More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ δρόμος για το σπίτι, του Όλιβερ Τζέφερς

    Ο δρόμος για το σπίτι, του Όλιβερ Τζέφερς

    Γράφει η Κατερίνα Ανδρικοπούλου.

    Ανοίγω το βιβλίο « ο δρόμος για το σπίτι». Και απο την πρώτη σελίδα ακόμα ο γιος μού μου λέει: «Μαμά αυτό δεν είναι σαν εκείνα τα άλλα που είχαμε διαβάσει; Το πώς να πιάσεις ένα αστέρι και εκείνο με τους πιγκουίνους;»

    «Μπράβο! Πώς το κατάλαβες;»
    «Απο τις εικόνες. Το ανθρωπάκι έχει την ίδια καράφλα και φοράει και την ίδια μπλούζα».

    Να ξεκινήσω λοιπόν την παρουσίαση αυτή από την εικονογράφηση. Είναι γεγονός πως και τα τρία βιβλία του Όλιβερ Τζέφερς που έχουμε παρουσιάσει στο ELNIPLEX μοιάζουν πάρα πολύ στην εικονογράφηση, στο στυλ, στα χρώματα. Είναι σα να διαβάζεις ιστορία με μια εσωτερική επικοινωνία μεταξύ τους. «Πώς να πιάσεις ένα αστέρι», «Πιγκουίνος χάθηκε, πιγκουίνος βρέθηκε» και «Πετάνε οι πιγκουίνοι» έχουν ακριβώς τον ίδιο λιτό και απέριττο ήρωα, που με μια γραμμή για στόμα και δυο κουκίδες για μάτια καταφέρνει με τρόπο μαγικό -πιστέψτε με- να μας πείσει για αυτά που νιώθει και για αυτά που πρόκειται να κάνει.

    Στο «Ο δρόμος για το σπίτι», ο ήρωας χωρίς όνομα, βρίσκει στη ντουλάπα του ένα αεροπλάνο. Και φεύγει για το φεγγάρι. Εκεί όμως ξεμένει απο βενζίνη. ‘Μένει μόνος πάνω στο φεγγάρι και φοβάται πολύ. Την ίδια ώρα κάποιος άλλος είχε πρόβλημα με το σκάφος του. Η μηχανή του χάλασε και ξέμεινε κι αυτός πάνω στο φεγγάρι. Το αγόρι και ο εξωγήινος δεν ήταν μόνοι πια. Είχαν και οι δυο το ίδιο πρόβλημα. Μαζί σκέφτηκαν τρόπους για να επιδιορθώσουν τις βλάβες και επιτέλους βρήκαν τη λύση. Αποφάσισαν να κατέβει ο φίλος με τη ριγέ μπλούζα στο σπίτι του για να πάρει τα εξαρτήματα και τα εργαλεία που θα χρειάζονταν για να επιδιορθώσουν το αεροσκάφος. Όταν έφτασε όμως στο σπίτι, ήταν πολύ κουρασμένος και κάθισε να ξεκουραστεί, να φάει και να δει το αγαπημένο του πρόγραμμα στη τηλεόραση.

    Σ’ αυτό το σημείο, ο γιος μου με ρωτάει γεμάτος ανησυχία: «Μαμά, τι θα γίνει; Δεν θα πάει να βοηθήσει; Θα τον αφήσει τον άλλο εκεί πάνω μόνο του;»

    Εσείς τι λέτε; Θα σηκωθεί το αγόρι απο τον καναπέ, να γυρίσει στο φεγγάρι να βοηθήσει το φίλο του; Και πώς θα επιστρέψει στο φεγγάρι χωρίς αεροπλάνο;

    Ένα σχοινί διακρίνεται να έρχεται απο τον ουρανό. Ένα σχοινί θα ενώσει και πάλι τους δυο φίλους. Και μαζί θα λύσουν το πρόβλημα.

    Ένα βιβλίο για τη δύναμη του μαζί. Για τη φιλία, τη συνεργασία και την αλληλοβοήθεια.

    Και στο τέλος αφού τα κατάφεραν μαζί, «ο καθένας πήρε το δρόμο για το σπίτι του».

    Αν σας άρεσαν τα προηγούμενα βιβλία του Τζέφερς απο τις εκδόσεις Ίκαρος, τότε σίγουρα θα αγαπήσετε και αυτό. Αναζητήστε το!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: O δρόμος για το σπίτι
    Τίτλος πρωτοτύπου: The way back home
    Συγγραφέας: Oliver Jeffers
    Εικονογράφηση: Oliver Jeffers
    Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς
    Εκδόσεις: Ίκαρος, 2016
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 26 Χ 26
    ISBN: 978-960-572-097-1

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular