More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20194-7 ετώνΜόνο αν θέλω, της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου

    Μόνο αν θέλω, της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου

    Η Έλλη είναι ευτυχισμένη! Η κυρία Ρένα, η δασκάλα της, την επιβράβευσε για την καλή της συμπεριφορά με μια μεγάλη αγκαλιά. Και η αγκαλιά της κυρίας Ρένας είναι σαν την αγκαλιά της μαμάς. Είναι μια αγκαλιά δροσερή, γλυκεία, βελούδινη. Η αγκαλιά του μπαμπά από την άλλη πλευρά είναι σαν μεγάλη τραμπάλα!

    Υπάρχουν βέβαια αγκαλιές και φιλιά τις οποίες η Έλλη δεν μπορεί να ανεχτεί με τίποτα. Όπως η αγκαλιά της θείας Μαίρης για παράδειγμα η οποία είναι τρομακτική. Ή τα φιλιά της θείας Βέρας που είναι  γεμάτα σάλια…

    Η Έλλη μερικές φορές εύχεται να ήταν σκαντζόχοιρος. Ίσως αν είχε αγκάθια να προστατευόταν από τα ανεπιθύμητα φιλιά κι αγγίγματα. Ντύθηκε μάλιστα τις απόκριες με την αντίστοιχη στολή χωρίς όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα.

    Κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του. Η Έλλη η οποία είναι ένα δυναμικό κι εφευρετικό παιδί, βρίσκει τη λύση στο πρόβλημά της όταν επισκέπτεται το Μουσείο της Ακρόπολης. Ένα μακρύ φόρεμα της μαμάς, μερικές καλοπλεγμένες πλεξούδες και μια ολόχρυση ταμπέλα με το μήνυμα: ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ φέρνουν τα πάνω κάτω στην οικογένεια αλλά και την ηρεμία στην Έλλη.

    Η ιστορία της Έλλης είναι γραμμένη με χιούμορ και φαντασία. Ενώ είναι  εξαιρετικά εφευρετική η λύση η οποία δίνεται  στο τέλος. Η πολύχρωμη εικονογράφηση ανήκει στη Σάντρα Ελευθερίου.

    Η Γιώτα Αλεξάνδρου γράφει μια πρωτότυπη ιστορία για το δικαίωμα των παιδιών στο σώμα τους και το δικαίωμά τους να λένε όχι σε αγγίγματα και φιλιά που δεν επιθυμούν. Τα περιστατικά τα οποία περιγράφονται είναι μάλλον οικεία σε πολλές οικογένειες. Και δεν χρειάζεται το άγγιγμα ή το φιλί να σχετίζεται με σεξουαλική παρενόχληση για να δημιουργεί πρόβλημα σε ένα παιδί. Πολλές φορές οι γονείς προκειμένου να μη θεωρηθούν τα παιδιά μας αγενή, τα υποχρεώνουμε να ανεχτούν εκδηλώσεις τρυφερότητας από οικεία πρόσωπα οι οποίες δεν τους είναι ευχάριστες. Με αυτό τον τρόπο όμως δεν διδάσκουμε στα παιδιά τον αυτοσεβασμό αλλά και τα προσωπικά όρια τα οποία πρέπει να μάθουν να θέτουν.

    Διακρίσεις

    [vc_custom_heading text=”THE BOOK SECRET” font_container=”tag:h2|font_size:32|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Akronim%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” css_animation=”bounceIn” css=”.vc_custom_1517325058360{padding-top: 7px !important;background-color: #0066cc !important;}”]

    Ζητήσαμε από τη συγγραφέα Γιώτα Αλεξάνδρου να μοιραστεί μαζί μας ένα μικρό μυστικό του βιβλίου και εκείνη μας απάντησε:

    «Νομίζω ότι πολλοί από εμάς έχουν βρεθεί στη θέση της Έλλης, όταν ήμασταν παιδιά. Η αγκαλιά και τα φιλιά ήταν δεδομένα και δεδηλωμένα ως την μοναδική έκφραση συμπάθειας και αγάπης και συνώνυμα της ευγένειας και των καλών τρόπων. Δεν περνούσε καν από το μυαλό των μεγάλων και σοφών ότι ένα παιδί μπορεί να ένιωθε άβολα για τους δικούς του λόγους κάποιες στιγμές, ή με κάποιους ανθρώπους ή με έναν συγκεκριμένο τρόπο που εκδηλώνονταν αυτές οι αγκαλιές και τα φιλιά. Υπήρχαν στιγμές που και για μένα δεν ήταν επιθυμητές αυτές οι εκδηλώσεις. Δεν το εξέφρασα ποτέ για να μην στεναχωρήσω τους αποδέκτες. Ίσως γι’ αυτό σε ανύποπτο χρόνο να προέκυψε ασυνείδητα αυτή η ιστορία. Για να δώσει φωνή σε όλα τα παιδιά που ίσως ασυλλόγιστα και άθελά μας δεν αντιμετωπίζονται ως υποκείμενα με τη δική τους αυτόνομη βούληση.»

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Μόνο αν θέλω
    Σειρά βιβλίου: Σύγχρονο Παραμύθι
    Συγγραφέας: Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου
    Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
    Επιμέλεια Έκδοσης: Αθηνά Λυρώνη
    Εκδόσεις: Μίνωας, Σεπτέμβριος 2018
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 22 Χ 30
    ISBN: 978-618-0210-96-5

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular