Ντετέκτιβ Μαξ και Μάγια, μια υπέροχη αστυνομική σειρά βιβλίων για παιδιά

06/08/2017 19:00:00

 • Σειρά: Ντετέκτιβ Μαξ και Μάγια
  Συγγραφέας: Μάρτιν Βίντμαρκ
  Εικονογράφηση: Έλενα Βίλις
  Μετάφραση: Άννα Παπαφίγκου
  Εκδόσεις: Κέδρος
  Υπεύθυνη διορθώσεων: Μαρία Σπανάκη
  Επιμέλεια-Διόρθωση: Στέλλα Τσάλα
  Ηλεκτρονική διόρθωση-σελιδοποίηση: Μαρία Μίχα
  Σελίδες: 88 (έκαστο βιβλίο)
  Μέγεθος: 14 Χ 20,6

  Η σειρά Ντετέκτιβ Μαξ και Μάγια (σουηδικά LasseMajas detektivbyrå) κυκλοφορεί στην Ελλάδα με 4 βιβλία τα οποία και παρουσιάζουμε σήμερα. Πρόκειται για δύο συμμαθητές, τον Μαξ (Lasse στα σουηδικά) και τη Μάγια που δημιούργησαν ένα γραφείο ιδιωτικών ερευνών στο υπόγειο του σπιτιού της Μάγια και επιλύουν μυστήρια που αναδύονται στην μικρή πόλη Βάλεμπι όπου ζουν και όλοι γνωρίζονται λίγο πολύ μεταξύ τους.

  Η πετυχημένη σειρά ξεκίνησε το 2002 με το Μυστήριο των διαμαντιών (Diamant-mysteriet- The Diamond Mystery) και μετρά πλέον 25 βιβλία με το τελευταίο (Μυστήριο στον Οίκο Μόδας- Mode-Mysteriet) να εκδίδεται μόλις πριν λίγους μήνες.

  Στον τίτλο των βιβλίων θα βρούμε σταθερά τη λέξη μυστήριο (Mysteriet) καθώς και μία μόλις ακόμα λέξη που φωτογραφίζει τον τόπο: καφέ, τσίρκο, ποδόσφαιρο, βιβλιοθήκη, πετ-σοπ, σινεμά, τρένο, εκκλησία, νοσοκομείο κ.α.). Τις ίδιες σταθερές ακολουθεί και η γραφή όλων των βιβλίων. Εύληπτος, βραχύς, ρέων λόγος, ευχάριστη αφήγηση, ανεπιτήδευτη γλώσσα, μια καθαρή αστυνομική σειρά επίλυσης μυστηρίων όπου τα ηθικοδιδακτικά μηνύματα αποφεύγονται και μόνον αναδύονται μέσα από τις ιστορίες των δύο ντέτεκτιβ. Γιατί πρώτα τίθεται η αναγνωστική απόλαυση, αυτή που κάνει έναν μικρό αναγνώστη να θέλει να διαβάσει. 

  Συγγραφέας της σειράς είναι ο δάσκαλος ειδικής αγωγής Μάρτιν Βίντμαρκ ενώ την εικονογράφηση έκανε η Έλενα Βίλις. Η σειρά μετράει από το 2002 που πρωτοκυκλοφόρησε στη Σουηδία 25 βιβλία έχοντάς τα δύο να μεταφράζονται σε 28 χώρες και πλέον στην Ελλάδα με την υπογραφή της δεινής γνώστριας του σκανδιναβικού κόσμου Άννας Παπαφίγκου.

   

  Απολαύστε τα 4 βιβλία της σειράς από τις εκδόσεις Κέδρος, επισκεφείτε τη σούπερ σελίδα με όλα τα νέα τους, βρείτε τις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές μεταφορές που έγινε με τον Μαξ και τη Μάγια

   

  ***

  Τίτλος: Το μυστήριο του ξενοδοχείου
  Σειρά: Ντετέκτιβ Μαξ και Μάγια
  ISBN: 978-960-04-4790-3

  Αγόρασέ το

  Παραμονή Χριστουγέννων και στην μικρή πόλη Βάλεμπι οι κάτοικοι αποκαλαμβάνουν κατά παράδοση τον μπουφέ στο ξενοδοχείο της πόλης. Πολλοί επισκέφθηκαν το ξενοδοχείο εκείνη τη μέρα, από τον γκρινιάρη Ρούνε Άντερσσον και την όμορφη Ρίτα Χεϊγαλάινεν μέχρι τον κατσούφη Πιερ Μαρλό και την οικογένεια Οκέρο, μαμά, μπαμπάς και κόρη.

  Τι θα γίνει όταν ο Ρίμπστον, το σκυλάκι της οικογένειας Οκέρο εξαφανίζεται από προσώπου γης; Πρώτον, το προσωπικό του ξενοδοχείου βρίσκει πραγματικά το μπελά του. Δεύτερον, ο Μαξ και η Μάγια αναλαμβάνουν δράση καθώς τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν. Και τρίτον, εμείς απολαμβάνουμε τον τρόπο με τον οποίο οι δύο μικροί διάσημοι ντετέκτιβ θα επιλύσουν το μυστήριο καώς όλα αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή.

  ***

  Τίτλος: Το μυστήριο των διαμαντιών
  Σειρά: Ντετέκτιβ Μαξ και Μάγια
  ISBN: 978-960-04-4789-7

  Αγόρασέ το

  "Νιώθω ότι κάτι ενδιαφέρον θα συμβεί σύντομα", λέει ο Μαξ στη Μάγια που διαβάζει. Οι δυο τους έχουν φτιάξει ένα γραφείο ιδιωτικών ντέτεκτιβ που εξιχνιάζουν ενδιαφέρουσες υποθέσεις. Αυτές τις μέρες όμως βαριούνται. Ώσπου το κουδούνι τους χτυπάει ο Μοχάμεντ Καράτ, ο πλουσιότερος άντρας σε όλο το Βάλεμπι, ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου της πόλης, που ζητάει απεγνωσμένα τη βοήθεια του Μάξ και της Μάγια. Αιτία; Κάποιος από τους υπαλλήλους του στο κατάστημα κλέβει τα διαμάντια του.

  Η αστυνομία τα έχει βρει σκούρα και ο κύριο Καράτ δεν ξέρει ποιον να υποπτευθεί. Και κάπως έτσι ο Μαξ και η Μάγια αναλαμβάνουν μια υπόθεση που θα τους εξασφαλίσει πολλές δουλειές στο μέλλον καθώς η επίλυσή της φάνταζε... εξαιρετικά δύσκολη.

  ***

  Τίτλος: Το μυστήριο της εφημερίδας
  Σειρά: Ντετέκτιβ Μαξ και Μάγια
  ISBN: 978-960-04-4618-0

  Αγόρασέ το

  Η εφημερίδα "Τα Νέα του Βάλεμπι" εξοργίζουν κατοίκους της πόλης γράφοντας αλλεπάλληλα ανυπόστατα ψέματα. Ο εκδότης Μάρκλουντ χτυπά τους "υπαλήλους" του, ο κοσμηματοπώλης Καράτ χρησιμοποιεί ψεύτικα διαμάντια στα κοσμήματά του, η "λέμαργη" δασκάλα τρώει το φαγητό των παιδιών, ο αστυνόμος πιάνεται "επ' αυτοφόρω" και πολλά άλλα ψέματα κατακλύζουν τα εξώφυλλα της εφημερίδας. Τι συμβαίνει στ' αλήθεια; Για ακόμα μία φορά ο Μαξ και η Μάγια θα φτάσουν στο κρυμμένο μυστικό της υπόθεσης και θα αναδείξουν μια υπόθεση... μπούλινγκ!

  ***

  Τίτλος: Το μυστήριο του σχολείου
  Σειρά: Ντετέκτιβ Μαξ και Μάγια
  ISBN: 978-960-04-4619-7

  Αγόρασέ το

  Και ξαφνικά, στην μικρή πόλη Βάλεμπι, αρχίζουν να κυκλοφορούν δεκάδες πλαστά χαρτονομίσματα δημιουργώντας απίστευτα προβλήματα σε όλους τους πολίτες και κυρίως του καταστηματάρχες που έχουν γεμίσει με πλαστά και δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο σχολείο και το καινούριο έγχρωμο φωτοτυπικό μηχάνημα στο οποίο τυπώθηκαν πάνω από 2.000 έγχρωμες φωτοτυπίες με χαρτονομίσματα. Τι συνέβη στ' αλήθεια; Ο Μαξ και η Μάγια θα είναι κοντά και σε αυτήν την υπόθεση για να ανακαλύψουν την κρυμμένη πραγματικότητα. 

 • Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

  ***

  Ο Μάρτιν Βίντμαρκ ζει στη Στοκχόλμη. Σπούδασε παιδαγωγικά, ασχολήθηκε με την ειδική αγωγή και για χρόνια εργαζόταν ως δάσκαλος.
  Τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή παιδικών βιβλίων.
  Αρκετοί τον αποκαλούν «Άγκαθα Κρίστι» για παιδιά.

  ***

  Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

  ***

  Η Έλενα Βίλις μεγάλωσε στη Στοκχόλμη και σήμερα ζει λίγο έξω από την πόλη.
  Αν και ζωγράφιζε από παιδάκι, όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει μπαλαρίνα ή ντετέκτιβ. Ύστερα όμως σπούδασε ζωγραφική και σήμερα θεωρείται μία από τις σημαντικότερες εικονογράφους της Σουηδίας.

 • Απόστολος Πάππος
  #

  Είμαι δημιουργός και διαχειριστής ύλης του ELNIPLEX από την πρώτη του ώρα. Εργάζομαι ως νηπιαγωγός τα τελευταία 15 χρόνια, στη δημόσια εκπαίδευση, τα 5 τελευταία στο 10ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου.

  Θα ζήσω ως τα 78 μου σίγουρα. Για μετά δεν παίρνω όρκο.

  Επικοινωνία: apostolos@elniplex.com, info@elniplex.com