Οι λέξεις των ποιητών, της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου Πετράκη

06/10/2017 20:00:00

 • Τίτλος: Οι λέξεις των ποιητών
  Συγγραφέας: Αλεξοπούλου - Πετράκη Φραντζέσκα
  Εικονογράφηση: Νίκος Γιαννόπουλος
  Εκδόσεις: Mamaya 2017
  Σελίδες: 32
  Μέγεθος: 29Χ21
  ISBN: 9786185224240

  Αγόρασέ το

  Είναι η χαρά να δίνεις στους άλλους, είναι αυτό που μας βαστάει στη ζωή
  ​Οδυσσέας Ελύτης

  Η ΕΟΣΔ έχει μυήσει τον Θάνο στη μαγεία της ποίησης και στην ομορφιά της ζωής. ΕΟΣΔ είναι το αρκτικόλεξο της Επίλεκτης Ομάδας Σούπερ Δασκάλων και ο Θάνος έχει την τύχη να γνωρίζει τρεις από αυτές. Η κύρια Έλσα του μαθαίνει να μην κρύβει τα συναισθήματά του γιατί αυτά είναι η δύναμή του. Η κυρία Ήρα του μαθαίνει να απολαμβάνει τη μαγεία της φύσης και η κυρία Μελίνα τον εμπνέει να κάνει σχέδια για το μέλλον. Όμως, ο Θάνος θέλει να συμπαρασύρει και τον πατέρα του στον μαγικό κόσμο της ποίησης και της ομορφιάς της ζωής. Πιστεύει μάλιστα πως θα τα καταφέρει αν του γνωρίσει τις τρεις μοναδικές δασκάλες του.

  Πρόκειται για ένα ευρηματικό βιβλίο με πολλά διακειμενικά στοιχεία καθώς στις σελίδες του ο αναγνώστης βρίσκει παλισιωμένα αποσπάσματα από έργα σπουδαίων ποιητών, όπως ο Ελύτης, ο Ρίτσος, ο Παλαμάς, ο Δροσίνης, ο Βρεττάκος. Τα λόγια των ποιητών συνδέονται με την ομορφιά της ζωής αλλά ταυτόχρονα αξιοποιούνται δημιουργικά και στην εκπαιδευτική πράξη από τρεις εμπνευσμένες εκπαιδευτικούς. Η εικονογράφηση είναι ενδιαφέρουσα. Η έμφαση έχει δοθεί στα πρόσωπα και τα κοντινά πλάνα στον Θάνο και τον πατέρα του ωθούν τον αναγνώστη να ταυτιστεί μαζί τους. Το βιβλίο προσφέρεται για φιλαναγνωστικές δραστηριότητες εντός και εκτός τάξης. 

  Συνομιλήσαμε με την αγαπημένη συγγραφέα Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη για το καινούριο της βιβλίο κι εκείνη μας είπε:

  Ένα απαλό άγγιγμα στην ενεργοποίηση της ενσυναίσθησης στον μικρόκοσμο του ήρωά μου, του Θάνου, που βρίσκει διέξοδο – πάντα με την καθοδήγηση των αγαπημένων του δασκάλων – στον χώρο (τον απέραντο) της ποίησης.

  Ο Θάνος με «ανοικτές κεραίες» αντιλαμβάνεται και κατανοεί τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τον τρόπο σκέψης των άλλων γύρω του. Η ΕΟΣΔ (Επίλεκτη Ομάδα Σούπερ Δασκάλων) τον οδηγεί τρυφερά στην «γνωστική ενσυναίσθηση – cognitive empathy “ και έτσι κατανοεί πως βλέπουν οι άλλοι τον κόσμο, πως σκέπτονται γι αυτόν και ποιά η οπτική τους γωνία.
  Και προσπαθώντας να βρει ένα τρόπο για να επικοινωνήσει με τον άλλο – τον πατέρα του σε αυτή την περίπτωση – ενεργοποιεί την «συναισθηματική ενσυναίσθηση – emotional empathy» και βρίσκει το «χρυσό κλειδί» την ποίηση.
  Το «ενσυναισθητικό ενδιαφέρον» φτάνει με φυσικό τρόπο στην «ενσυναισθητική δράση» και έτσι ο Θάνος σπρώχνει τον πατέρα του να «ξυπνήσει» σε έναν άλλο κόσμο, τον δικό του. Τον κόσμο που δημιούργησαν γι αυτόν οι απίθανες δασκάλες του.
   
  Τα σημερινά παιδιά κατά κάποιο τρόπο είναι άτυχα. Γιατί ενώ τους παρουσιάζουμε ένα λαμπερό κόσμο ευτυχίας – ουτοπικό – δεν μπορούν να τον πλησιάσουν. Σε αντίθεση με τα δικά μας παλιότερα παιχνίδια που μπορεί να ήταν ένα λάστιχο, μερικές πέτρες, μια χειροποίητη κούκλα (και που μας έδιναν όμως άπειρη χαρά) τα σημερινά παιχνίδια είναι σχεδόν όλα ηλεκτρονικά και πανάκριβα. Πολλές φορές δεν μπορούν να τα αποκτήσουν και ζηλεύουν τους φίλους τους ή ακόμα χειρότερα μόλις τα αποκτήσουν θέλουν μια πιο εξελιγμένη version.  Έτσι, τα παιδιά, μόνιμα ανικανοποίητα, λυπούνται και χάνουν την πραγματική αξία και χάρη των παιχνιδιών αλλά και την πραγματική αξία της αληθινής ζωής.  Τα σημερινά παιδιά είναι θλιμένα παιδιά. Δεν είναι ξένοιαστα, αισιόδοξα, πραγματικά χαρούμενα. Οι τρεις ΕΟΣΔ υπέροχες δασκάλες, έχοντας με περίσσια τρυφερότητα εντοπίσει αυτή την αδυναμία, την ανάγκη των παιδιών προσπαθούν να τους δώσουν χαρά – τη χαρά της ζωής. Και η ποίηση είναι ένας τόπος μαγικός που κάθε παιδί (μα και μεγάλος) θα βρει αυτό που του λείπει, θα βρει αυτό που του χρειάζεται, αυτό που τον κάνει καλύτερο άνθρωπο.
   
  Αυτή μου την ανάγκη να δώσω στα παιδιά μια μικρή διέξοδο, στους παιδικούς τους λαβύρινθους μια λύση,  να τους δώσω χαρά , προσπάθησα να καλύψω με αυτή μου τη μικρή ιστορία. Απλή, αγνή, καθαρή χαρά. Παιδιάστικη χαρά!
  Και θα σας αποκαλύψω και ένα δικό μου μυστικό: Οι τρεις ΕΟΣΔ, οι μαγικές αυτές δασκάλες που αγκάλιασαν έτσι ζεστά τον Θάνο, είναι πρόσωπα αληθινά, υπαρκτά! Που τις γνώρισα, είχα την τύχη να γίνω φίλη τους και που είναι πάντα έτσι με τα παιδιά που έχουν γύρω τους.

  Εύχομαι (κι ελπίζω) όλα τα παιδιά να έχουν τέτοιες δασκάλες κοντά τους, σαν την Χρύσα, την Τζελίνα και την Βέρα και η ζωή τους να είναι σαν να βρίσκονται πάντα κάτω από μια ομπρέλλα που θα έχει τα χρώματα του ουράνιου τόξου
  .

  Κερδίστε δύο αντίτυπα του βιβλίου

  Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ MAMAYA σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε δύο αντίτυπα του βιβλίου Τα λόγια των ποιητών

  Τι πρέπει να κάνετε:

  1. Κοινοποιήστε την ανάρτηση από την σελίδα του elniplex στο facebook.
  2. Στείλτε μήνυμα στη σελίδα του elniplex στο facebook
   με τα στοιχεία σας, ώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία μαζί σας καθώς και η αποστολή ή παραλαβή του βιβλίου. 

  Ισχύς διαγωνισμού 6 ημέρες από τη δημοσίευση του άρθρου. Οι νικητές ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟΥ. Εφόσον οι νικητές είναι εκτός Αθηνών, τα βιβλίο θα τους αποσταλλούν από τις εκδόσεις Mamaya. Αν κατοικούν εντός Αθηνών, θα ειδοποιηθούν να το παραλάβουν από τις εκδόσεις.

  Νικήτριες του διαγωνισμού είναι οι Αναστασιάδου Ζωή και Μαρία Πολίτη

 • Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

  ***

  Φραντζέσκα Αλεξοπούλου - Πετράκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Αποφοίτησε από το Τμήμα Σκηνογραφίας - Ενδυματολογίας, της Ανωτέρας Σχολής Κινηματογράφου Σταυράκου, όπου και τιμήθηκε με το Α΄Βραβείο ενδυματολογίας για τη μικρού μήκους ταινία Amo-Amas-Amat. Επίσης έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Παιδαγωγών - Νηπιαγωγών του ΙΕΚ Σωτηροπούλου.
  Εργάστηκε ως σκηνογράφος - ενδυματολόγος και βοηθός σκηνοθέτη για αρκετά χρόνια στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο και το θέατρο. Ειδικότερα, οργάνωσε τα σκηνικά - κοστούμια για παιδικές παραστάσεις, ανέλαβε τα σκηνικά για εορταστικές εκπομπές του τηλεοπτικού καναλιού Mega και έκανε οργάνωση παραγωγής της ροκ όπερας του Μίμη Πλέσσα "Ορφέας και Ευριδίκη" που ανέβηκε στο θέατρο Λυκαβητού. Τα τελευταία δεκαέξι χρόνια εργάζεται στο χώρο του παιδικού βιβλίου ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και μάρκετινγκ.

  Το βιβλίο "Φίλοι; Φως - Φανάρι!" αποτελεί την πρώτη της συγγραφική προσπάθεια και τιμήθηκε με το βραβείο Πηνελόπη Μαξίμου (προσχολική - πρωτοσχολικής ηλικίας) από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Απρίλιος 2006) και το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης (εικονογράφος Μαρία Τζαμπούρα).

  Τα βιβλία της
  Φίλοι;... φως φανάρι, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2005)   
  Θέλω να γίνω ήρωας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2007)   

  Δωροβροχή, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)   
  Ο πλανήτης εκπέμπει S.O.S., Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2009)   
  Όνειρα και ελπίδες, Πανελλήνιος Σύλλογος Φροντίδα (2011)    
  Θέλω πάντα να γελάς, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2014)  

  Ονειρεύομαι με μάτια ανοιχτά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)
  Μπελάδες με μουστάκια, Εκδόσεις Mamaya (2016)
  ​Τα λόγια των ποιητώνΕκδόσεις Mamaya (2017)

  ***

  Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

  ***

  Μεγαλωμένος σε μια μικρή επαρχιακή πόλη ο Νίκος Γιαννόπουλος από μικρός στράφηκε στην ζωγραφική για συντροφιά. Λάτρης των κόμικς από παιδί, είχε την συνήθεια να ζωγραφίζει πάνω στα ζωάκια των παραμυθιών του μακριά κυματιστά μαλλιά και μπέρτες. Έτσι λοιπόν από πολύ μικρός, μπορούμε να πούμε, ότι συνέβαλε στην εικονογράφηση των δικών του παραμυθιών... Δυστυχώς τότε δεν είχε την ευκαιρία να αναπτύξει αυτή την αγάπη και στράφηκε στα πρακτικά ζητήματα της ζωής. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως ηλεκτρολόγος μηχανικός ενώ παράλληλα έγινε γονιός και σύζυγος. Η σύζυγος και τα παιδιά του ήταν η αιτία που αποφάσισε και πάλι να στραφεί στην ζωγραφική, και συγκεκριμένα στην εικονογράφηση. Πέρασαν λίγοι μήνες πολλής δουλειάς και η αγάπη του για αυτή την τέχνη τον οδήγησαν σήμερα στην ευχάριστη θέση να περιμένει να μπουν στα ράφια τα πρώτα του βιβλία. Το βιβλίο "Στη χώρα των... θαυμάτων" είναι η πρώτη του συγγραφική δουλειά. Επισκεφτείτε το ιστολόγιο του Νίκου Γιαννόπουλου εδώ.

  Το πρώτο του βιβλίο:
  Στη χώρα των... θαυμάτων, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, διασκευή (2016) 

  Τα βιβλία που εικονογράφησε:
  Βαγιάκη, Θάλεια, Ο Χάρης θα πετάξει, Εκδόσεις Φυλάτος (2014)
  Σίνης, Χρήστος, Ο Καρκινόδρακος, Ελληνοεκδοτική (2014)
  Μπουμπούσης, Γιώργος,
  Κερδιστανοί, Χανιστανοί και... μια χαδιάρα φάλαινα, Ελληνοεκδοτική (2014)
  Γεροστάθη - Μπουσίου, Δήμητρα,
  Το παραμύθι της Ανάσας, Ελληνοεκδοτική (2015)
  Κασιάρου, Εύα,
  Ο Λαχαπού από τη ζούγκλα της χώρας Καμαμπού, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2015)
  Σεχίδου, Όλγα Β., Ο αχινός και η σαρδέλα, Βάρφη Εκδοτικός Οργανισμός (2015)
  Παράσχου - Χατζηδημητρίου, Σοφία, Το ποντίκι στη στέγη, Ψυχογιός (2016) 
  Λαλιώτη, Κατερίνα, Τι να κάνουμε τι τι το νερό για να σωθεί, Διάπλους (2016)
  Μπαμπέτα - Μπακιρτζή, Ιωάννα,
  Ένα παρατσούκλι και για μένα, παρακαλώ, Ψυχογιός (2016)
  Λουδοβίκος των Ανωγείων, Το μυρμήγκι και η πεταλούδα, Σαββάλας (2017)      
  ​Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη,
  Τα λόγια των ποητών, Mamaya (2017)

 • Μαίρη Μπιρμπίλη
  #

  Νηπιαγωγός γενικής και ειδικής αγωγής σε δημόσιο νηπιαγωγείο της Ανατολικής Αττικής. Στο ELNIPLEX γράφει για όσα μπορεί και σκέφτεται. Είναι υπεύθυνη Βιβλίου και Εκδοτικών Ενεργειών του ELNIPLEX. Αν τη θέλετε πολύ, θα τη βρείτε στο παρακάτω e-mail.

  Επικοινωνία: books@elniplex.com, info@elniplex.com