Οι νεαροί χιμπαντζήδες του Γκόμπε, της Τζέιν Γκούντολ

0
29

Τίτλος: Οι νεαροί χιμπαντζήδες του Γκόμπε
Συγγραφέας: Τζέιν Γκούντολ
Πρωτότυπος τίτλος: The chimpanzee children of Gombe
Μετάφραση: Άννα Κατωγυρίτη
Φωτογράφιση: Μάικλ Νοϊγκεμπάουερ
Εκδόσεις: Πατάκης, Νοέμβριος 2016
Σελίδες: 60
Μέγεθος: 25 Χ 27
ISBN: 978-960-16-7099-7

Αγόρασέ το

Η διάσημη πρωτευοντολόγος Δρ. Τζέιν Γκούντολ, με το βιβλίο της Οι νεαροί χιμπαντζήδες του Γκόμπε μας παίρνει μαζί της σε ένα μαγευτικό ταξίδι στο Εθνικό Πάρκο Γκόμπε της Τανζανίας. Μέσα σε εξήντα πολύχρωμες σελίδες έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μικρούς και μεγάλους χιμπαντζήδες σε μοναδικές στιγμές της καθημερινότητάς τους.

Ο λόγος της είναι άμεσος και το ύφος της φιλικό. Ο αναγνώστης νιώθει σαν να τον κρατάει από το χέρι και να το ξεναγεί στα μυστήρια μιας πλευράς ενός κόσμου αθέατου, τόσο διαφορετικού και συγχρόνως τόσο όμοιου με την ανθρώπινη κοινωνία. Οι γκριμάτσες, οι συνήθειες, οι χειρονομίες και οι κοινότητες των χιμπαντζήδων, παρουσιάζουν πάρα πολλές ομοιότητες με τις ανθρώπινες. Και η Τζέιν Γκούντολ δεν παραλείπει να μας το θυμίσει.

Οι φωτογραφίες του εξαίρετου Μάικλ Νοϊγκεμπάουερ είναι μαγευτικές! Ο φωτογράφος και εκδότης της Minedition, Μάικλ 
Νοϊγκεμπάουερ επισκέπτεται κάθε χρόνο την Αφρική συνοδεύοντας τη δρα Γκούντολ στις αποστολές της. 
Η πραγματικότητα μέσα από τον φωτογραφικό του φακό αποκτά καλλιτεχνικές διαστάσεις. Ο αναγνώσεις μυείται σταδιακά στην ομορφιά της φύσης, βλέποντας πτυχές της ζωής των χιμπαντζήδων που πιθανόν να αγνοούσε.

Μέσα από τα κυάλια της Τζέιν Γκούντολ, ανακαλύπτουμε μια μητέρα με τα παιδιά της που γευματίζουν. Στην επόμενη σελίδα απολαμβάνουμε ένα τρυφερό φιλί. Ο Φέρντιναντ, η Γαία και ο Γκάλαχαντ, ο Γκρέμλιν, ο Φαουστίνο και η μαμά Φίφι ποζάρουν σε μια αξιολάτρευτη οικογενειακή φωτογραφία! Η Φίφη είναι πολύ στοργική μητέρα. Όλη της η αγάπη εκδηλώνεται με τρυφερές αγκαλιές και στοργικό βλέμμα. Το ίδιο και η Γκρέμλιν που υποστηρίζει τον γιο της Γκάλαχαντ καθώς κάνει τις πρώτες του αναρριχήσεις. 

Λίγες σελίδες παρακάτω,τα δίδυμα μωρά της Γαία, η Γκόλντεν και η Γκίλτα θηλάζουν και μας συγκινούν. Κι ύστερα αρχίζει το παιχνίδι. Οι μικροί χιμπαντζήδες πηδούν από κλαδί σε κλαδί, γελούν και κυνηγούν ο ένας τον άλλο. Ο Φαουστίνο μάλιστα βρήκε μια ξερή νεροκολοκύθα και τη χρησιμποποιεί σαν κουδουνίστρα! Το σαλόνι με τις πόζες των χιμπαντζήδων σε αντιπαραβολή με τις πόζες των παιδιών είναι σίγουρο πως θα σας χαρίσει πολλά χαμόγελα.

«Όταν ο γιος μου (που τον φωνάζουμε Γκραμπ) ήταν μικρός, έπαιζε με τα παιδιά των ντόπιων. Παρατηρώντας τους, μπορούσα να δω τις ομοιότητες της συμπεριφοράς τους με αυτή των μικρών χιμπατζήδων που γνώριζα τόσο καλά. Πράγματι, οι χιμπατζήδες μοιάζουν με τον άνθρωπο όσο κανένα άλλο είδος του ζωικού βασιλείου. Αγαπούν και φροντίζουν ο ένας τον άλλον, καβγαδίζουν και τα βρίσκουν μαζί τους με αγκαλιές, ζητάνε φαγητό απλώνοντας το χέρι τους όπως κι εμείς. Γελούν, κλαίνε (αν και δεν έχουν δάκρυα) κι έχουν συναισθήματα όπως ευτυχία, λύπη, φόβο, θυμο και άλλα.».

Το Πάρκο Γκόμπε δεν φιλοξενεί όμως μόνο τους χιμπαντζήδες. Μπαμπουίνοι, νυχτοπεταλούδες, λιβελούλες πολύχρωμα λουλούδια και πουλιά μαζί με τις φωτογραφίες του καταρράκτη της κοιλάδας του Κακόμπε, κοσμούν τις σελίδες του βιβλίου, θυμίζοντάς μας τη ασύγκριτη μαγεία της φύσης. 

Το βιβλίο της Τζέιν Γκούντολ δεν είναι ένα ακόμα βιβλίο γνώσεων για τα ζώα. Δεν είναι ούτε ένα λεύκωμα για τους χιμπαντζήδες. Είναι ένα "ταξίδι" που γίνεται μέσα από την τρυφερή ματιά της γυναίκας που άλλαξε πολλά στον τρόπο που σκεφτόμαστε κι αντιμετωπίζουμε τα ζώα και τη ζωή. Κλείνοντας το βιβλίο, αναγνώστης μπορεί να ξαναφέρει στο νου του όλη αυτή την εμπειρία του "ταξιδιού" και να αισθανθεί αγάπη, ταπεινοφροσύνη, τρυφερότητα και σεβασμό.

Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίου

Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου
Τι πρέπει να κάνετε:

ΠΑΤΗΣΤΕ LIKE στη σελίδα των εκδόσεων Πατάκη στο facebook.

και ακολούθως

1. Πατήστε Like στην ανάρτηση από την σελίδα του elniplex στο facebook.
2. Γράψτε ένα οποιοδήποτε σχόλιο κάτω από την ανάρτηση στο facebook
3. ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ ΠΟΤΕ σε διαγωνισμό του ELNIPLEX, στείλτε μήνυμα στη
σελίδα του elniplex στο facebook γράφοντας "ΧΙΜΠΑΝΤΖΗΔΕΣ" και τα στοιχεία σας, ώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία μαζί σας καθώς και η αποστολή ή παραλαβή του βιβλίου. Αν τα έχετε ξαναστείλει σε παλαιότερους διαγωνισμούς, μη στείλετε κανένα μήνυμα.

Ισχύς διαγωνισμού 8 ημέρες από τη δημοσίευση του άρθρου. Ο νικητής ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟΥ. Εφόσον ο νικητής είναι εκτός Αθηνών, το βιβλίο θα του αποσταλλεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Αν ο νικητής κατοικεί εντός Αθηνών, θα ειδοποιηθεί να το παραλάβει από τις εκδόσεις.

Οι κληρώσεις του ELNIPLEX γίνονται με αδιάβλητο σύστημα random generate. Τα βιβλία κληρώνονται για να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναγνώστες/επισκέπτες τα προϊόντα πολιτισμού που παρουσιάζουμε.

Νικήτρια του διαγωνισμού είναι η Ioanna Anagnostopoulou

           Η συγγραφέας

            ***

Η Τζέιν Γκούντολ γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1934. Η αγάπη της για τα ζώα ξεκίνησε όταν ήταν μικρό παιδί. Στα 23 της χρόνια, χωρίς ειδική πανεπιστημιακή μόρφωση, με ελάχιστα χρήματα, ταξίδεψε στην Αφρική. Εκεί γνώρισε τυχαία τον ανθρωπολόγο δρ. Λούις Λίκεϊ, που έγινε μέντοράς της και την ενθάρρυνε να μελετήσει τη συμπεριφορά των χιμπαντζήδων. 
Το 1965 πήρε διδακτορικό στην Ηθολογία από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Το 1977 ίδρυσε το Ινστιτούτο Τζέιν Γκούντολ (Jane Goodall Institute-JGI) και μερικά χρόνια αργότερα, την παγκόσμια περιβαλλοντική οργάνωσης Roots and Shoots, που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους.

Έργα της
Δόκτωρ Ασπρούλης, Ψυχογιός, 1999
Ο αγώνας των πουλιών, Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2002
Στη σκιά του ανθρώπου, Αντιγόνη, 2014
Ο γιατρός Ασπρούλης, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
Οι νεαροί χιμπαντζήδες του Γκόμπε, Εκδόσεις Πατάκη, 2016
Ο αετός και ο τρυποκάρυδος, Εκδόσεις Πατάκη, 2016

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
Στα χνάρια της ελπίδας, Ωκεανίδα, 2000