Μια φορά Δάσκαλος, για πάντα Δάσκαλος!

0
1340

Τον λένε Αντόνιο Λα Κάβα και κατάγεται από αγροτική ιταλική οικογένεια. Αφού διάβαζε υπό το φως των κεριών και κατάφερε να σπουδάσει, έγινε δάσκαλος. Μετά από 42 χρόνια διδασκαλίας, και παρόλη την συνταξιοδότησή του, δεν σταματάει εκεί. Ταξιδεύει από το 2000 σε χωριά της Ιταλίας για να διδάξει στα παιδιά τη σπουδαιότητα των βιβλίων και το πάθος για το διάβασμα.
Από τότε που μεταμόρφωσε ένα τρίτροχο όχημα σε βιβλιοθήκη ώστε να χωράει τα 700 βιβλία του, κάθε Σάββατο, ο δάσκαλος ταξιδεύει με το «Bibliomotocarro» όπως το έχει ονομάσει, για να μοιράζει τη γνώση και την αγάπη για το διάβασμα στα παιδιά.
Στα χωριά τα οποία ταξιδεύει ο Αντόνιο δεν υπάρχει δημόσια βιβλιοθήκη, γι αυτό και τα βιβλία γίνονται ανάρπαστα! Μόλις ακούγεται η κόρνα του bibliomotocarro τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι ήρθε να τα επισκεφθεί και τρέχουν στην πλατεία.
«Τα βιβλία εξαφανίζονται στη στιγμή και τα παιδιά, αφού τα πάρουν στα χέρια τους, κάθονται στην άκρη και τα περιεργάζονται. Δημιουργείται μια μαγική ατμόσφαιρα. Πριν φύγουν από τη βιβλιοθήκη ανοίγονται οι “Λευκές Σελίδες”, ένα βιβλίο όπου τα παιδιά μπορούν να γράψουν ό,τι θέλουν: ιστορίες και προσωπικές αφηγήσεις. Όταν μου το επιστρέφουν, το βιβλίο πέφτει στα χέρια των άλλων παιδιών που συνεχίζουν την ιστορία ή γράφουν τις δικές τους. Και είναι πάντα υπέροχες ιστορίες», λέει ο Αντόνιο.
Αν το έχετε με τα Ιταλικά, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του στο
ilbibliomotocarro.com

antonio_la_cava1

antonio_la_cava3