Μουσικοκινητικές και χοροθεατρικές Καλοκαιρινές παραστάσεις, της Μαριλένας Καββαδά

17/04/2017 14:00:00

 • Τίτλος: Μουσικοκινητικές και χοροθεατρικές Καλοκαιρινές παραστάσεις
  Συγγραφέας: Μαριλένα Καββαδά
  Μουσική: Νίκος Παπαδογιώργος
  Εκδόσεις: Διάπλαση, Οκτώβριος 2006
  Εικόνα εξωφύλλου: Γεύσω Παπαδάκη
  Επμέλεια κειμένου: Ελευθερία Μεσσήνη
  Σελίδες: 144
  Μέγεθος: 21 Χ 29
  ISBN: 960-6638-26-Χ

  Αγόρασέ το

  Μαζί με τις Μουσικοκινητικές και χοροθεατρικές Χριστουγεννιάτικες γιορτές, η Μαριλένα Καββαδά είχε δημιουργήσει και το αντίστοιχο βιβλίο για τις καλοκαιρινές γιορτές. "Μουσικοκινητικές και χοροθεατρικές Καλοκαιρινές παραστάσεις" ο τίτλος του.

  Μια πραγματικά πολύ ξεχωριστή δουλειά θα βρει ο αναγνώστης στο βιβλίο "Μουσικοκινητικές και χοροθεατρικές Χριστουγεννιάτικες γιορτές". Η Μαριλένα Καββαδά, άνθρωπος που γνωρίζει σε βάθος το θέατρο με, από και για παιδιά, έχει δημιουργήσει πραγματικά έναν πλήρη οδηγό για κάθε εκπαιδευτικό και εμψυχωτή προκειμένου να ανέβει μία παράσταση. Δεν είναι μόνο τα συγκεκριμένα σενάρια γιορτών που περιλαμβάνει αλλά ουσιαστικά η καταγραφή πολλών μυστικών, τεχνικών και θεατρικών παιχνιδιών και μεθόδων προκειμένου να δημιουργηθεί μια όμορφη γιορτή.

  Το βιβλίο περιλαμβάνει εμπνευσμένα σενάρια για μουσικοκινητικές και χοροθεατρικές καλοκαιρινές παραστάσεις, στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό που βασίζονται σε γνωστούς και λιγότερο γνωστούς μυθούς από το μεγάλο οπλοστάσιο της ελληνικής μυθολογίας, έναν ξεχωριστό ινδιάνικο μύθο, παραδοσιακά παραμύθια και ένα πασίγνωστο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά.

  Πιο συγκεκριμένα, η Δόνα Τερηδόνα, ο μύθος της Περσεφόνης και της Δήμητρας, ο αρχαιοελληνικός μύθος της Ευρώπης στον Ιδαίον Άντρον, το παραδοσιακό παραμύθι Ο Δεκατρής και η Βασιλοπούλα, ένας ινδιάνικος μύθος που βγάζει ένα χοροθεατρικό σενάριο και μια χοροθεατρική προσέγγιση της ζωής και του έργου του Χ.Κ. Άντερσεν, είναι οι 6 ξεχωριστές προτάσεις/σενάρια της Μαριλένας Καββαδά για μια όμορφη καλοκαιρινή γιορτή.

  Με αναλυτικές οδηγίες, με πρακτικές ιδέες για όλα τα στάδια μιας παράστασης, από τα κοστούμια και τις χορογραφίες μέχρι τα σκηνικά και τη μουσική, με δύο cd γεμάτα μελωδίες για όλα τα προτεινόμενα έργα και με τη βαθιά γνώση και εμπειρία της συγγραφέως για το θέατρο για παιδιά που μαρτυράται και από το πλήθος των ασκήσεων, θεατρικών παιχνιδισμάτων και θεωρητικής υποστήριξης που θα βρει ο αναγνώστης και σε αυτή τη δουλειά.

  Το βιβλίο προλογίζει ο Ευγένιος Τριβιζάς που μεταξύ άλλων γράφει: "Δύο μελετημένα βιβλία (σ.σ.: αφορά και το άλλο βιβλίο της σειράς) εμφανώς γραμμένα από μια δημιουργό που όχι μόνο συνδυάζει τη θεωρητική κατάρτιση με την πρακτική πείρα και το πηγαίο ταλέντο, αλλά εντάσσει με ξεχωριστό τρόπο τις τέχνες του χορού, της μουσικής και του θεάτρου στην εκπαιδευτική διαδικασία. Δύο βιβλία που όχι μόνο προσφέρουν στους εκπαιδευτικούς μια σειρά από καλογραμμένα σενάρια αλλά και, οργανωμένες με σαφήνεια, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την προετοιμασία της κάθε παράστασης καθώς και για τα μεθεόρτιά της."

  Από τις εκδόσεις Διάπλαση.

 •  Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

  ***

  Η Μαριλένα Καββαδά έχει πτυχιακές σπουδές στο Χορό, τον Ελληνικό Πολιτισμό και στην Εκπαίδευση & Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία (Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Ο μεταπτυχιακός της τίτλος αφορά στις «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση» (Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
  Τα τελευταία είκοσι χρόνια επιμορφώνεται εντός κι εκτός Ελλάδας ενώ εργάζεται: Ως νηπιαγωγός σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, ως καθηγήτρια χορού σε σχολές χορού και ως χορογράφος σε θεατρικές παραγωγές για παιδιά.
  Από το 2007 συνεργάζεται με το Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου υλοποιώντας πρότυπα προγράμματα για παιδιά, ενώ από το 2008 ίδρυσε και συντονίζει την Καλλιτεχνική & Παιδαγωγική Ομάδα «
  Μαγικό Κοχύλι».
  Επίσης, έχει επιμεληθεί περισσότερα από δέκα παιδικά CDs κι έχει σχεδιάσει εκπαιδευτικά πακέτα και θεματικά πάρκα για διάφορους επιστημονικούς φορείς, ενώ συμμετέχει συστηματικά ως εισηγήτρια σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια αλλά και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες.
  Τέλος, στο συγγραφικό της έργο εντάσσονται περισσότερα από πενήντα άρθρα σε έγκριτα παιδαγωγικά περιοδικά και σχεδόν είκοσι βιβλία για παιδιά κι εκπαιδευτικούς.

  Τα βιβλία της
  Μουσικοκινητικές και χοροθεατρικές καλοκαιρινές παραστάσεις, Διάπλαση (2006)     
  Μουσικοκινητικές και χοροθεατρικές χριστουγεννιάτικες γιορτές, Διάπλαση (2006)  
  Ο μικρός Ανρί και το λευκό αρνί, Διάπλαση (2007)     
  Ένα θαμπό αστέρι… για πάντα λαμπερό!, Διάπλαση (2008)     
  Ο Χιονάνθρωπος με τη ζεστή καρδιά, Διάπλαση (2008)     
  Ταξίδι στη "Χώρα χωρίς Σχολεία", Διάπλαση (2008)    
  Για τον πρώτο χρόνο της ζωής μου… έχω να σου πω…, Διάπλαση (2009)    
  Η γοργόνα και το μαγικό κοχύλι, Διάπλαση (2009)     
  Ο χιονάνθρωπος που χάριζε με την καρδιά του, Διάπλαση (2009)     
  Πρωτοχρονιάτικες καλικαντζαροσκανταλιές, Διάπλαση (2009)     
  Στο βασίλειο του Ποσειδώνα, Διάπλαση (2009)    
  Το μαγικό κοχύλι της γοργόνας, Διάπλαση (2011)     
  Τραγουδώ για τη φύση και το περιβάλλον, Διάπλαση (2011)    
  Το κρυφτό της χαράς, Διάπλους (2014)    
  Ο φάρος με τα χίλια μυστικά, Διάπλους (2016)   
  Το αρκουδάκι με το κόκκινο σκουφάκι κρατά την υπόσχεσή του, Διάπλους (2016)   

 • Απόστολος Πάππος
  #

  Είμαι δημιουργός και διαχειριστής ύλης του ELNIPLEX από την πρώτη του ώρα. Εργάζομαι ως νηπιαγωγός τα τελευταία 15 χρόνια, στη δημόσια εκπαίδευση, τα 5 τελευταία στο 10ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου.

  Θα ζήσω ως τα 78 μου σίγουρα. Για μετά δεν παίρνω όρκο.

  Επικοινωνία: apostolos@elniplex.com, info@elniplex.com