Ο αετός κι ο τρυποκάρυδος, της Τζέιν Γκούντολ

0
66

Τίτλος: Ο αετός κι ο τρυποκάρυδος
Συγγραφέας: Τζέιν Γκούντολ
Εικονογράφηση: Αλεξάντερ Ράιχσταιν
Τίτλος πρωτοτύπου: The eagle and the wren
Μετάφραση: Άννα Κατωγυρίτη
Εκδόσεις: Πατάκη, 8/12/2016
Σειρά: Minedition
Σελίδες: 36
Μέγεθος: 15 Χ 20
ISBN: 978-960-16-7106-2

Αγόρασέ το

Μια φορά κι έναν καιρό τα πουλιά στήσανε καβγά για το ποιο μπορεί να πετάξει ψηλότερα.

Ο κορυδαλλός ισχυρίστηκε ότι πετάει τόσο ψηλά που γίνεται μια μικρή κουκίδα στον ουρανό. Εξαφανίζεται εντελώς κι αν δεν ακουγόταν το υπέροχο τραγούδι του δε θα τον έβρισκε κανείς! Το περιστέρι με τη σειρά του, υποστήριξε πως αυτό πετάει ψηλότερα. Άλλωστε αυτό επέλεξε ο Νώε να στείλει για να ανακαλύψει σημάδια ζωής μετά τον κατακλυσμό. Ενώ ο αετός υποστήριξε πως είναι ο βασιλιάς των πουλιών και πετάει τόσο ψηλά ώστε είναι σε θέση να βλέπει τα πάντα κάτω στη γη.

Η σοφή κουκουβάγια πρότεινε να οργανωθεί ένας διαγωνισμός για να διαπιστωθεί πόσο ψηλά μπορεί να πετάξει κάθε πουλί. Έτσι κι έγινε. Όλα τα πουλιά άνοιξαν τα φτερά τους και με κραυγές και σφυρίγματα πέταξαν στον αέρα.

Κάποια πουλιά δεν κατάφεραν να πετάξουν καθόλου ψηλά. Επιστρέφοντας στη γη στεναχωρημένα δέχθηκαν τα αληθινά υποστηρικτικά σχόλια που τους είπε η στρουθοκάμηλος. "Έχετε όλα φτερά, αλλά καθένα από εσάς  μπορεί να πετάξει μόνο μέχρι ένα συγκεκριμένο ύψος, για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Άλλωστε, εγώ δεν μπορώ να πετάξω και καθόλου δεν ντρέπομαι γι' αυτό. Με τις φτερούγες μου μπορώ να χορεύω και να μαγεύω το ταίρι μου."

Κάποια πουλιά πέταξαν πολύ ψηλά αλλά τα περισσότερα κάποια στιγμή κουράστηκαν κι εγκατέλειψαν τον αγώνα. Στο τέλος μόνο ένα πουλί πετούσε στον ουρανό. Πετούσε τόσο ψηλά που έμοιαζε να βρίσκεται στα επουράνια. Ήταν ο αετός!

Τη στιγμή του πανηγυρισμού εμφανίστηκε ένας μικρός κορυδαλός για να μας θυμίσει ότι στις μικρές και μεγάλες πτήσεις της ζωής μας, πάντα υπάρχει ένας "αετός" να μας κουβαλήσει στα φτερά του και να μας βοηθήσει να πετάξουμε ψηλά.

Η Τζέιν Γκούντολ  διασκευάζει μια ιστορία των παιδικών της χρόνων που κρύβει δυνατές αλληγορίες. Με γλώσσα και ύφος ανεπιτήδευτα απλά, μας αφηγείται μια ιστορία όπως θα την έλεγε η μητέρα στα παιδιά της. Και η απλότητα αυτή είναι τόσο γοητευτική!

Η ίδια η συγγραφέας στο ευχαριστήριο, προλογικό σημείωμα του βιβλίου, γράφει μεταξύ άλλων: "Κανένας μας δεν μπορεί να πετάξει από μόνος του πολύ ψηλά. Όλοι μας χρειαζόμαστε έναν αετό. Όλοι μας χρειαζόμαστε τον άλλον στον καθημερινό μας αγώνα."

Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίου

Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου
Τι πρέπει να κάνετε:

ΠΑΤΗΣΤΕ LIKE στη σελίδα των εκδόσεων Πατάκη στο facebook.

και ακολούθως

1. Πατήστε Like στην ανάρτηση από την σελίδα του elniplex στο facebook.
2. Γράψτε ένα οποιοδήποτε σχόλιο κάτω από την ανάρτηση στο facebook
3. ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ ΠΟΤΕ σε διαγωνισμό του ELNIPLEX, στείλτε μήνυμα στη
σελίδα του elniplex στο facebook γράφοντας "Ο αετός κι ο τρυποκάρυδος" και τα στοιχεία σας, ώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία μαζί σας καθώς και η αποστολή ή παραλαβή του βιβλίου. Αν τα έχετε ξαναστείλει σε παλαιότερους διαγωνισμούς, μη στείλετε κανένα μήνυμα.

Ισχύς διαγωνισμού 8 ημέρες από τη δημοσίευση του άρθρου. Ο νικητής ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟΥ. Εφόσον ο νικητής είναι εκτός Αθηνών, το βιβλίο θα του αποσταλλεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Αν ο νικητής κατοικεί εντός Αθηνών, θα ειδοποιηθεί να το παραλάβει από τις εκδόσεις.

Οι κληρώσεις του ELNIPLEX γίνονται με αδιάβλητο σύστημα random generate. Τα βιβλία κληρώνονται για να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναγνώστες/επισκέπτες τα προϊόντα πολιτισμού που παρουσιάζουμε.
 

Νικήτρια του διαγωνισμού είναι η Menia Kapa
 

           Η συγγραφέας

            ***

Η Τζέιν Γκούντολ γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1934. Η αγάπη της για τα ζώα ξεκίνησε όταν ήταν μικρό παιδί. Στα 23 της χρόνια, χωρίς ειδική πανεπιστημιακή μόρφωση, με ελάχιστα χρήματα, ταξίδεψε στην Αφρική. Εκεί γνώρισε τυχαία τον ανθρωπολόγο δρ. Λούις Λίκεϊ, που έγινε μέντοράς της και την ενθάρρυνε να μελετήσει τη συμπεριφορά των χιμπαντζήδων. 
Το 1965 πήρε διδακτορικό στην Ηθολογία από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Το 1977 ίδρυσε το Ινστιτούτο Τζέιν Γκούντολ (Jane Goodall Institute-JGI) και μερικά χρόνια αργότερα, την παγκόσμια περιβαλλοντική οργάνωσης Roots and Shoots, που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους.

Έργα της
Δόκτωρ Ασπρούλης, Ψυχογιός, 1999
Ο αγώνας των πουλιών, Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2002
Στη σκιά του ανθρώπου, Αντιγόνη, 2014
Ο γιατρός Ασπρούλης, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
Οι νεαροί χιμπαντζήδες του Γκόμπε, Εκδόσεις Πατάκη, 2016
Ο αετός και ο τρυποκάρυδος, Εκδόσεις Πατάκη, 2016

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
Στα χνάρια της ελπίδας, Ωκεανίδα, 2000

Ν