνική διαίσθηση όταν βρίσκεται σε κατάσταση διέγερσης και σύμπνοιας.

  Με ποια κριτήρια επιλέγετε το θέμα μιας παράστασης;
  Επιλέγουμε με βάση αυτό που εκφράζει την εκάστοτε καλλιτεχνική μας ανάγκη λαμβάνοντας όμως υπ’ όψιν και τα επείγοντα παιδαγωγικά ζητήματα των καιρών μας. Θεωρούμε ότι το θέατρο που κάνουμε συνδέεται άρρηκτα με την πραγματικότητα, με τα αιτήματά της, τα προβλήματα που θέτει στον σύγχρονο άνθρωπο, αλλά και την υπέρβασή τους.

  Έχετε γράψει ένα θεατρικό μανιφέστο που περιέχει  10 κανόνες. Θέλετε να το μοιραστείτε μαζί μας;
  Το είδος θεάτρου που κάνουμε το έχουμε ονομάσει kinemo, και το θεωρούμε ένα παρακλάδι του σωματικού θεάτρου. Ο όρος kinemo προέρχεται από τις λέξεις kinesthetic και emotional και συνδέεται με την άποψη μας για την θεατρική τέχνη. Το «μανιφέστο» γράφτηκε σε μια στιγμή εγκεφαλικής ευφορίας καθώς  η έρευνά μας πάνω στο σωματικό θέατρο μας είχε οδηγήσει  στην παγίωση και διατύπωση κάποιων θεσφάτων. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά κάποιες σκέψεις πάνω στην θεατρική τέχνη γενικότερα που αποκρυσταλλώνεται στους παρακάτω 10 κανόνες:

  1. Kinemo = kinesthetic & emotional. Το θέατρο kinemo λέγεται αλλιώς και θέατρο υψηλής ενέργειας. Tα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η κίνηση, το σώμα και το συναίσθημα.

  2.  Το σημαντικότερο στοιχείο του θεάτρου kinemo είναι ο ηθοποιός.

  3.  Ο ηθοποιός είναι εργαλείο.

  4.  Το σώμα του ηθοποιού είναι ιερό.

  5. Το θέατρο kinemo είναι ένας χώρος μη ρεαλιστικός. Σκηνικά δεν υπάρχουν. Χρησιμοποιούμε μόνο μάσκες, κουστούμια και σκηνικά αντικείμενα.

  6.  Ο λόγος είναι το ίδιο σημαντικός με το σώμα. Μπορεί όμως να απουσιάζει. Το σώμα δεν μπορεί να απουσιάζει.

  7.  Ο ηθοποιός πρέπει να παίζει με διάθεση αυτοθυσίας. Να δίνει μέχρι και τα τελευταία του ψυχικά αποθέματα υπερασπίζοντας τον ρόλο του.

  8.  Προσφορά, εξουθένωση και λύτρωση. Αυτά είναι τα τρία επίπεδα κλιμάκωσης της εσωτερικής ενέργειας του ηθοποιού.

  9.  Η διαισθητική επικοινωνία των ηθοποιών και του σκηνοθέτη με το κοινό είναι απαραίτητη.

  10.  Σχέση σκηνοθέτη - ηθοποιού: ο σκηνοθέτης σκέφτεται και ο ηθοποιός πράττει, χωρίς να μεσολαβεί λεκτική επικοινωνία μεταξύ τους.

  Το κοινό ακολουθεί το μανιφέστο σας;

  Το κοινό βλέπει το αποτέλεσμα αυτών των θεωρητικών κανόνων – που στην ουσία υπάρχουν για να βοηθούν εμάς και να μας θυμίζουν τις αισθητικές και ιδεολογικές μας δεσμεύσεις. Γενικότερα βέβαια οι κανόνες είναι για να παραβιάζονται …

  Για πόσες ακόμη παραστάσεις θα έχουμε την δυνατότητα να σας συναντήσουμε στο Θέατρο 104;

  Οι παραστάσεις τελειώνουν την Κυριακή 26 Μαρτίου.

  Θα ήθελα να κλείσουμε με τα σχέδιά σας για το υπόλοιπο της χρονιάς! Έχετε καταστρώσει κάτι συναρπαστικό;

  Βεβαίως! Η πορεία της Ωραίας Κοιμωμένης² δεν ολοκληρώνεται στο θέατρο 104. Η παράσταση αμέσως μετά θα πάει περιοδεία σε ελληνικά σχολεία της κεντρικής Ευρώπης και φυσικά το καλοκαίρι θα περιοδεύσει σε ανοιχτά θέατρα σε όλη την Ελλάδα. Οι άλλες μας παραστάσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα συνεχίσουν μέχρι μέσα Μαΐου στην Ελλάδα, ενώ ένα πειραματικό project είναι ήδη στα σκαριά για τέλη Μάη. Η περιπέτεια του θεάτρου είναι από μόνη της συναρπαστική. Πόσο μάλλον όταν διανθίζεται με περιοδείες στο εξωτερικό, ενδιαφέρουσες συνεργασίες,  πειραματικά projects, ταξίδια πραγματικά και φανταστικά.

  Αλέξη και Φώτη κάθε επιτυχία στα σχέδιά σας!

 • Η ομάδα HIPPO αποτελείται από τους: Φώτη Δούσο- Μουσικό, Θεατροπαιδαγωγό και Αλέξανδρο Ράπτη- Μουσικό, Σκηνοθέτη,

  Η ομάδα HIPPO ιδρύθηκε το 2009 και δραστηριοποιείται στο χώρο του παιδικού θεάτρου και του εκπαιδευτικού δράματος (Drama in Education) και χαρακτηρίζεται από μια “avant-garde” αισθητική που σέβεται τις αναζητήσεις της σύγχρονης παιδαγωγικής επιστήμης.

  Έχει ήδη τέσσερις παιδικές παραστάσεις στο ενεργητικό της (Η Νάντια και το μαγικό Ραβδί, Αθήνα, 2010 – Καρμάντηλος, Θεσσαλονίκη, 2011 – The Alter Zoo, Λονδίνο, 2012 – Νιάρα, Αθήνα, 2012) και δύο θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια (Drama workshops) για παιδιά και νέους. (Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία, 2011 – Συναισθήματα, 2012).
  Η ομάδα έχει παρουσιάσει δουλειές της σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σε θεατρικούς χώρους, σε φεστιβάλ και σε Πανεπιστήμια.
  Ιστότοπος ομάδας

 • Φωτεινή Βαρδάκα
  #

  Ννηπιαγωγός και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο πρόγραμμα «Δημιουργικές Τέχνες και Εμψύχωση».